3 günlük bir gezi planlamıştım. Amacım ilk girişi yapıp zarfı teslim etmek ve kart basım süreçlerini başlatmaktı. THY’dan direkt gidiş dönüş biletlerimi aldım.
Gitmeden önce;
- Airbnb’den Astoria, Queens yakınlarında yüksek puanlı ve sahibi Superhost olan bir oda kiraladım.
- Banka hesabı açmak için cumartesi günü açık olan Bank of America’nın Broadway şubesinden saat 11’e randevumu aldım. Randevu alırken adres olarak NJ’deki yakınımın adresini, telefon olarak da iş başvurularım için satın aldığım Skype hattını belirttim.
Sırt çantama zarf ve belgeleri, bir miktar para, yedek giysi, telefon ve pasaportumu koyup Cuma akşamı uçuştan 4 saat önce İstanbul Havalimanına vardım.
ABD uçuşlarına ayrılmış olan J kontuarına geldim. Gözen Güvenlik ve check-in yapan görevliler geldi. Valizim olmadığı için herhangi bir arama yapılmadı. Gideceğim adresi sordular, verdim. Check-in yapmıştım sadece biniş kartımı alıp polis kontrol noktasına gittim. Yurt dışı çıkış harç pulu almamıştım, almamı istediler, durumu açıkladım ama görevli bana resident olunca almayacaksınız şimdi almanız gerek dedi, hiç itiraz etmedim. Hemen banka uygulamasına girip 150 TL harcımı ödedim ve geçtim. Kapı numarası belli olunca gittim, Gözen güvenlik görevlisi üst araması yaptı, çantama şöyle bir baktı.
Havalimanında uçuştan 3-4 saat önce olnanız yeterli. Uçuşunu kontrollerden dolayı kaçıran olmadı. Havalimanında süreç 5 adımdan oluşuyor.
- Gözen güvenlik tarafından check-in ve biniş kartı teslimi öncesi bagaj kontrolü
- Check-in ve biniş kartı teslimi
- Pasaport kontrolü
- Gözen güvenlik tarafından uçağa alım öncesi üst arama ve el çantası kontrolü
- Uçağa alım
10,5 saatlik uçuş sorunsuz geçti. Uçaktan indikten sonra pasaport kontrole geldim. Pasaport kontrolde 2 sıra var:
- Yasal oturumu olanlar, ABD ve Kanada vatandaşları
- Turist, öğrenci ve diğer vizelerle giriş yapanlar
Ben ikinci sıraya girdim. Erken bir saat olduğu için yeterli gişe yoktu ve sıra çok uzundu. Sıram gelince zarfımı verdim, gişe memuru fotoğrafımı çekti, adresimi teyit etti, aşı belgesini almadı ve hiç bir soru sormadı. 1 yıl geçerli olan damgayı vurdu ve işiniz bitti dedi.
AirTrain + Metro ile bankaya yakın bir noktaya geldim ve bir cafeye oturdum, vay bee dedim nerdeeen nereye… at NVC’den at NYC’ye 
Randevu saatimde bankaya girdim, şube müdürü beni karşıladı ve önce SSN’im olmadığı için hesap açmak istemedi. Ben de DV1 vizesine sahip olduğumu söyledim, pasaportumu ve zarfın fotoğrafını gösterdim. DV1 vizesini belirtince SSN olmadan hesap açılacağını hatırlatarak bana uygunluk verdi ve içerideki bankacıya yönlendirdi. Kanıt olarak en az 2 evrak isteniyor. Ben de TC kimlik kartımı ve pasaportumu beyan ettim. 1500 dolar yatırdım. SSN gelince bize bildirirsin dediler.
Bankadan çıkınca, kendime bir rota çizmiştim, gezmeye başladım.
Geceyi rezervasyon yaptığım tek kişilik odada geçirdim. Tertemiz ve bakımlıydı. Çok memnun kaldım.
İletişim için Türk Telekom hattımın tarifen yurt dışında servisini kullandım. Günlük 150 TL.
Pazar günü gezilerime devam ettim. Gece uçağa binip Pazartesi akşam üstü İstanbul’a geldim.
Görev tamamlanmıştı. Greencard’ım, SSN ve debit kartım NJ’deki akrabamın evine gidecek.
Artık bundan sonra iş durumuna göre gideceğim eyalet belli olunca kalıcı olarak yerleşeceğim.
Tedbir amaçlı notlar:
- NYC çok kalabalık ve her türden insan var. Sırt çantanızı sırta değil önünüze takın.
- Pasaportu çantanın önündeki fermuarlı göze değil iç tarafa koyun.
- Pasaport ve vize sayfası fotokopileri çantanızda olsun.
Metrolarda beklerken sarı çizgide değil, geride bir yerlerde bekleyin.
- Yeni gelen biri gibi davranmayın ve uyanık olun.
- Cep telefonu sürekli elinizde gezmeyin.
- Birinin sizin fotoğrafınızı çekmesini istiyorsanız anne baba çocuktan oluşan bir aileye rica edin, ben turist olduğunu anladığım ailelerden rica ettim.