Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Yasam Masrafi Kiyaslamalari ABD vs. Turkiye

Taşındı Alışveriş ve Mutfak
129 51 22.0k 41
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

@newman Yasam Masrafi Kiyaslamalari ABD vs. Turkiye içinde söyledi:

Yasamla ilgili degil bu listedeki urunler, mutfakla ilgili. Yasamak bu yiyeceklerden cok daha fazlasi anlayana. Zaten fiyatlarda objektif degil. Dana etin kilosu 6 dolar olmaz. ABD'de et kalitesi 1.,2.,3.,.. diye gider. O, 6 dolarlik 5. sinif etdir. 1. sinif olsa kilosu 26 dolar olur. Ne alaka. Vatandas anlasilan akli sira biryeri yuceltip, digerini discreditation yapmak istemis, ABD'ye gelmekle ne iyi etmisim diyebilmek icin.
    Bakiyorum da yeminle ne enteresan insanlar gitmis ABD'ye. Birkac dolarin hesabini yapanlar, haftalik masraflarini 50-100 dolarin icine sikistiranlar, sinekten yag cikarmaya calisanlar vs. Keske birazda gonlu bol insanlar gitseydi su memlekete de Trump gocmen gorseydi.
    Amerika'ya gecmiste "Land of Opportunities" (firsatlar ulkesi) denmesinin nedeni orada et'in kilosunun ucuz olmasi dolayisiyla size daha cok et yeme imkani sunmasi veya issiz kaldiginizda uber/lyft ile karninizi doyurmasi degil. Size kendi ulkenizde erisemeyeceginiz veya erismenizin cok zor oldugu imkanlar saglamasi. Mesela cok az bir kapitalle kendi isinizi kurabilme firsati vermesi, entrepreneurship. Mesela, universitelerde egitiminize devam etme imkani sunmasi, master, doktora, research fellow vesaire.
    Merak ediyorum, diger ulkelerin yesilkart forumlari da aynen boyle mi. Orada da insanlar Abd ile kendi ulkeleri arasinda dolar dolar, cent cent mutfak urunlerinin karsilastirmasini yapiyorlar midir. Sanmam. Muhtemelen onlar hangi Ivy League universitesinde egitimlerine devam edeceklerinin hayalini kuruyorlardir. Yahut kendi meslekleri uzerine baslatacaklari start-up icin bir business plan hazirliyorlardir. Domatesin, tereyaginin vs fiyatiyla pek ilgilendiklerini sanmiyorum. Onlar buyuk dusunuyorlardir.

Ben bu dusuncelerin coguna katiliyorum mantalite olarak... Bazilari bana gore abarti olsa da ABDye gelenlerin amacinin cent hesaplamak degil, bin dolarlar kazanmak uzerine olmasi fikri benimde savundugum bir fikir... Biz Turkiye'de devamli bir sekilde 'prim olmasin, az maas ver sen bana, SSK olsun yeter' mantigi ile yasadik genel anlamda...

Burada ise saatlik para kazanma, vergiyi sonradan verme, ikinci el storelardan kitap toplayar 6 bin kazanma gibi seyleri kavramamiz zaman aliyor... Cok degisik isler yapiliyor ve ciddi paralar kazaniliyor... Iste bu firsatlar ulkesi demek...

Turkiye'den Amerikanin yargilanmasina karsiyim. Iyi bildigimi dusundugum halde buraya gelince 'algilayabildigim' bir cok sey oldu...

Lakin her daim bende bazi seyleri elestiriyorum... BUrada cok fazla kabugunu kiramamis, yada kirmak istememis Turk var...

Corolla al, az yaksin...
    Ev alma cim bicme derdi var...
    Amerikaliya olabildigince kibar ol ama senden olani ocu sucu bucu diye ayristir...
    Benzinde cent hesabi yap
    5bin kazanmak icin risk almak yerine 300 kazan... vs vs

Ama sunu da eklemek istiyorum. Bu tarz karsilastirilmalarin yapilmasin cok degerli buluyorum... Insanlar gelmeden yada gelme arefesinde az cok ne ile karsilacaklarini ogreniyorlar... Bu durumu koru korune cimrilik yada vizyonsuzluk olarak gormuyorum ben...

Benim dikkat ettigim sey ise su...

Kac yildir burada yasiyor...

Buraya adapte olabilmis mi? Amerikayi yasiyor mu yoksa Amerika'yi (imkani varken) en alt limitlerle yasayip, buranin nimetlerinden faydalanmiyor mu...

• @arnblt Yasam Masrafi Kiyaslamalari ABD vs. Turkiye içinde söyledi:

Çok dahil olmak istemedim bu tartışmaya ama, bu tartışmayı başlatan arkadaşın düşüncelerine katılmak mümkün değil. Bu formda her başlıktan konu var. Et fiyatlarının konuşulmasından ABD ye gidenler hakkında nasıl böyle bir yargıya ulaşılabilir. ABD ye giden göçmenler arasında bu arkadaşın hayal gücünü zorlayacak bir çok insan var bu ülkeden. Özellikle son dönemde ABD ye göç eden Türklere baksınlar. Ne kadar IT uzmanı, mühendis var. Genelde toplumumuzda ,"kendisini, tanımadığı insanlardan akıllı zanneden insanlar" çoğalmaya başladı.

Katılıyorum dediklerinizde. Keşke herşeye sadece yorum yapmak yerine, elden geldiği kadar yol göstermek ve bilgi paylaşmak olsa. Bence en kolayı katkı sağlamadan sadece yorum yapmak ve eleştirmek. 36 senedir aynı kareleri görüyorum, umarım bir gün mentalite değişir.

• @freeworld çok güzel bir çalışma elinize sağlık, ancak şimdi güncelleseniz sonuç çok farklı çıkar çünkü Türkiyede fiyatlar yükseldi. En azından tabloyu geçerli kılmak amacıyla.

• ⭐⭐

Bugün costcoya gittim güncel

• 10 lt mısır yağı 16 dolar
    • 2 kilo nutella 12 dolar
    • 20 lt su 500cc'lik 3 dolar
    • 1, 5 kilo antep fıstığı 15 dolar
    • 30 tane küçük cips 9 dolar
    • 2 lt sızma zeytin yağı organik 15-16 dolar
    • i5 işlemcili pc dokunmatik ekran monitör pclerde
      669 dolar ( aklımda kaldı ;)
    • dana pirzola lb'si 10 dolar.
    • 60 adet yumurta 8 dolar
    • 2 galon süt 4, 5 dolar
    • 1 galon premium benzin 3, 4 dolar ( bu pahalı)
    • 36 kutu kola 10 dolar
    • 6 lı zeytin yağı da sardalya 7 dolar

Ekstra olarak biz pazardan meyve sebze alıyoruz onlarda

• yarım kilo domates 1, 25-1, 5 dolar
    • yarım kilo elma 1, 5 dolar
    • yarım kilo üzüm 2 dolar
    • yarım kilo patlıcan 1, 5 dolar
    • yarım kilo salatalık 2 dolar (bu çok iyi fiyat)
    • yarım kilo tatlı biber 2, 5 dolar
    • kocaman karpuz 5 dolar
    • yeşillikler 1-2 dolar arası değişiyor
    • yarım kilo SOĞAN 1 dolar bazen 0.75cent
    • yarım kilo patates 1-2 dolar yerine göre :)

Walmarttan aldığımız şeyler de var

• 2, 5 kilo kıyma 12 dolar
    • yarım kilo haşlamalık et 5-6 dolar civarı
    • steak tarzı etler 8-10 dolar civarı
    • pirinç yarım kilosu 1-2 dolar markya cinse göre
    • yarım kilo fasulye cinse göre 2-5 dolar
    • yarım kilo tereyağı 6, 45 dolar
    • 1 litre yoğurt 4, 5 dolar
    • 30 tane 33cc'lik kutu bira 14-19dolar markaya gre
    • 32 inç smart TV 150 dolar :) yeni aldım

• Bende dun safewaydan alisveris yaptım. EtLerde 1 alana 1 bedava vardı. 12 dilim biftekle 1 kg kuşbaşı tavuk eti 12$a geldi :)

• @gkhanfeez bu yazdıklarınızı Türkiye de almaya kalksak böbreğin birini markette bırakır çıkarız. (Zenginler STFU).

• @gkhanfeez yazdığınız gıda fiyatları ortalama orada tamamı 200 $ civarı yani orada en vasıfsız adam bile bu parayı 2 günde rahat kazanır. Fakat tr de o gıdaları almaya 1 aylık asgari ücret yetmez sanırım alım gücü arasında uçurumlar var

• @mrfirat Yasam Masrafi Kiyaslamalari ABD vs. Turkiye içinde söyledi:

@gkhanfeez yazdığınız gıda fiyatları ortalama orada tamamı 200 $ civarı yani orada en vasıfsız adam bile bu parayı 2 günde rahat kazanır. Fakat tr de o gıdaları almaya 1 aylık asgari ücret yetmez sanırım alım gücü arasında uçurumlar var

"ortalama" ya da "ortalamanin altinda bir insan bile" deseniz tanim daha dogru olabilir... Bir insanin vasifsiz olmasi illaki az para kazanacagi anlamina gelmiyor ABD'de... onemli olan paranin kokusunu alabilmek ya da bos bir is alanini farketmek :)

3-4 yil once bir belgesel izlemistim, yanlis hatirlamiyorsam California ya da kuzeyindeki eyaletlerin birinde bir arkadas yagmurdan sonra ormanlik ya da agaclik alanlara salyangoz (escargot) toplamaya cikiyordu ve daha sonra bu salyangozlari cevredeki luks restoranlara satiyordu. Bu sekilde zengin olup ev almisti kendine. Salyangoz toplamak ne egitim ne de sertifika gerektirmeyen :) gayet vasifsiz bir is :) ama adam buyuk ihtimal pek cok tech-guy'i parasiyla dover.

• @crazycells aynen haklısın olurda kazanırsam self-employed çalışıcam bıktım fabrikalardan alıcam bir truck hotshot trucking yapcam :)

• @crazycells Yasam Masrafi Kiyaslamalari ABD vs. Turkiye içinde söyledi:

@mrfirat Yasam Masrafi Kiyaslamalari ABD vs. Turkiye içinde söyledi:

@gkhanfeez yazdığınız gıda fiyatları ortalama orada tamamı 200 $ civarı yani orada en vasıfsız adam bile bu parayı 2 günde rahat kazanır. Fakat tr de o gıdaları almaya 1 aylık asgari ücret yetmez sanırım alım gücü arasında uçurumlar var

"ortalama" ya da "ortalamanin altinda bir insan bile" deseniz tanim daha dogru olabilir... Bir insanin vasifsiz olmasi illaki az para kazanacagi anlamina gelmiyor ABD'de... onemli olan paranin kokusunu alabilmek ya da bos bir is alanini farketmek :)

3-4 yil once bir belgesel izlemistim, yanlis hatirlamiyorsam California ya da kuzeyindeki eyaletlerin birinde bir arkadas yagmurdan sonra ormanlik ya da agaclik alanlara salyangoz (escargot) toplamaya cikiyordu ve daha sonra bu salyangozlari cevredeki luks restoranlara satiyordu. Bu sekilde zengin olup ev almisti kendine. Salyangoz toplamak ne egitim ne de sertifika gerektirmeyen :) gayet vasifsiz bir is :) ama adam buyuk ihtimal pek cok tech-guy'i parasiyla dover.

Para kokusu alabilen insan için coğrafya fark etmiyor hatta Tr daha avantajlı bile olabilir. Şu son 15 senede herkes müteahhit oldu. 2 bina dikemediysem ülkem daha ne yapsın :)

• Bu konuya bir yildir hic kimse birsey yazmamis. Ben sunu ekliyeyim, bizim insanimiz ekonomisi kotu bir ulkeden buraya geldigi icin, herseyde once maliyete ve parasal degere bakmasi gayet normal. Bir Norvec veya Isvec'den gelseydik, dusunce tarzimiz da buyuk ihtimalle daha farkli olurdu...

Biz Delaware'deki ciftliklerden dogal otla beslenmis, antibiotiksiz, ilacsiz kuzu alip kestiriyoruz. Genelde 1 veya 1.5 yas civari oluyor ve yaklasik 50-60 pound et cikiyor. Ortalama $150 kuzu icin, $50 de kasap icin odeniyor. Kasap kesip, parcalayip, etleri ve kiymayi 1 veya 2 poundluk vacuumlu sekilde paketliyor. Hem taze hemde saglikli...

• ⭐⭐⭐

@MySea Haklısınız. İsveçten sözleşmeli gelen bir iş arkadaşım var ve gideceği günü sayıyor. Yemeğe ara sıra çıktığımızda, bazende acaba bir kaç yıl kalıp paramı biriktirsem diye kararsızlık yaşıyor. Çok ucuzmuş ona göre burası :)

• ABD bircok Avrupa ulkesine gore daha ucuz bir ulke. Benim fikrimce Turkiye'den de daha ucuz. Ben 4 yil Almanya'da is nedeniyle yasadim ve buradan cok daha pahaliydi. Ozellikle yiyecek, icecek ve kiralar.

• Sıkıldıkça ben de Türkiye'deki alışveriş fişimin bire bir aynısını excel'e aktarıp walmart ile kıyaslıyorum.

Akşama bir kaç tane yükleme yapayım.

Hatta en sonunda "Migros'ta ödediğim ücret için kaç saat çalışıyorum" hesabı yapıyorum. Daha da moral bozucu oluyor :)

• Ekim 2019 karşılaştırması.
    Migros Ataşehir vs. Houston Walmart

Karşılaştırma aşağıdaki gibidir:

alt metni

NOT: Ürünler seçilirken çoğunlukla Migros marka seçilmiştir. Walmart'ta da benzer şekilde seçimler yapılmıştır. Ancak bazı kalemlerde (örneğin, migros marka kırmızı mercimek ile Reis marka kırmızı mercimek (evet, reis marka) ) karşılaştırılmıştır. 1 lib olan ağırlıklar Türkiye'deki alışveriş yapılan ağırlığa oranlanmıştır. Örneğin; Migros'tan 500 gr kıyma alınmış. Bunun eşlenik kıyması (%20 yağ vb) 1 lb. (453 gr.) olarak bulunmuş ve 500 gr değeri oranlanarak walmart sütununa yazılmıştır.

Fiyatlar birim fiyat olarak değerlendirilmelidir. 116 TL için kaç saat çalıştığınızı ve 49 dolar için kaç saat çalışacağınızı hesaplayabilirsiniz. Kişiden kişiye değişen bir durum olduğu için o değerlendirmeyi eklemedim.

:)

2010 yılında son ABD ziyaretimden sonra sürekli olarak canımı sıkan bir durumdu bu. Ara ara bakardım (o zamanlar walmart değil food lion bakıyordum), ancak son yıllarda iki kutup arasında makas iyice açıldı.

Umarım faydalı olacaktır. Gerçi bu konuda çok fazla video vb var ama, gerçek ihtiyaçlar üzerinden yapınca insanı biraz daha üzüyor.

• Genel olarak Sams club, BJs, Costco gibi toplu alirveris yapilabilecek yerlerdeki fiyatlar, normal marketlerden daha ucuza gelir. Birde local farmers marketler ile Lidl, Aldi gibi Alman kokenli marketlerdeki fiyatlar, Walmart, Shoprite, Acme gibi marketlerden daha ucuza geliyor. Ozellikle gida urunleri.

• Bunu bu sabah okudum, Hollanda ve Turkiye arasi alisveris karsilastirmasi (fiyat olarak):

https://seyler.eksisozluk.com/hollandada-yapilan-bir-market-alisverisi-fisi-ve-muadil-urunlerin-turkiye-kiyasi

• Konu sahibinin aynı kıyası bir de şimdi, güncel kur üzerinden yapmasını isterdim. Durumun vehameti tüm çıplaklığıyla ortada olurdu.

Benzer Başlıklar

• Turkiye'den Amerika'ya Urun göndermenin yolları?

Alışveriş ve Mutfak
    3
    0 Oy
    3 İleti
    439 Bakış
    N
    Türkiye'den buraya 1-2 paket Arveles göndermenin bir yolu var mı? Doktor raporu illa gerekiyor mu? Bilen ya da deneyimleyen varsa paylaşırsanızçok mutlu olurum.
  • ABD'de kredi kartına taksit var mı?

Alışveriş ve Mutfak
    9
    0 Oy
    9 İleti
    4k Bakış
    datanistD
    @Edelweiss Amex Gold ile Nordstorm’dan alisveris yapmistim ve taksit imkani sundugunu fark ettim. Dusuk de olsa bir faiz aliyor. Ucak bileti alirken Amex travel’i kullanirsaniz da taksit yapabiliyorsunuz.
  • ABD'den Türkiye'ye Sipariş Göndermek

Alışveriş ve Mutfak
    6
    0 Oy
    6 İleti
    835 Bakış
    sagunseS
    Merhaba ABD de yaşayan arkadaslarima selam olsun öncelikle 🙂 ABD de yaşayan bana yardım edebilecek birine ihtiyacım var yada bir fikir de olur walmartta beğendiğim ürünleri benim yerime adresine teslim alıp Türkiye'ye kargolayacak birine ihtiyacım var yada nasıl olur bilmiyorum en basitinden tencere seti beğendim Türkiye'de çok pahalı walmartta beğendiğim fiyatını uygun bulduğum ürünler var nasıl Türkiye'ye getirebilirim yardımcı olursanız sevinirim teşekkür ederim iyi günler 🙂
  • ABD'de contact lens almak

Alışveriş ve Mutfak
    16
    0 Oy
    16 İleti
    4k Bakış
    M
    Merhaba! ABD’de lens alabilmek için geçerli bir göz doktoru reçetesi gerekiyor. Bu yüzden siteler sizi göz muayenesi randevusuna yönlendiriyor. Burada kurallar böyle; reçetenizin doğru ve güvenli olması için bu gerekli. Eğer uygun seçenekler arıyorsanız, eyewebsafety sitesine göz atabilirsiniz. Görme bakımıyla ilgili bilgiler ve eyewear program gibi faydalı programlar da sunuyorlar. Biraz zahmetli görünebilir ama göz sağlığınız için buna değer! 😊
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

Çevrimiçi Kullanıcılar

3

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.7k