Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek

Taşındı Türkiye Cumhuriyeti
211 69 27.0k 58
  • ⭐⭐

@greenleo hizmet süresi 15 yıl ve 3600'ü tamamlamış iseniz emeklilik hak etmiş olursunuz sgk'ya başvurup emekli olursunuz ve maaş için yaşınızı beklersiniz. bu sırada da sağlık hizmeti alabilirsiniz. benim bildiğim bu şekilde. emekli olduğunuz için gss ya da sgk primi ödemezsiniz.

• Sayın @greenleo ve sayın @gkhanfeez yakınım yaşının dolmasını bekliyor emekli olmak için ama GSS primlerini her ay kendi ödüyor ve böylece sağlık hizmetlerinden yararlanıyor.

• Sgk ile ilgili merak ettigim bir konu var. Turkiye ‘de iken 17 senemi doldurdum, 6binin uzerinde gun odemem var. Emekli olmadan , emeklilige odedigim kismini, ilerideki haklarimdan feragat ederek bir sekilde alabilmem mumkun mu ? 2016 eylul ayindan beri yurtdisinda calistigim icin odeme yapmiyorum. 2019 gc talihlisiyim, karti alabilirsek amerika dan emekli olmayi planliyorum. Sgk dan toplu iade alip, buradaki emeklilik sistemine yatirmak daha mantikli geliyor acikcasi...

• ⭐⭐

@elo Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek içinde söyledi:

Sgk ile ilgili merak ettigim bir konu var. Turkiye ‘de iken 17 senemi doldurdum, 6binin uzerinde gun odemem var. Emekli olmadan , emeklilige odedigim kismini, ilerideki haklarimdan feragat ederek bir sekilde alabilmem mumkun mu ? 2016 eylul ayindan beri yurtdisinda calistigim icin odeme yapmiyorum. 2019 gc talihlisiyim, karti alabilirsek amerika dan emekli olmayi planliyorum. Sgk dan toplu iade alip, buradaki emeklilik sistemine yatirmak daha mantikli geliyor acikcasi...

Alabiliyorsunuz ama emeklilik zamanınız geldiğinde alırsınız. Fakat emekliliğinize çok az kalmış bence o kadar yılı yakmak çok mantıklı olmaz Amerika'daki emeklilik sistemini araştırdınız acaba. Benim Amerika'daki emeklilik ile ilgili yarım yamalak bilgim var ona göre ikisinin aynı anda olması daha mantıklı gelmişti.

• Amerika’da su anda emeklilik yasim 65 , us sgk yi bilmiyorum ancak ozel emeklilik sistemine aylik maasimin 8% yatiyor, sirketimde ayni miktarda yatiriyor. Su ana kadar ne yatirdigimi , ne kazandigimi sistemden gorebiliyorum, emekli olunca ne alabilecegimi, acikcasi mantikli rakamlar vaadediyorlar. Bu emeklilik kismi, saglik kismini daha arastirmadim, maasli calisan olunca devletin saglik sisteminden yararlanamiyorsun bildigim, ozel sigorta gerekiyor ancak o da ota b... bahane bulup odeme yapmiyor...dediginiz gibi iki taraftan da emekli olmak daha mantikli olabilir..ancak tr de yurtdisi borclanmasi kalkacak mi sanki oyle bir yazi gordum

• ⭐⭐

@elo Amerikada yasarken Turkiye saglik sigortasini devam ettirmek içinde söyledi:

Amerika’da su anda emeklilik yasim 65 , us sgk yi bilmiyorum ancak ozel emeklilik sistemine aylik maasimin 8% yatiyor, sirketimde ayni miktarda yatiriyor. Su ana kadar ne yatirdigimi , ne kazandigimi sistemden gorebiliyorum, emekli olunca ne alabilecegimi, acikcasi mantikli rakamlar vaadediyorlar. Bu emeklilik kismi, saglik kismini daha arastirmadim, maasli calisan olunca devletin saglik sisteminden yararlanamiyorsun bildigim, ozel sigorta gerekiyor ancak o da ota b... bahane bulup odeme yapmiyor...dediginiz gibi iki taraftan da emekli olmak daha mantikli olabilir..ancak tr de yurtdisi borclanmasi kalkacak mi sanki oyle bir yazi gordum

Vallah dış borç ve üretimsizlik ortamında dışarıdan gelecek her türlü para iyidir Türkiye için hiç öle bir şey olacağını sanmıyorum.

• Türkiyeden SGK devam ediyor, geçen gün Houston konsolosluğundan belge almaya gittim , Nüfus kayıt sistemine kayıt olmam gerektiğini söylediler. Bende kabul etmedim sgk iptal olacak diye.Belgeyi vermediler bilginiz olsun , belge ihtiyacınızı karşılamıyorlar.

• Kendi soruma, kendim bir cevap ekleyeyim;

Bir süre önce Türkiye ziyaretimi oldu ve bu arada SGK ile bu konuyu görüştük. Önceki yazılarda da belirtildiği gibi, adresinizi ABD’ye aldırdığınız anda sağlık sigortanız bitiyor.

• @elo Türkiye'deki SGK pirimlerini e-devlet'ten kendimiz ödeyerek, Amerika'ya gidildiğinde de ordan başlatarak 2 ülkeden emekli olunamıyor mu?

• @hosgeldin yurt dışında çalışan erkekler ve çalışması olmasa dahi kadınlar yurt dışı
    borclanması yaparak gün satın alıp borclanarak emekli oluyorlar.
    daha önce Türkiyede ssk girişi olanlar daha yüksek maaş alıyorlar.Çalıştığınıza ait belgeleri konsolusuğa onaylatıp ssk başvuru yapıyorsunu ve ssk nın size çıkaracağı
    üçreti ödeyip günü doldurmuş olup yaşı bekliyorsunuz.

• Arkadaşlar yazıyı yeni gördüm. Amerika'da iken Türkiye'yedeki sağlık sigortasından faydalanmak için isteğe bağlı sigorta yaptırmalısınız. Adresiniz Türkiye'de gözüküyor sa problem zaten yok. Ama sadece yurtdışı adres diye nüfus kayıtta gözüküyor sa Amerika olarak düzelttirerekde isteğe bağlı sigorta yaptırarak hem emeklilik primi yatırmış olursunuz hemde sağlık sigortasından da faydalanmış olursunuZ. Yurtdışı adres gözüktüğü sürece kesinlikle GSS li olamazsınıZ. Oldunuz diyelim, önce adres Türkiye idi sonra yurtdışına çıktınız ve bildirmesiniz diyelim. Tespitte Kurum yaptığı sağlık giderlerini faiziyle tahsil eder.

• Ayrıca @birumut 'un söylediğine bir ekleme yapayım. Yurtdışında çalışan erkekler çalıştıkları sürelerin aralarında 1 yılı geçmemek üzere işsiz oldukları süreleride borçlanabilirler

• Turkiyeden emekli olup US'e yerleşenler için durum nedir? SGK ve emekli aylığı bakımından , aynen devam ediyor mu?
    Ayrıca ABD ye yerleşen biri , bir kenarda dursun diyeTurkiyede tam kapsamlı özel sağlık sigortası yaptırsa ve ilk geliş için 1-2 süreli seyahat sgortası yaptırsa ? Bu konudaki görüş ve önerilerinizi alabilirmiyim ?

• Sayın @sash uzun yıllardır sigorta sektöründe çalışan biri olarak belirtmek isterim ki özel sağlık sigortanızdan bir talepte bulunduğunuz esnada yurt dışında yaşadığınız tespit edilirse, tazminat talebiniz reddedilir. Bu durum yurt dışında aldığınız sağlık hizmetlerinin faturalarını ibraz etmeniz ve bu giderleri talep etmeniz durumunda yaşanabilir. Gelip Türkiye'de tedavi olursanız hiç sıkıntı yok.

Avrupa'da yaşayıp, sadece yatarak tedavileri %100 kapsayan özel sağlık poliçesi ile gerektiğinde Türkiye'ye gelip giden birkaç arkadaşım var ancak Amerika için bu şekilde yapma durumunda, çoğunlukla, astarı yüzünden pahalıya gelecektir.

• Bu ileti silindi!

• @mustafa33 Kadınlarda bu durum yok sanırım, ev hanımı olsalar bile bu şekilde borçalanıp primleri ödeyerek emekli olabiliyorlar.
    Gider gitmez işe girmek daha önemli ama 1 yıl iyi bir süreymiş.

• Türkiye'de emekli olduktan sonra ABD'ye taşınan biri ikametgahını da ABD'ye alırsa Türkiye'deki SGK'sı devam eder mi?

• ikameti ABD'de yaşarken ikameti TR'de bırakmanın dezavantajı var mıdır? vizemi aldıktan sonra ABD'ye yerleşmek istiyorum. Green card ve 5 yıl sonunda vatandaşlık başvurusunu nasıl etkiler bu durum?

• ⭐⭐⭐⭐

Nüfus kayıt sisteminde 1. adres ve 2 adres belirlemeniz lazım. O anda Bulunduğunuz yere göre bunu seçim lerde oy kullanma yerinin belirlenmesi açısından değiştirmeniz lazım. Bu durumda USA ve Türkiyedeki hakları kaybetmezsinizve ceza almazsınız. Bu konuda avukat arkadaşlar veya uzun süredir kalanlar desteklerseler sevinirim.

Benzer Başlıklar

• Türkiye'de Sanal Posta Kutusu Servisi

Türkiye Cumhuriyeti
    1
    0 Oy
    1 İleti
    175 Bakış
    M
    Türkiye'de "Traveling Mailbox" gibi sanal posta kutusu hizmeti sunan ve postaları size ulaştıran bir servis var mı?
  • Türkiye'de Uygulanan Pandemi Yasakları

Türkiye Cumhuriyeti
    5
    0 Oy
    5 İleti
    215 Bakış
    crazycellsC
    @ozancanan, içinde söyledi: Türkiye'de Uygulanan Pandemi Yasakları Bildiğiniz gibi Türkiye’de uygulanan sokağa çıkma yasaklarından turistler muaf tutuluyor. Bu muafiyetten turistik ziyaretlerimizde bizler de yararlanabiliyor muyuz? Genelgede bu konuyla ilgili bir şey bulamadım. Televizyonda gördüğüm kadarıyla turistlere sadece kimlik ya da pasaport soruluyor. Green card gösterip bundan yararlanabiliyor muyuz? Son dönemde Türkiye’ye seyahat eden arkadaşlardan deneyenler oldu mu? Yasal olarak Turkiye'de bir TC vatandasinin turist olmasi mumkun degil, o nedenle Green Card ile bu yasaklardan muaf olamiyorsunuz maalesef.
  • ABD'deki Tableti Turkiye'de kullanma

Türkiye Cumhuriyeti
    8
    0 Oy
    8 İleti
    355 Bakış
    MySeaM
    @Programmer Tablette SIM kart girisi var, yani telefon olarak da kullanilabiliyor. O yuzden sanirim en uygunu 100GB veya 200GB data imkani veren kontorlu bir GSM hatti almak gibi gorunuyor.
  • Türkiye’de üniversiteye girmek

Türkiye Cumhuriyeti
    3
    1 Oy
    3 İleti
    165 Bakış
    NilorhanN
    @hasanKaraca YOS yabanci uyruklu ogrenci sinavi diye bir sinav var ve her fakultede yabanci ogrencilere ayrilmis bir kontenjan var. Bu sinava girerek universite okuyan bir suru arkadasim ve ogrencim oldu. Ancak bir kaynakta bu sinavin sarti olarak TC vatandasi olmamak belirtilmis. "Sınava sadece yabancı uyruklu öğrenciler başvurabilir. KKTC uyruklu olanlar veya çifte uyruğundan biri T.C veya KKTC olanlar Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına başvuruda bulunamazlar." https://www.atakurumsal.com/yabanci-uyruklu-ogrenci-sinavi-yos-nedir/ Baska bir kaynakta ise celiskili bir ifade var:'' 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden TC uyruklu öğrencilerden ise ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarına başvuru yapabileceğine” b) 01/02/2013 tarihinden sonra yurt dışında ortaöğretime başlayan adayların yurt dışından kabul kontenjanlarına ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) başvuru yapabilmelerine..." https://www.globalacademia.com/yos-sinavi/yos-nedir/ 2010 yilindan once OSYM yapiyormus sinavi ama sonra merkesi bir sinav olmaktan cikmis, universiteler kendileri yapiyormus. Bence iyi arastirin hakkiniz var gibi gozukuyor.
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

24

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.7k