@Drywall Ben arkadaşın sorusunu kendi perspektifimden cevapladım. Benim sorunum dil olmadığı için, yazmadım.
İngilizce seviyeniz ne kadar yüksekse, dil bilginizden de o kadar yüksek puan topluyorsunuz. Kanada, İngilizce seviyenizi kendi kabul ettiği test sonuçları (mesela, IELTS) üzerinden beyan etmenizi, resmi başvurunuz sırasında da belgelemenizi istiyor. Avustralya anketinde test skoru istendiğini görmedim. Seviyenizi kendi değerlendirmenize göre (orta, iyi, mükemmel) beyan ediyorsunuz. Kanada anketinde, resmi dillerinden diğeri Fransızca olduğu için, İngilizce bilene puan, Fransızca da bilene ekstra puan veriliyor (ya da tam tersi).
Yaş, medeni hal, eşinizin vatandaş olması / olmaması, eğitim seviyesi, eğitiminizin ihtiyaç duydukları bir alanda olması / olmaması, iş tecrübesi, iş tecrübenizin ihtiyaç duydukları bir alanda olması / olmaması, dil bilgisi, Kanada / Avustralya'da daha önce bulunmuş / okumuş / çalışmış olmanız / olmamanız, Kanada / Avustralya'da yaşayan akrabanız olması / olmaması gibi birçok kriterden, kendi beyanınıza göre puanlar topluyorsunuz. Toplam puanınız, belirledikleri limiti geçerse, resmen başvuru yapmaya hak kazanıyorsunuz. Tabii, başvurunuz sırasında, beyanlarınızı belgelemenizi istiyorlar.
Google'da "Canada Immigration Test" / "Australia Immigration Test" diye aratırsanız, 5 dakika içinde kendinizi test edip, hem benim atladığım başka kriterler olup olmadığını, hem de buralara göçüp göçemeyeceğinizi anında öğrenebilirsiniz. İlk aşamada isim falan sormadığı için, bu işlemi yaparken, tamamen anonim kalabilirsiniz.