Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Başlık, açan kişinin bilgi verdiği türden bir başlık oldu ama aslında ben bilgi talep edeceğim. Uzun yıllar Amerika'da yaşamak isteyen başka millet insanları için Amerikan kültürünü oraya gitmeden tanımanın yolları nedir? Youtube gibi sosyal medya kanalları bunun için biçilmiş kaftandır fakat sayısız içeriğin olduğu bu ortamlarda nokta atışı tavsiyeniz olur mu?

    Hangi filmi/diziyi izleyelim, hangi kitabı okuyalım, hangi kişileri takip edelim, hangi sitelere girelim ki oraya gittiğimizde bocalama dönemimiz acılı geçmesin?

    Şuan orada yaşayan ve bu konuda araştırma kaynağı tavsiyesinde bulunacak ya da doğrudan tecrübesini paylaşacak olan vardır bu forumda. O zaman, evet söz sizde arkadaşlar.


  • Hafif yanlı da verilse USA tarihi hakkında güzel bir Türkçe kaynak: https://www.kitapyurdu.com/kitap/abd-tarihi/68643.html&filter_name=ABD tarihi

    A.B.D. Tarihi


  • Yasadiginiz eyalete, sehre, mahalleye gore farklilik gosterebilir ama burada insanlar TR'ye kiyasla genellikle digerlerine karsi daha saygili. Onyargi yok. Toplum, mahalle baskisi yok. O ne der, bilmemkim ne dusunur yok. Varsaymak yok: "kesin o onu demistir bu da bunu demistir, onun parasi yoktur bunun bilmemnesi coktur" gibi varsayimlar ve onyargilarla insanlara yaklasmak yok.
    Bilmeden sormadan, okumadan, arastirmadan bir ise yeltenmek yok. Bilgi toplumu. Turkler cok pratik zekali amerikalilar hic pratik degil yanilsamasi tam da buradan kaynaklaniyor. TR'den kalma aliskanliklar, bilmeden etmeden her bi halta atlamak, cok bilmislik yapmak ile pratik zeka karistiriliyor. Burada herkes kanun ve kurallara uygun hareket ediyor. Hele ki etmesin.
    Ben Massachusetts'te yasiyorum. Yukarida yazdiklarim bu bolgedeki gozlemlerim. Ancak bu kadar geliskin olmayan eyaletlerde yukarida yazdiklarimin aksi durumlarda oluyor olabilir. Eger yardimci oluyorsa vaktim oldukca daha da yazabilirim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Amerikan dizileri bu konuda yardımcı olabilir. Şu listelere bir bakın:

    http://www.bbcamerica.com/anglophenia/2013/06/11-tv-shows-that-explain-american-culture

    Bunları izlerken konuyu değil sunulan yaşam tarzını anlamaya çalışın. Daha önce izlediğiniz dizileri bu gözle tekrar izlemek de yararlı olabilir.


  • @knnrn Paylaşım için teşekkürler. Amerikan kültürünü yansıttığını düşündüğüm dizileri önceden de izlemiştim. Fakat Amerika'ya gelme ihtimalim henüz 1 aylık. İzlediklerime bu gözle bakmamıştım, belki tekrar izlerim. Fakat dün 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' filmini izlerken fark ettim ki izlediğim dizi filmler güzel durum analizleri yapıyor olsa bile Amerikan kültürünü doğru olarak yansıtıyor mudur emin değilim. Bu yüzden orada yaşayan kişilerin tavsiye ettiği yayınlar daha yararlı olacaktır.

    @sadriabi Tam bu noktada sizin dediğinize geliyorum. Nerede yaşayacağım önemli. Mesela yukarıda yazdığım film eminim Amerikan kültürünü tam olarak yansıtıyordur. Fakat daha çok kasaba hayatını. Fakat içinde geçen adalet, dürüstlük örnekleri genel olarak ülke çapında benzerdir. Yazdıklarınızı daha derinlemesine bir analiz olarak sunarsanız çok memnun kalacağım. Ben Washington'da(çevre eyaletler de olabilir daha belli değil) yaşayacağım bu arada.
    @caglaror teşekkür ederim.


  • Bu ileti silindi!

  • sn @newcomer bugün yemek yerken tamda bu konu ile ilgili bir national geographic reklamı gördüm eşim ile birlikte çok ilgimizi çekti umarım sizinde çekecektir. Tarihi yanlış hatırlıyor olabilirim fakat yanlış ise sonra düzeltirim; 2 temmuzda "A'dan Z'ye Amerika" diye bir belgesel kuşağı başlayacak tamamen Amerika kültürünü anlatan bir belgesel, gitmekle kalmak arasındaki soru işaretlerine büyük ölçüde cevap niteliğinde bir belgesel olduğunu düşünüyorum, saygılarımla ...

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @newcomer Ben uzun yillardir bu filmleri, dizileri izliyorum. Ancak buraya gelip gorene kadar pek cok seyi anlayamamistim. Bunlari izlemek hicbir zaman yeterli olmayacak.

    Gercek Amerika'yi anlamak icin size tavsiyem tum Michael Moore belgesellerini izleyin. Daha sonra "13 Reasons Why" ve "Wild Wild Country" gibi ABD'nin karanlik yonunu gosteren yapimlari izleyin.


  • @knnrn Tavsiye için teşekkürler. Bu dizileri neden tavsiye ettiğinize dair bir açıklama yapar mısınız? 13 Reasons Why'ı az çok anladım ama Wild Wild Country toplumun genelinden çok bir tarikatı konu alıyor anladığım kadarıyla.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @newcomer 13 Reasons Why ABD'deki ergenlerin, aile ortamının ve eğitim sisteminin sorunlarını görmek için yararlı olabilir. Wild Wild Country ise Amerikalıların ne kadar yobaz ve farklılıklara kapalı olduklarını gösteriyor.


  • Abd egitim sistemi sorunluysa gelip bide burdaki sisteme baksinlar birdaha sorunun s sini demeye tovbe ederler 😌

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @metert Maalesef ABD'de eğitim sisteminde pek çok sorun var. Türkiye'den iyi olması bu sorunları önemsiz kılmıyor. Bizi rahatsız eden iki sorundan bahsetmek istiyorum:

    • Çocuklara verilen/satılan gıdalar çok sağlıksız. Öğle yemeği makarna, patates kızartması, meyveli yoğurt ve cipsten ibaret olabiliyor.
    • Zorbalık/bullying çok yaygın.

  • Yani benim kastettigim seyler daha cok sistemin isleyisi hakkinda .7 yasindan itibaren 18 yasinda girecegi bi sinav icin hazirlanmasi hayatinin anahtarinin bu sinav oldugu fikrinin asilanmasi .bu dusunce ogrencileri kucuk yastan itibaren strese sokuyor ve ileriki yaslarda buyuk sorunlara yol acabiliyor.genc beyinler yapabileceklerinin yeteneklerinin farkinda olmuyor sadece sinava endeksleniyor.tabiki sinav olmasin demiyorum bi olcut olarak tabiki olmali ama 2.sinifa gideb cocugun aklinda olan bi sinav olmamali.testler kitaplar konu anlatimli seyler sadece ezbere dayali bir sistem bastan sona degismesi gerek.turkiyedeki yemekhane kulturude oldukca sagliksiz zaten yemekhane kulturunden ziyade kantin yaygin ordakilerinde nasil oldugu maglum.buradaki okullarda da zorbalik denirmi bilmiyorum zorbalik denince benim aklima amerikan filmlerindn kafama yerlesen klasik okulda 2 tane iri cocuk olur celimsiz gorduklerinin parasini alir ,yemegini alir ,kafasina klozete sokar 🙂 rezil edip asagilamaya calisir bu ne kadar dogru gercek bilmiyorum boyle bir sey varmi gercektende ?burdaki okullardada psikolojik ve fiziksel siddet fazlasiyla var ayrica ogrencilere aralarinda ciddi bir rekabette asilaniyor bunu iyi okullarda gormek daha mumkun .kotu okullarin sikintisida ayri.bence bu birazda insan dogasiyla alakali guclu gucsuzu ezer.sistem ulke bi yere kadar engelleyebiliyor.okullarin kaliteside muhitten muhite gercekten degisiyor.egitim hayatimi bi cok ilde gecirmis biri olarak boyle tecrubeledim.yani bunlari yanlis anlasilmasin sizi yanlislamak kendimi dogrulamak icin soylemedim sadece halen Universite ogrencisi, bu seylerin ustunden uzuunca yillarak gecmeyen biri olarak soyledim.ayrica kisinin kendi basarisizligini sisteme ona buna atarakta kendini hakli cikaramayacagini dusunuyorum;).sadece demek istedigim cocuklar yaris ati gibi yetistiriliyor , kendi yeteneklerinin yapabileceklerini potansiyelinin farkina vardirilmiyor, ilgi alani onemsenmiyor.her seyde oldugu gibi bundada yapmis olmak icin yapildigi icin oluyor.ne bi spor dersi spor der onune top atar al oyna bana gelme der adi spor olur ne bi lab olur iki seyi karistirir oda yilda 1 kere bile degil adi lab olur.bi cok faktorun etkilesimi sonucunda olusuyor bu sorunlar gittikcede cig gibi buyuyor onune gecilemez hale geliyor.hemen duzelecek bir seyde degil hadi sunu yapalim mukemmel olsun degil yillarca surecek olan bi donusum sureci.ben yine sansliyim guzel okullarda lisede okuma sansi buldum iyi egitimcilerle karsilastim.sonuc olarak tr nin abd ye yetismesi icin 40 degil 400 bin firin ekmek bile az gelir :).tesekkurler

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Küçük çocukların bile silaha erişip okullarda birbirlerini öldürmesi konusunu unutmuşum. Az önce Twitter'da bunu görünce aklıma geldi:


  • Sayın @knnrn benim iki tane çocuğum var. Dolayısıyla okullar konusunda daha fazla bilgiye gereksinme duyuyoruz. Hazır bu konuda açıklama yapmışken zorbalık konusunu biraz açabilir misiniz? Hangi koşullarda zorbalık çocuklar arasında oluşuyor? Sizce zorbalık ırkçı düşüncelerden mi, çete vb. gibi oluşumlardan mı, çocukların fiziksel özelliklerden mi(güçlü,çelimsiz, zayıf,şişman vb) kaynaklı.? Ayrıca okul yönetimleri özellikle bu son silahlı saldırılardan sonra okul baskınlarına karşı gerekli önelmleri alıyor mu ? Biraz fazla soru oldu ama bu konular bizim için önde gelen konulardan . Teşekkür ederim.


  • Benim yanında kaldığım akrabamın çocuğuyla “annenin aksanı ne bicim, igrenc İngilizce konuşuyor” diyerek bullying yapmışlar geçen sene. Çocuk okula gitmek istememis annesinden utanmış. Bir sene boyunca bunu atlatması icin uğraşmışlar.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @bowline Herhangi bir sebeple farkli ve zayif gordukleri her cocuga karsi yapilabiliyor. Oglumuz gecen yil okula basladiginda Ingilizce konusamiyordu ve ayrica cok utangacti, o donemde diger cocuklarin zorbaligina maruz kalmis. Bunu bize cok sonra soyledi. Zorbaligi yapanlar da anaokulu ogrencisi.

    Silahli saldirilar sonrasinda gerekli onlemler soyle alindi, ogretmenlerin silah tasimasi tartisiliyor. Boyle bir olay olursa ogretmen silahla ogrenciyi vuracak. Amerikalilara gore mukemmel bir cozum. Tabii bu saldirilari yapan cocuklarin yaslarinin 8-9'dan basladigini unutmamak lazim.

    Bu sorunu anlamak icin Michael Moore'un Bowling for Columbine belgeselini izlemenizi oneririm. Saldiriyi yapan cocuklarin uzun sure nasil zorbaliklara maruz kaldiklarini gorunce ben cok uzulmustum.


  • bu işlerin anaokulunda bile olması oldukça garip nasıl bir aile yaşantıları varsa artık 5 6 yaşındaki çocuk bunu bi yetersizlik olduğunu düşünüyorda dalga geçiyor hani yine biraz büyük olsa neyse.8 9 yaşındaki çocuklarında silah alıp millete saldırması akıl alır gibi değil normal bi insan bi çocuğun kesinlikle yapacağı bir şey değil.%99 ailesinden aşırı psikolojik ve fiziksel şiddet gören sorunlu çocuklardır.iyi okulların çevrelerinin kiralarının pahalı olmasının neden buymuş.sanırım amerika standartlarında iyi okul "iyi eğitim"den ziyade "güvenli" okul anlamına geliyor.


  • Kenan benden once gelmis ve her zaman dogru bilgileri veren bir arkadasimiz ama son aktardigi bazi kanaatlerine katilmadigimi belirtmeliyim.
    Amerikada da dincilik, tutuculuk dini-politikaya-ticarete alet etmek TR'deki kadar olmasa da var. Ama eyaletlere gore cok farklilik gosteriyor. Benim yasadigim bolge din toplum icinde nisbeten geri plana itilmis durumda. Sekuler bir topluluk. Escinsel evlilik serbest, dindar insanlar azinlikta.

    Bullying yine yayginligi bolgesine ve okuluna gore degisir diye dusunuyorum. Gecen donem 2. siniftaki oglum servisdeki bir cocugun fiziksel tacizine maruz kaldi diye mudur ve mudur yardimcisi olaya aninda mudahale edip mukemmel bir sekilde cozduler. Nitekim oglumun okulu 2013'te bullying ile mucadele odulu almis. Ayni mudur 13 yildir gorevde ve Massachusetts capinda bir odul aldi. Bu arada biz de oglumun sinif arkadasina soyledigi siddet icerikli bir soz yuzunden ayni okul yoneticileri tarafindan uyarildik.
    School district superintendent (il milli egitim mudur diyelim) bu konuda cok pro aktif. Florida shooting oldugunda her iki ayda bir polis, itfaiye ve okul yonetmlerinin birlikte yaptiklari hazirliklari, tatbikatlari izah eden mailler yolladi. Okuldaki guvenlik onlemleri sebebiyle boyle bir olayin bizim okul bolgesinde yasanma ihtimali yoktur sizi temin ederim diyor. Brian Forget - Triton School District MA. TR'ye direkt milli egitim bakani olarak atansa bir kac senede adam eder, iddia ediyorum.

    Yani ogretmenlerin silahlandirilmasi vesaire Amerikalilarin yaygin gorusu degil. Bir kisminin gorusu olabilir. Blue (demokrat) eyaletlerde silahlanmaya karsi buyuk bir tepki var. Okul hemsiresi bizi her gordugunde ozur dileyip lutfen haberleri seyretmeyin diyor. Bu duyduklariniz amerika degil, bu baskanin yaptiklari gercek amerikayi temsil etmiyor diyip duruyor.

    Hepimizin izlenimleri cok farkli. Benimkiler cok olumlu. Bu taraftan da paylasim yaparak gelecek kardeslerimizi cesaretlendirmek isterim. Yazdiklarimin abartili olmadigini da bilmenizi isterim.

    8 yasinda oglumla gelmeden once okul bolgesi, egitim kalitesi konusunda kafayi yiyecek kadar arastirma yapmis bir babayim. Ilk geldigimizde bize ev kiralamayi kabul eden ilk apartman kompleksine kapagi attik. Yukarida detaylarini anlattigim Salisbury Elemantary Schoolun, oglum basladigi gecen sene okul puani 6 idi. Bu sene 4'e dusmus. Bu vesileyle greatschool.org kaynakli okul puanlama sisteminin cok yaniltici olabilecegini bilmenizi isterim. Yan kasabaya school of choice formu doldurarak cocugu gonderebiliriz Newburryport MA, okul puani 10. Puanlamanin belirttiginin aksine bu okul digerinden cok daha iyi. Paunlama sisteminde okul cevresindeki kaldirimlarda bulunana tekerlekli sandalye platformunun sayisi gibi bir dolu kriter var. Bu okulun kabahati degil. Anne baba olan arkadaslar okul puaniyla cok fazla ugrasmasinlar. Eyalet secimi daha onemli bence.

    Yaklasik bir bucuk senedir Massacuhetts'te yasiyorum. Her Turk gocmen gibi ucuz ve sicak Texas'i cok cok cok dusundum. Kritik bir kararla soguk ve pahali olani sectim. Forumdaslar 800-900 dolara ev kiraladigini birkac yuz dolara tum faturalarini odedigini duydugumda biraz canim acidi. Kiram 2100 dolar elektrik+su+gaz+internet vs 500 dolari buluyor. Burasi pahali, ama sebepleri var. Amaciniz daha medeni, daha uygar, daha gelismis (her acidan) bir toplumda yasamaksa eyalet seciminizi ona yapin. Ayrimcilik yasak oldugu icin dile getirilmese bile sosyo ekonomik ve kulturel acidan belli bir seviyenin uzerindeki kisiler guney eyaletlere, guney kulturune, politik tercihlerine karsi hor goren bir yaklasim icerisindeler. Benden simdilik bu kadar.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @sadriabi Yazdıklarımdan "Amerika kötüdür, karanlıktır" gibi bir şey anlaşıldıysa özür diliyorum. Yukarıdaki mesajların birinde Amerika'da her şey çözülmüş, hiç sorun kalmamış gibi bir şey ifade edildiği için, bu yüzünden de bahsetmek istedim. Elbette ben de bunların geneli ifade etmediğini biliyorum.

    ABD'nin kuzeyinin biraz daha uygar, açık görüşlü olduğunu biliyoruz. Güneyi de benzer oranda yobaz ve dar görüşlü olabiliyor. Yine de oturmuş bir sistem var, bireylerin yobaz olması eyalet ve devlet yönetimini çok fazla etkilemiyor. Geçen gün Houston ISD superintendent bir mesaj yollamıştı, DACA ile ilgili gelişmeler bizi bağlamaz, hiç kimse öğrencilerimize dokunamaz, vize/statü kontrolü yapmak isteyenleri bizzat bana bildirin demiş. Yasa dışı göçmen çocuklara sahip çıkmış oldu. Daha önce benzer bir mesajı ırkçılık yapan ABD başkanı için yollamış, göçmen çocuklarına sahip çıkmıştı.

    Okul puanları ile ilgili görüşlerini ben de çok defa söyledim. Bu puanları dikkate alıp almamak size kalmış. Okul yönetimlerinin de bu puanları pek önemsediğini sanmıyorum. Oğlumuz iki yıldır nispeten "düşük puanlı" bir okula gidiyor, ama biz okuldan da öğretmenden de çok memnun kaldık.

    Texas'ta yaşam ucuz, iş imkanı çok ama biz de burada çok uzun süre kalmak istemiyoruz. Kuzey eyaletlerini düşünmeye başladık.


Benzer Başlıklar

  • 3
  • 6
  • 3
  • 14
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

108
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum