Bana da her sene mail geliyor. TR'de bir gelirim yok. Vergi beyanında da aynı şekilde gösteriyorum, gelirim olursa da zaten belirtirim. Kendi verilerini koruyamayan bir şirkete değil SSN pabucumu vermem. İşin ilginç yanı kartı veya app kullanmama rağmen özel bir banka benim burada yaşadığının bilgisine nasıl ne hakla ulaşıyor? Devlet bankası olsa anlarım, legal ve etik olmasa bile kurumlar arası veri paylaşımı olabilir. Kaldı ki burada çoğu devlet kurumu birbirine veri vermeyi reddederken... TR'ye gidince üşenmezsem ne var ne yok kartları ve hesabı kapatacağım.
-
Ben de ilk defa extension yaptım bu sene. Yeni bir muhasebeci bulmam lazım şirket için, eskisi iyi iş yapmamış.
-
herkesin bilerek ve isteyerek girdigi bir gemi bu . yaslilar her filimde once oluyor maalesef , gozlukluler ile aralarinda milim fark var 🙂 . latifemi iyi manalarsiniz insallah 🙂
-
@emresurmeli Onceki yil gelir olmamasina ragmen, bircok eyalette "no activity" beyani yapmaniz gerekir. Bunu bir muhasebeci yardimi ile geriye donuk yapabilirsiniz.
Bu yilki vergi beyanina baslamadan once, tavsiyem, oncellikle gecen yilki no activity beyanini yapmaniz.
ABD'de LLC sirketlerdeki giderlerin genel kurallari:
1- Giderlerin isle ilgili olmasi gerekir.
2- Belgelendirme sarti vardir, yani fatura, makbuz veya sozlesme vb gibi. Bu belgeler sirket adina duzenlenmis olmalidir. Eger belge yoksa, kanunen gider sayilmaz.
3- Tasarlanan veya planlanan harcamalari o vergi yili icin gider gosteremezsiniz. Fiilen gerceklesmis olmasi gerekir.
4- Giderler piyasa kurallarina uygun olmalidir. Kurallara uymayan giderler icin yapilan odemeler ortulu kazanc sayilir ve gider olarak kabul edilmezler. Vergi mevzuatina uygun kaydedilmeli.
Asagidakiler genel giderlerdir:
Personel maaslari, ofis masraflari (kira, elektrik, telefon, internet vb), arac ve ulasim giderleri, demirbas ve amortisman giderleri, reklam ve pazarlama giderleri, danismanlik hizmetleri, sigorta ve finansal giderler (sigortalar, bankacilik masraflari vb), is ile ilgili vergiler.
-
@hukukveonline bu durum bizim basimiza da geldi. Esimin ki 4ncu benimki 3 ncu seferde geldi. Her seferinde yenileme basvurusu yaptik. Eger izin veriyorsa online SSA hesabi acip oradan yapin.
-
ITIN ile bu problem çözülmez mi
-
Merhaba arkadaşlar,
2025 yazında J1 Summer Work and Travel programı ile New Hampshire (Salem), Canobie Lake Park bünyesinde çalıştım. Şu an Sprintax üzerinden vergi beyannamemi hazırlıyorum ancak bir noktada takıldım ve tecrübelerinize danışmak istedim.
W-2 formumdaki bilgiler şu şekilde:
Gross Pay (Box 1): 8,540.70 $
Federal Tax Withheld (Box 2): 554.91 $
Sprintax verilerimi girdiğimde, toplam vergi yükümlülüğümün (Tax Liability) 853 olduğunu ancak maaşımdan sadece 555 kesildiğini söylüyor. Sonuç olarak 298 $ federal vergi borcu (Amount you owe) çıkarıyor.
Asıl sorum şu: Sprintax doldururken "About Your College" kısmını atlıyor ve Türkiye-ABD arasındaki Vergi Anlaşması'nı (Article 20 - Tax Treaty) uygulamıyor.WAT öğrencileri için bu vergi anlaşması (5000 $ muafiyet) geçerli değil mi?
Aranızda bu yıl benzer bir borç durumuyla karşılaşan var mı? İşverenin az vergi kesmiş olması normal bir durum mu?
Sistem mi bir hata yapıyor yoksa SWT öğrencisi olduğum için bu %10'luk vergi dilimine girip aradaki farkı ödemem mi gerekiyor?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
-
Bana da her sene mail geliyor. TR'de bir gelirim yok. Vergi beyanında da aynı şekilde gösteriyorum, gelirim olursa da zaten belirtirim. Kendi verilerini koruyamayan bir şirkete değil SSN pabucumu vermem. İşin ilginç yanı kartı veya app kullanmama rağmen özel bir banka benim burada yaşadığının bilgisine nasıl ne hakla ulaşıyor? Devlet bankası olsa anlarım, legal ve etik olmasa bile kurumlar arası veri paylaşımı olabilir. Kaldı ki burada çoğu devlet kurumu birbirine veri vermeyi reddederken... TR'ye gidince üşenmezsem ne var ne yok kartları ve hesabı kapatacağım.
-
-
$ cinsinden, once evin maliyetini 2018'deki satin aldiginiz degerden hesaplayin. Eger bazi iyilestirmeler yaptiysaniz, bunlari da ekleyebilirsiniz maliyet olarak. Sonra satiginiz miktardan maliyeti cikartarak capital gain miktarini hesaplayin. Bunun uzerinden vergi odeyeceksiniz.
Bazi istisnai durumlar var:
Eger evi satmadan once son 5 yilda en az 2 yil evde yasadiysaniz, home sale exclusion var. Bu durumda bekarlar icin $250k, evliler icin $500k'e kadar vergiden muaf olabilir.
Foreign tax credit: Turkiye'deki ev satisindan Turkiye'ye vergi oderseniz, bunu ABD'deki ev satisindan dolayi odeyeceginiz vergiden dusebilirsiniz.
Ev satışını form 1040 ile bildirmeniz gerekir.
Evin satış detaylarını (alış/satış tarihleri, alış/satış fiyatları, masraflar) $ cinsinden form 8949 da bildirin. Kazanç veya zarar bu formda hesaplanır.
Form 8949'dan gelen toplam kazanç veya zarar, uzun vadeli (bir yıldan fazla elde tutulmuşsa, sizin durumunuzda 2018'den beri olduğu için uzun vadeli olacaktır) sermaye kazancı olarak bu forma aktarılır. Uzun vadeli sermaye kazançları, normal gelire göre daha düşük vergi oranlarıyla vergilendirilir.Home Sale Exclusion dan faydalanıyorsanız, bu indirimi Form 8949'da belirtmeniz gerekir.
Türkiye'de vergi ödediyseniz, Form 1116'yı doldurarak bu vergiyi ABD vergi yükümlülüğünüzden düşebilirsiniz.
Belirli limitleri aşan yabancı finansal varlıklarınız varsa, bunları IRS'e bildirmeniz gerekir.
FBAR (FinCEN Form 114): Yıl içinde herhangi bir zamanda yabancı finansal hesaplarınızın (banka, aracı kurum vb.) toplam değeri $10.000'ı aşarsa, bu formun doldurulması gerekir. (Bu form Hazine Bakanlığı'na (FinCEN) gönderilir, IRS'e değil).
Form 8938 (FATCA): Belirli limitleri (ikamet durumunuza göre $50.000 - $400.000 arası) aşan yabancı finansal varlıklarınız varsa, bu formun beyannamenizle birlikte doldurulması gerekir. -
Yok mu hiç tecrübe eden
-
@sisi_yd tubotx pro kullandik bizim icin doldurdu formu
-
ABD disindaki hesaplarinizin toplam bakiyesi 10bin dolar uzerine cikarsa , ABD disindadki tum banka hesap bilgilerini FINCEN ile bildiriyorsunuz. Bunu daha cok kara para aklamayi onlemek icin ABD istiyor. Biz 2019 senesinden beri hesaplarimiz bildiriyoruz bir sekilde 10bin dolari geciyor TRdeki bir hesap, o nedenle hesaplarin hepsini bildiriyoruz. Bu konuda yaptigimiz en onemli sey TRdeki hesap sayisini iki bankaya indirip oradan calismak, kullanilmayan kartlari ve hesaplari kapatmak oldu.
-
Arkadaşlar SSN numaram geldi bir de work permit diye bir şey duyuyorum grenncardlı olarak gelen biri ssn gelince work permite başvurmalı mı ya da bu ikisi aynı şey mi teşekkürler
-
Merhabalar arkadaşlar geçen yaz work and travela gitmiştim ve işverenlerimin bana W2 formalarımı gönderilmesiyle vergi iadesine başvurmaya karar verdim. Bunun için TurboTax'ı kullanmak istedim ve gerekli bilgileri doldurdum ancak gözden kaçırdığım bir yerde yanlışlıkla eyalet bilgileri için resident girdim ama nonresident'ım. Ben bu dosyayı e-file şeklinde gönderdim ve hiçbir şekilde geri alamıyorum veya duzenleyemiyorum. Bunu nasıl çözebilirim? Bilgisi olan varsa teşekkürler.
-
-
You Merhaba, 2016 da DC'ye taşındım, 2017 Kasım'da da DC ehliyeti aldım.2018'in ilk/ikinci ayında da DC'den New Yorka'a taşındım, sonra iş için oradan da Chicago'ya taşındım.
Bu arada elimde New York ve Chicago için imzaladığım ev leaseleri, New York adresimin üstünde olan paystublar ve hatta o zaman proofof income için aldığım "New York ofisinde çalışıyor" belirten yazı var. Bu iki eyaletin de vergisini ödedim TurboTax üzerinden ve elimde de belge var. Fakat Washigton DC "ehliyetin benim üzerimdendi ,full residemtinsin" diyor .Ve bir background check yapıyor şu an, 2018 için bana elimizdeki bilgi doğru mu diye. Ona göre benden vergi isteyecek.
Bu durumu çözecek muhasebe uzmanı ya da yönlendireceğiniz Hukukçu var mı ?
Tüm bilgiler bana yardımcı olabilir.
Teşekkür ederim. -
bu soruların cevaplanmış olduğu ilgili başlık surada:
https://yesilkartforum.com/forum/topic/286/türkiye-den-gelen-gelir-için-vergi
-
Ben de SSN alamayacagimiz kizim icin ITIN basvuru surecimden bahsedeyim. Biz ailecek J1 ile buradayiz. Ben universiteden maas aliyorum ve SSN'im var, esimin EAD'si ve dolayisi ile SSN'i var, fakat kizimiz icin SSN alamiyoruz calisma izni olmadigi icin. Boyle olunca da onu dependant gosterebilmek adina ITIN'e ihtiyacimiz var.
Oncelikle IRS'in sitesindeki agencylerden yakin olan birini arayip randevu aldim. Yanimizda doldurulmus tax return, guncel DS-2019'larimiz, pasaportlarimiz, kizimizin okulundan alinmis onun ogrenci oldugunu gosteren durum belgesi goturduk. Ben tax return'de Child Tax Credit'i isaretlemistim fakat ilk sayfada da yazdigi uzere sadece Dependant olarak $500 vergi indirimi alinabiliyormus onu degistirdi agency'deki kisi. Fotokopileri cekti ve W7 formunu tax returnle beraber gonderdi. Soyledigine gore state tax return, ITIN basvurusu ile beraber yapilmis olacakmis. Bizim bir daha state tax return yapmamiz gerekmeyecekmis, fakat ITIN gelince federali kendimiz yapacagiz. Agency, iki kere randevumuzu degistirmek zorunda kaldigi icin bizden bu islemler icin para almadi, bu yuzden normalde ne kadar tutuyor bilmiyorum. ITIN gelince burayi guncellerim.
Türkiye'den gelen gelir için vergi
-
Merhabalar bir kaç sorum olacak;
- Eşim 2020 Vergi Beyanında bulunacak. Ben 2021 Ocak 29'da giriş yaptım.
- Gençlik ve Spor Bakanlığında çalışıyordum. Benim için nasıl bir beyan yapılması gerekiyor? Ya da yapılması gerekli mi (faydalı olur mu?)
- Yani beni beyan edip, TR de çalışıp çalışmadığım hakkında bir bilgi verilmese problem olur mu?
- Eğer yapacaksak da SGK'dan aldığımız döküme göre (net değil brütler yazıyor sanırım) mi yapmak lazım?
- Yani sonuçta devletteydim ve orada aldığım maaştan vergi kesildi ve neredeyse her ay farklı maaş ve ikramiyeler yatıyordu.
- (Eşim kazancımı girdiğinde daha düşük sadece beni girdiğinde daha yüksek return alıyor.) Benim bir beyanda bulunmam lazım mı?
- Öte yandan hali hazırda 01.03.2021 itibarıyla işe girdim. ADP üzerinden maaş alıyorum, 2020 için benim de TR deki süreç için ayrıca bir beyan yapmam gerekiyor mu?
- Üst kısımda hızlıca okurken TR'deki kazancınızdan da USA'de vergi iadesi alabilirsiniz diye bir kısım gördüm. Öyle bir şey olabilir mi?
Biraz karışık ama yardımcı olabilirseniz sevinirim.

-
@cesurcaner Siz Ocak 2021 de giris yaptiginiz icin, 2020 vergi beyaninda sizin 2021 yilinda elde ettiginiz gelirinizi gosteremez esiniz.
Seneye 2021 yili vergi beyanini yaparken, hem kendisinin 2021 yilindaki gelirini hemde sizin Turkiye'den olan 2021 yilina ait gelirinizi bildirmesi gerekecek. Sizinkinin dogal olarak foreign income seklinde beyan edilmesi gerekiyor. ABD ve Turkiye arasinda cifte vergilendirme konusunda antlasma oldugu icin, ABD'de tekrar sizin maaslarinizdan vergi kesilmemesi gerekiyor.
-
Turkiyede emekli olduktan sonra baglanan emekli maasi Amerikada vergi bildirimine tabi midir ? turkiyede vergilendirildigi ve kur farkindan dolayi cok cuzi bir miktara denk geldigi icin beyanda bulunmaniza gerek yok diyen de gordum, vergisi odense bile yurtdisi gelir oldugu icin bildirilmesi gerek diyen de. Konu hakkkinda bilgisi olan varsa ve yazarsa sevinirim. Tesekkurler.
-
@cnpist Evet, bildirime tabi ancak vergisi ödendiği için istisnaya dahil olacaktır. Yani tekrar vergi ödenmesine gerek olmayacak.
-
@knnrn tesekkurler
-
Merhaba, Turkiyedeki evimizi satmayi dusunuyoruz, $130bin dolar gibi bir meblag olabilir veya en azindan 100K ustu olacak. bu parayi amerikaya getirirken vergi odememiz gerekecek mi? kesinti ne kadar oluyor, parayi nasil hesabimiza aktarabiliriz? ev satma ile ilgili bilgisi olanlar paylasirsa cok sevinirim.
-
@damladav, içinde söyledi: Türkiye'den gelen gelir için vergi
Merhaba, Turkiyedeki evimizi satmayi dusunuyoruz, $130bin dolar gibi bir meblag olabilir veya en azindan 100K ustu olacak. bu parayi amerikaya getirirken vergi odememiz gerekecek mi? kesinti ne kadar oluyor, parayi nasil hesabimiza aktarabiliriz? ev satma ile ilgili bilgisi olanlar paylasirsa cok sevinirim.
Capital Gains tax ödenmesi gerekiyor. Eğer bu evde son 5 yıl içinde 2 yıl ve daha fazla yaşamışsanız, evli çiftler için 500 bin dolara kadarlık kısmı vergiye tabi değil.
Şurada vergi oranını hesaplama için bir araç var: https://www.nerdwallet.com/article/taxes/capital-gains-tax-rates
Burada önemli olan kısımlar evin alış ve satış fiyatı arasındaki fark ve sizin 2023 yılı içindeki toplam geliriniz.
-
@knnrn, içinde söyledi: Türkiye'den gelen gelir için vergi
@damladav, içinde söyledi: Türkiye'den gelen gelir için vergi
Capital Gains tax ödenmesi gerekiyor. Eğer bu evde son 5 yıl içinde 2 yıl ve daha fazla yaşamışsanız, evli çiftler için 500 bin dolara kadarlık kısmı vergiye tabi değil.
Şurada vergi oranını hesaplama için bir araç var: https://www.nerdwallet.com/article/taxes/capital-gains-tax-rates
Burada önemli olan kısımlar evin alış ve satış fiyatı arasındaki fark ve sizin 2023 yılı içindeki toplam geliriniz.
Ek olarak bir link:
-
@knnrn
Merhaba,
Son 5 yıl içinde ikamet edildiği nasıl belirleniyor? Neticede Tapu Belgelerinde açık adres değil, ada-parsel yazıyor.
Örneğin Türkiye'de , satılan gayrimenkulde değil de, aynı şehirde farklı bir adreste ikamet edildiyse, şahsın beyanı haricinde tespiti mümkün mü? -
@Eren-0, içinde söyledi: Türkiye'den gelen gelir için vergi
@knnrn
Merhaba,
Son 5 yıl içinde ikamet edildiği nasıl belirleniyor? Neticede Tapu Belgelerinde açık adres değil, ada-parsel yazıyor.
Örneğin Türkiye'de , satılan gayrimenkulde değil de, aynı şehirde farklı bir adreste ikamet edildiyse, şahsın beyanı haricinde tespiti mümkün mü?Beyana dayalı. Ama rastgele seçilen denetime (tax audit) denk gelirseniz IRS her türlü belgeyi isteyebilir. Vergi kaçırma amaçlı yanıltıcı beyan vermişseniz hapis cezasına kadar yolu var.
-
@cnpist, içinde söyledi: Türkiye'den gelen gelir için vergi
Turkiyede emekli olduktan sonra baglanan emekli maasi Amerikada vergi bildirimine tabi midir ? turkiyede vergilendirildigi ve kur farkindan dolayi cok cuzi bir miktara denk geldigi icin beyanda bulunmaniza gerek yok diyen de gordum, vergisi odense bile yurtdisi gelir oldugu icin bildirilmesi gerek diyen de. Konu hakkkinda bilgisi olan varsa ve yazarsa sevinirim. Tesekkurler.
Sosyal Güvenlik mevzuatı ve benzeri mevzuat hükümlerine göre emekli maaşı alıyorsanız Amerikada vergi bildirimine tabii değilsiniz. Amerika ve Türkiye’nin Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması madde 18’i incelemenizi tavsiye ederim.
-
Herkese merhaba, umarim dogru yere yaziyorumdur. Amerikadan ev almak icin abimden 50k dolar borc alacagim ve bu parayi yaninda getirecek.10.000 uzeri beyan etme zorunlulugu oldugu icin giriste nasil bir beyanda bulunmasi gerekir? diger sorum ben bu parayi IRS e ne adi altinda bildirmelyim? tesekkurler
-
@levantino70 tesekkurler
-
merhaba,
ben yeşilkartlıyım eşim ise turist vizesine sahip. Türkiyede maaşı bir yıl 30.000 dolar civarı benim maaşım da 50.000 dolar. vergi beyanını "Married filing separately" yada
"Married filing jointly" olarak mı doldurmam gerekiyor. eşimin greencardı yok henüz. jointly olarak doldurursam daha fazla mı vergi ödemiş olurum, yani eşimin kazandığı 30.000 dolar türkiye gelirinin de vergisini ödemem gerekir mi? İki seçenek de yasal ama hangisi benim için daha avantajlı olacak karar veremedim Teşekkürler. -
Arkadaşlar merhaba, benim acil bir sorum var yardım edebilir misiniz? Ben 2022 yılında greencard kazandım ve 2 kere new yorka 1 haftalığına gittim şu and Türkiyedeyim ve Almanyaya yüksek lisansa gideceğim . Ben herhangi bir yerde çalışmıyorum sadece greencard alırken bankaya gösterdiğim para var o kadar(10.000 dolardan fazla). Benim vergi beyannamesi mi doldurmam gerekiyormuş ne yapmalıyım bilmiyorum bu durumda daha önce öyle bir şey doldurmadım ya da gelir vergisi ödemedim.
-
@Laçin-Boz ABD'de IRS tarafından her yıl için belirlenen miktarın altında bir gelir elde ettiyseniz ya da hiç gelir elde etmediyseniz gerek yok, diye biliyorum.
-
@Laçin-Boz Gelir yoksa vergi beyanı yapmaya gerek yok.
-
@Laçin-Boz Normalde 2023 yili icerisinde ABD de gelir elde etmediyseniz veya IRS'in belirledigi limitin altinda geliriniz varsa, vergi beyani yapmaniza gerek yok.
Single kisiler icin $12,950 yillik
Evliler icin $25,900 yillikGecmis yillarda, greencard ile ilk defa gelenler, calismamis olmalarina ragmen, Covid yardimlarini alabilmek icin vergi beyanlari yapmislardi.
-
Anladım, gelir vergisi olmasa da diğer vergileri(çok çeşidi var hangisine girerim bilmiyorum ama) Amerika dışında yaşayanlar da ödüyor diye biliyorum da ben .
-
Ayrıca bileniniz var mı? Ben greencardımı nasıl iptal edebilirim? Çünkü Almanya yüksek lisans için bloke hesap açmam gerekiyor ama Amerika tax residentların bloke hesap açması yasakmış
Benzer Başlıklar
135
60.6k
Kullanıcı
5.1k
Konu
533.2k