Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • Yasaklı

    Arkadaslar bir suredir YouTube'da sehirlerden koy'e kir'a gidip yerlesenlerin videolarini gordukce benimde aklim gidip gidip geliyor. Denesek mi?


  • En guzeli boyle bir yasam. Sehir merkezlerinde uzakta, kucuk yerlesim yerlerinde (kucuk kasaba, koy gibi), bahceli evlerde yasamak, biraz bahce ve meyve/sebze yetistirmek, evcil hayvanlar beslemek ve kalabalik/gurultuden olabildigince uzakta kalmak.

  • ⭐⭐⭐⭐

    @Zafer23 Hiç yapmayan beceremez, yapıp da bırakan bir daha çapayı eline almaz. Davulun sesi uzaktan hoş gelir. Klavyede tık tık tık yazmaya alışan bir topluluk tarıma yönelip toprağı işleyemez. Başlasa bile bitiremez. Boşuna heveslenmenin alemi yok.


  • @ibrahimasar, içinde söyledi: Alternatif Yasam nasil birsey?

    @Zafer23 Hiö yapmayan beceremez, yapıp da bırakan bir daha çapayı eline almaz. Davulun sesi uzaktan hoş gelir. Klavyede tık tık tık yazmaya alışan bir topluluk tarıma yönelip toprağı işleyemez. Başlasa bile bitiremez. Boşuna heveslenmenin alemi yok.

    Ibrahim hocam bam diye girdin olaya 🙂 Arkadaslar Ibrahim bey soylediklerinde hakli sayilir. Ben koyde dogdum buyudum, Hatta buraya gelene kadar da koy'un bir ust versiyonu olan (artik kumeslerin, agil ve ahirlarin olmadigi, buyukler oldukce bahcelerin bir bir satilip yerine toplu konutlarin dikildigi) kasaba da otuyordum diyebilirim. Disaridan anlatilanlar hos geliyor, merak uyandiriyor ama bu is ayni buraya gelmek gibi. Herkes gelene kadar ah bir gidebilsek bir gidebilsek diyor. gelince de donsek mi acaba, burada yasamak zormus vs vs.. diyor. 🙂 Hazirligi her acidan saglam yapmak lazim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @ibrahimasar memlekette hibe alacağım diye kitapla büyük ve küçükbaş hayvan yetiştirenler var pehh çapa neki 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐

    @yalta, içinde söyledi: Alternatif Yasam nasil birsey?

    mak l

    Yalta hocam ben de baba emekli olunca Darıca'da bahçeli bir evde büyüdüm. Bir de heves edip koyun keçi aldık. Bahçeyi belle, öte beri dik, bibere, fasulyeye, domatese sırık dik, dibini çapala, sula, otunu ayıkla, böceğini temizle, taşını sök. İlaçla, meyve topla kuruduğunda kalan çalıyı sök. Ağaçtan meyve topla, sonbaharda dökülen ıslak nemli çürük yaprakları temizle.. Bu saydığım 500 m2 bahçe. 4-5 kişi uğraşırdık bazen. Tabii biraz iş bilmememizden ama bu kısmı bile kolay değil. Keçi koyun a gelince, çıkart otlat, hazırda su yok kovayla su taşı anasının dinine. Akşam getir sağ, yavrulara süt emdir. Bitti mi bitmedi. Gündüz ahırın dibini gübresini süpür. Talaş ser, yemliklere karışım hazırla... hepi topu 8-10 keçi 2-3 koyun bu. Tavuğunu yumurtasını hiç saymıyorum. Çok zevkli, çok keyifli, domatesi sularken elin yaprağa değer, misss gibi kokar domat.. Tavuğun yumurtasını alırsın, sıcacıkk, keçi doğurdu mu 3-4 tane mini minnacık oğlak.. Melemeleri çınlar kulaklarında. Evet çok keyifli.. Harikulade şeydir doğal yaşam.. Maçası sıkana...



  • Bu işi benim liseden yakın bir arkadaşım gerçekleştirdi.
    İlk başta kurduğu "yaşa bu hayatı" adlı youtube kanalı için şehirden köye göçenlerle röportaj yapıyordu, maliyet yaşam şartları vs. gibi
    Daha sonra bu videolar kendisinin de bu işi yapmasına vesile oldu, şuan eşi ve çocuğu ile köy hayatı yaşıyorlar ve baya mutlular..

    Örnek bir videosunu bırakayım, ilgilenenler inceleyebilir..


  • @ibrahimasar ben bakonda kuçucuk saksıda maydonozu yetiştiremedim.bir şeyler eksik oluyor.toprağımı suyumu bilemiyorum.sanırım köy ve çiftçi kökenli olmak lazım...

  • ⭐⭐⭐⭐

    @clourpoint, içinde söyledi: Alternatif Yasam nasil birsey?

    @ibrahimasar ben bakonda kuçucuk saksıda maydonozu yetiştiremedim.bir şeyler eksik oluyor.toprağımı suyumu bilemiyorum.sanırım köy ve çiftçi kökenli olmak lazım...

    🙂 🙂 🙂

  • ⭐⭐⭐

    Yaklaşık 2 yıl önce istanbuldan fethiyeye yerleşmiş biri olarak videodaki arkadaşın anlattığı her kelimenin altına imzamı atarım. Gerçekten bizde çok sıkıntılar yaşadık. Zaten en başta dışarıdan geldiğiniz için sizi kabullenmiyorlar. Hep dışardan gelen olarak kalıyorsunuz.Sosyal ekonomik kültürel anlamda tam bir hayal kırıklığı. Geri kafalılık hakim. Para her şeyden önemli, herkes birbirini tanıyor dedikodu hat safhada. Bizde o arkadaş gibi Allah'a emanet geldik. Bundan önceki oturduğumuz eve girerken herşey normaldi kışın bütün duvarlar yemyeşil küf oldu. Ev tutarken ya da alırken dikkat etmeniz ve bilmeniz gereken çoook fazla kriter var yoksa yandınız. Doğalgaz olmadığı için elektrik ya da sobayla ısınmanız gerekiyor eğer kış biraz sert geçerse asla ısınamıyorsunuz.Daha bir sürü şey. Bir çok kez istanbula dönmeyi düşünsekte herşeye rağmen yılmadık😆 Çünkü doğa muhteşem sakin sessiz 10 dakika da ister denize ister ormana ulaşırsınız. Ve artık İstanbul da yaşamak istemediğimze iyice kanaat getirdik. Bizim artılarımız var tabi buraya gelmeden önce 2 yıl da Bolu da yaşamıştık haftada bir istanbula gidip gelsek te (Bolu buraya göre 10 yıl önde) buraya alışma sürecimizde katkısı çok büyük oldu. Ve çocuklarımızın küçük değil lise çağında olması da bizim için artı. Biz kimseyi ve olumsuzlukları takmamaya çalışarak görece daha merkezi bir yerde oturarak alışma sürecini atlattık. Şimdi çekiliş sonucuna göre ufak ufak köy yaşamına geçmeyi düşünüyoruz. Bahçeli bir ev bir kaç tavukla başlayalım diyoruz. Velhasıl büyük şehirden direk köy yaşamına bodoslama dalmak hiç mantıklı değil. Önce gidip hem yazını hem kışını görün derim. Ama bir şeyleri yaparken çok düşünürseniz de olmuyor bazı şeyler de bir gayretle bir anlık cesaretle oluveriyor. En azından böyle bir şey yaparken de önce gideceğiniz yerin merkezinde yaşayın. Eğer alışabilir ve geri dönmeyi düşünmezseniz o zaman köy yaşamına geçin derim.


  • Tamamen kırsala yerleşmek fazlaca radikal bir karar gibi geliyor.
    Hiçliğin ortasında, dağ başında ıssız bir yere nazaran şöyle buyuk bir şehire maksimum 1-1,5 saat mesafede, etrafta kucuk şehirler kasabalar ve evlerin oldugu bir bölgede, bir kac dönümlük bir arazi icinde guzel bir ev yaptırıp yari çiftlik hayati yasamak en cok istedigim şeylerden biridir. Green card çıkması durumda yapacağım Eyalet ve şehir seçimini bile buna göre yapmaya calisiyorum. Bakalim hayat bize neler gösterecek.


  • Charlotte'da site icinde mustakil bir evde yasiyorum. Universiteye ve cok buyuk bir AVM'ye 7-8 dakika uzaklikta. Ev 670 m2 arsa ustune kurulmus. Sagi, solu, arkasi, onu sus agaci ve cimen kapli. Site icinde oldugu icin, bahcede yapacagim en ufak degisiklik icin bile yazili izin almam gerekiyor. Olcekli bir kroki uzerinde yapacagim butun degisiklikleri belirttim. Simdi cevap bekliyorum. Insaallah kabul ederler, daha ugrastirmazlar.
    250 m2 lik arka bahce planlarim: cimenler sokulecek. 3 sus agaci sokulup, yerine seftali, erik ve limon agaci dikilecek. Mutfak kapisinin yakinina asma cardagi kurulacak. Yaban mersini (blueberry) ve frambuaz (raspberry) fidanlari bahce citine paralel olarak buyuyecek.
    Site'den (HOA) daha izin gelmeden tohum siparisi verdim. Bamya, beyaz kabak, biber, patlican, domates ve taze fasulye yetistirecegim. Bir de nane, maydanoz. Hepsi 250 m2'ye sigar mi dersiniz? 🤣🧐😬
    On bahcede de edible landscaping denen seyi yapmaya calisiyorum. Eger izin cikarsa, ve planladiklarimi yapabilirsem, hasat zamani resim atarim.
    Aslinda sehirden yaklasik 20-30 dakika uzakta genis bir arsa ustunde yerler de var. Belki emekli olunca oyle bir yer alip, tavuk ve ari yetistiriciligi planlarimi da hayata gecirebilirim. Hayaller insani hayata bagliyor. Hele de boyle koronavirus karantina zamani. En hayirli hayallerimizin gercek olmasi temennisiyle..


  • @Senay-Sirin Malesef site icinde yasamanin en buyuk dezavantaji HOA olayi. Yapacaginiz her bir degisiklik icin izin almaniz gerekiyor.

    Bizim evimizde HOA olayi olmadigindan o konuda cok rahatiz. Istedigimiz degisiklikleri yapabiliyoruz.

    Evi aldigimizdan bu yana 5 yil gecti. Bu surede yan taraftaki bahceye sirasiyla erik, seftali ve elma fidanlari alip ektik. Turkiye'den esim valizde dut ve visne fidanlari getirmisti 😁 Iki yil oncede onlari ektik. Arka tarafa Chicago inciri ve blackberry ektik.

    Diger tarafta ise kucuk bir bahce olusturduk ve sebze ekiyoruz. Oncelikle her yaz domates, biber, salatalik, fasulye ve patlican ekiyoruz. Ayni zamanda degisik yerlerde nane ve maydonoz var. Yine citlerin kenarlarina ise aycicegi/gunebakan ekiyoruz.

    Yine birisi bordeaux cinsi koyu mor renk digeri ise yesil renk iki tane asma var. Cit kenarinda bulunuyorlar. Gecen yaz bol bol uzum yedik. Birde kucuk bir seramiz var, hem sebze fideleri yetistirmek hemde cicek yetistirmek icin.

    Esim bahce islerini cok seviyor ve kendisinin Mart ayindan Eylule kadar en buyuk ugrasi bahcemiz. Burada topraga ekim olayi Nisan sonu, Mayis basinda oluyor. Ama Mart ayinda tohumlardan sebze fideleri yetistirmeye basliyoruz. Once evin icinde bos bir odada basliyoruz, sonra biraz buyuyunce, seraya aliyoruz. Ekim zamani gelince de toprakla bulusturuyoruz.

    Umarim gerekli izinleri alabilirsiniz! Bu cok guzel bir ugras 😀


  • @MySea Harika, benim hayallerimi gerceklestirmissiniz 🙂 Esinize selamlar. Bahce islerini ben de cok seviyorum. Zihnimi dinlendirmenin tek yolu toprakla ugrasmak. HOA istemedim, 3-4 ay aradim ama butceme uygun evler eskiydi. Eski evin tamiratiyla ugrasamam diye dusundum. Tek basima olunca, altindan kalkamayacagim islere girismeyeyim diye burasi oldu. Cimenleri sokmek yorucu is, sabah sabah biraz yer actim. Agaclara karisacaklari kesin de sebze bahceme bari karismasinlar. Burda havalar isindi, cogu gunler 70 derece civari, tam zamani aslinda. Kolay gelsin, bol bereketli hasatlar olsun 🙂


  • @Senay-Sirin Tesekkurler! Cim kaldirma olayi biraz ugrastirici. Onun icin ozel bir alet var, Lowes veya Home Depot dan kirayabilirsiniz ama getirmek icin truck lazim.

  • Yasaklı

    @Senay-Sirin, içinde söyledi: Alternatif Yasam nasil birsey?

    planladiklarimi yapabilirsem, hasat zamani resim atarim.

    umarim dilediginiz gibi olur, hasat zamanini beklemeyin resimleri simdiden paylasin ki onerilerde bulunalim. Ovunmek gibi olmasin bahce duzenlemesi isinde iddialiyimdir. Epey bir sure Landscape, Country Gardens gibi magazinlerin abonesiydim. Sizinki gibi site icersinde veya dar alanlarda cok kok salan agaclar pek tavsiye edilmiyor. Eger agac 10 metre yukari dogru buyuyorsa bu 10 metre de dibe kok saliyor demek. Bazi agaclar dikey kok salarken bazilari yatay kok saliyor buda zaman zaman yanda ki komsularin cit'ine (fence) veya direk bahcesine ve hatta bazen sewage sistemine bile zarar verebiliyor. Bu yuzden meyve agaclari yerine boyu 3-4 metreyi gecmeyen evergreen agaclar tercih ediliyor. Gerci limon agaci da olur, o fazla uzamiyor. Fakat herb garden gercekten iyi fikir. Yemek yaparken hemen yanibasinizda mis gibi kokan taze birkac maydanoz, oregano, nane koparip yemegin icine katmak cok zevkli. Resimler gelsinde daha konusuruz 🙂


  • @Zafer23 dwarf fruit trees dusunuyorum. 3 metre civari uzayip, dogru budama ile sacak gibi yanlara acilirsa meyveleri toplamak da kolay olur. Bir yandan full time calisip, bir yandan universiteden ders alinca, ne bahceye ne foruma fazla zamanim kalmiyor. Ara ara paylasirim resimler de asil paylasilasi guzellikler @MySea bahcesinde sanki 😉


  • Bizde dwarf elma fidani var bahcede. Digerleri normal agaclar ama cok buyumesinler diye budama yapiyoruz her Mart ayinda.

    Elma agaci dwarf olmasina ragmen gecen yaz 10 kadar elma verdi. Seftali agaci sanirim 50-60 kadar seftali verdi, henuz daha 3 yasindaydi gecen yaz. Erik agaci da 10-15 kadar erik verdi.

    Esimin Turkiye'den getirdigi dut fidani daha ilk yazinda dut verdi. Kirmizi dut. Henuz boyu 1 metre falandi. Visne ise bu yil iki yasinda ve cicek acti.

    Gecen yaz bol bol uzum yedik. Saraplik Bordeaux uzumu. Hatta yan komsularlada bir suru paylastik.

  • Yasaklı

    Bayiliyorum boyle ciftlere. Tam istedigim gibi yapmislar evi. Hersey boyle tas ve tahtadan olmali doga'nin icinde. Rustic style.


Benzer Başlıklar

  • 17
  • 9
  • 30
  • 23
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

102
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

419.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum