Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Amerikan Vatandaşı Çocuğun ABD'de Eğitimi (Anne-Baba Türk Vatandaşı)


  • Arkadaşlar merhaba, 2013 yılın da ikinci çocuğumuzun doğumunu Amerika da gerçekleştirdik, vatandaşlık ve pasaport işlemleri bittikten sonra Türkiyeye dönüş yaptık; Oğlumuzu Türk vatandaşlığına henüz geçirmedik ve oturma izni ile Türkiye de ikamet ediyor.
    son 4 yıldır Green Card çekilişine katılıyoruz henüz sonuç yok ve denemeye de devam 🙂 tabi yasalar da bir değişiklik olmadığı taktirde 18 yaşına kadar.
    Şimdi iki çocuğumuzun eğitim hayatını Amerika da yapmasını istiyoruz ve bu oturma izni alamadığımız için zor gözüküyor,
    Çok alternatif gözükmüyor;

    • Amerika da yaşayan bir legal guardian bu bizde yok ve çocuk çok küçük (Ali Cihan bey den aldığım bir bilgi)
    • Yatırımcı Vizesi Almak (Bu başlığın kolaylıkları ve zorlukları çok sadece ekonomik güç yetemiyeceğini düşünüyorum bunun için forumda ayrı bir başlık açmak gerekebilir)
    • Turist vize bizde mevcut 6 ay da bir giriş çıkış yapmak gerekiyor hem maliyetli hem de sıkıntılı sürekli giriş çıkış yapmak gerekiyor gümrük de kalma süresi veya girememe gibi bir sorun yaşanabilir
    • En zoru ve en risklisi belki de Oturma ve Çalışma izni olmadan Amerika da kaçak yaşamak ve çalışmak bunu yaparken yakalanmak gelecekte nasıl olumsuzluklar doğurur onu bilemiyorum.

    Bizimle aynı durumda olan arkadaşlar var mı ya da tanıdığınız var mı bu duruma bir çözüm bulabilen oldumu ya da bir çözüm yaratabilirmiyiz diye bu başlığı açtım.

    Herkeze selamlar.


  • Pek fazla çözüm yolu yok aslında.Sizinde dediğiniz gibi gc çıkması veya E2 vizesi.
    Turist vizesi ile diğer çocuğunuzu okutamazsınız.Ona bir gc li veya abd vatandaşının sponsorluğu gerekir.Kaldı ki sizin orada dediğiniz gibi hayatınızı devam ettirmek için çalışmanız gerek.Kaçak olarak çalışmayı buradaki kimse zaten size önermez.Olası bir gc talihlisi olduğunuzda da oldukça sıkıntı yaşarsınız.GC olmazsa E2 için gereken bütçeyi bulmaya çalışın.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Aynen dediginiz gibi Sayin @ctnbsr , cocugunuz ABD'de dogduysa ABD vatandasidir, fakat sizin adiniza ancak 21 yasina gelince sponsor olup Green Card basvurusu yapabilir.

    Eger bu surecte cocugunuz ABD'de okumasini istiyorsaniz, bunun onunde yasal bir engel yoktur. ABD'de lise sonuna kadar egitim ucretsizdir. Lakin, cocugunuzun yasi nedeniyle okula gidebilmesi icin bir "legal guardian" tayin etmeniz gerekiyor. Genelde bu yasal koruyucu, cocugun akrabalarindan biri olabilir (dayi, hala, amca, teyze vs.). Fakat hicbir akraba ABD'de yasamiyorsa, cocugunuzun sizden ayri olarak orada yasamasi kendisi icin idealden uzak bir yasanti dogurur.

    Eger cocugunuzun yaninda kalacagi ve boylelikle okula gidebilecegi birilerini bulabilirseniz, siz de B1 vizesi kullanarak kendisinin oraya adaptasyonu konusunda yardimci olabilirsiniz. Fakat B1 vizesini alabilmek icin ABD'ye gidisinizin kalici olmadigini ve ulkeye geri donusunuzu gosterebilmeniz gerekir, ayrica ABD'de kalislariniz da 6 aydan daha uzun sureli olamaz.

    Bu uygun sartlar saglanamiyorsa, cocugunuzun egitiminin ABD'de gerceklesmemesi kendisi icin daha iyi olabilir.


  • Merhaba, benzer bir konuda da benim bir sorum var.

    Green card talihlisiyiz, henüz ABD'ye giriş yapmadık. Yakın zamanda eşim ve 1 yaşındaki kızımla Amerika'ya göç etmeyi planlıyoruz.

    Şimdi anladığım kadarıyla kızımın da vatandaşlık için bizim gibi 5 yılı tamamlaması gerekiyor, bu süre zarfında green card vasıtasıyla okul öncesi eğitim vs. vatandaşlık haklarını kullanabiliyor.

    Bu 5 yıl içerisinde ikinci çocuğumuz olursa bu durumun ailemizin vatandaşlık sürecine herhangi bir etkisi olur mu? Yoksa kızım, ben ve eşim göçmen statüsündeyken Amerika doğumlu çocuğum doğrudan vatandaş mı oluyor?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @anka aslinda hem evet, hem de hayir. Kizinizin da 5 yili tamamlamasi gerekiyor ama ABD'de kalma zorunlulugu tam olarak yok, cunku siz ABD vatandasi olunca 18 yasindan kucuk butun cocuklariniz otomatik olarak ABD vatandasi oluyor.

    Ikinci cocugunuz ABD'de dogarsa otomatik olarak vatandas olur, ama kendisinin vatandasligi sizin surecinize etki etmez. Eger cocugunuz ABD disinda dogarsa siz ya da esiniz ABD vatandasi olmadigi icin cocugunuz ABD vatandasi olarak dogmaz, ama dedigim gibi siz "naturalization" surecini bitirip ABD vatandasi olunca 18 yasinin altindaki tum cocuklariniz vatandas olur.

    ABD'deki liseye kadarki ucretsiz egitim tum cocuklarin faydalanabilecegi bir hizmettir. Yani cocugun anne-babasi illegal bir sekilde ABD'de yasiyor olsa da, bu hizmetlerden yararlanabilir.


  • Benim de benzer durumum var. Kızım ABD de dogdu. Şu anda 15 yaşında. 10.sınıfa geçti. Bu yıldan itibaren eğitimini ABD de devam etmesini düşünüyoruz. Benim sorum şu: Legal guardian 'ın akrabalik derecesi nasıl olmalı. Benim kuzenim orada yaşıyor. Yani ikinci derece akrabalık. Ya da hiç akraba olmayan birileri legal guardian olabilir mi?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @hrnalnr Amerikan Vatandaşı Çocuğun ABD'de Eğitimi (Anne-Baba Türk Vatandaşı) içinde söyledi:

    Benim de benzer durumum var. Kızım ABD de dogdu. Şu anda 15 yaşında. 10.sınıfa geçti. Bu yıldan itibaren eğitimini ABD de devam etmesini düşünüyoruz. Benim sorum şu: Legal guardian 'ın akrabalik derecesi nasıl olmalı. Benim kuzenim orada yaşıyor. Yani ikinci derece akrabalık. Ya da hiç akraba olmayan birileri legal guardian olabilir mi?

    herhangi bir kisiyi legal guardian olarak secebilirsiniz, sizinle akrabalik iliskisine sahip olmasi gerekmiyor.


  • ABD doğumluyum ve 16 yaşımı doldurdum pasaportumu yeniledim lise 3 ten itibaren eğitim hayatıma amerika da devam etmek istiyorum annem babam burada olduğundan orada oturan bir aile dostumuzu legal guardian tayin etmek istiyorum. Türkiye den bu işi nasıl yapabilirim neler gerekir ne kadar süre alır şimdiden teşekkür ederim

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @emir-erdönmez Amerikan Vatandaşı Çocuğun ABD'de Eğitimi (Anne-Baba Türk Vatandaşı) içinde söyledi:

    ABD doğumluyum ve 16 yaşımı doldurdum pasaportumu yeniledim lise 3 ten itibaren eğitim hayatıma amerika da devam etmek istiyorum annem babam burada olduğundan orada oturan bir aile dostumuzu legal guardian tayin etmek istiyorum. Türkiye den bu işi nasıl yapabilirim neler gerekir ne kadar süre alır şimdiden teşekkür ederim

    Emir Bey, hangi eyalete gideceginiz/okuyacaginiz belli mi acaba?


  • @crazycells virginia

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @emir-erdönmez Amerikan Vatandaşı Çocuğun ABD'de Eğitimi (Anne-Baba Türk Vatandaşı) içinde söyledi:

    ABD doğumluyum ve 16 yaşımı doldurdum pasaportumu yeniledim lise 3 ten itibaren eğitim hayatıma amerika da devam etmek istiyorum annem babam burada olduğundan orada oturan bir aile dostumuzu legal guardian tayin etmek istiyorum. Türkiye den bu işi nasıl yapabilirim neler gerekir ne kadar süre alır şimdiden teşekkür ederim

    Emir Bey, oncelikle sunu belirteyim. ABD'de cocuk kacirmak oldukca ciddi ve onemsenen bir konu oldugundan 18 yasinin altinda olan ve anne ve babasinin ikisiyle beraber olmayan cocuklarin ABD'ye girerken veya cikarken hem anne hem babasi tarafindan imzalanan bir not ile beraber girmesi CBP (Gumruk ve Sinir Koruma) tarafindan siddetle tavsiye ediliyor. Bu tur formlarin resmi ismi muvafakatname, fakat resmi olmasina gerek yok. Anne veya babaniz tarafindan bir mektup seklinde olmasi ve su gibi ifadeler icermesi yeterli:

    "I acknowledge that my wife/husband/etc. is traveling out of the country with my son/daughter/group. He/She/They has/have my permission."

    Mektubun ingilizce olmasi, uzerinde tarih olmasi ve 1 yildan daha eski olmamasi tavsiye ediliyor. Noter onayli olmasina gerek yok (fakat oneriliyor). Kim, Ne, Nereye, Ne zaman, Neden sorularinin cevabi mektupta olursa ve cocukla beraber olmayan anne ve babanin iletisim bilgilerinin mektupta yer almasi yeterli.

    Siz ABD vatandasisiniz Emir Bey, pasaportumu yeniledim dediginiz acaba ABD pasaportunuzdan mi bahsediyorsunuz?

    Diger sorunuzu yarin cevaplayacagim, Virginia'nin kurallarina bakmam lazim. Eyaletten eyalete bu tur uygulamalar degisebiliyor, o nedenle eyalet ismi istedim sizden.

    Ek kaynaklar:


  • @crazycells evet yenilediğim pasaport amerika pasaportu zaten türk pasaportum yok

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @emir-erdönmez Amerikan Vatandaşı Çocuğun ABD'de Eğitimi (Anne-Baba Türk Vatandaşı) içinde söyledi:

    @crazycells evet yenilediğim pasaport amerika pasaportu zaten türk pasaportum yok

    Tamamdir, harika. Bu durumda ABD'ye girerken bir sorun olmayacak, sadece yukarida da dedigim gibi hem anne, hem de babanizdan seyahatinize dair bir belge almaniz karsiniza cikacak olasi problemleri hizlica asmanizi saglar.

    Legal guardianship meselesine gelirsek...

    Virginia eyaleti icin, kendi resmi sitesinde soyle yaziyor... Eger anne ve babaniz bir legal guardian tayin ederse, o kisinin yasadigi bolgedeki devlet lisesine bedava girebilirsiniz. Ben sizin durumunuza uygun olabilecegini dusundugum kisimlari asagida alintiladim... Bu arada ingilizceniz var mi?

    ***=Alinti***

    İçeriği Göster

    Bunlar da yine Virginia Eyaleti Egitim Bakanligi'nin resmi sayfasindaki bilgilendirici duyurular:

    Benim gorebildigim kadariyla anne ve babanizin, bu aile dostunuzun sizin egitiminizle ve sagliginizla ilgili kararlari verebilecek bir "power of attorney" mektubu yazmasi ve bunu noter onayi yaptirmasi yetecek...

    Bu mektup kisa bir mektup olabilir, internette sablonlari da var... Misal ornek olarak sunlari gostereyim:

    Temporary Guardianship Agreement
    ornek 1
    ornek 2
    ornek 3

    Gorebildiginiz gibi basit sekilde ebeveynlerinizin isim ve adres bilgilerini yazmasi, sizin isim ve dogum tarihinizi belirtmeleri, aile dostunuz da isim ve adresini yazmasi yeterli oluyor. Zaten anlasma kosullari (aile dostunuzun sizin hakkinizda egitim, saglik veya acil durumlarda hangi tarihler arasinda karar verebilecegini vs. vs. belirtiyor) ayri bir paragrafta yaziyor, herkes belgeyi imzaliyor ve noter sonra da belgeyi onayliyor...

    Burada tek gorebildigim problem, hem annenizin, hem babanizin, hem de aile dostunuzun hep beraber konsolosluga gidip noter onunde belgeyi imzalamasi. Boyle bir olasilik mumkun mu?

    Bu arada konsolosluk diyorum, cunku ABD konsoloslugunda yapacaginiz bir noter onayi daha gecerli olacaktir diye dusunuyorum, bu onayi Ankara, Istanbul ya da Adana'daki ABD konsolosluklarinda onceden randevu alarak yapabilirsiniz. Ayrintili bilgi icin su sayfayi okuyabilirsiniz:

    Ayrica belirtmis olayim, eger bu islemi Turkiye'deki mahkemelerde yapmak isterseniz bu yine gecerli olur, cunku Turkiye, ABD ve diger 90+ ulke arasinda imzalanan The Hague Convention on the Civil Aspects of International Child Abduction'a gore cocugun yasadigi ulkenin kanunlarina gore verilen kararlar diger ulkelerde de taniniyor.

    Ayrica size daha net bir yonlendirme yapabilecekleri icin Ankara'daki konsoloslukla iletisime gecip, durumunuzu anlatip planlarinizi soylemeniz ve fikir almaniz, ayrica yukarida bahsettigim plana gore "temporary guardianship aggrement" yapmaniz halinde bir sorun yasayip yasamayacaginizi sormaniz iyi olabilir. Vatandaslik Hizmetleri icin sorunuzu Ankara'daki ABD konsolosluguna su adrese gonderebilirsiniz:


  • @crazycells sayenizde kafamda herşey yerleşti yardımınız için çok teşekkür ederim bu kadar gün uğraştınız çok saolun

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @emir-erdönmez Amerikan Vatandaşı Çocuğun ABD'de Eğitimi (Anne-Baba Türk Vatandaşı) içinde söyledi:

    @crazycells sayenizde kafamda herşey yerleşti yardımınız için çok teşekkür ederim bu kadar gün uğraştınız çok saolun

    Rica ederim, soru egitimi ilgilendirdigi icin yalap salap bir cevap vermek istemedim. O nedenle biraz uzun surdu cevaplamak...

    Sizden sonrakilere yol gostermesi acisindan deneyimlerinizi ve ogrendiklerinizi yine bu konuya aktarabilirseniz cok iyi olur.

    Eger hangi liseye gideceginizi kararlastirdiysaniz, o lisenin sitesinden daha net bilgiler alabiliriz. Cunku public liseler ile private liseler olaylara farkli yaklasacaklardir.

    Bu yasal dokuman surecinde bol sanslar, egitim ve ogretim hayatinizda da bol basarilar dilerim!


  • @crazycells Tekrardan merhabalar benim gideceğim eyalet değişti (Georgia-Atlanta) Ailemin maddi durumu pek iyi olmadığı için haftalık 20 saat bir yerde part time çalışmayı düşünüyorum lakin birkaç yere baktım aldığımız pay check lerden biraz fazla vergi kesiliyormuş ben öğrenci olduğumdan dolayı bu vergileri verme zorunluluğum var mı ya da bir indirimi var mı bir de sağlık sigortası için sizce ne kadar ödeme yaparım(aylık) teşekkürler

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @emir-erdönmez Amerikan Vatandaşı Çocuğun ABD'de Eğitimi (Anne-Baba Türk Vatandaşı) içinde söyledi:

    @crazycells Tekrardan merhabalar benim gideceğim eyalet değişti (Georgia-Atlanta) Ailemin maddi durumu pek iyi olmadığı için haftalık 20 saat bir yerde part time çalışmayı düşünüyorum lakin birkaç yere baktım aldığımız pay check lerden biraz fazla vergi kesiliyormuş ben öğrenci olduğumdan dolayı bu vergileri verme zorunluluğum var mı ya da bir indirimi var mı bir de sağlık sigortası için sizce ne kadar ödeme yaparım(aylık) teşekkürler

    Merhabalar,

    Georgia ile ilgili bilgileri arastirip aktaracagim daha sonra.

    Maalesef 18 yasindan kucuk olsaniz da, calisarak para kazandiginizda vergi oduyorsunuz. ~10.000 dolar civarinda bir yillik siniri var, bu siniri gecince vergi odemeniz gerekiyor, bundan dusuk olunca vergi odemiyorsunuz ama cok buyuk ihtimal part time calissaniz da bu miktari gecersiniz. Vergi oranlari calisarak kazanilan gelir icin yasa gore degismiyor, kazandiginiz miktara gore degisiyor, federal vergi orani %10'dan basliyor ve kazandiginiz miktara gore yukari cikiyor... su siteyi inceleyip oranlar hakkinda fikir sahibi olabilirsiniz:

    Bu arada bilgi olarak ekleyeyim, calisarak kazanma disinda borsa, gayrimenkul vs. gibi yatirimlarla kazanilan paralarin oranlari cocuklar icin degisebiliyormus. Buna Kiddie Tax diyorlarmis, onunla ilgili bilgi de surada:

    Saglik sistemi ile ilgili su bolumu incelemenizi tavsiye ederim:
    https://yesilkartforum.com/forum/category/84/sağlık-sistemi


  • @emir-erdönmez
    Atlanta cok pis bir yer, orada gitmeyi dusundugunuz okulu ve mahallesini arastirin, amerika olsun da neresi olursa olsun diye dusunmeyin, amerikanin iyisi cok iyi ama kotusu de cok psikopat. Suc orani yuksek bir yerse, en azindan bunun bilincinde olun ki kendinizi koruyabilin. Atlanta'da arabayla kaybolduk, oyle yerlere gittik ki ben yetiskin halimle tedirgin oldum.


  • Bu ileti silindi!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @hakisalapaki Amerikan Vatandaşı Çocuğun ABD'de Eğitimi (Anne-Baba Türk Vatandaşı) içinde söyledi:

    peki arkadaşlar GC olupta yeni üniversiteye başvuracak biri için maliyetler ne olur?devlet indirimi nasıl oluyor?tabiki bölgeye ve okullara göre maliyetler farklı olacaktır.
    mesela bazı okulların fiyatları bu şekilde yazılmış ama burslu fiyatlarmı bilmiyorum.
    in state out of state
    cornell ünv 35.400 usd 52.800 usd
    ohio state ünv 10.000 usd 28.200 usd
    san diego state 6.900 usd 18.136 usd

    Yanlis konudasiniz, bu konunun basligi "Amerikan Vatandaşı Çocuğun ABD'de Eğitimi (Anne-Baba Türk Vatandaşı)"


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

96
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum