Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!


  • H1 için yaşadğımı aktarayım bende. Arada hem soru sormuş olayım hemde öğrendiklerimi aktarayım. Bilgisi yorumu olan varsa lütfen yazsın.

    Öncelikle durumumuz:
    1- Eylül sonu geldik. Yani 180 gündür burada olmadığımızi için aslında resident değiliz.
    2- H1 olduğu için sadece benim SSN im var. Evdeki diğer kişiler dependant oluyor. onlara SSN verilmiyor. ITIN alabilirler. Tabiki amacımız married filled jointly yapıp dependantları da göstermek.

    Yaşadıklarıma gelince:
    W7 ile ITIN almaya çalıştık. Ama ITIN için tax return istediler ve konu burada kapandı. Sonra Tax office deki bir kişi tax returnü normal yapacağımızı formda dependentların SSN kısmına ITIN apply yazacağımızı ve tax returnü ofise teslim ederek halletmemiz gerektiği bilgisini veri.
    Bu durumda 2022 tax return ve ıtın baş vurusunu aynı zamanda yapmış olacağız. Itın da sonradan eve gelecekmiş.
    En erken randevu tarihinide 20 marta alabildik. Çok ucu ucuna olacak gibi.
    Bu işlemler için due date i sorduğumuzda durum daha da enteresan oldu. Bir kaç soru sordu cevapları verdik ve muhtemelen resident olmadığımız için bir due date çıkmadı. Konu 20 martta gelin yapalım şeklinde kaldı. Soruları detaylandırınca da elimize instructionsı tutuşturdular.

    Soru olarak:
    Bu durumu yaşayan var mı 🙂 Nasıl eski tecrübeler bilgiler nasıl acaba ?
    Beyan nisan ayına kadar ama 20 mart çok geç olur mu kafamızda soru işareti olarak kaldı.


  • @mindi bu arada bir ihtimal e-file seceneginde gecmis yili goremezseniz 15 Subat tarihinden sonra deneyin. IRS gecmis yili bu tarihe kadar dondurmus olabilir.


  • @knnrn Tekrardan merhabalar,
    credit card veya debit cardtaki kazanilan bonus bakiyeler/ veya bankanin kendi verdigi bonus bakiyeleri de tax formda belirtmemiz gerekiyormu?

    Tesekkur ederim.


  • @MySea Degerli bilgiler icin çok teşekkür ederim


  • @mechta22 evet tum credit card, savings earningsleri vb… seyler taxable. Hepsinin gelir vergisinin odenmesi bekleniyor. Yil sonunda bankalar size yil icinde ne kadar odedigini vs… gonderiyor. 1099-int formuyla bunun beyan edilmesi gerekiyor.


  • Su kredi karti ve banka hesabi bonuslari/cashbacklar/mileslar konusunda bir yanlis anlasilma var sanirim. Her bonus vergilendirilebilir degildir. Eger bir bankadan/karttan bonus aliyorsaniz bunun nasil alindigi onemli.

    https://www.forbes.com/advisor/credit-cards/are-credit-card-rewards-taxable/#:~:text=No%2C credit card cash-back,income tax on these rewards.

    1. Eger aldiginiz bonus/cash back/miller size siz hic bir harcama yapmadiginiz halde verildi ise vergilendirilmelidir. ornegin Chase bankasindan bir hesap actiniz. Banka size "Benden hesap acarsan sana 200 dolar signing bonus" dedi ve banka hesabinizi actiginizda bu bonusu checking ya da saving hesabiniza yatirdi. Bu islem vergilendirilmesi gereken bir kazanctir.

    2. Kredi kartiniz size asagidaki iki senaryodan birini sagladiginda vergilendirme olmuyor;

    a) Yuzde 2,3 neyse her harcamaniza cashback/points/miles. Siz eger bu bonuslari bir harcama sonucu olarak aliyorsaniz bu income degil, rebate ya da indirim olarak islem goruyor. Bu bonuslar direk cash ya da credit olarak almanizin farki yok. Her iki durumda da bu bir kazanc degil, indirim olarak geciyor. Soyle dusunun, TJ Maxx bir tshirt'u normalde 30 dolara satiyor, ama bir sure sonra o urunde indirim yapti 25 dolara satmaya basladi. Siz simdi bu tshirtu 5 dolar daha ucuza aldiginiz diye 5 dolar uzerinden vergi veriyor musunuz? hayir tabiki de.

    b) Kredi karti signing bonus: Ornegin Amex kartina basvurdunuz, amex size ilk 6 ay icinde 3000 dolar harcarsan 300 dolar signing bonus verecegim diyor. Bu da vergiye tabi degil. Cunku bu bonusu alabilmek icin once harcama yapiyorsunuz. Bu 300 dolar, 3000 dolarlik harcamanizin indirimi olarak gorunuyor. Bunu da soyle dusunebilirsiniz; mesela tj maxx 30 dolara tshirt satiyor ama diyor ki "eger benden 100 tane tshirt alirsan tshirtin tanesini sana 25 dolar yaparim" topmanda 100 tshirte 3000 dolar odeyecegine 2500 dolar odemis oluyorsun. Bu durumda aradaki 500 dolar'in vergisini oduyor muyuz? hayir. Kredi kartlarinin signing bonuslari da boyle calisiyor. Size buyuk bir miktar para harcamaniz karsiliginda indirim sagliyorlar. Kredi karti bunu devasa networku ile yapiyor, size de yansitiyor. Yani siz 3000 dolari amex uzerinden harcadiginizda amex networku ile pazarlik yapiyor ve aldigi indirimin bir kismini size "signing bonus" olarak geri yansitiyor.

    kisacasi, bankalardan/kartlarda gelen bonuslar eger siz hic bir harcama yapma yukumlulugunuz olmadan geliyor ise (hesap acim bonusu gibi) vergiye tabiri, kredi karti puanlariniz, cash backler, miller ve belli bir harcama limiti doldurduktan sonra edindiginiz signing bonuslar vergiye tabi degildir.

  • ⭐⭐⭐⭐

    Eskiden karışıklık olmasın diye Jackson Hewitt ofiste muhasebeci bir personel IRS ve State formlarımı hazırlardı. Bir sürü de işlem parası öderdim. Geçen sene alacaklı iken borç çıkardılar . Son anda fark ettim. Düzeltme ile 770 dolar borçlu iken 350 dolar alacaklı oldum. 2022 vergi dönemi için tekrar ofise gittim. Kendinden bezmiş bir tek kişi ofiste çalışıyor. 20 dklık iş her bir müşteri için 1 saat sürüyor . Araya kaynak müşteri alıyor. Kafa dersen dağınık ne yaptığının farkında değil . 4 saat sonra sıra bana geldi . İşlemleri aksak bir şekilde yaptı. Yine bana 280 dolar borç çıktı. Birde işlem parası çabası . Allahtan pos makinesi arızalanınca işlem askıya alındı. Bende ofisten eve geldikten sonra araştırma yaptım TurboTax ve Jackson Hewitt’ln Online Programını buldum. TurboTax indirimli 40 dolar Diğeri 25 dolar. İşin parasında değilim . Ancak TurboTax uygulaması karışık geldi. Bende Jackson Hewitt ‘in uygulamasından formlarımı doldurdum . Toplamda 250 dolar geri ödeme alacağım . Formlarım IRS gitti incelemede . Bir alternatif olarak size web sitesini gönderiyorum.

    https://efile.jacksonhewitt.com/1040/signin?utm_source=eloqua&utm_medium=email&utm_campaign=JHO

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @redsat2000 king people @knnrn resimlerle anlattığı turbotax resimlerine göre yapabilirsin.

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/453/gelir-vergisi-beyani/184

  • ⭐⭐⭐⭐

    @ayvalik10 bir dahaki seneye artık teşekkürler kardeş


  • @redsat2000 Hocam bir dahakine asagidakilerden deneyin:

    Tax slayer
    Free tax usa
    Tax act
    Cash app tax

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @ayvalik10, içinde söyledi: Tax return W-2, Vergi formu

    @redsat2000 king people @knnrn resimlerle anlattığı turbotax resimlerine göre yapabilirsin.

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/453/gelir-vergisi-beyani/184

    Benim kullandığım Cash App Tax olarak geçiyor ve ücretsiz.

    Maaşlı çalışanların vergi konusunda endişesi yersiz. Online formları yavaş yavaş doldurabilirsiniz. Kendi çıkarınızı en iyi kendiniz düşünürsünüz. Garanti olsun diye vergi danışmanına para verip zor duruma düşen çok örnek var maalesef.


  • Arkadaslar merhaba benJ-1 vizesi ile 1 yil amerikada calistim vergi iadesi icin basvurdugumda 268 dolarlik bir iade cikti halbu ki yaptigim para 36 k odedigim vergi 2900
    Ayni sekilde j-1 ile gelen 2 arakdaslarim %75 ini aldilar nerdeyse fakat ben ve diger arkadasim bu kadar az bi miktarla karsilastik . Herkesle gorustuk konustuk fakat bir cozum bulamadik w2 formlarimiz da o arkadaslarla ayni yani


  • Merhaba,

    Geçenlerde Doordash uygulamasında 24.06.2023 - 2.7.2023 tarihleri arasında bir kurye hizmeti başlattım. Serbest meslek sahibi bir birey olarak ödemem gereken ortalama vergi miktarını hesaplamak istiyorum.

    Bu süre zarfında Doordash uygulaması aracılığıyla iki farklı gelir ödemesi aldım: Doordash'tan taban hisse ödemesi ve müşterilerden bahşiş. Toplamda, 8 günde hesabıma 1.700 $ yatırıldı. Günde yaklaşık 13 saat çalıştım ve toplam 200 siparişi tamamladım.

    Doordash'in bu günlerdeki temel hisse ödemesi 700$'ı, uygulama aracılığıyla müşterilerden alınan bahşişlerin toplamı ise 1.000$'ı buldu.

    Ortalama olarak, günde 200 mil yol kat ettim ve günlük 25-30 dolar benzin masrafı yaptım.

    Kazançlarım üzerinden haftalık vergi tutarını hesaplamama yardım eder misiniz? Ayrıca bunu 4 ile çarparsak aylık ödemem gereken ortalama vergiyi de bulabiliriz. Teşekkür ederim!


  • Virginia eyaletinde yasayanlar icin IRS tax rebate yapiyor. Sartlari sagliyorsaniz 200-400$ arasi para alabilirsiniz. Asagidaki linkten kontrol edebilirsiniz.


  • Geçmişe dönük W2 mu nasıl alabilirim?
    Şuanda ABD de yaşamıyorum TR ye gelmiş bulunuyorum.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @pinbil, içinde söyledi: Tax return W-2, Vergi formu

    Geçmişe dönük W2 mu nasıl alabilirim?
    Şuanda ABD de yaşamıyorum TR ye gelmiş bulunuyorum.

    Çalıştığınız kurumun İnsan Kaynakları veya muhasebe birimine mesaj atıp talep edebilirsiniz.


  • şirketin sistemlerini yenilemişler ve 2021 öncesine ulaşamıyorlarmış o sebeple oradan temin edemedim .

    Form 4506-T doldurup ,gönderip, ek olarak Form 8822 ile de abd deki adresimi TR ye değiştirerek ilerlemem gerekiyor sanırım :

    bu siteden faydalandım ama sonuç alabilecek miyim emin de değilim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @pinbil IRS hesabı açarak vergi transkriptinizi web sitesinden görebilirsiniz. Tam olarak W2 formu yerini tutmaz ama başka bir yolu yoksa böyle yapmak mantıklı olur.

  • ⭐⭐⭐

    Merhaba, 2023 nisan ayında eşimle birlikte greencard ile sanfranciscoya yerleştik ve ikimizde aynı şirkette çalışmaya başladık. Şirkette işe başlarken vergi zamanı tax fillingi joint olarak mı yoksa seperate mi dolduracaksınız diye sorduklarında seperate olarak söylemiştik. Fakat biraz yaptığım araştırmalara göre jointly olarak birlikte doldurmamız daha karlı olacağı yanında söylemlere ulaştım. Bu konu hakkında sizinde düşüncelerinizi merak ediyorum hangisi daha fazla iade almamızı sağlar ve eğer araştırmalarım doğru olduğu gibiyse HR ile görüşülüp biz jointly olarak doldurmaya karar verdik diyerek değiştirebileceğimiz bir durum mudur bu


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

100
Çevrimiçi

40.9k
Kullanıcı

4.4k
Konu

426.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum