Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Neden ABD'de Türk Göçmenlerin kurduğu büyük şirketler yok?

Gündem ve Sohbet
32 16 1.3k 15

  • @mehmetatal bu konuda size katılmıyorum. Örneğin birkaç ileti önce bahsedilen Hamdi Ulukaya'nın Türkiye'deki genç girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmeleri için her yıl Amerika'ya davet ettiği, eğitim ve para desteği sağladığı bir proje/destek programı var.

    https://www.ulukayagirisimi.com/tr


  • @charlotte, içinde söyledi: Neden ABD'de Türk Göçmenlerin kurduğu büyük şirketler yok?

    @mehmetatal bu konuda size katılmıyorum. Örneğin birkaç ileti önce bahsedilen Hamdi Ulukaya'nın Türkiye'deki genç girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmeleri için her yıl Amerika'ya davet ettiği, eğitim ve para desteği sağladığı bir proje/destek programı var.

    https://www.ulukayagirisimi.com/tr

    hamdi Ulukaya türkiyede kimse pek tanımazdken ben biliyorum sene 2013 yılı inanılmaz etkilemişti abi beni wayybeee ...

    kimse beğenmiyor ama ben yinede bir çok gençi kendi imkanları ile oraya götürdü kimse bunu yapmaz bilesiniz ..

    teşekkürler.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Cunku biz genel olarak yokluktan geliyoruz... Arkasinda , hamurla bu kadar, tarhana corbasinin limitleri, etsiz buyuduk vs geyiklerini ekleyebiliriz :)

    Kazanmak degil, kaybetmemek uzerine planlar yapiyoruz.

    ABDde insanlarin eyalet degistirme ortalamasi Turkiye'de ki ic goc ortalamasinin cok uzerindedir.

    Bir kac nesil once kita degistirip bir bilinmezlige gocmus, kendi guvenligini saglamis kisiler ile , guvenligini devlete emanet etmis ve goc fikri cok cok sinirli olan insanlarin atilim yapma, gozu kara olma, yani risk alma seviyeleri ayni olmaz...

    Kendi isim uzerinden ornek vereyim... Malum, 7-8 yilda yuzlerce 'yeni gocmen'in ilk sabahini, planlarini, umutlarini ve sonrasinda da gelisimlerini gorme sansim oldu isim geregi...

    1. Abi az yaksin, uber lyft yapacagim.
    2. Toyota Honda var mi? Daha kolay satiliyormus

    Halbuki bir beyaz yada siyah amerikali, hatta bir cok hispanikte bile 'istedigi araci edinme' refleksini gorursunuz. Elbette bu 'istedigini elde etme' gudusu sizi homelessliga da, devasa bir sirket CEOluguna da goturebilir. Yanliz iyi bir haber vereyim, Turk Homeless , musluman homeless, ortadogulu, cekik gozlu homeless gormezsiniz! Garanticilik, aile baglari vs buna en buyuk etkenler olsa da, iste o ziplamayi yapmaya kalktiginiz zaman bu garanticilik ve sosyal kodlar pacalrimizdan tutar bir miktar :)

    1. secenekte en cok kazananlar, az yakan arac sahiplerinden ziyade daha fazla kisi tasiyan yada daha luks olan araclar. Onlarda az yakmaz genellikle. Yani once az yaksincilar degil, cok yaksin ama cok kazanirim zaten diyenler para yapar.

    2. Amerika'da hersey satilir. Sifir alinan toyota honda vs bazi markalar ikini elde bir miktar daha degerli oldugu bir gercek. Turkiye'de VWyi yere goge sigdiramayanlar burada japon vs ister. Genellikle temelinde arac bilgisinden ziyade "garanticilik' vardir.

    Gelelim buyuk dusunenlerin durumuna....

    Insanlarin %5 (rakam farazi)i Idareci, zengin, unlu vsdir... Garantici degillerdir, emeklilik haklarim, ucuz benzin, az yakan araba, azicik asim agrisiz basimcilar degillerdir onlar.

    Elbette donemsel olarak ciddi sekilde tasarruf yapmak zorunda kaldigimiz zamanlar var. Lakin bu 'kazanmak yerine, once kaybetmeyelim' mantigi icimize islediginde, risk alip firma kurmak yerine, az maasla firmada calisan olmak isteyen sayisinin cok daha fazla oldugunu goruyoruz.

    Peki maasli calismak basarisizlik mi? Bence hayir. Neden buyuk firmalarimiz yok dendigi icin bu yonden yaklastim.

    Benim suan firmam var (elbette kucuk bir isletme, bu konunun muhatabi degil) ama cuma gunu karavanima atlayip, yada senede 2-3 tatil yapip, cocuklarla kaliteli vakit gecirmemenin karsiligi olarak firma sahibi olmak canimi yakiyor suan!

    Yani ortada bir degnek durumuda yok degil :)

    Cok konustum bugun!


  • @semavi

    Kadir Abi merhaba

    biz seni takip ediyoruz özellikle videolarını kaçırmam izlerim abi .

    genel olarak senden çok faydalandım özellikle olaya göçmenliğe bakış açını seviyorum kemik bir kitlen var çok kaçmadan uzatmadan direk anlatıyorsun olayıda bitiriyorsun bu güzel .

    yani yerin hayırlı olsun işalllah daha iyi yerler nasip olur

    çok nadirdir böyle 3-5 yıl içinde kendini sıfırdan usada bir yere gelmek geliştirmek daha iyi olacağını düşünüyorum .

    memurlar hakkında dediklerine katılıyorum bu arada :)

    ben kendi adıma usa ile 2014 yılında ilk gidişimle başladı zehirlendik

    2015 yılında bir daha , sonra 2019 da ücretsiz izinle deneyimledik covid yok o zamanlar - enterasan bir şekilde o tarihte bile böyle kaçak göçmen falan pek yok ama sonra bu videoların etkisimi artık patladı gitti :)

    ben 4-5 ay ücretsiz izin alıp denedim ama açıkçası Gc olmadan yata yatırımcı vizesi olmadan bu yola girmek istemedim deneyimlemek istedim ve bunu gördüm 2019 yılında nj de .

    şuan insanlar bunu hiç takmıyor şaşırıyorum, onlarıda anlıyorum belki tutunacak dalları yok umarım iyi olur ..

    ama gc ve yatırımcı vizesi alıp gelenlerin işleri iyi olur diye düşünüyorum bilmek görmek deneyimlemek ..

    ben kendi adıma 4-5 yıl içinde artık gc olmayınca yatırımcı vizesi için para yapmaya başladım riske gireceğim bakalım .

    bizler girişimci insanlarız bunun farkındayım - sadece evrak kağıt kürek işlerini bence bilemiyoruz işi doğru yapmak ve insanlara güven vererek belli bir marka oluşturma yok bizde.

    sanırım küçük düşünüyoruz ileriyi hesap etme yok - tarhanamı yoksa bulgur pilavımı bilmem :)

    işe başlama işi kurma güzel - ama işi devam ettirme yok. :)

    umarım hepimiz için en iyisi olur bakıp göreceğiz

    bir gün yolum Zora Motors düşerse bir kahveni içmek isterim selamlar abi.

    ilgilenenlere bu arada : https://www.zoramotors.com


  • @semavi Kadir Bey merhaba. Noktası virgülüne kadar size katılıyorum. Eklemek istediğim bazı şeyler de var. Mesela insanlar hiç farkında değiller ama parayı tutayım, sıkayım kendimi, fedakarlık edeyim derken paranın onlardan ne kadar çok kaçtıklarının farkında değiller. Savurganlık yapılsın demiyorum ama sadece "Ben" ya da "Biz" eksenli yaşanılan hayatın, insana getireceği tek şey Türkiye'de veya ABD'de ev, araba dışında olmayacaktır. Misal bugün düzenini kurdun, farzedelim ayda 40.000$ kazanıyorsun ama kimseye faydan yok. Yeni gelene, muhtaç olana yardım etmemişsin. Birilerinin elinden tutmamışsın. O zaman ne anladım ben bu zenginlikten? Paylaştıkça artan şey sadece mutluluk değildir. Diyeceksiniz ki insanlar kıymetini bilmiyorlar ya da sonra da yardım ettiklerimiz dönüp yüzümüze bakmıyorlar, bu mümkün ama sen onlar için değil, ALLAH için yaparsan iyiliği, işte o zaman "Balık bilmezse, halik bilir" sözü vücut buluyor. Ne kadar çok yardım edersen, ne kadar çok düşmüşe, muhtaca el uzatırsan kısaca birilerine umut olursan, para sana o kadar çok gelir. Yarın bir gün elinden tuttukların bakarsın sana bir yerde destek olur. Olsun ya da olmasın, karşılığını beklemeden iyilik yaptığın sürece artacak servetin. Hemen para biriktireyim, hemen ev alayım, en iyisini kullanayım, mobilyalarım gösterişli olsun, saatim rolex olsun vs vs. Bu kafa iyi değil. Öncelikle bunun farkına varılmalı. Hayatta her şey planlarınız dahilinde gerçekleşmiyor, gerçekleşmeyecek de. Bazen bazı şeyleri akışına bırakmak lazım ama çaba göstermeden, olduğun yerde durarak değil tabii ki. Sen max. çabanı göster gerisini de akışına bırak. Senin çaban karşılık bulacak ama sen istediğin anda değil, doğru zamanda doğru yerde. Eğer birbirimize destek olmazsak, yahudiyi, museviyi parmakla gösterir, "Nasıl da birbirlerini tutuyorlar" diye söylenmeye devam eder dururuz. Gerçekten dururuz. Olduğumuz yerde sayarız ki öyle de oluyor. Ben en iyi evde oturmak, en iyi arabaya binmek zorunda değilim. Hayattan beklentim de bu değil. Tavsiyem sizin de olmasın. Tabii ki illa benim dediğimi yapmak zorunda değilsiniz ama bir denediğiniz zaman nasıl da size döneceğini bu iyiliklerin, görecek yaşayacaksınız.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @damian5, içinde söyledi: Neden ABD'de Türk Göçmenlerin kurduğu büyük şirketler yok?

    @semavi Kadir Bey merhaba. Noktası virgülüne kadar size katılıyorum. Eklemek istediğim bazı şeyler de var. Mesela insanlar hiç farkında değiller ama parayı tutayım, sıkayım kendimi, fedakarlık edeyim derken paranın onlardan ne kadar çok kaçtıklarının farkında değiller. Savurganlık yapılsın demiyorum ama sadece "Ben" ya da "Biz" eksenli yaşanılan hayatın, insana getireceği tek şey Türkiye'de veya ABD'de ev, araba dışında olmayacaktır. Misal bugün düzenini kurdun, farzedelim ayda 40.000$ kazanıyorsun ama kimseye faydan yok. Yeni gelene, muhtaç olana yardım etmemişsin. Birilerinin elinden tutmamışsın. O zaman ne anladım ben bu zenginlikten? Paylaştıkça artan şey sadece mutluluk değildir. Diyeceksiniz ki insanlar kıymetini bilmiyorlar ya da sonra da yardım ettiklerimiz dönüp yüzümüze bakmıyorlar, bu mümkün ama sen onlar için değil, ALLAH için yaparsan iyiliği, işte o zaman "Balık bilmezse, halik bilir" sözü vücut buluyor. Ne kadar çok yardım edersen, ne kadar çok düşmüşe, muhtaca el uzatırsan kısaca birilerine umut olursan, para sana o kadar çok gelir. Yarın bir gün elinden tuttukların bakarsın sana bir yerde destek olur. Olsun ya da olmasın, karşılığını beklemeden iyilik yaptığın sürece artacak servetin. Hemen para biriktireyim, hemen ev alayım, en iyisini kullanayım, mobilyalarım gösterişli olsun, saatim rolex olsun vs vs. Bu kafa iyi değil. Öncelikle bunun farkına varılmalı. Hayatta her şey planlarınız dahilinde gerçekleşmiyor, gerçekleşmeyecek de. Bazen bazı şeyleri akışına bırakmak lazım ama çaba göstermeden, olduğun yerde durarak değil tabii ki. Sen max. çabanı göster gerisini de akışına bırak. Senin çaban karşılık bulacak ama sen istediğin anda değil, doğru zamanda doğru yerde. Eğer birbirimize destek olmazsak, yahudiyi, museviyi parmakla gösterir, "Nasıl da birbirlerini tutuyorlar" diye söylenmeye devam eder dururuz. Gerçekten dururuz. Olduğumuz yerde sayarız ki öyle de oluyor. Ben en iyi evde oturmak, en iyi arabaya binmek zorunda değilim. Hayattan beklentim de bu değil. Tavsiyem sizin de olmasın. Tabii ki illa benim dediğimi yapmak zorunda değilsiniz ama bir denediğiniz zaman nasıl da size döneceğini bu iyiliklerin, görecek yaşayacaksınız.

    Burada bir cok kisi birbirine destek oluyor.

    Kisa yazayim.

    Turklerden uzak durun diyenlerden uzak durun!


  • Kesinlikle doğrudur Kadir Bey. Ben mevcut durumdan ziyade, genel-geçer bir bilgilendirme/bakış açısı olması adına yazdım. Yeni nesil özellikle belirttiğim bakış açısından çok uzak yaşıyor. Biz 80'lerde ya da 70'lerde doğmuş olanlar daha bilinçliyiz birbirine destek olma, mütevazi yaşama konusunda.


  • Kurmak için geliyorum, bekleyin.


    1. Kuzey amerika kulturune uzak bir kultur 2. Hintlisi cinlisi 1800lerden beridir yunani italyani arabai 1900lerden beridir oradalar bizimkilerin buyuk kismi 2000 sonrasi ozellikle 2010lar yani bir diaspora kuracak kadar adam yok.3.turkler kendi yatirimlarini sirkete degil kendilerine yaparlar yani sirketi icin mal isci egitim vesaire degil maximum kari alayim ev arsa falan yaparim derler ama amerikada isine yatirim yapip buyuten adam kazanir .4.turkuyede herkes bir sekilde devletle is yapmak ister ihale ile para garantidir oyle musterileri etkileyim buyuyeyim derleri olmaz 5.Amerikayi buyuk cogunluk ev ve vatan diye gormez en buyuk hayal turkiye ye donmek iyi para ile oradan ev almak yaptirmaktir yani burasi artik benim ben burada milyarder olacam der belki ama icraate geciremez.6.bireyselci bir toplum olmadigimizdan dolayi gelen cevrede is yapanlari geriye ceker arkadas cevresi falan mesela dandik Paterson da bir yemek menu yerine Manhattan da da hemen hemen ayni paraya yemek yersiniz ama belki kompleksden belkide cekinmekten dolayi hep patersondaki pideciye kebabciya giderler.7.okumus olanlar yani Princeton dir berkeleydir bunlarda da dedigim gibi ya akademisyen olacam diye omrunu verir yada turkiyeye donup aile holdingini yonetir istanbul eglenceli tabii.8. Kisacasi buyuk ve esteemed bir isletme kuramazlar kultur/sermaye/vizyon/empati/yardimseverlik durumlarından dolayi.....

  • @Henry-bloor, içinde söyledi: Neden ABD'de Türk Göçmenlerin kurduğu büyük şirketler yok?

    1. Kuzey amerika kulturune uzak bir kultur 2. Hintlisi cinlisi 1800lerden beridir yunani italyani arabai 1900lerden beridir oradalar bizimkilerin buyuk kismi 2000 sonrasi ozellikle 2010lar yani bir diaspora kuracak kadar adam yok.3.turkler kendi yatirimlarini sirkete degil kendilerine yaparlar yani sirketi icin mal isci egitim vesaire degil maximum kari alayim ev arsa falan yaparim derler ama amerikada isine yatirim yapip buyuten adam kazanir .4.turkuyede herkes bir sekilde devletle is yapmak ister ihale ile para garantidir oyle musterileri etkileyim buyuyeyim derleri olmaz 5.Amerikayi buyuk cogunluk ev ve vatan diye gormez en buyuk hayal turkiye ye donmek iyi para ile oradan ev almak yaptirmaktir yani burasi artik benim ben burada milyarder olacam der belki ama icraate geciremez.6.bireyselci bir toplum olmadigimizdan dolayi gelen cevrede is yapanlari geriye ceker arkadas cevresi falan mesela dandik Paterson da bir yemek menu yerine Manhattan da da hemen hemen ayni paraya yemek yersiniz ama belki kompleksden belkide cekinmekten dolayi hep patersondaki pideciye kebabciya giderler.7.okumus olanlar yani Princeton dir berkeleydir bunlarda da dedigim gibi ya akademisyen olacam diye omrunu verir yada turkiyeye donup aile holdingini yonetir istanbul eglenceli tabii.8. Kisacasi buyuk ve esteemed bir isletme kuramazlar kultur/sermaye/vizyon/empati/yardimseverlik durumlarından dolayi.....

    Sunuda ekleyim 3 5 kisi sayip bunlar basari demeyin,sizin 3 5 kisi dediginizi hintlisi cinlisi 1000 le carpar sayi bakimindan yunani bile .Kamala Haris bile hint kokenliydi karsindaki adaylardan cumhuriyetci vivek bile hintli anlayin adamlarin gucunu patersonda serif olamaya benzemez bu durum

  • ⭐⭐

    @Henry-bloor hintlilerin öyle deli gibi büyük şirketleri yok abdde. Sebebi ise türklerin büyük şirketleri olmamasıyla aynı. Hint kökenli(guyana yada diğer koloniler) insanların sahip olduğu bir eli geçmeyen şirketler var o ayrı. Bakarsan abddeki gas stationların neredeyse hepsi hintli, 7/11lar falan hintli, otellerin çoğu da aynı patel ailesinin elinde(moteller dahil).
    Ciddi bireysel başarılara sahip hintliler var lakin 3 milyar nüfuslu ülke, olsun bir zahmet.

    Türk insanı sıkıntılıdır iş konusunda. Garanti paraci olduğumuz ve pazarlama ile uğraşmadığımız için genelde yerimizde sayarız. Pazarlama herşeydir 2024te. Hatta 3.dünya ülkesi vatandaşlarının geneli böyledir. Hep garanti paraya bakar, pazarlama ile uğraşmaz, boş iş olarak görür.
    Ben abdde çok gördüm hintli, paki, lübnanlı vs işyeri sahibi. İşçisine köle muamelesi yapar, yasaları çiğner, illegal adam çalıştırır ve abi sonraki evi alayım kafasındadir. Bunun dışında burnu da baya havadadir, herşeyin en iyisini o bilir. %80 90 employee turnover olan bir şirket sahibine para kazandırır ama hiçbir zaman büyüyemez.


  • @charon katiliyorum ama nufuslari okadar fazla ki dilenciside hintli olabilir teknoloji zaten bunlarin elinde taksiciside dolandiricisida belki hastanede hayatini kurtaracak doktorda ayni almanyadaki turkler gibi doktoru siyasetciside var pavyon isletende her turlu yani.Kisacasi anadoludan gidenler cok ama cok gec kalmis tir isini bile beceremiyorlar vizyonlari maksimum bu birde 100k ya yada mustang alip tr deki arkadaslarina hava atma/kizlarla disco gezi vesaire... Hic birsey yapamazlar ne yazik ki.... foruma bile bakin gitmeye calisanlar hep gariban bir umutla birsey yapmaya calisan kisisler hic gormedim saglam bilgili basarili zengin olupta gelen ki o da der ne isim var amerikada istanbulda kral gibi yasarken...


  • Türkiye yaklaşık 50-60 yıldır rant ekonomisi ile yönetilen bir ülke. Bunu parti bazlı almayın. Her hükümet bu düzenin yolcusu oldu ve bugünden sonra gelcek olanlarda da bunu değiştirebilecek vizyon olduğunu görmüyorum. Rant ekonomisi, devlet kademesinden başlayarak aşağı doğru kural tanımaz şekilde, katma değer üretmeden tamamen elinde bulundurduğu şeyleri sömüren bir ekonomidir. Türk halkı da senelerdir bu ekonomik modele bağlı kaldığı için korumacı refleks geliştirmiştir. Çünkü biliyor ki bir iş yapsa, büyüse, başına bin tane iş gelecek. Rantçılar ya o kişiyi iş yapamaz hale getirecek ya da işine çökecek. Bu yüzden fazla büyümek istemez. Bu sebeple eli para gören herkes bir emlak alıp kiraya vermeyi birinci amaç edinir. Gayrimenkul rant ekonomilerinde en güvenli limandır. Yaklaşık 4-5 kuşaktır bu ortama doğmuş, böyle büyümüş bir toplumun da büyük şirket kurma olasılığı çok düşüktür. Yurtdışında 3-4 kuşak geçirecek, grup olarak belli bir sermaye gücü elde edecek ve ondan sonraki 3-4 kuşakta büyük şirketler ortaya çıkaracak insanlar.

    Bir de özellikle işgücü oluşturan göçmenler, ülkelerinden göç ettikleri senelerde takılı kalıyorlar. Örneğin Almanya'da klasik gurbetçi olarak bildiğimiz kişileri ele alalım. 2. 3. kuşak orada olanlar bile bakıyorum zihinsel olarak 1970'ler, 1980'ler Türkiyesini yaşıyorlar. O entegrasyonu sağlayamıyorlar, sağlayamadıkları gibi geldikleri ülkedeki gelişme de ayak uyduramıyorlar. Bu sadece Türklere özgü bir durum değil. Almanya'daki Yunan'ı da, İtalyan'ı da, Pakistanlısı da ve aklınıza gelebilecek kim varsa yaşıyor. Belki az belki çok. 3 küsür milyonluk bir Türk nüfusu, ciddi bir ekonomik hareket oluşturuyor ama hala dünya çapında bir şirket yok. Biontech falan geliyor akla ama o da çok ekstrem bir durumun ekstrem sonucu.

    Bu forumun anafikrine sahip kalarak sonuca bağlarsam: Greencard isteyen topluluğun biraz daha zihni geniş ama işte lanet olası dna'sından gittiği gibi kurtulamayacak. Gidenlerin ancak torunları ortaya bir şey çıkarabilecek.


  • @OffGuard, içinde söyledi: Neden ABD'de Türk Göçmenlerin kurduğu büyük şirketler yok?

    Türkiye yaklaşık 50-60 yıldır rant ekonomisi ile yönetilen bir ülke. Bunu parti bazlı almayın. Her hükümet bu düzenin yolcusu oldu ve bugünden sonra gelcek olanlarda da bunu değiştirebilecek vizyon olduğunu görmüyorum. Rant ekonomisi, devlet kademesinden başlayarak aşağı doğru kural tanımaz şekilde, katma değer üretmeden tamamen elinde bulundurduğu şeyleri sömüren bir ekonomidir. Türk halkı da senelerdir bu ekonomik modele bağlı kaldığı için korumacı refleks geliştirmiştir. Çünkü biliyor ki bir iş yapsa, büyüse, başına bin tane iş gelecek. Rantçılar ya o kişiyi iş yapamaz hale getirecek ya da işine çökecek. Bu yüzden fazla büyümek istemez. Bu sebeple eli para gören herkes bir emlak alıp kiraya vermeyi birinci amaç edinir. Gayrimenkul rant ekonomilerinde en güvenli limandır. Yaklaşık 4-5 kuşaktır bu ortama doğmuş, böyle büyümüş bir toplumun da büyük şirket kurma olasılığı çok düşüktür. Yurtdışında 3-4 kuşak geçirecek, grup olarak belli bir sermaye gücü elde edecek ve ondan sonraki 3-4 kuşakta büyük şirketler ortaya çıkaracak insanlar.

    Bir de özellikle işgücü oluşturan göçmenler, ülkelerinden göç ettikleri senelerde takılı kalıyorlar. Örneğin Almanya'da klasik gurbetçi olarak bildiğimiz kişileri ele alalım. 2. 3. kuşak orada olanlar bile bakıyorum zihinsel olarak 1970'ler, 1980'ler Türkiyesini yaşıyorlar. O entegrasyonu sağlayamıyorlar, sağlayamadıkları gibi geldikleri ülkedeki gelişme de ayak uyduramıyorlar. Bu sadece Türklere özgü bir durum değil. Almanya'daki Yunan'ı da, İtalyan'ı da, Pakistanlısı da ve aklınıza gelebilecek kim varsa yaşıyor. Belki az belki çok. 3 küsür milyonluk bir Türk nüfusu, ciddi bir ekonomik hareket oluşturuyor ama hala dünya çapında bir şirket yok. Biontech falan geliyor akla ama o da çok ekstrem bir durumun ekstrem sonucu.

    Bu forumun anafikrine sahip kalarak sonuca bağlarsam: Greencard isteyen topluluğun biraz daha zihni geniş ama işte lanet olası dna'sından gittiği gibi kurtulamayacak. Gidenlerin ancak torunları ortaya bir şey çıkarabilecek.

    Hard agree


  • İki sorum var:
    Büyük şirket derken neyi kast ediyorsunuz?
    Bu sonuca varmak için hangi verileri kullandınız?

    Yani benim de gözlemim, Türkler tarafından yönetilen büyük firma sayısının, hatta belki de firma sayısının, Türk nüfusa göre daha az olduğu yönünde. Chobani sayılır ve sayılmalıdır, ama neden Greek Yogurt diye çıkarınca pazar başarısı geliyor, buna bakmak gerek.

    Sorunuza benim elbette kendi içimde bir yanıtım var. Fakat sadece kişisel ve hiçbir veriye dayanmayan bir görüş olur.

    Firma büyüklüğünü ciro/çalışan sayısı/pazar payı ölçeklerinde çerçeveledikten sonra, Türk göçmen sayısı ile Türk göçmenlerin kurdukları firma sayısının, diğer göçmen guruplarındaki benzer verilerle mukayese edilerek sayısal olarak ortaya konması, ve bu sayısal veriyle birlikte sonrasında neden sorusuna yanıt aranması, bize net bir bilgi verir.

    Gerek Amerikadaki, gerek tüm dünyadaki Türkler olarak o 'Neden?' sorusunun yanıtıyla yüzleşmeye çok ihtiyacımız var diye düşünüyorum.


  • @warmgrey Infosys Tata consultancy Siemens usa Santander bank gibi uluslararası yabancı kokenli firmalarin abd ye acilip dahada buyutmesi .Belkide tek ornek koc holding in Bloomberg beyaz esyasi ki oda whirlpool ortakligi ile oldu tr deki ucuz isciligi kullaniyorlar.Sabanci nin adını bile duymadim usa de belki 3 5 birseyleri vardir oda devede kulak.Size şunu söyleyeyim vizyonu sunla anlayin erdal arikan var bilkentte hoca amerikad okudu dunyada ilk 5 g yi icat eden kisiydi amerikada tutunamadi kafayı kullanamadi kalayim diye ülkeye dondu .Cin onun calismasin8 aldi huwaii ye 500 milyon dolar arge yaptirdi trilyon dolarlik 5g de lider oldu.Bizim erdal hoca hala kuru maaşlı bir universite uyesi .Belki en zengin turk olacakti elon musk gibi.ISIN KOMIK YANI hala memlekete turkiyede 5g yok :) 😀 yani olay bu hepinize ornek olsun...

  • ⭐⭐

    @Henry-bloor Infosys ve tata consultancy dolandirici sirketler. Adlarinin gecmesi hakaret.


  • @Henry-bloor

    sabancinin amerikada bildigim, Dupont ve kordsa var. son 5-6 senedir temsa otobuslerini yollarda goruyorum. kendileri mi getiriyor araci sirket mi bilmiyorum.


  • @OffGuard Elinize sağlık, çok güzel açıklamışsınız. Sıfırdan holding'e giden bir şirketler yaratmak istiyorum lakin, eninde sonunda ya birinin, birilerinin veyahut devletin el koyacağını bildiğim için tüm maddi manevi varlığımı yurtdışına taşımaya odakladım. Amerika. Şirketler, ticaretler hepsi bu ülkede olacak ve Amerika'da büyük bir şirketin önderi olacağım.

    Hayal değil, gerçek. kafayı bununla bozdum sanırım.


Benzer Başlıklar

  • Yeşil kart forumun ve ya forumdakilerin kurduğu telegram grubu varmıdır?

    Kilitli Gündem ve Sohbet
    4
    -5 Oy
    4 İleti
    3k Bakış
    RhonsterR
    @zeynepkırnıkelmasli https://yesilkartforum.com/forum/topic/4298/dv2022-2022-green-card-lotosu-aşamaları/2?page=1 ilk sayfaya bakın bütün yapmanız gerekenler dahil hepsi orada nasıl katılabileceğinizde.
  • ABD polisinin sert müdahalesi sonucu olen siyahi adam

    Gündem ve Sohbet
    201
    0 Oy
    201 İleti
    9k Bakış
    S
    Üzgünüm ama burada polis memuru tarafından oldukça net direktifler verilmiş. Araç sürücüsüne araçta kal denilmiş fakat araç sürücüsü, araca dönmemiş ve kaçmaya başlamış. Bu noktadan sonra siyahi kişinin kaçması oldukça şüpheli bir davranış. Amerika'da yaşayan herkes polis tarafından durdurulunca polis memuru gelene kadar beklemesi gerektiğini az çok biliyor olmalı. Tabii, son dakikalarda olan silahın ateşlenmesi durumunun haklı ya da haksız olmayacağı konusunda sadece bu videodan yorum yapacağım. Burada NTV eksik video paylaşmış. Polis memuru 'drop the taser' diyor, yani taserı bırak. Siyahi şüpheli, polis memurunun teçhizat kemerindeki taser ekipmanını çalmış, bu ekipman vücuda şok veriyor. Memur da son çare olarak vuruyor gibi. Polis tarafından durduruluyorsun, direktiflere uymuyorsun, kaçıyorsun, yerde tekrardan durdurulmuşken kaçmaya çalışıyorsun, üstüne memurun güç uygulayan bir ekipmanını çalıyorsun. Taserı çalan memurun silahını da çalabilir. Memurun şüpheliyi başından vurması pozisyonla alaklı. O noktadan sonrasını da artık departmanı değerlendirmiştir. Bence memurun vurması için makul sebepleri var.
  • Komşu'da ki Ortodoks Türkler

    Gündem ve Sohbet
    16
    4 Oy
    16 İleti
    1k Bakış
    CalibraturboC
    moldovada gagavuzlar var onlar da kuzey türküdür ve christiandır
  • ABD sim kart hattı

    Kilitli Gündem ve Sohbet
    3
    0 Oy
    3 İleti
    1k Bakış
    ferhattF
    Teşekkür ederim
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

36

Çevrimiçi

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.7k

İleti

Powered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum