@caglaror
Bolum 2
NOT Forum bir tek posta belirli karakterden fazla girdiye izin vermediginden (veri tabani kisitlari) 2. parca olarak buraya tasiyorum bir kismini.
DEVAMI
INTERVIEW ISLEMLERI
Islem basamaklari kabaca soyle:*
- Davet yazisi ve greencard (diger evraklar dosyada) ile en gec 15 dk kala kapida olundu
- Guvenlikte havalani tarzi bir kontrolden gecildi
- Girise yakin bir deskte Check-In yapildi. Check-In de davet yazisi ve yesilkart verildi, iki elin isaret parmaklarinin izi verildi, gozluksuz fotograf cekildi, sira numarasi alindi.
- Bekleme odasi disinda bir odada (yemin toreni odasi) beklenmeye baslanildi (bu yer degisken sanirim)
- Interview yapacak gorevli memur kapiya gelip sira numarasi ile sesleniyor (J65 gibi).
- Gorevli memurun odasina kadar hos sohbet yapiliyor.
- Odaya girer girmez elindekileri birakip sag elini kaldirarak, dogrulari soyleyecegine yemin ediyorsun.
- Karsilikli oturarak gorusmeye baslaniyor. Sirasiz oldugunu tahmin ettigim bir sekilde
- N-400 deki cevaplarinizin yeniden sorulmasi (genelde cevaplar yes/no oluyor)
- Yazili metni okuma (onunuzdeki tabletten), soylenen cumleyi yazma (tablete)
- Civic Test sorulari (100 soru icinden) soruluyor ve cevaplari aliniyor
- Eger sorun yoksa (sorunlu olmasi durumundaki islemleri bilmiyorum) memur "interview sonucunu olumlu olarak bildirecegim"minvalinde bir cumle kuruyor.
- Gorevli memur size cevaplariniz ve bilgilerinizin kisaca yer aldigi iki ekrani tabletten gosterip dogruysa imzalamanizi istiyor.
- Memur bir sayfa cikti alip elinizdeki evraklarla birlikte zimbalayip sizi baska bir bolumdeki (bizde bekleme salonu yazan dev bir salondaki bir deske goturdu) bir baska memura goturuyor.
- Bu deskte o kagitlar alinip beklemeniz istneiyor. 10dk icinde hemen hemen tum bekleyenler cagirilip yemin toreni tarihi beyan ediliyor ve 2 sayfa kagit veriliyor.
- Bu kagitlarin arka sayfasinda bir form var. Bu formu siyah murekkeple, toren gunu doldurup yaninizda green card ile getirmeniz isteniyor. Ve uyariliyor bu form (dolu sekilde) ve green card olmazsa yemin edemezsiniz.
- Exit ten cikip sevindirik olunuyor. Sarilmalar filan

Elimizde N-400 ekine koydugumuz ve davette belirtilen evraklar ile hazirdik. Interview gunu binanin onune 30dk once vardik. Gorevli memur 15dk kala gelmemizi soyleyerek almadi bizi. Sure dolunce guvenlikten havalani guvenligi derecesinde bir guvenlikle gectik (Federal binalara giris genelde boyle). Sonra biz ofiste check-in yaptirmak yerine bekleme salonuna gittik. Oysa ilk is checkin yaptirarak sira numarasi almak gerekiyormus. Check-in deskinde sol ve sag isaret parmaklarini sirayla parmak izi okuyucuya okuttuk, gozluksuz fotograf cektirdik. Sira numarasi davet yazisina zimbali bir sekilde bekleme salonuna gittik.
Kizimla gitmistik, kucuk cocuklari birakacak kimseniz yoksa, interview odasina da aliyorlar. Bilgi vermeniz yeterli.
Bir gorevli memur gelip kapidan sira numaranizi sesli olarak okuyor (J65 gibi). Birlikte memurun odasina gitmek icin koridorlar gectik, o arada memurlar son derece gulec bir ifadeyle kisaca hal hatir soruyor. Odasina girer girmez esyalarinizi kenara birakip sag elinizi kaldirip soyleyecegim herseyin dogru olduguna diye yemin ediyorsunuz.
Tum gorusme 3 ana kisimdan olustu.
- N400 deki sorulara verdigimiz cevaplarin teyidi ve varsa yapmak istedigimiz degisiklik veya duzeltme. (Isim degisikligini isteyip istemedigimizi yeniden soruyorlar, son kararin mi gibisinden). Bazi sorulardaki kavramlari detaylandirmani istiyorlar. Ornegin bana askeri egitim aldin mi? Evet! Silah egitimi aldin mi? Evet, temel egitim miydi detayli egitim mi? gibi sordu.
- Ingilizce okunani yazma ve yazilani okuma. Bu kismi onunuzde size donuk tabletle ve kalemle yapiyorsunuz. Her ikisi icinde 3 hakkiniz var. Cumleler 3-4 kelimelik super basit cumleler. Washington, D.C. is the capital of U.S. gibi. I pay taxes. gibi
- 100 test sorusu icinden rasgele secilen 10 soru. Bilmeye basladiginizda ilk 6 soru bilinince devam edilmiyor. sorular memurun ekranina otomatik geliyor ve cevabi veya bir notu memur hizlica ekranda yaziyor.
Bunlar bitince size tablet ekraninda bilgilerinizi dogrulatan ve yapilacak islemleri onaylatan 2 ayri yaziyi imzalatarak onaylatiyor. Submit ettiginizde, "ben sizin naturalizasyon isleminiz uzerinde olumlu/pozitif bildirimde bulunacagim" diyor.
Size bir evrak verebilir veya kendisi evraki alarak birlikte baska bir bolumdeki bir memura goturuyor. Elindeki evraklari (N-652 sinav sonuc ozeti belgesi de dahilN-652.pdf ) memura vererek beklemenizi istiyor. Biz cok beklemeden hemen o memur diger tum bekleyen adaylari da cagirarak bize 2 sayfadan olusan bir evrak (toplam 4 sayfa 2 yaprak, USCIS FORM N-445) (N445-FRM-OMBApproved-11132014.pdf )verdi. Bu form ve belge 10 gun sonra ayrica posta olarak (tamamen aynisi) bana ulasti. Esiminki henuz gelmedi USPS de gorunuyor. Sayfalardan birisinde bilgiler () ikincisinde bir form var. Formdaki bilgileri yemin toreni gunu doldurup GC ile birlikte gtirmemizi istedi. Bu evrak cok onemli olmazsa yemin edemezsiniz dedi. Formda interview gununden yemin gunune kadar olmus olabilecek (evlenme,bosanma, komunist parti uyeligi, US desteginde degisiklik vb) degisimler ile ilgili sorular var, yes-no cevaplari. Adres bilgisi ve imzalandigi sehir bilgisi var. Belgelerin uzerinde yil sonu tarihli gecerlilik suresi mevcut.
Oath Ceremony 3 hafta sonrasinaydi. Biz daha yakinda var mi diye israrla sorduk. Maalesef dediler. Bazen daha yakina alanlari duymustuk.
Boylece binadan cikarak islemleri tamamladik.
Surec cok rahat, hizli ve puruzsuz. Herkes son derece gulec ve anlayisli. N400 cevaplarinizi bilerek gidin, test sorularini iyi calisin gerisi pamuk sekeri gibi. Ingilizceniz carsi pazarda alisveris yapabilecek seviyedeyse bitti bu is 
Yemin torenini merak ederseniz youtube aramasi: https://www.youtube.com/results?search_query=Oath+of+Allegiance
Oath Ceremony (Yemin Toreni)
Bizim toren sabah 9'daydi 15dk once kapida olsaniz yetiyor. Sirayla iceri aliyorlar ama saniyorum San Antonio'da her saat bir grup iceri aliniyor. Gorevli o gun 200 kisinin yemin edecegini soyledi. Bizim grup 30-35 kisi kadardi. Yine ust yoklamasindan sonra iceri alindik, bekleme salonunda bizden oncekilerin cikmasini bekledik. Salona girerken GC (ve varsa baska izin belgesi nitelikli kart) ve doldurdugumuz formlari sesli olarak hizlica teyit ederek bizden aldilar. Bize icerisinde pasaport basvurusu dahil bir cok is icin gerekli form ve belgeleri, yemin metnini, baskanin mektubunu vb iceren 2 zarf ve bir bayrak verdiler. Salona sira ile alinip sandalyelere oturtulduk. Es-dost varsa onlar da yan tarafta bos sandalyelere gectiler. Cocuk getirildiyse kucukse yaninizda durmasina izin veriliyor. Saat 9 oldugunda once hos geldiniz diyerek 10dk suren bir bilgilendirme konsumasi yapiyorlar. Sonra "kadin oyverme organizasyonu" lutfen secmen kaydi olup oy verin, demokrasiyi destekleyin konusmasi yapti. Sonra esas konusmaci bizi rahatlatmak icin oldugunu sandigim meksika dalgasi yaptirdi -adettenmis :)-.
Unutmusum ekliyorum, konusmaci, vatandaslik sertifikasini alinca SSA Ofise gidip bildirimde bulunmamizi istedi, sebebi emeklilik ile ilgili islemlerin dogru duzgun islenmesi icinmis. Ayrica DMV'ye (DPS) giderek yine durumu bildirmemizi istedi (bunun sebebini kendisi de bilmiyormus).
Yemin metninin sonunda "so help me God." parcasi var, siz sag elinizi kaldiracaksiniz metni ben okuyacagim, bitirince siz sadece "Yes I do" diyeceksiniz o kadar dedi. Cidden 2 dk da okuyuverdi, biz de "Yes I do " dedik ve tebrikler dedi. Baska bir yetkili elinde sertifikalarla geldi, sirayla isimleri okuyup verdiler ve tebrik ettiler. Alan salondan cikti. Salonda fotograf cekmenin yasak oldugunu (salona ismini veren bir askerin anisi icin) belirttiler.
Biz de disari cikip o meshur fotografi cektik. Yarin pasaport basvurusuna gidecegiz simdi onun gerekliliklerini hazirliyorum. O kisim da gerceklesince detaylari yazarim.
Pasaport Ofisi Randevusu ve Islemler
Yemin toreni tarihi belli oldugu anda ertesi gun icin pasaport ofislerinden randevu aldim. Bu ofislerdeki islemleri USPS memurlari yonetiyor, USPS icinde ayrilmis bir ofise gecerek islem yapiyorsunuz. Posta ile basvurular da var ama onermem.
Asagidaki notlarda randevu adresi ve online pdf DS-11 (Pasaport basvurusu formu) adresleri var. Bu formu doldurunca size pdf ciktisi veriyor. Yazicidan ciktisini alip diger evraklarla randevuya gotururseniz zaman kazanirsiniz. Bu form USPS de raflarda ucretisiz de bulunabiliyor.
Sertifika fotokopilerinizden sadece kendiniz icin 1 fotokopi cocuk varsa anne+baba sertifikalarindan birer kopya her cocugun basvurusuna ekleyeceksiniz. Cocugun dosyasina eDevletten alinmis formul A (birth sertificate) 2 kopya eklenecek.
ONEMLI NOT: eDevletten cocuk icin alinan birth certificate pasaport alirken sorun cikartabiliyor. Konsolosluktan su belgeyi (NÜFUS KAYIT ÖRNEĞİ TERCÜMESİ (BIRTH EXTRACT)) alip kullanarak sorunu onceden engelleyebilirsiniz.
Konu @arnblt tarafindan tecrube ile sabit (https://yesilkartforum.com/forum/topic/133/abd-vatandaşlığı-başvuru-süreci-naturalization/1673)
Ucretlerin bir kismi kredi kartiyla odenebilse de (35$ islem +15$ fotograf) yazilmis cek veya debit kart goturun orada money order satiyorlar tanesi 2.10$'a. Federale odenen ucretler icin debit veya kredi karti gecmiyor. Money order alip evraklara zimbaliyorlar. Islemler maksimum 40dk ortalama 30dk suruyor. Parcali islemler yapmamak icin hepsini money order'a eklemek bize mantikli geldi.
Resimli IDlerinizin cocuk varsa ikiser (kendinize 1 her cocuk icin 1) fotokopisini de yaninizda goturun. Fotokopi makinalari var ve ucretsiz cekiyorlar ama zaman kazanirsiniz. Ayrica memur daha az pofffler. DS-11 uzerinde memurun dolduracagi yerler var. Onlari doldurunca fotografinizi ve money orderi tum evraklarla birlikte zimbalayip size bilgilerin ve fotografin dogrulugunu teyit ettirip imzalatiyor.
Ara not: online form da olsa manuel de olsa formdaki zorunlu olmayan alanlardan anne-baba adlari ve dogum tarihlerini (ben zorunlu degil diye girmemistim) memur sordu ve buldurup yazdirdi bize.
Cocuk icin anne+baba imzaliyor. Cocugun GC sini de onun dosyasina zimbaliyor. Sanirim sadece sertifikayi zimbalamiyor. Sertifika ve diger evraklar pasaporttan ayri olarak bir zarfla geri gonderilecek. Cocugun GC si geri gelmeyecek.
Hizlandirilmis seceneginde 2-3 haftada pasaport ulasiyor. Normal secenekte 4-8 haftada.
Evraklariniz ve pasaport iki ayri zarfta geliyor. Renk kodlarini soyledi ama unuttum. Zarflar Beyaz-Mavi ve Gold renkte gelecek dedi.
Daha once forumda sorun yasadigini ama sonra cozdugunu bildiren arkadaslar nasil cozdugunu belirtmediginden su konu muamma olarak bekliyor. Dogum sertifikasi olarak beyan ettigimiz edevlet belgesini anlamayip bizden cocuk icin sonradan N-600 doldurun diye isteyebilirler veya sonradan birth sertificate gonderin diyebilirler. Bekleyip gorecegiz. DS-11 online doldururken yapmayi planladiginiz seyahat tarihleri ve hangi ulkeye gideceginizi soran bir kisim var umarim onu gozonunde bulundurup bizi oyalamazlar.
Hizlandirilmis tercihte:
Pasaport ofisinde teslim edildikten 5. gunde USCIS evraklar bize ulasti diye durum guncelledi. 8. gunde islemlere baslandi olarak guncellendi. 9. gunde postaya verdiler. 10. gunde elimize ulasti.
Standart Tercihte:
Pasaport ofisinde teslim edildikten 5. gunde USCIS evraklar bize ulasti diye durum guncelledi. Henuz degisiklik yok.
UPDATE: son 1-2 gunde hizla islemler gecmis ve bugun pasaport elime ulasti. Toplam 06.03.2024 de isleme aldilar, 06.14.2024 de elime ulasti. Toplam 11 gun. Rutin islem, hizlandirilmis degil.
KENDIME NOT:
Yemin toreni (Oath Ceremony) bittiginde alacagim sertifika ile ayni gun ben, esim ve kizim adina (16 yastan kucuk) US pasaportu basvurusunda bulunacagim. Bunun icin USPS sayfasindaki appoinment formundan randevu alacagim.
Daha sonra cocugum icin DS-11 formu icin suradan bilgileri doldurup pasaport basvuru noktasindaki memur onunde imzalamak uzere yanimda hazir tutacagim. Bu belge ile birlikte Formul-A ve Formul-B ye ihtiyacim olacak yeniden.
Ayni formlari kendimiz icin de dolduracagiz. https://pptform.state.gov/PassportWizardMain.aspx
- https://tools.usps.com/rcas.htm sayfasindan randevuyu 2 yetiskin 1 minor olarak yemin toreninin ertesi gunune aldim. Randevu icin bir confirmasyon kodu olan sayfa var, cikti aldim. DS-11 formlarini yemin toreni gunu doldurup alacagim. Formul-A ve Formul-B var. Sertifikanin fotokopisini de ayni aksam cekecegim.
Pasaport kabul ucreti olarak kisi basi 35$ aliyorlar. Fotograf cektirmek isterseniz (USPS icinde) foto basina 15$ istiyorlar. Fotografi siz onceden cektirip goturebilirsiniz, suradaki kurallara uysun yeter.
Diger ucretler ayrica orada belli olacak. onlari da yazarim.
Pasaport islemlerinin ana sayfasi: https://travel.state.gov/content/travel/en/passports/how-apply.html
Pasaport durum takibi sayfasi: https://passportstatus.state.gov/
(Durumu takip icin eposta servisine kaydoluyorsunuz ama calismiyor o sistem, arada girip bakmak en iyisi)
Kisisel tavsiyem, pasaport durum takibi icin olan ve gov a ait olmayan 3rd party mobile app'leri telefonlariniza kurmayin.
DS-11 formu (bilgi amacli, normalde online dolduruluyor) - https://eforms.state.gov/Forms/ds11_pdf.PDF
MNEMONIC:
Pasaport basvurusunda cocuklar ile ilgili kisimda unutmamak icin bazi iletilerin linklerini buraya aliyorum.
Online form doldurma ve gerekli evraklar vb icin bilgiler burada.
Bu adresten formu online dolduruyorum, postanede memurun yaninda imzalanacak: https://pptform.state.gov/
Cocuklarin pasaport basvurusu (N600 basvurusu degil) durumu
Sertifikalari alir almaz USPS Post Office'e gidip cocuklar ve kendimiz icin pasaprt basvurusu yapma secenegindeki gerekli evraklar
https://yesilkartforum.com/forum/topic/671/amerikan-pasaportu-basvurusu/80?_=1710213506986