Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Amerika'daki bir liseye geçiş yapmak

K-12 ve Lise Eğitimi
75 24 5.3k 33

• @cnpist Merhaba, çok teşekkürler detaylı yazınız için. Çok yardımcı oldu yazdıklarınız, henüz erken ama yakında size farklı sorular ile geleceğim :) benim de eşim orange county de, biz de vize işleri çözülür çözülmez yanına gideceğiz ve kızım orda 10. sınıfta liseye başlayacak umarım 2021-2022 döneminde. Irvine liselerine bakıyoruz, 3-4 tane 9 range lik okul var girmesini arzu ettiğimi. Sizinki hangi okulda ve son karar vermeden önce fikirlerinizi bir kez daha dinlemek isteriz :) Çok sevgiler - kolaylıklar.

• @hulyaek merhaba. Bizi University High 'a baslattik. Aslinda yazdigim gibi 11. sinifi bitince tekrar burada 11 okusun istiyorduk ama yanlis bilgi aldigimiz icin ikinci doneme baslatmamiz gerekti. Irvine daki okullarin hepsini internetten arastirdim, okulun bulundugu bolgedeki mahallelere baktim. Karisik demogrfi olan bir okul ariyorduk, biraz da competetavi olsun istedik. Oglumuzun biraz daha mucadele icinde olmasini amacladik. University olmasi sebebi ikinci yariyilin baslangicinin bize en uygun olani olmasi idi. İlk secim Arnold Beckman idi ama tarihler uyusmadigi icin University High oldu. Buradaki okullar cok iyi, genelde uzakdogulu ogrenci agirlikta ve onlar cok caliskan :) asiri hatta :) . Okulla ilgili konularda kimin daha competative kimin daha orta karar oldugunu yorumlardan anlayabilirsiniz. Eger sizin icin isler yolunda giderse, burada okullar Agustos ayinda basliyor, okullari gezip, mumkun olursa counsellar ile konusmanizi oneririm. Biz mesela 2020 Kasimda geldigimizde ogrendik sinifi tekrar edemeyecegini, bir counsellar bize akil verdi, ikinci donem baslatin, simdi baslatsaniz ilk donem cogu dersi kacirdi, notu duser diye. Egitim konusunda tum yorumlar buradaki okullarin cok iyi oldugu yonunda. Devlet okulu olmalarina ragmen herkesin cok ragbet ettigi okullar. Daha once burada ysamis bir arkadasimin yotumu su idi "Jamboree cevresindeki her okul olur" . Arastirma yaparken niche ve greatschools org dan yararlandim. Okullarin tek tek sitelerine baktim, hangisi hangi bolgede yasayanlari kayit aliyor diye. Okul kayit bolgeleri yuvarlak kare degil, bazilari sokagin bir tarafini aliyor birisi obur tarafini, okullarin sayfasinda zone locater var, adresinizi girip hangi okulun bolgesinde oldugunuzu gorebilirsiniz..Biz daha ikinci haftadayiz, daha tam hakim olamadik bazi seylere, mesela oglan kosu takimina girmek istedi, simdi ona rapor verecek doktor pesindeyiz :) . Akliniza birsey gelirse yazin ltf, yeni seyler ogrendikce yazarim. Transkript onemli, mutlaka kapali zarfta, İngilizce olsun ; kendinize de 1-2 kopya alin ayrca okul gene kapali zarfta size ekstradan versin. Universite basvurusunda TRdeki transkript ve USde okudugu okuldan alacaginiz transkript kullanilacak. Ayrica TRdeki okuldan hocalarindan referans mektubu isteyin, Universite basvuru donemi kullanacaksiniz. Size de kolayliklar dilerim, insallah vize isiniz en kisa surede cozulur.

• @cnpist Benden önce yaşadığınız deneyimler ve paylaşmanız o kadar değerli ki benim için şu anda, çok teşekkür ederim. Ben de araştırabildiğim kadar Univercity High ve woodbridge High ı short listimiz yaptık, evde onların kapsayan evlere bakıyoruz zillow da okula göre filtreleyerek. Ama işte vize banı kalkmadan bir girişimde bulunamıyoruz maalesef. Biz son interview aşamasındayız, 31 Martta kalkarsa vize ban ve interview çok ileri tarihe atmazsa, Ağustos okul açılışına yetişeceğiz gibi düşünüyorum umarım. Çok sevindim forumda sizinle denk gelmiş olmaya :) Let's keep in touch! Çok sevgiler!

• @cnpist Bizim bir de oğlumuz var, 19 yaşında, O da Aliso Viejo da bitirdi liseyi son 2 sene, şimdi Irvine Valley e kaydını gerçekleştirdik, o biraz ite kaka okuyan erkek çocuğu olduğu için zorluklar oldu koleje girene kadar, çok şükür bu hafta kolej eğitimine başladı online da olsa şimdilik, ben de size yakında bu tecrübeleri aktarıyor olurum :)

• @hulyaek super. bzim oglan da ayni cins :) . Irvive Valley community college mi , oyle anladim. Biz de oglum sisteme tam giremedigi icin universiteye zor gececegini dusunuyoruz, lise sonrasi community college olacak diye dusunuyoruz.
    Devamli paslasiriz artik , cok memnun oldum.

• @cnpist Evet, Irvine Valley community college e girdi. Math ve ESL yeterlilikte zorladılar ama uğraşınca biraz oldu. bu sene de adapte olamayacak ama maalesef sanırım online çünkü tüm dersler, scheduled da değil dersler - istediğin saatte aç dinle şeklinde, istanbula geldi o da. summer 2021 termde düzelir kampüs açılırsa belki daha keyifle gidecek alışacak ama bakalım.

• @hulyaek Bostonda yasayan bir arkadasimin kizi da notlari cok iyi degildi, lise sonrasi community college'a girdi. GPAini yukseltmis ve 2 sene sonunda universiteye rahatca gecmis. Kaliforniyada da GPAini community college da yukseltirse rahatlikla UC'lere transfer olabilir. Online olmasi biraz sikinti, benim oglumda Turkiyede online egitimden hic hazetmedi ve notlari cok dustu , burada hibrit, biraz daha iyi olacagi inancindayim.

• @hulyaek Woodbridge de kizlarini okutmus birisi ile tanisitm. University high'a gore daha az competative oldugunu soylediler. University high da cok fazla uzakdogulu ogrenci var ve hepsi cok caliskan, biraz kulturun getirdigi bir sey bu onlarda. Devamli ders calisip, notlarini yuksek tutmak onlarin kaninda var. Kendi iclerinde cok ceksirler uzakdogulular :) . Onun haricinde iki okul icin de kendisi de cok iyi okullar oldugundan bahsetti.

• @cnpist super! Bir sekilde dogru yoldayiz yani :) umarim gelecek doneme yetisiriz de ikisinden birinde baslayabilir 🙏

• Guncelleme ; Amerikadaki bir liseye ara sinifta transfer oldugunuzda sizin Turkiyedeki notlariniz "gecti" manasinda "pass" olarak yaziliyor Amerikadaki lise not kısmina. Universite basvurusu esnasinda Turkiyedeki ve Amerikadaki transkriptler ayri ayri giriliyor. Kimi universitelere transkript giderken kimisine beyan ediyorsunuz, bu kisim universiteden universiteye degisiyor. Cocuk Amerikada liseye baslasa not sistemi Amerika duzenine gore olmus olacakti ya da baska ulkede basladigi liseyi bitirip Amerikada universiteye basvursa idi uluslararasi ogrenci olarak bir notlama hesaplanacakti ama bizim durumumuzda arada liseye transfer oldugu icin "karisik notlama" durumunda oluyor. Bunlari Kaliforniya icin soyluyorum, baska eyaletler icin de bu sekilde mi, bilmiyorum acikcasi. Lisenin bir kismi yabanci ulkede, bir kismi Amerikada okundugu icin karisk notlama oluyor ve her iki transkript uzerinden cocuklar degerlendiriliyor. Su an AP dersleri alamiyor ama almasida onerilmiyor cunku Turkiyede gorulen dersler de burada sayilacak ve kimisi buraya gore agir, nasil notlama olacak universite girisinde, o kisma gelmedik daha, bilmiyorum; benim anladigim bir matrix uzernden degerlendirme olacak. Su anda lisede aldigi dersler sheltered olarak geciyor, ilk dili İngilizce olmayan cocuklara daha az kalabalik siniflarda daha anlasilir sekilde dersler anlatiliyor, seneye de bu sekilde alacak.

• Mrh, Nj oturuyoruz greencard liyiz,
    Oglumuz ,West New York Middle school bu sene bitiyor.
    . Normal High school mu iyidir,universite gelecegi icin?
    .veya Technology High school mu avantajli Gelecekde kolej veya universite okumak icin

• Merhabalar...Türkiye'de güzel sanatlar lisesi resim bölümünde okuyan kızımızın nasip olurda green card çıkarsa Amerika'da sanat okuluna geçiş yapma şansı var mı?bu konuda bilgisi olan var mı acaba?

• @Atalay-Kayaalp Sanat okullari genelde lise sonrasi 2 senelik okullar..tabi 4 senelik universitelerde de bolumler var. Sanat agirlikli programlari olan liseler var her yerde..ama arastirmak lazim. Sadece normal lise fakat muzik yada resim programi guclu. Boyle yani. Bizim turkiyede ki gibi degil.

• @Atalay-Kayaalp https://www.helptostudy.com/top-performing-arts-high-schools-in-the-us/
    internette su bilgiyi buldum. Paralı ozel yatılı okullar da var, okullar ile kontak kurup transfer detayi ogrenebilirsiniz. GC olmasa bile yatılı bir paralı liseye giden bir kız ogrenci duydum. Biraz arastırma gerekiyor sanırım. Kolay gelsin.

• Teşekkürler yardımlarınız için.

• Merhaba, Amerikaya geleli bir sene oldu ve bu gecen zamanda lise caginda olan oglumun universite hazirlik isleri ile de ugrastik. Oglum bu sene liseden mezun olacak ve sonra universite hayati devam edecek. Bu konuda forumda pek bilgi olmadigi icin , bir katkida bulunmak amaci ile bir bilgi paylasimi yapmak istedim, sagolsun Ali Cihan Bey de izin verdi. Amerikada universite basvurularinda Robert Kolej mezunu bir arkadasimizin burada kurdugu akademik danismanlik firmasini kullandik. Universite basvuru asamalarinda cocugun gelecegi acisindan bir danismanlik firmasindan destek almak 10., en gec 11. sinifta gerekiyor bence. Her ne kadar liselerde okula bagli danismanlar olsa da, 2000 ogrenciye 4 ya da 5 danisman dusuyor . Essay yazimi, common app doldurulmasi, universite listesi cikartilmasi konularinda destek veriliyor. Kariyer envanteri , yaz-kis okulu listelerinin cikartilmasi ve basvuru sureclerinde destek olunuyor. Sadece Amerika icin degil, Avrupa konusunda da egitim danismanligi veriyorlar. Asagiya web adres linkini ekledim, firma kurucusu ile ilgili bilgileri de web sitesinden detayli gorebilirsiniz. Turkiyeden de danismanlik hizmeti verdikleri ogrencileri mevcut. Konu hakkinda bilgi almak isterseniz web sitesinden ulasabilirsiniz ya da forum da ben de yardimci olmaya calisirim elimden geldigince.https://admittanceeducation.com/results-1 .

• @cnpist elinize saglik :thumbs_up:

• @crazycells tesekkurler

• Herkese Merhabalar,
    2 ay oldu Amerika'ya gireli. Bu başlığı takip edenler için benim de birkaç eklemem var. ben Sevgili @cnpist in tecrübelerinden çok faydalanmıştım, öncelikle onları okumanızı tavsiye ederim, birebir yazdığı tüm süreçlerden geçtik. :) Biz de California dayız, dolayısıyla yazacaklarım bu eyalete göre, ama diğer eyaletler için de benzer deneyimler olacaktır.

Kızım 10. sınıfta, ilk dönemi TR de bitirdi, 2. dönem için burada başladı. Bu biraz kafa karışıklığı yarattı ilk kayıtta, ama hızlıca çözüldü. ( hangi dersleri bitirdi, hangi konular yarım kaldı gibi )

• Evinizin adresine göre okul belirleniyor, o yüzden evi tutarken mutlaka hangi okulun bölgesinde olduğuna bakın. Sonra o okulun web sitesinden okulu, eğitim sistemini, sosyal faaliyetlerini, çocuğunuza uygunluğunu vs. inceleyin. Biz TR deyken evi tuttuğumuz için okulu önceden gidip görme şansımız olmadı. Ancak okulların fiziksel yapısı, öğretim sistemi, sosyal faaliyetleri vs. hepsi iyi olduğu için çok büyük süprizlerle karşılaşacağınızı düşünmüyorum.

• Okulların 10 üzerinden puanları var. İnsana 9 luk okulu seçerse sanki çocuk en iyi okula gidecekmiş gibi geliyor. Ama bu bir yanılsama, çocuğunuzun durumuna göre karar vermeniz en doğrusu. 9 luk okullar genelde uzak doğulu nüfusun çok olduğu, çocukların doğal olarak çok rekabetçi, aşırı çalışkan ve arkadaşlık konusunda mesafeli oldukları okullar. Bu durum çocuğunuzda ilk adaptasyon sürecinde ters de tepebilir. O yüzden illa ki ilk kriterinizin bu olması gerektiğini düşünmüyorum.

• Dil tahmin edebileceğiniz gibi çok çok önemli, İngilizcesinin iyi olması çocuğa büyük avantaj katıyor, ESL dersleri ile vakit kaybetmiyor, Çünkü transcriptinde tüm diğer dersleri OK olsa da, ingilizicesi yeterli değilse ESL derslerini alıyor. Gelmeden önce tavsiyem bu konuya eğilip gerekirse TR de takviye yapmanız. ( Burda okula başlayınca bir İngilizce sınavına alıyorlar, seviyesine göre alacağı ingilizce dersleri belirliyorlar. )

• TR de ortalama bir özel okul veya iyi bir anadolu lisesinde okuyan çocuk bence burda lisede çok zorlanmaz. Çünkü zaten bir LGS sınavı atlatmış, liseye kadar çok ağır olan türk müfredatından geçmiş, ve zaten hepsi mecburi olan matematik, fizik kimya biyoloji gibi dersleri buradaki çocuklardan çok önce almıştır.
      ( Kızım 10. sınıfta 2. dönemde geldi, bir matematik testine girdi ve şu anda 11. sınıflarla matematik dersine giriyor, o konular bile hafif 7.8. sınıfta öğrendiği konular. Burda lise boyunca alması gereken minimum fizik-kimya-biyoloji derslerini fazlasıyla 9.sınıfta ve 10.sınıfın yarısında TR de aldığı için bu sene o derslerden alamadı, önümüzdeki sene bu derslerin AP lerini alacak - Yani kolej seviyesi - ki bu çocuk TR de muhteşem zeki ilerleyen bir durumda değil ortalamalarda bir öğrenciydi )

• Spor çok önemli, mutlaka burda bir kulübe girmesi hem sosyalleşmesi- adaptasyonu için önemli, hem de akademik anlamda ileriye dönük üniversite başvurularında çok önemli. Önceden okulu biliyorsanız spor kulüplerine mutlaka bakmanızı, çocuğun hali hazırda yaptığı bir spor varsa o dalın kulübü olduğundan emin olmanızı veya daha TR deyken bir spora yönlendirip hazırlık yapmasını sağlamanızı önerebilirim.

• Sonrası çocuğa kalıyor, dili yeterli gelirse TR den getireceği düzgün bir transciptle liseyi bitirmeden AP veya IB gibi program derslerini alıp iyi üniversitelere girebilir.

• Sanat alanında yetenekli bir çocuğunuz varsa, çok güzel Vakıf liseleri var ( yine onlar da ücretsiz eğitim ) , genelde yetenek sınavı ve kura ile alıyorlar ve ikametgahtan bağımsız okullar. Çocuğunuzun durumuna göre bunları da araştırmanızı öneririm.

• Ha dünyanın da sonu değil, liseyi ortalama bir şekilde sallana sallana bitirdi, 4 yıllık ünilere başvuramayacak durumda, çünkü adapte olamadı, ingiliziceyle uğraştı vs. diyelim ki. Lise bitince community kolejler var, 2 yıllık yüksek okullar denkliğinde, buralarda üniversite için kredi tamamlayabilir ve 4 yıllık üniye transfer olabilir veya belli bir dal seçip o dalda 2 yıllık yüksek okul mezunu olabilir veya direkt sertifika programlarını tamalayabilir. Gidilecek yol alternatifleri çok, ve bu yolları TR den farklı olarak çocuğun durumuna, yeteneklerine ve isteklerine göre şekillendirmek te mümkün.

@cnpist verdiğiniz akademik rehberlik kontağı için de teşekkür ederim, biraz daha alışalım sisteme ben de kendileriyle temas kurmayı düşünüyorum.

• Konuyla ilgili soruları, tereddütleri vs. olanlar veya daha fazla detay ihtiyacı olanlar çekinmeden yazabilirler. Şimdilik bu kadar. :)

• @hulyaek Verdiğiniz ayrıntılı bilgiler için Teşekkürler, henüz gelmedik ama gelmeye yakın sorularımız olacak, şimdiden Teşekkürler...

Benzer Başlıklar

• Milli Egitim Bakanligi Amerika Turkce Okulu (Uzaktan Egitim)

K-12 ve Lise Eğitimi
    2
    2 Oy
    2 İleti
    213 Bakış
    TMGT
  • Amerika'da liselerdeki sosyal ortam

K-12 ve Lise Eğitimi
    12
    0 Oy
    12 İleti
    481 Bakış
    M
    @dpdemir cevabin için saol abi, benim okulum düşük puanlı malesef, okul güzel gibi şuan, amerikalidan fazla latino var ama olsun :D. Umarım her şey daha iyi olur
  • Amerika'da orta seviye ingilizce ile lise okumak

Taşındı K-12 ve Lise Eğitimi
    9
    0 Oy
    9 İleti
    2k Bakış
    crazycellsC
    @xpowerglide Amerika'da orta seviye ingilizce ile lise okumak içinde söyledi: @crazycells biz şu an başvuru yapmış değiliz yukarda bahsettiğim gibi danışmanlık bürosu bize B vizesiyle oturum izni alarak okuyacağımızı söyledi bunun doğruluğunu araştırıyorum. Amerika'da "oturum izni" diye bir kavram yok, bu Avrupa ulkelerinde var olan bir kavram. O nedenle danismanin ne demek istedigini bilmiyorum, maalesef B vizesi size okuma sansi vermiyor, ayrintili bilgiyi linkledigim konuda bulabilirsiniz.
  • Çocuklarımızı Amerika'da bir yıl okutmak için izleyeceğimiz yol...

Taşındı K-12 ve Lise Eğitimi okul egitim
    12
    0 Oy
    12 İleti
    5k Bakış
    crazycellsC
    Eger ABD'de siz vize sahibi olarak bulunuyorsaniz ve cocugunuz da sizinle beraber ABD'ye gelmisse, bu durumda cocugunuzun ABD'deki ucretsiz bir devlet okuluna (ilkokul, ortaokul veya lise) gitmesi mumkundur. Asagidaki tablo hangi vize sahibinin cocuklarinin ABD'de okuyabilecegini gostermektedir: Vize türü ve açıklaması Vize sahibinin çocuğu için K-12 Eğitimi (ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi) Vize sahibinin evlenmemiş çocukları için lise sonrası eğitim (yüksekokul ve üniversite) (A) Diplomat vizesi ✅ ✅ (B1/B2) Ziyaretçi Vizeleri: İŞ, TURİZM, TIBBİ TEDAVİ ❌ (1) ❌ (C) ABD’den Transit Geçiş Vizesi - - (D) Mürettebat Vizesi - - (E1/E2) Tüccar ve Yatırımcı Vizeleri ✅ ✅ (F) Akademik Öğrenci Vizesi ✅ ✅ (2) (G) Uluslararası Organizasyon Temsilci Vizesi ✅ ✅ (H) Geçici Çalışma ve Staj Vizeleri (H1B) ✅ ✅ ( I ) Basın Mensubu ve Gazeteciler Vizesi - - ( J ) Değişim Programı Vizeleri ✅ ✅ (K) Nişanlılık Vizesi ✅ ✅ (L) Şirket İçi Transfer Vizesi ✅ ✅ (M) Mesleki Öğrenci Vizesi ✅ ✅ (3) (O) Olağanüstü Yetenekli Kişiler Vizesi ✅ ✅ (P) Uluslararası Üne Sahip Sporcular, Sanatçılar ve Gösteri Grupları Vizesi ✅ ✅ (Q) Uluslararası Kültürel Değişim Programı Vizesi ✅ ✅ (R) Din Görevlisi Vizesi ✅ ✅ NATO Vizesi ✅ ✅ (S) Tanık Vizesi ✅ ✅ (4) (T) İnsan Kaçakçılığı Mağduru Vizesi ✅ ✅ (TN) NAFTA Vizesi ✅ ✅ (U) Suç Faaliyeti Mağduru Vizesi ✅ ✅ (V) Vizeleri (artık alınamıyor) ✅ ✅ Aciklamalar: *(1): B2 vizesiyle giris yapmis cocugunuz, bazi durumlarda (eger turistik amac disinda bir gorev icin ABD'ye B1/B2 vizesiyle giris yapmissaniz) okullara kayit yaptirabilir. Ama cocugunuzun vizesi okula devam etmesi icin uzatilamaz, anne veya babanin ABD'deki gorevi bittigi zaman cocuk da onlarla beraber ABD disina cikmalidir. *(2): F2 vizesine sahip cocugunuz tam zamanli olmadikca bir universiteye veya yuksekokula gidebilir. Fakat tam zamanli ogrenci olabilmek icin F1/M1 veya J1 statusune gecis yapmalidir. *(3): M2 vizesine sahip cocugunuz tam zamanli olmadikca bir universiteye veya yuksekokula gidebilir. Fakat tam zamanli ogrenci olabilmek icin M1 veya J1 statusune gecis yapmalidir. *(4): Hem evli, hem bekar cocuklar universiteye katilabilir. Ayrica bir yas kisitlamasi da yoktur. Bu konuda ayrintili bilgi icin su konuyu inceleyebilirsiniz: https://yesilkartforum.com/forum/topic/669/amerikan-vizeleri-ile-ilkokul-ortaokul-ve-lise-egitimi-almak-gocmen-olmayan-vizeler
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

12

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.7k