Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Mustafa33, içinde söyledi: Tax return W-2, Vergi formu

    merhaba arkadaşlar.
    Bilgisi olan arkadaşlara 1-2 sorum olacaktı. İlk girişimi yaptıktan sonra 1 yıl Amerika'da kaldım ve dönüş yaptım. Ve hala Türkiye'deyim. Haziran gibi Amerika'ya dönmeyi düşünüyorum.
    -2019 yılı vergi beyanımı buradan verebiliyormuyum yoksa illa nisana kadar orada olup vermem mi lazım. Ayrıca Türkiye'den aldığım maaşımı da beyanıma eklemelimiyim.
    -eşim kısa bir süre kalıp Türkiye'ye döndü ve tekrar hiç giriş yapmadı. 2019 yılı için vergi beyanında bulunmak zorunda mı?
    şimdiden teşekkürler

    Vergi beyanını Türkiye'den yapabilirsiniz. Online siteleri kullanmanız yeterli.
    ABD dışındaki geliri ücretsiz beyan etmek Turbotax gibi araçlarla mümkün değil. Muhasebeci (CPA) ile yapmak zorunda kalacaksınız.
    Göçmen statüsü kazandığınız tarihten itibaren vergi mükellefi oluyorsunuz. ABD'de bulunduğu süre önemli değil. Yıllık geliri limitlerin üzerinde ise beyanda bulunması gerekir.


  • @Mustafa33 Online olarak yapabilirsiniz sanirim. Evli oldugunuz icin "married joint" yapmaniz yarariniza olur. TR'den maasiniz varsa, "foreign income" olarak beyan etmeniz gerekir.


  • Merhabalar, 2019 yılında 2 ay ABD’de Green Kart ile çalıştım ve şu an Türkiye’deyim. Vergi beyannamesi yada vergi geri iadesi nasıl yapılıyor hiçbir fikrim yok. Bunun için bir bilgi paketi, geri iade için önerebileceğiniz firmalar var mı yada bu işi kendim yapabilir miyim? Muhtemelen tüm vergilerimi geri alacağım çünkü fazla bir miktar kazanmamıştım.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @pistolstar, içinde söyledi: Tax return W-2, Vergi formu

    Merhabalar, 2019 yılında 2 ay ABD’de Green Kart ile çalıştım ve şu an Türkiye’deyim. Vergi beyannamesi yada vergi geri iadesi nasıl yapılıyor hiçbir fikrim yok. Bunun için bir bilgi paketi, geri iade için önerebileceğiniz firmalar var mı yada bu işi kendim yapabilir miyim? Muhtemelen tüm vergilerimi geri alacağım çünkü fazla bir miktar kazanmamıştım.

    Ne şekilde çalıştınız? Hangi form var elinizde? Eğer sadece W2 formu varsa online olarak kolayca yapabilirsiniz.

    Ben kendi vergi beyanımı adım adım anlattığım bir rehber hazırlıyorum. Birkaç gün beklerseniz onu buraya koyarım, ona göre siz de yaparsınız.

  • ⭐⭐⭐

    @knnrn, içinde söyledi: Tax return W-2, Vergi formu

    Ben kendi vergi beyanımı adım adım anlattığım bir rehber hazırlıyorum. Birkaç gün beklerseniz onu buraya koyarım, ona göre siz de yaparsınız.

    Aynı konuya bende uğraşmaya başlamıştım, o halde sana bırakayım.

  • ⭐⭐⭐

    Bir gönüllü serbest çalışan olarak bu tarz bir rehber yapabilseydi, ihtiyacı olanlar için o da çok yararlı olurdu eminim.


  • @knnrn cankurtaranlık yaptım. W-2 formum online olarak gönderildi yani elimde bulunuyor. Rehber bittiği zaman gönderirseniz sevinirim.


  • Bir sorum var, Agustos ayina kadar CA'da Lyft yapmistim. Agustos ve sonraki aylarda TX. Ancak Lyft yolladigi formlarda beni CA daki eski adresimde gosteriyor ve TurboTax'a da oyle aktariyor. Federal kismi tamam ama Eyalet returnu CA uzerinden gorunuyor. CA'da vergiler farkli. Bunu nasil duzeltebilirim. Formun ilk asamasinda CA disinda baska eyalette gelir elde ettinizmi sorusunda TX yazdim ve kaydettim.
    Bu arada return cok komik rakamlara dustu. Yapilan is icin girilen her harcamada Federal return dusuyor ve eyalet artiyor, ama eyalet ayni oranda artmiyor.
    Turbotax da gelir elde edilen eyalet sadece1 tane mi gorunecek?


  • Bir süre araştırdım ama net bir sonuç bulamadım. Aslında basit bir sorum var.

    2019 Kasım'da ABD'ye green card ile geldim. Ocak ayında çalışmaya başladım.

    2019 için vergi beyanı yapmam gerekiyor mu?
    Yaparsam ilerde artısı olur mu(Corona aid vs.)?
    Veya istesem sıfır gelirle beyan yapabilir miyim?
    2019 Yaparsam o sene içerisindeki Türkiye'de kazandığım gelirleri de göstermen gerekir mi?

    Teşekkür ederim


  • @baykal1923 tam da aynı durumdayız, ben de 2019 Kasım'da girdim 2 hafta kalıp geri döndüm TR'ye sonra 2020 Ocak'da temelli gelip kendi işimi kurdum.

    2019 Aralık sonuna kadar TR'de bir şirkette çalışıyordum.

    Anladığım kadarıyla TR'deki gelirleri de bildirmek gerekiyor ve turbotax gibi sitelerle yapmak pek de mümkün görünmüyor, çünkü ana ekrandaki yönlendirmeler hep ABD için kazançlar ve formlara göre..

    Ama eğer yapmış olan var bilgi verirse sevinirim.?


  • @baykal1923 @caglarcan yeni geldiginiz icin eger 2019 icin tax return yapmazsaniz, virus nedeniyle economic yardim alamazsiniz. Turkiye'deki geliri, foreign income adi altinda gireceksiniz. Tabii ki gelir miktarina gore biraz borclu cikabilirsiniz ama deneyin bence.

    Turbotax olmuyorsa, taxslayer deneyin. Veya baska bir online platform da deneyebilirsiniz.


  • @MySea Teşekkürler açıklamalarınız için baya bir ilerleme sağladım aslında ama yıllık TR gelirim 20.000 USD civarı idi bu rakama vergi çıkar mı ? Bildiğim kadarıyla istisna sınırının altında kalıyor ama turbotax'de 1500 usd civarı vergi hesapladı.

    İşin tuhaf yanı bu benim TR'deki gelirim, 1 hafta kalıp ABD'de geri döndüm. Gidip şimdi bu ekranda deductions vs girip indirim de yaptıramam. Gerçekten kafa karıştırıcı

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @caglarcan, içinde söyledi: Tax return W-2, Vergi formu

    @MySea Teşekkürler açıklamalarınız için baya bir ilerleme sağladım aslında ama yıllık TR gelirim 20.000 USD civarı idi bu rakama vergi çıkar mı ? Bildiğim kadarıyla istisna sınırının altında kalıyor ama turbotax'de 1500 usd civarı vergi hesapladı.

    İşin tuhaf yanı bu benim TR'deki gelirim, 1 hafta kalıp ABD'de geri döndüm. Gidip şimdi bu ekranda deductions vs girip indirim de yaptıramam. Gerçekten kafa karıştırıcı

    Türkiye'deki gelirle birlikte kesilen vergileri de girmeniz lazım. Türkiye'de vergisi kesilen gelir için ABD'de tekrar vergi ödemiyorsunuz. Doğru form ile yaptığınızdan emin olun.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @caglarcan

    Form 2555 kullanarak gelirinizin 105 bin dolarlık kısmını exclude etmeniz, kalanı için vergi beyanı yapmanız gerekiyor. Turbotax bunu yaptığınızı düşünerek (105 bin + beyan ettiğiniz tutar kadar geliriniz olduğunu düşünerek) size vergi çıkarıyor.

    The Foreign Earned Income Exclusion (FEIE, using IRS Form 2555) allows you to exclude a certain amount of your FOREIGN EARNED income from US tax. For tax year 2019 (filing in 2020) the exclusion amount is $105,900. What this means is that if, for example, you earned $112,000 in 2018, you can subtract $105,900 from that leaving $6,100 as taxable by the US. But beware: this $6,100 is taxable at tax rates applying to $112,000 (the so-called "stacking rule"). The exclusion applies only to foreign earned income. Other income, such as pensions, interest, dividends, capital gains, US-sourced income, etc., cannot be excluded with the FEIE. You are liable for full US tax on this type of income.


  • Sayın @knnrn Çok teşekkürler detaylı anlatım için, bugün yeniden bu notlarla bitirmeye çalışacağım.


  • tesekkur ederim.
    Soyle guncelleyim sorumu ben,
    green card ve SSN kartim 26 aralik 2019'da elime gecti. Katrlarin ustlerindeki tarihler bu. 2019 senesinde Turkiye'de 2 ay calismistim.
    Simdi eger 2019 araliginin son 2-3 gununde self employed olarak calistim gostersem tax report yapmama yeter mi acaba?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @baykal1923, içinde söyledi: Tax return W-2, Vergi formu

    tesekkur ederim.
    Soyle guncelleyim sorumu ben,
    green card ve SSN kartim 26 aralik 2019'da elime gecti. Katrlarin ustlerindeki tarihler bu. 2019 senesinde Turkiye'de 2 ay calismistim.
    Simdi eger 2019 araliginin son 2-3 gununde self employed olarak calistim gostersem tax report yapmama yeter mi acaba?

    yapabilirsiniz, sorun olmamasi lazim.


  • Bilenlerden bir konuda daha yardım rica ediyorum, siz olsaydınız nasıl yapardınız?

    Eşim 2020’de girdi abd’ye ve 2020’de ssn aldı.
    Ben ise 2019’da girdim ve ssn aldım.
    Bu durumda vergi beyanı yaparken, yine aile olarak mı bildirmeliyim? Sanırım tek kişi bildirmem daha doğru gibi çıkarsama yaptım


  • Kendi soruma yanıtı buldum, Green card ele geçtikten sonra resmi olarak vergi mükellefi olunuyor dolayısıyla, giriş yapmamış eşi ilgili yıl beyana dahil etmemek gerekiyor.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @caglarcan ABD'ye ilk girişi yaptıktan sonra vergi mükellefi oluyorsunuz. Kartın elinize geçmiş olması şart değil.


Benzer Başlıklar

  • 3
  • 4
  • 13
  • 8
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

81
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum