- bitti -
Donunce uzunca yazarım, vizemiz onaylandı. 28 aylık bekleyiş sona erdi.
Best posts made by hulyaek
-
RE: F2A ve F2B Vize Süreçleri (Green Card sahiplerinin eş ve çocukları)
-
RE: Amerika'daki bir liseye geçiş yapmak
Herkese Merhabalar,
2 ay oldu Amerika'ya gireli. Bu başlığı takip edenler için benim de birkaç eklemem var. ben Sevgili @cnpist in tecrübelerinden çok faydalanmıştım, öncelikle onları okumanızı tavsiye ederim, birebir yazdığı tüm süreçlerden geçtik.Biz de California dayız, dolayısıyla yazacaklarım bu eyalete göre, ama diğer eyaletler için de benzer deneyimler olacaktır.
Kızım 10. sınıfta, ilk dönemi TR de bitirdi, 2. dönem için burada başladı. Bu biraz kafa karışıklığı yarattı ilk kayıtta, ama hızlıca çözüldü. ( hangi dersleri bitirdi, hangi konular yarım kaldı gibi )
-
Evinizin adresine göre okul belirleniyor, o yüzden evi tutarken mutlaka hangi okulun bölgesinde olduğuna bakın. Sonra o okulun web sitesinden okulu, eğitim sistemini, sosyal faaliyetlerini, çocuğunuza uygunluğunu vs. inceleyin. Biz TR deyken evi tuttuğumuz için okulu önceden gidip görme şansımız olmadı. Ancak okulların fiziksel yapısı, öğretim sistemi, sosyal faaliyetleri vs. hepsi iyi olduğu için çok büyük süprizlerle karşılaşacağınızı düşünmüyorum.
-
Okulların 10 üzerinden puanları var. İnsana 9 luk okulu seçerse sanki çocuk en iyi okula gidecekmiş gibi geliyor. Ama bu bir yanılsama, çocuğunuzun durumuna göre karar vermeniz en doğrusu. 9 luk okullar genelde uzak doğulu nüfusun çok olduğu, çocukların doğal olarak çok rekabetçi, aşırı çalışkan ve arkadaşlık konusunda mesafeli oldukları okullar. Bu durum çocuğunuzda ilk adaptasyon sürecinde ters de tepebilir. O yüzden illa ki ilk kriterinizin bu olması gerektiğini düşünmüyorum.
-
Dil tahmin edebileceğiniz gibi çok çok önemli, İngilizcesinin iyi olması çocuğa büyük avantaj katıyor, ESL dersleri ile vakit kaybetmiyor, Çünkü transcriptinde tüm diğer dersleri OK olsa da, ingilizicesi yeterli değilse ESL derslerini alıyor. Gelmeden önce tavsiyem bu konuya eğilip gerekirse TR de takviye yapmanız. ( Burda okula başlayınca bir İngilizce sınavına alıyorlar, seviyesine göre alacağı ingilizce dersleri belirliyorlar. )
-
TR de ortalama bir özel okul veya iyi bir anadolu lisesinde okuyan çocuk bence burda lisede çok zorlanmaz. Çünkü zaten bir LGS sınavı atlatmış, liseye kadar çok ağır olan türk müfredatından geçmiş, ve zaten hepsi mecburi olan matematik, fizik kimya biyoloji gibi dersleri buradaki çocuklardan çok önce almıştır.
( Kızım 10. sınıfta 2. dönemde geldi, bir matematik testine girdi ve şu anda 11. sınıflarla matematik dersine giriyor, o konular bile hafif 7.8. sınıfta öğrendiği konular. Burda lise boyunca alması gereken minimum fizik-kimya-biyoloji derslerini fazlasıyla 9.sınıfta ve 10.sınıfın yarısında TR de aldığı için bu sene o derslerden alamadı, önümüzdeki sene bu derslerin AP lerini alacak - Yani kolej seviyesi - ki bu çocuk TR de muhteşem zeki ilerleyen bir durumda değil ortalamalarda bir öğrenciydi ) -
Spor çok önemli, mutlaka burda bir kulübe girmesi hem sosyalleşmesi- adaptasyonu için önemli, hem de akademik anlamda ileriye dönük üniversite başvurularında çok önemli. Önceden okulu biliyorsanız spor kulüplerine mutlaka bakmanızı, çocuğun hali hazırda yaptığı bir spor varsa o dalın kulübü olduğundan emin olmanızı veya daha TR deyken bir spora yönlendirip hazırlık yapmasını sağlamanızı önerebilirim.
-
Sonrası çocuğa kalıyor, dili yeterli gelirse TR den getireceği düzgün bir transciptle liseyi bitirmeden AP veya IB gibi program derslerini alıp iyi üniversitelere girebilir.
-
Sanat alanında yetenekli bir çocuğunuz varsa, çok güzel Vakıf liseleri var ( yine onlar da ücretsiz eğitim ) , genelde yetenek sınavı ve kura ile alıyorlar ve ikametgahtan bağımsız okullar. Çocuğunuzun durumuna göre bunları da araştırmanızı öneririm.
-
Ha dünyanın da sonu değil, liseyi ortalama bir şekilde sallana sallana bitirdi, 4 yıllık ünilere başvuramayacak durumda, çünkü adapte olamadı, ingiliziceyle uğraştı vs. diyelim ki. Lise bitince community kolejler var, 2 yıllık yüksek okullar denkliğinde, buralarda üniversite için kredi tamamlayabilir ve 4 yıllık üniye transfer olabilir veya belli bir dal seçip o dalda 2 yıllık yüksek okul mezunu olabilir veya direkt sertifika programlarını tamalayabilir. Gidilecek yol alternatifleri çok, ve bu yolları TR den farklı olarak çocuğun durumuna, yeteneklerine ve isteklerine göre şekillendirmek te mümkün.
@cnpist verdiğiniz akademik rehberlik kontağı için de teşekkür ederim, biraz daha alışalım sisteme ben de kendileriyle temas kurmayı düşünüyorum.
- Konuyla ilgili soruları, tereddütleri vs. olanlar veya daha fazla detay ihtiyacı olanlar çekinmeden yazabilirler. Şimdilik bu kadar.
-
-
RE: Green Card sahiplerinin ABD dışında Kalış Süreleri
@newman Merhaba, bu yazdıklarınızın, bu sitede zaten bir süredir bekleyen ve yeterince bunalmış bir çok insan için son derece genellenmiş ve depresif olduğunu düşünüyorum. Bu yazdığınız kesimde insanlar illa ki vardır, ancak herkes için geçerli konumlar değil. İyi eğitimli, TR de hak ettiği değeri görmeyen ve bu yüzden bu yola çıkmış binlerce insan var. Herkes bahsettiğiniz kadar vasıfsız veya parasız olmayabilir. insanların iyi hayat kurma, iyi bir yaşam sürme, çocuklarını iyi şartlarda okutmak, çocuklarının önünde daha fazla seçenek açmak için bu yola çıkabilmiş olduğunu ve bunun sonuncunun bahsettiğiniz kadar kötü olmayacağını yadsımayınız. Diyeceğim o ki, bu kadar genelleme hiçbir konuda reel değildir.
Sevgiler, -
RE: Amerika'da İş Arama Süreci ve Tavsiyeler
@murattoirimazu, içinde söyledi: Amerika'da İş Arama Süreci ve Tavsiyeler
Arkadaşlar selamlar, ekşi sözlükte gördüğüm bir şeyi burada paylaşmak istedim.
Upwardly Global
Amerika'da profesyonel iş hayatına atılmak isteyen göçmen ve mültecilere destek olan ve kar amacı gütmeyen kuruluş. Sizinle sürekli iletişim halinde kalarak neler yapmanız gerektiği konusunda bilgilendiriyorlar ayrıca özgeçmişinizi standartlara göre güncelliyor ve sizi yönlendiriyorlar.
Ekşi sözlük linki : https://eksisozluk.com/upwardly-global--5598869
Upwardly yi Amerikada yasal çalışma hakkı olan, TR de belli bir deneyimi olan ve burada iş arayan herkese tavsiye ederim. Programa dahil olmak için bazı kriterleri var. * yasal göçmen olmak * kendi ülkende belli bir iş hayatının olması * üniversite mezunu veya GED sertifikalı olmak * belli bir ingilizce seviyesi ( bunun için sınava alıyorlar ) gibi..
Sonrası iş arama sürecinde koçluk yapıyorlar, direkt iş bulmuyorlar belki ama resume trickleri, resume içinde yapılacak ATS optimizasyonuna dair verdikleri trickler kafa açıcı. İş arama sürecine gireli 1 ay oldu, kendi resume me hiç dönüş alamamıştım onlarla revize edilen haline en azından dönüşler almaya başladım.
Denemekte fayda var derim, daha somut verilerim olursa paylaşırım.
-
RE: F2A ve F2B Vize Süreçleri (Green Card sahiplerinin eş ve çocukları)
@Ali-Veli-Ahmet veeee aynen benim de geldi, 18 ekim 11.15 çok şükür
ve anlıyoruz ki baya hızlandılar
-
RE: Amerika'da İş Arama Süreci ve Tavsiyeler
@orcunorcun1881 Sert bulsam da söylediklerinizin çoğuna katılıyorum
Hayal satmak, özellikle de Türkiye gibi bir ülkede umutları kırılmış insanlara hayal satmak çok kolay. Amerika kimseyi kırmızı halılarla beklemiyor, kimseye de gül bahçesi vaad etmiyor. Göçmen olmak başlı başına zor bir konu, hele belli bir yaştan sonra kariyerini-işini-bildiğin dünyayı bırakarak göçmen olmak daha zor bir konu.
Çooook iyi bir motivasyonunuz yoksa (mesela benim burda olma motivasyonum çocuklarımın eğitimi - o bile zorluyor çoğu zaman-) , çok iyi bir eğitiminiz, herhangi bir konuda ileri bir yeteneğiniz, çok iyi ingilizceniz veya cebinizde hatrı sayılır bir paranız yoksa bilin ki Amerika sizi hırpalayacak. Herkes buna hazırlıklı olursa belki hayal kırıklıklarının etkisi de azalır.
-
RE: F2A ve F2B Vize Süreçleri (Green Card sahiplerinin eş ve çocukları)
Herkese Çok teşekkürler. En başta Çok sevgili @crazycells . İlk günden beri tüm nezaketin ve sabrınla her sorumu cevapladığın için minnettarım.
Zaman zaman bugünler hiç gelmeyecek sanmıştım, bu forum hem bilgi hem moral olarak her zaman çok yardımcı oldu.
Bu bir veda değil, buralardayımher zaman F2A ile ilgili desteğe ihtiyacı olanlar için buradayım.
Umarım tüm bekleyen herkesin tüm aşamaları su gibi geçer. -
RE: F2A ve F2B Vize Süreçleri (Green Card sahiplerinin eş ve çocukları)
çok komiğiz hepimiz, denedik olmadı gene.
Ama belki en azından Temmuz sonuna kadar en azından randevu tarihimizin ne zaman olacağını öğreniriz. Eylül mü olur, ekim mi kasım mı en azından onu bilebiliriz. -
RE: F2A ve F2B Vize Süreçleri (Green Card sahiplerinin eş ve çocukları)
@zytn Ben de CEAC e girdim bugün, Yeni I864 ( eşimin işi ve income ı değiştiği için geçen yıla göre bunu da yeniledik ) ve 2020 son tax lerin, ve adli sicil kaydı updated in yüklenmesi gerektiği yönünde bildirim vardı.
Hepsinin yenilerini yükledim. Bu ay randevuya gidecek olanların bilgisine bu konu.
-
RE: F2A ve F2B Vize Süreçleri (Green Card sahiplerinin eş ve çocukları)
Doktor bölümünü bugün sorunsuz atlattık! sevgili @horoz seninle tanışmak, sohbet etmek te keyifliydi.
İşin maddi tarafına hiç girmiyorum, buraya kadar geldik artık ne olacaksa olsun diyorum. Ancak çocukla gelecekler mutlaka aşı kartlarını bulup getirsinler, aksi durum maddi açıdan yıpratıcı oluyor.
( kızım 15 yaşında, çocukluk dönemi dr unda duruyordu aşı kayıtları, özel bir dr, yaşlıydı, ölmüş
aşıları da e-devlette işli değildi falan bizim hikayemiz buydu )
Latest posts made by hulyaek
-
RE: Amerika'da İş Arama Süreci ve Tavsiyeler
@murattoirimazu, içinde söyledi: Amerika'da İş Arama Süreci ve Tavsiyeler
Arkadaşlar selamlar, ekşi sözlükte gördüğüm bir şeyi burada paylaşmak istedim.
Upwardly Global
Amerika'da profesyonel iş hayatına atılmak isteyen göçmen ve mültecilere destek olan ve kar amacı gütmeyen kuruluş. Sizinle sürekli iletişim halinde kalarak neler yapmanız gerektiği konusunda bilgilendiriyorlar ayrıca özgeçmişinizi standartlara göre güncelliyor ve sizi yönlendiriyorlar.
Ekşi sözlük linki : https://eksisozluk.com/upwardly-global--5598869
Upwardly yi Amerikada yasal çalışma hakkı olan, TR de belli bir deneyimi olan ve burada iş arayan herkese tavsiye ederim. Programa dahil olmak için bazı kriterleri var. * yasal göçmen olmak * kendi ülkende belli bir iş hayatının olması * üniversite mezunu veya GED sertifikalı olmak * belli bir ingilizce seviyesi ( bunun için sınava alıyorlar ) gibi..
Sonrası iş arama sürecinde koçluk yapıyorlar, direkt iş bulmuyorlar belki ama resume trickleri, resume içinde yapılacak ATS optimizasyonuna dair verdikleri trickler kafa açıcı. İş arama sürecine gireli 1 ay oldu, kendi resume me hiç dönüş alamamıştım onlarla revize edilen haline en azından dönüşler almaya başladım.
Denemekte fayda var derim, daha somut verilerim olursa paylaşırım.
-
RE: Amerika'da İş Arama Süreci ve Tavsiyeler
@orcunorcun1881 Sert bulsam da söylediklerinizin çoğuna katılıyorum
Hayal satmak, özellikle de Türkiye gibi bir ülkede umutları kırılmış insanlara hayal satmak çok kolay. Amerika kimseyi kırmızı halılarla beklemiyor, kimseye de gül bahçesi vaad etmiyor. Göçmen olmak başlı başına zor bir konu, hele belli bir yaştan sonra kariyerini-işini-bildiğin dünyayı bırakarak göçmen olmak daha zor bir konu.
Çooook iyi bir motivasyonunuz yoksa (mesela benim burda olma motivasyonum çocuklarımın eğitimi - o bile zorluyor çoğu zaman-) , çok iyi bir eğitiminiz, herhangi bir konuda ileri bir yeteneğiniz, çok iyi ingilizceniz veya cebinizde hatrı sayılır bir paranız yoksa bilin ki Amerika sizi hırpalayacak. Herkes buna hazırlıklı olursa belki hayal kırıklıklarının etkisi de azalır.
-
RE: F2A ve F2B Vize Süreçleri (Green Card sahiplerinin eş ve çocukları)
@yasmin982 Denklik konuları da çok değişken, kendi konumunuza göre araştırmanız gerekir. Bu başlığı takip ederseniz çok faydalı bilgiler bulacaksınız.
https://yesilkartforum.com/forum/topic/206/amerikan-üniversiteleri-akreditasyonu
-
RE: F2A ve F2B Vize Süreçleri (Green Card sahiplerinin eş ve çocukları)
@yasmin982 Aynı süreçlerden geçmiş bir insan olarak sizi çok iyi anlıyorum, bütün gün buna kafayı yoruyorsunuz normal ben de öyle yaptım. Ama geçiyor zaman ve o gün geliyor. Şimdi düşünüyorum da o bekleme sürecini keşke daha faydalı kullansaymışım, denklik sınavlarına hazırlansaymışım şimdi bunlarla bu kadar uğraşmazdım belki
bekleyen herkese nacizane tavsiyem bu süreci kendi pozisyonuna göre kendileri veya çocukları için ön hazırlıklar yaparak geçirmeleri, hem oyanlanır kafanız dağılır hem geldikten sonrası için alt yapı yapmış olursunuz.
- Lise mezunları GED sınavlarına hazırlanabilir
- İngilizce çalışabilirsiniz ( her seviye için geçerli )
- Denklik sınavlarına hazırlanmak
- İş hayatı hakkında derin araştırmalar, nerde ne iş yapılır, maaşlar ne kadar, şartlar ne
- Online mesleki sertifika programları vs.
Yoksa zaman geçiyor, sizin için de geçecek merak etmeyin, Bol sabırlar.
-
RE: F2A ve F2B Vize Süreçleri (Green Card sahiplerinin eş ve çocukları)
@ricikli size GC çıkarsa eşiniz ve çocuğunuz da vize görüşmesine katılma ve vize alma hakkına sahip.
1- Siz hayır ben yalnız alacağım vizeyi dersiniz, yalınız alırsınız, USA ya yerleştikten sonra eşimi çocuğumu yanıma alacağım dediğiniz gün 2.5 sene sonra yaklaşık yanınıza gelebilecekler.
2- İlk GC card çıktığında Vize görüşmesine hep beraber girer, hep beraber vizelerinizi alırsınız ( ki doğrusu bu ) , eşiniz çocuğunuz giriş yapar, kartlarını alır, eğer USA ya hemen yerleşmeyeceklerse 6 aydan fazla USA dışında kalacaklarsa re-entry yaparlar, daha sonra yanınıza yerleşirler.
Yani hepsinin çözümü var, öncelikle çekilişi kazanmanız, sonra bunları tekrar planlarsınız
Bol şans şimdiden
-
RE: Amerika'daki bir liseye geçiş yapmak
@Tarkovsky bu tespit edilecek veya göçmenlik vize görüşmesi öncesi yapılan muayene sağlık kontrollerinde çıkacak veya var mı yok mu diye araştırılan bir hastalık değil. Dolayısıyla göçmenlik için olumsuz bir durum oluşturacak bir konu değil.
-
RE: Amerika'daki bir liseye geçiş yapmak
@Tarkovsky HPV aşısı, cinsel yolla bulaşan, kadınlarda rahim ağzı kanserine sebep veren HPV virüsü için geliştirilmiş, kadınlara ve gelişmiş ülkelerde erkeklere de uygulanan bir aşı. Özellikle cinsel hayat başlamadan önce uygulanması öneriliyor ki henüz virüsle karşılaşmadan erken dönem koruyuculuk için. TR de aşı protokolünde yer almıyor, ancak US de aşı protokolünde yer alıyor ve ücretsiz olarak yapılıyor. TR de kişisel isteyenler yaptırabiliyor aşıyı, sanırım en son 3 doz yapılıyordu ve her bir dozu 1.000 TL civarında. Ben kızıma gelmeden TR de yaptırıp, aşı karnesine işletmiştim, ama yaptırmasam burda direkt yapacaklarmış zaten ücretsiz.
-
RE: F2A ve F2B Vize Süreçleri (Green Card sahiplerinin eş ve çocukları)
@acgx ABD de turist dışında bir vizeyle bulunuyorsanız "ABD den başlatmak avantajlı" , Turist vizesiyle bulunuyorsanız "ABD den başlatmak sancılı" diyelim bence, böylesi sanki daha gerçekçi.
-
RE: F2A ve F2B Vize Süreçleri (Green Card sahiplerinin eş ve çocukları)
@cengizhan yeterli ( süper olmasa da ) ingilzceniz varsa, formları kendiniz dolduracak vaktiniz varsa, online araştırma yapabilir forumları takip edebilir bunun için vaktiniz varsa ve en önemlisi sabrınız varsa kendiniz takip edebilirsiniz.
Süreç içerisinde ihtiyacınız olacak hemen hemen her sorunun cevabı bu forumda bir yerlerde var, yoksa da herkes yardımcı olabilecek durumda.
Şimdiden kolaylıklar -
RE: F2A ve F2B Vize Süreçleri (Green Card sahiplerinin eş ve çocukları)
@mulus Evet zor bir süreç ve herkesin kendi riskleri. Ancak yine de doğru yolun bu olduğu söylemek çok yanıltıcı olur. Tüm yasal yollarla bile gelmiş olsanız burada ilk dönemde türlü zorluklar yaşarken bir de kaçağa düşmek, ekstra bürokrasilerle uğraşmak, o dönemde ehliyet alamamak, SSN alamamak, avukatlara ekstra para vermek, ülke dışına çıkamamak gibi sorunlar eklenecek. Avukatların bu şekli önermesi de ilginç olmuş. Turist vizesiyle girip yıllarca burda yasala dönmeye çalışıp hayattan soğumuş bir sürü insan gördüm Amerikada. İnanın değmez.
GC lı eşin durumu çok iyidir, gelecek eşin çalışmaya ihtiyacı yoktur, işlemler bitene kadar kaçağa düşmeyi göze almıştır yeterki ayrı kalmayalım diye belki girilebilir, ama aksi durum çok yıpratıcı, iyi bir hayat olsun diye çıkılan yolda ömürden ömür gider.