@newman Yasam Masrafi Kiyaslamalari ABD vs. Turkiye içinde söyledi:
Yasamla ilgili degil bu listedeki urunler, mutfakla ilgili. Yasamak bu yiyeceklerden cok daha fazlasi anlayana. Zaten fiyatlarda objektif degil. Dana etin kilosu 6 dolar olmaz. ABD'de et kalitesi 1.,2.,3.,.. diye gider. O, 6 dolarlik 5. sinif etdir. 1. sinif olsa kilosu 26 dolar olur. Ne alaka. Vatandas anlasilan akli sira biryeri yuceltip, digerini discreditation yapmak istemis, ABD'ye gelmekle ne iyi etmisim diyebilmek icin.
Bakiyorum da yeminle ne enteresan insanlar gitmis ABD'ye. Birkac dolarin hesabini yapanlar, haftalik masraflarini 50-100 dolarin icine sikistiranlar, sinekten yag cikarmaya calisanlar vs. Keske birazda gonlu bol insanlar gitseydi su memlekete de Trump gocmen gorseydi.
Amerika'ya gecmiste "Land of Opportunities" (firsatlar ulkesi) denmesinin nedeni orada et'in kilosunun ucuz olmasi dolayisiyla size daha cok et yeme imkani sunmasi veya issiz kaldiginizda uber/lyft ile karninizi doyurmasi degil. Size kendi ulkenizde erisemeyeceginiz veya erismenizin cok zor oldugu imkanlar saglamasi. Mesela cok az bir kapitalle kendi isinizi kurabilme firsati vermesi, entrepreneurship. Mesela, universitelerde egitiminize devam etme imkani sunmasi, master, doktora, research fellow vesaire.
Merak ediyorum, diger ulkelerin yesilkart forumlari da aynen boyle mi. Orada da insanlar Abd ile kendi ulkeleri arasinda dolar dolar, cent cent mutfak urunlerinin karsilastirmasini yapiyorlar midir. Sanmam. Muhtemelen onlar hangi Ivy League universitesinde egitimlerine devam edeceklerinin hayalini kuruyorlardir. Yahut kendi meslekleri uzerine baslatacaklari start-up icin bir business plan hazirliyorlardir. Domatesin, tereyaginin vs fiyatiyla pek ilgilendiklerini sanmiyorum. Onlar buyuk dusunuyorlardir.
Ben bu dusuncelerin coguna katiliyorum mantalite olarak... Bazilari bana gore abarti olsa da ABDye gelenlerin amacinin cent hesaplamak degil, bin dolarlar kazanmak uzerine olmasi fikri benimde savundugum bir fikir... Biz Turkiye'de devamli bir sekilde 'prim olmasin, az maas ver sen bana, SSK olsun yeter' mantigi ile yasadik genel anlamda...
Burada ise saatlik para kazanma, vergiyi sonradan verme, ikinci el storelardan kitap toplayar 6 bin kazanma gibi seyleri kavramamiz zaman aliyor... Cok degisik isler yapiliyor ve ciddi paralar kazaniliyor... Iste bu firsatlar ulkesi demek...
Turkiye'den Amerikanin yargilanmasina karsiyim. Iyi bildigimi dusundugum halde buraya gelince 'algilayabildigim' bir cok sey oldu...
Lakin her daim bende bazi seyleri elestiriyorum... BUrada cok fazla kabugunu kiramamis, yada kirmak istememis Turk var...
Corolla al, az yaksin...
Ev alma cim bicme derdi var...
Amerikaliya olabildigince kibar ol ama senden olani ocu sucu bucu diye ayristir...
Benzinde cent hesabi yap
5bin kazanmak icin risk almak yerine 300 kazan... vs vs
Ama sunu da eklemek istiyorum. Bu tarz karsilastirilmalarin yapilmasin cok degerli buluyorum... Insanlar gelmeden yada gelme arefesinde az cok ne ile karsilacaklarini ogreniyorlar... Bu durumu koru korune cimrilik yada vizyonsuzluk olarak gormuyorum ben...
Benim dikkat ettigim sey ise su...
Kac yildir burada yasiyor...
Buraya adapte olabilmis mi? Amerikayi yasiyor mu yoksa Amerika'yi (imkani varken) en alt limitlerle yasayip, buranin nimetlerinden faydalanmiyor mu...