Amerika'da Muhasebecilik / CPA
-
@Burak-Yapar Bence yavaş yavaş sistemi öğrenip, yine TR’deki firmalara danışmanlık hizmeti verebilirsiniz. YMM gibi bir title her baba yiğidin harcı değil. Çünkü bir çok Türk firma yönünü ABD’ye çevirdi
-
@Burak-Yapar, içinde söyledi: Muhasebe/CPA
Arkadaşlar bende 2017 den beri Amerikadayım green kart ile geldim,Türkiye de Yeni Mali müşavirlik ruhsatımı almıştım 8 yılla yakın iş deneyimim var ama burada tekrar belge almak benim de çok gözümde büyüyor üstelik ilk geldiğimde yes,no seviyesinde inglizcem vardı,şimdi ehh işte işimizi görüyor ama burada muhasebe ile ilgili iş ilanları genelde iyi iletişim gücü istiyor,yani öyle böyle değilde çok sağlam akıcı aksanı az bir dil istiyorlar,bende diğer meslektaş gibi uber,lyft hanydman vs yapıyorum. Bazen yazım vs öğrensem diyorum..
Direkt CPA-muhasebeci olmayi hedeflemek yerine "bookkeeping" ile baslayabilirsiniz. CPA olmadan toplama cikarma bilen herkes kanuni olarak book keeping yapabilir. Cevrenizdeki esnafla baslayabilirsiniz. Bookkeeping TR'deki basit usul defter tutma oluyor. Sinirli sayida kalemleri var, TR'dekine cok benzer. Daha sonra muhesebeci defter kayitlarini alip tax return'e dinusturuyor. Cok sevdigim bir portal olmasa da ekonomik olmasi sebebiyle Udemy'den bir bookkeeping dersine yazilip ihtiyaciniz olan bilgi beceriyi kazanabilirsiniz.
-
Sadece bilgilendirmek amacli yaziyorum, ozellikle finans/muhasebe alaninda is arayanlar icin:
Bu sabah teleconference uzerinden 3 kisilik bir panel grubu ile isyerindeki butce ofisine muhasebeci (accountant) almak amaciyla is gorusmesi yaptik.
Basvuranin ozellikleri:
ABD'de 2 yillik accounting associate degree ve 4 yillik accounting bachelor degree sahibi, 1 yil kadar ozel bir finans firmasinda vergi bolumunde calismis ve sonrada 2 yildir eyalet memuru olarak eyalet hapishanelerinin finans bolumunde muhasebeci olarak calismaktaymis. Iyi derecede Microsoft Office kullanabiliyor. (Bizim icin gunluk kullandiklarimiz ve aslinda en onemli olanlar Excel, Word ve Powerpoint)
Tecrubesi yeterli olmadigi icin 1'e karsi 2 oyla ise alinmadi. Olumlu oy kullanan bendim, "ise baslatalim, 3 aylik (on the job) egitimle yeterli sekilde hazir hale getiririz" dedim ama diger iki arkadas odeyecegimiz maas icin tecrubesi yeterli degil dediler.
-
@MySea hapishanede çalışanı federaller mi alıyor işe yani sistem değişik shawshank redemption da bankacı hapishanede çalışıyordu ama ben kazanırsam gelirsem o yolda yürümek istiyorum (buradan daha değerlidir meslek yapan)
-
@MySea egitimden sonra sirkette kalmaz, verdigimiz maas ustune bir de egitim mi verecegiz dusunduler ?
-
@haymatlos_ Eger hapishane eyalete bagliysa, eyalet aliyor. Federal hapishane ise, o zaman federaller aliyor.
-
@MySea uzun ve zorlu bir yol biliyorumda içimden yapmak istediğim bu (halbuki ben bu ülkede bu mesleği hiç sevmiyorum) :)
-
@cnpist Aslinda kalirdi buyuk ihtimalle ama su anda herkes evden calisiyor. Is konusunda egitim vermek falan uzaktan biraz zor. O yuzden, ugrasmak istemediler. Birde is konusunda specifik bazi sorular sorduk, tam duzgun sekilde cevap veremedi bazilarina.
-
@MySea tam manasinda yeterli gormemisler anladigim. Egitim kismida ayri zorluk olunca , olumsuz olmus. Sirketler egitim verip yetistimekten sonra da elemani kaybetmekten cekiniyor mu diye dusundum ama su covid donemi normal kriterler vs tam islemiyor. Merak iste :)
-
Lisans mezunlarinin CPA egitim kriterlerini tamamlamak icin mutlaka master yapmasi sart degil. Alternatif ve daha uygun fiyatli opsiyonlar da var. Bunun haricinde yalnizca Turkiye de aldigimiz muhasebe dersleri ne yazik ki burada gerekli kriterleri karsilayamiyor. Her eyaletin CPA kriterleri farkli. En kolay eyaletlerden birisi Colorado. Muhasebe veya CPA konusunda daha detayli bilgi almak isteyen olursa yardimci olabilirim.
-
@MySea Merhaba, Türkiye'de Daha önce Amerikan-İngiliz ortaklığı bir şirket olan şimdilerde ise Fransız'lar tarafından satın alınan bir şirkette 9 yıldır aynı firmada muhasebe uzmanı olarak çalışıyorum. SAP- ve yerel bir muhasebe programını çok iyi biliyorum. Daha önceleri ön muhasebe vs yaparken şimdi beyanname verme yerel mevzuatı takip etme gibi işleride yapabiliyorum. Şuandaki pozisyonum account payable tarafı daha çok. Şirket benim İngilizce öğrenmemi istiyor. Çünkü %80 Avrupa ve Amerika'ya ihracat yapan bir otomobil firması, yani yabancılarla çok muhattap oluyoruz. Benim sormak istediğim soru aslında şu; Amerika'ya geldiğimde dil kursundan sonra benim gibi şartları olan birisi muhasebe veya benzeri işlerde iş bulma olasılığı nedir? Eksi yönlerim Göçmen vizeye sahip olamayacak olmam veya Amerika'daki muhasebe ve vergi sistemine hiç hakim olamamam. Yani şirket benim için çalışma vizesine başvurmak zorunda kalacak. Benim gözlemim Amerika'daki insanlar Finans-Muhasebe işlerini külfet olarak görüyor. Personel açığının çok fazla olduğunu düşünüyorum, veya böyle işlerde insanlar çok istikrarsız oluyor. Sizce dil kursunu bitirdikten sonra şirketlere CV'mi göndersem geri dönüş alabilir miyim? Texas'a gitmeyi düşünüyorum bu arada... Şimdiden kıymetli yorumlarınız için teşekkürler.
-
@Majezik Merhaba, ABD'de kullanilan muhasebe programlari yerine gore degisse de hepsinin ortak ozelligi SAP. Eger SAP kullanmayi iyi biliyorsaniz ve Ingilizcenizi de yeterli duzeyde gelistirebilirseniz, muhasebe/finans/butce alanlarinda is bulabilirsiniz.
Egitim durumunuzu bilmiyorum ama bu alanda bircok is aliminda en az 24 credit hours muhasebe dersleri genelikle isteniyor. Veya muhasebe/finans uzerine bachelor/master diploma.
Bu tur alanlar bircok alt bolumu iceriyor. Yani sadece muhasebe bile bookkeeping, accounts receivable/payable, collections, reporting, auditing vb gibi bolumlerden olusuyor...
Gocmen vizesi olmadan malesef is bulmak ve isyeri ayarlamak oldukca zor olacaktir. Ama dili gelistirince, yine de denemekten birsey kaybetmezsiniz. Guzel ve albenisi yuksek bir resume hazirlarsaniz dikkat cekebilirsiniz. Bu konuda online bircok resume builder siteleri var.
Malesef ben cok fazla yardimci olamiyorum. Benim bulundugum isyerinde calisabilmek icin ABD vatandasligi ve belirli bir seviyede security clearance (guvenlik sorusturmasi) gerekiyor.
-
@MySea Değerli yorumunuz için teşekkürler. Çok iyimser düşünerek %50 %50 gibi algılıyorum. Dediğiniz gibi en büyük eksik vatandaşlık veya göçmen vizesi olmayışı. Ancak başvuru yapmamın bir zararı olmaz tabi. Türkiye de 4 yıllık bir ünide muhasebe okudum. Bir işe başlasam bile bana en alt seviyeden başlatırlar muhtemelen beni.
-
@Majezik Rica ederim! Evet ilk basta is bulursaniz sizi alt seviye yani entry level baslatirlar buyuk ihtimalle. Ama ABD'de calismaniz yani performance ile ve office icindeki mesleki iliskileriniz yani networking cabalari ile yukselmek cok kolay ve cabuk olabilir. Yeter ki ilk ise baslama gerceklessin. :)
-
@ahsenaydgdu merhaba, gelişme çok olmadı hala yeterli krediyi almaya çalışıyorum. Yaşadığım yer Ohio; 150 saat kolej kredisi ve 50 saat muhasebe kredisi istiyor CPA oturumu için. Benim 150 saat Türkiye’de okuduğum mühendislik ve MBA derslerimden var. Ancak 50 saat muhasebe yok , onu tamamlamaya çalışıyorum. Aynı zamanda çalıştığım için her dönem iki ders alabiliyorum biraz uzun sürüyor. Burada finans müdürlüğü, direktörlüğü gibi işler için CPA yoksa direk es geçiyorlar başvuruyu..ya da muhasebe bürosunda çalışmak, ya da kendi büronuzu açmak için şart CPA...ancak şirketlerin finans departmanlarında raporlama posizyonları CPA aramıyor misal ben değilim . Ancak ben şirket içi geçiş ile Türkiye’den aynı yaptığım iş ile geldiğim için başka şirketlerin durumlarını çok iyi bilmediğimi söylemek zorundayım.
-
@elo selamlar dönüş için teşekkür ederim, bende bu sene çekilişi kazanamadım seneye kaldı inşallah🙏🏼 ingilizce işletme mezunuyum muhasebe ve denetim yüksek lisans yaptım. Olur da tahlihli olursam sizden öğrenmem gereken çok şey var ☺️👍🏻Gelsem bile muhtemelen bende ofis açamam ama onun dışında ne iş olursa yaparım SAP öğrenmeye çalışıyorum, küçük bir ilçede yaşıyoruz basic programlar kullanılıyor burda.. Sizin için Umarım herşey dilediğiniz gibi devam eder ☺️☺️☺️
-
@MySea işe alınan kişinin cvsi nasıldı ve daha önce sordum mu bilmiyorum siz ne işle meşgulsunz
-
@ahsenaydgdu Finans uzmaniyim, audit ve internal control.
O basvuran ise alinmadi. 3 hafta once yeni birisi ise alindi ve basladi. Ben panelde yoktum ama gecen hafta kendisi ile tanistim. 4 yillik muhasebe mezunuymus. Bize gelmeden once 10 yil kadar bir muhasebe firmasinda muhasebeci olarak calismis. Corporate duzeyinde sirketlerin muhasebe islemleri ve vergileri ile ugrasmis.
-
@MySea oraya gitmeden önce ne işle meşguldunuz
-
@ahsenaydgdu Ingilizce ogretmeni
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
21
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.7k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum