Merhaba. Bugün büyükçilikte vize görüşmem vardı. Süreci sizlerle paylaşayım. Sabah 7.30 7.40 gibi büyükelçiliğin giriş kapısını açtılar sanıyorum. Orada randevu saatimiz önemli olmaksızın spontane sıraya girdik. Karşımızdaki görevli yalnızca, randevusu olmayanlar sıradan çıksın diye bir uyarı yaptı. Girişte sıra gelince ilk pasaportu aldı. Onun kaba olduğunu söyleyebilirim:) "ver" "koy" "geç" gibi direktif vererek konuşuyordu. O pasaportu teslim alıyor sadece. Güvenlikten geçmek için yan taraftaki kapının önüne gidin diyor. Oraya geçince oradaki görevli içeriden isminizle sizi çağırıyor. İçeri girince ilk pasaportunuzu geri veriyor, üzerinizdeki anahtar, peçete, para, gözlük gibi eşyalarla yanınızdaki dosyayı plastik kutuya koyuyorsunuz ve xr'e bırakıyorsunuz. Güvenlikten geçiş süreci bitince, bir bahçeden geçerek başka binaya giriyorsunuz. Orada da ilk olarak pasaport kontrolü oluyor. Ardından bekleme salonuna geçiyorsunuz. Orada isminizi okuyan bir görevli var. O isminizi okuyup başka bir görevlinin yanına gitmeniz için sizi yönlendiriyor. Onun yanına gittiğinizde o da pasaportunuza bakıyor ve size bir numara veriyor, diğer bekleme salonuna geçmenizi ve numaranızı ekrandan takip etmenizi söylüyor. Numara yanınca karşısına geçtiğiniz görevli mülakat öncesi sizden evraklarınızı istiyor. Benden yalnızca fotoğraf, adli sicil kaydı, ilişki kanıtı ve nüfus kayıt örneği istedi. Bir de İngilizce bilip bilmediğimi sordu. Görevli kibardı. Ardından ilk beklediğiniz salona dönüyorsunuz ve bu sefer mülakat için aynı sıra numaranızın yanmasını bekliyorsunuz. Sıranız gelince yemin ediyorsunuz ve parmak izi veriyorsunuz. Buradaki görevli de son derece kibar ve güler yüzlüydü. Eşimin adını okudu ve eşiniz mi diye sordu ilk. Sonra Amerika'da mı yaşıyor, çalışıyor mu diye sordu. Ardından kaç yıldır evli olduğumuzu ve hangi ülkede evlendiğimizi sordu. İlişki kanıtı olarak getirdiğim foto albümünün birkaç sayfasını açtı baktı. Bana primary occupation'ımın devam edip etmediğini sordu. Evlilik cüzdanımızın orijinalini istedi, uzattım baktı. Ardından vizemin onaylandığını söyleyerek tebrik etti, iyi günler dedi. Benimle aynı kategoriden benden önce mülakata giren biri nüfus kayıt örneğini unutmuştu. Kendisini kullanabileceği bir bilgisayara yönlendirdi, evrakın çıktısını alınca tekrar bekleme alanına gelerek görevlinin görebileceği şekilde elini kaldırmasını istedi. Yani o an temin edilebilecek eksik evraklar için yardımcı oluyorlar. Bekleme süreçleriyle birlikte yaklaşık 2 saat kalmış olsam da elçilikte, mülakat sanıyorum 5-6 dakika dakikayı geçmemiştir. Herkese bol şans ve kolaylıklar.