@sir-altan, içinde söyledi: Dolar Çıldırdı
..her turkiye tatilinda bazi fiatlari gorunce hep yuh cekerdim,kilosu 997 tl olan fistigi gorunce bir daha yuh olsun diyorum.2014 yilinda yine tr de tatildeydim birisine misafirlige gidecegiz,hep kuru pasta alip gotururuz, birisi ya bu sefer findik fistik meyvali bir sey yapalim dedi, derken bir hanim toz halinde yesil bir sey aliyor,100 gram yeter abi dedi,tamam 100 grami 13 lira,kilosu gelir 130 liraya,neyse kadina donup affedersiniz bu aldiginiz nedir dedim,cam fistigi abi,baklavanin ustune koyacagiz dedi,masallah altin gibi olmus dedim,tabi icimden yine bir yuh cektim..
...uretici bir ulkeydik,simdiyse millet urettigi seyleri bile yiyemiyor,sebze ve meyva haric tabi....biraz evvel milliyet gazetesinde doviz bolumune baktim bir australya dolarida 6,15 tl olmus.benim icin iyi ama icerde yasiyanlar icin kotu..umitlerimizi kirmiyalim belki ilerde guzel gunlerde gelebilir.
o çam fıstığı değil, çam fıstığüı yukarıda fotosu olan ürün yani 997 lira olan. pahalı olma sebebi elde edilmesi çok zor uğraştırıcı. toplaması, çıkarılması vs baya sıkıntılı.
sizin 100 gramına 13 lira verdiğiniz şey boz fıstık ya da kuşboku diye bilinen antep fıstığıdır. çok ama çok lezzetlidir, genelde ilk hasattır, az bulunur ve baklavacılar piyasada bırakmaz. meşhur antep baklavasının iyi yapıldığı yerlerde, künefenin en güzel olduğu yerlerde boz fıstık kullanılır. kabuğundan tek tek ayıklanır toz haline getirilir yine uğraştırıcıdır. dünyanın sadece türkiye, iran ve eskiden suriye kısmında bulunurdu. şuan sadece iran ve türkiyede bu kalitede antep fıstığı bulabilirsiniz. amerikada da almanyada da antep fıstığı yedim türkiyedekilerin yanında çöp bile değiller.