Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Merhaba, Amerikaya geleli bir sene oldu ve bu gecen zamanda lise caginda olan oglumun universite hazirlik isleri ile de ugrastik. Oglum bu sene liseden mezun olacak ve sonra universite hayati devam edecek. Bu konuda forumda pek bilgi olmadigi icin , bir katkida bulunmak amaci ile bir bilgi paylasimi yapmak istedim, sagolsun Ali Cihan Bey de izin verdi. Amerikada universite basvurularinda Robert Kolej mezunu bir arkadasimizin burada kurdugu akademik danismanlik firmasini kullandik. Universite basvuru asamalarinda cocugun gelecegi acisindan bir danismanlik firmasindan destek almak 10., en gec 11. sinifta gerekiyor bence. Her ne kadar liselerde okula bagli danismanlar olsa da, 2000 ogrenciye 4 ya da 5 danisman dusuyor . Essay yazimi, common app doldurulmasi, universite listesi cikartilmasi konularinda destek veriliyor. Kariyer envanteri , yaz-kis okulu listelerinin cikartilmasi ve basvuru sureclerinde destek olunuyor. Sadece Amerika icin degil, Avrupa konusunda da egitim danismanligi veriyorlar. Asagiya web adres linkini ekledim, firma kurucusu ile ilgili bilgileri de web sitesinden detayli gorebilirsiniz. Turkiyeden de danismanlik hizmeti verdikleri ogrencileri mevcut. Konu hakkinda bilgi almak isterseniz web sitesinden ulasabilirsiniz ya da forum da ben de yardimci olmaya calisirim elimden geldigince.https://admittanceeducation.com/results-1 .

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @cnpist elinize saglik 👍


  • @crazycells tesekkurler


  • Herkese Merhabalar,
    2 ay oldu Amerika'ya gireli. Bu başlığı takip edenler için benim de birkaç eklemem var. ben Sevgili @cnpist in tecrübelerinden çok faydalanmıştım, öncelikle onları okumanızı tavsiye ederim, birebir yazdığı tüm süreçlerden geçtik. 🙂 Biz de California dayız, dolayısıyla yazacaklarım bu eyalete göre, ama diğer eyaletler için de benzer deneyimler olacaktır.

    Kızım 10. sınıfta, ilk dönemi TR de bitirdi, 2. dönem için burada başladı. Bu biraz kafa karışıklığı yarattı ilk kayıtta, ama hızlıca çözüldü. ( hangi dersleri bitirdi, hangi konular yarım kaldı gibi )

    • Evinizin adresine göre okul belirleniyor, o yüzden evi tutarken mutlaka hangi okulun bölgesinde olduğuna bakın. Sonra o okulun web sitesinden okulu, eğitim sistemini, sosyal faaliyetlerini, çocuğunuza uygunluğunu vs. inceleyin. Biz TR deyken evi tuttuğumuz için okulu önceden gidip görme şansımız olmadı. Ancak okulların fiziksel yapısı, öğretim sistemi, sosyal faaliyetleri vs. hepsi iyi olduğu için çok büyük süprizlerle karşılaşacağınızı düşünmüyorum.

    • Okulların 10 üzerinden puanları var. İnsana 9 luk okulu seçerse sanki çocuk en iyi okula gidecekmiş gibi geliyor. Ama bu bir yanılsama, çocuğunuzun durumuna göre karar vermeniz en doğrusu. 9 luk okullar genelde uzak doğulu nüfusun çok olduğu, çocukların doğal olarak çok rekabetçi, aşırı çalışkan ve arkadaşlık konusunda mesafeli oldukları okullar. Bu durum çocuğunuzda ilk adaptasyon sürecinde ters de tepebilir. O yüzden illa ki ilk kriterinizin bu olması gerektiğini düşünmüyorum.

    • Dil tahmin edebileceğiniz gibi çok çok önemli, İngilizcesinin iyi olması çocuğa büyük avantaj katıyor, ESL dersleri ile vakit kaybetmiyor, Çünkü transcriptinde tüm diğer dersleri OK olsa da, ingilizicesi yeterli değilse ESL derslerini alıyor. Gelmeden önce tavsiyem bu konuya eğilip gerekirse TR de takviye yapmanız. ( Burda okula başlayınca bir İngilizce sınavına alıyorlar, seviyesine göre alacağı ingilizce dersleri belirliyorlar. )

    • TR de ortalama bir özel okul veya iyi bir anadolu lisesinde okuyan çocuk bence burda lisede çok zorlanmaz. Çünkü zaten bir LGS sınavı atlatmış, liseye kadar çok ağır olan türk müfredatından geçmiş, ve zaten hepsi mecburi olan matematik, fizik kimya biyoloji gibi dersleri buradaki çocuklardan çok önce almıştır.
      ( Kızım 10. sınıfta 2. dönemde geldi, bir matematik testine girdi ve şu anda 11. sınıflarla matematik dersine giriyor, o konular bile hafif 7.8. sınıfta öğrendiği konular. Burda lise boyunca alması gereken minimum fizik-kimya-biyoloji derslerini fazlasıyla 9.sınıfta ve 10.sınıfın yarısında TR de aldığı için bu sene o derslerden alamadı, önümüzdeki sene bu derslerin AP lerini alacak - Yani kolej seviyesi - ki bu çocuk TR de muhteşem zeki ilerleyen bir durumda değil ortalamalarda bir öğrenciydi )

    • Spor çok önemli, mutlaka burda bir kulübe girmesi hem sosyalleşmesi- adaptasyonu için önemli, hem de akademik anlamda ileriye dönük üniversite başvurularında çok önemli. Önceden okulu biliyorsanız spor kulüplerine mutlaka bakmanızı, çocuğun hali hazırda yaptığı bir spor varsa o dalın kulübü olduğundan emin olmanızı veya daha TR deyken bir spora yönlendirip hazırlık yapmasını sağlamanızı önerebilirim.

    • Sonrası çocuğa kalıyor, dili yeterli gelirse TR den getireceği düzgün bir transciptle liseyi bitirmeden AP veya IB gibi program derslerini alıp iyi üniversitelere girebilir.

    • Sanat alanında yetenekli bir çocuğunuz varsa, çok güzel Vakıf liseleri var ( yine onlar da ücretsiz eğitim ) , genelde yetenek sınavı ve kura ile alıyorlar ve ikametgahtan bağımsız okullar. Çocuğunuzun durumuna göre bunları da araştırmanızı öneririm.

    • Ha dünyanın da sonu değil, liseyi ortalama bir şekilde sallana sallana bitirdi, 4 yıllık ünilere başvuramayacak durumda, çünkü adapte olamadı, ingiliziceyle uğraştı vs. diyelim ki. Lise bitince community kolejler var, 2 yıllık yüksek okullar denkliğinde, buralarda üniversite için kredi tamamlayabilir ve 4 yıllık üniye transfer olabilir veya belli bir dal seçip o dalda 2 yıllık yüksek okul mezunu olabilir veya direkt sertifika programlarını tamalayabilir. Gidilecek yol alternatifleri çok, ve bu yolları TR den farklı olarak çocuğun durumuna, yeteneklerine ve isteklerine göre şekillendirmek te mümkün.

    @cnpist verdiğiniz akademik rehberlik kontağı için de teşekkür ederim, biraz daha alışalım sisteme ben de kendileriyle temas kurmayı düşünüyorum.

    • Konuyla ilgili soruları, tereddütleri vs. olanlar veya daha fazla detay ihtiyacı olanlar çekinmeden yazabilirler. Şimdilik bu kadar. 🙂

  • @hulyaek Verdiğiniz ayrıntılı bilgiler için Teşekkürler, henüz gelmedik ama gelmeye yakın sorularımız olacak, şimdiden Teşekkürler...


  • @hulyaek cok sevindim sizin adınıza. Ben su an Turkiyedeyim, esimin babasını kaybettik, ben buradaki isleri halledip ay sonu gelecegim. Bu yaz mutlaka bir yaz okuluna gonderin derim, universitede okumak istedigi bolumune uygun bir yaz okulu secmenzi oneririm. Bu arada hangi liseye kayıt yaptırdınız, merak ettim 🙂 . Bir de (biz pek yapmadık ama ) okuldaki gonullu annelerin katıldıgı isler oluyor, kek corek satmak, kayıt donemlerinde ogrencilere yardımcı olmak vs gibi. Okulun isleyisi, ogretmenleri, velilerle tanısmak icin birebir. Aklınızda olsun. Gorusek uzere.


  • @hulyaek Hülya hanım merhabalar,
    Bizim kızımız bu sene ortaokulu bitirecek ancak biz okul bitimine 2-3 ay kala gelmeyi planlıyoruz.
    Aslında, seneye liseye başlayacağı için iyi bir ingilizce seviyesine sahip olmayışı bizi endişelendiriyor.
    Seneye liseye başlamak yerine (1 sene sanki hazırlık sınıfına devam edercesine okul dışı bir özel eğitime tabi tutup) 1 sene ara verip sonra liseye kayıt yaptırmamız mümkünmüdür.
    Bu konuda bilginiz var mı?
    Teşekkürler,
    Aygül Akçay


  • @u_akcay Merhaba Aygül Hanım, ben olsam ara vermezdim 1 yıl. Okulda zaten ana dili ingilizce olmayan çocuklar için özel ingilizce dersleri var ve onları alacak, ona göre akademik derslere de hazırlayacaklar çocuğu. İngilizcesi iyi olursa bu dersleri almak zorunda kalmıyor, ama ingilizcesi de yeterli değilse bu derslerle birlikte yeterli hale getiriyorlar zaten bir şekilde. Ha siz ek derste düşünüyorsanız okulun yanında paralel yaparsınız bunu ama çok ihtiyaç olmayacaktır bence ve yakalayacaktır seviyesini.
    Amerikaya gelirken K12 eğitim yaşlarında bir çocuğunuz varsa en son düşüneceğiniz şey bence okul konuları olsun, en az sıkıntı bu konularda var çünkü, bir şekil en kolay yoluna bu konu giriyor.


  • @cnpist başınız saolsun. gelince haberleşelim. Huntington Beach tarafındayız biz, Ocean View HS da.


  • @hulyaek tesekkurler, dostlar sagolsun. Gelince haberlesiriz.


  • @hulyaek hülya hnm merhaba, çocuklu bir aile olarak, yazınız ilgimi çekti, okul için bir çok sorunun cevabını almış olduk, tşk ler. Gitmeden evinizi hangi aracı firmanın yardımıyla kiralayabildiniz? memnun kaldıysanız, güvenli olduğunu düşünüyorsanız. Aracı firmayı paylaşabilirseniz sevinirim. Yeni hayatınızda herşey gönlünüzce olmasını dilerim...


  • @zeynepkırnıkelmasli Merhaba Zeynep Hanım, işinize yaramasına sevindim.
    Evi aracı firmadan kiralamadık, direkt site yönetiminden kiraladık. Ben şöyle bir yol izledim, herkeste işe yarar mı bilmiyorum.

    • Zillow dan oturmak istediğimiz bölgedeki ve okulların sınırlarındaki evlere baktım.
    • Beğendiğim evlerin site isimlerini bulup, sitelerin web sayfalarını buldum.
    • Sitelerin web sayfalarından iletişime geçtim.
    • Sanırım şanslıydım, çok ilgili bir yöneticiye denk geldim, evin her türlü istediğim detay fotografını çekip yolladı, online videolu evi gezdirdi ve risk alıp görmeden tuttuk.

    çünkü biz 4 kişilik bir aileyiz, arkadaş yanında bir süre olamayacaktı, ev tutmadan gelip airbnb yapıp, evleri gezerek tutmak da bize extra maliyetli olacaktı.

    Not: Eşim zaten bir süre amerikada yaşadığı için paperwork ve tax geçmişi vardı.


  • @hulyaek hülya hnm çok tşk ederim. ilgi ve alakanız için, böyle bir alternatifde varmış, değerlendirilebilir....

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @hulyaek elinize saglik 👍


  • Merhaba , kızım şuan ortaokul 8. Sınıf ögrencisi eylül gibi liseye kaydını yaptıracagız. Kısmetse amerikaya geldigimiz zaman lise birin ortalarında olabilir orda ara dönem var mı tekrar lise birden mi başlatırlar ya da lise biri burda tamamlarsa orda lise 2 den başlar mı


  • @İsil-Gursoy, içinde söyledi: Amerika'daki bir liseye geçiş yapmak

    Merhaba , kızım şuan ortaokul 8. Sınıf ögrencisi eylül gibi liseye kaydını yaptıracagız. Kısmetse amerikaya geldigimiz zaman lise birin ortalarında olabilir orda ara dönem var mı tekrar lise birden mi başlatırlar ya da lise biri burda tamamlarsa orda lise 2 den başlar mı

    Merhaba, hayirli olsun oncelikle. Gideceginiz eyaleti biraz arastirin once. Biz Kaliforniyadayiz, biz de lise 3 somestr da geldik buraya. Amacimiz TRde lise3 bitirsin sonra Kaliforniyada liseyi tekrar okur diye dusunduk ama CA da bitirdigi sinifi tekrar okuyamiyor. CA icin yaziyorum, buradaki lise somestr tarihleri bolgeye gore degisebiliyor. O nedenle bu biraz calisma gerektiriyor, mumkunse gideceginiz eyalete onceden bir ucup , okul gezin, admission ofislere gidin, gorevlilerle konusun. Lise 1 bitirip gelirse lise 2 baslar, okuldan alacaginiz transkript yeterli olur ama okuldan 4-5 tane kapali zarfta alin her ihtimale karsi.


  • @İsil-Gursoy, içinde söyledi: Amerika'daki bir liseye geçiş yapmak

    Merhaba , kızım şuan ortaokul 8. Sınıf ögrencisi eylül gibi liseye kaydını yaptıracagız. Kısmetse amerikaya geldigimiz zaman lise birin ortalarında olabilir orda ara dönem var mı tekrar lise birden mi başlatırlar ya da lise biri burda tamamlarsa orda lise 2 den başlar mı

    Biz lise 3 ara donemde getirdik ve lise 3 icin 2. somestrdan devam etti. CA da okullar Agustosta aciliyor ama bolgelere gore baslangic gunleri degisiyor. Bu arada okulu secerken somestr tarihi TRdekine uyan bir okul sectik , o da ayri bir konu, TR ve USA somestr tarihleri ortusmuyor 🙂 . Nacizane tavsiyem gideceginiz bolgeyi arastrin, okullarin web sayfalarina bakin, eger mumkunse onceden gelin, 1 ay kalin , cevreyi okullari gezin. Okullar adrese dayali sisteme gore kayit aliyor, okulun hangi bolgeden ogrenci aldigini web sitelerindeki yazilardan ya da adres finderlardan bulabiliyorsunuz. Biz cocuk odakli geldigimiz icin evi okulun yakinindan sectik ve hayati ona gore duzenledik. Genelde okullar iyiler, lise 2 burada baslarsada hic sikinti yasamaz, sizden daha cabuk adapte olacaktir 🙂 . Dipnot: burada liseye basladigi ilk yaz , bir yaz okuluna ya da aktiviteye yazdirin, universite zamanı gelince lazim olacak yaz aktiviteleri .


  • @cnpist çok teşekkür ederim. Okul çok önemli, bu sene tam lgs ye hazırlanıyordu bakalım nasıl bir süreç bekliyor bizi, eyalet olarak massachusetts düşünüyoruz.


  • @İsil-Gursoy egitim acisindan basarili bir eyalet bildigim kadari ile. Biraz arastşrşn, dedigim gibi temelli tasinmadan once bir kez gelipbiraz uzun kalabilirseniz daha kafaniz rahat edebilir. Biz 2019da kazandik, 2021 de yerlestik buraya. Kolay gelsin.


  • Liseden bu sene mezun oldu oglum ve universite basvuru işlemleri ypıldı ve CalState'e gidecek gozukuyor su an, en son trankripler incelendikten sonra nihai karar bekliyoruz. Bu asamada hem liseyi Turkiyede okumus hem Amerikada liseye devam etmis bir ogrenci oldugu icin 2 transkript var. Lise kaydi yapilirken daha once bahsetmistim, TRden aldiginiz resmi kapalı zarftakini zaten yeni yazdirdiginiz liseye veriyorsunuz, mezun oldugunuzda kabul edildiginiz universiteye okulunuz TRden gelen transkriptle beraber sizinkini gonderiyor. Universite sizden ayrica TRdeki liseden de transkript gondermesini istiyor. Su nedenle, Amerikadaki liseden giden transkriptte Turkiye notlari sadece "pass" olarak gozukuyor, not ortalaması hesabi yok. O nedenle sizden TR2deki okuldan da resmi transkript isteniyor. Not baremleri aynı olmadigi icin ayrica sizden Amerika icindeki (universite bu konuda sizi yonlendiriyor) bir degerlendirme kurulusundan TRdeki transkrpti Amerikan standartlarina gore degerlendirmesini istiyor.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

97
Çevrimiçi

40.2k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum