Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • H1 ile ilk sefer Tax Return e başvuracaklara rehber olması için konuyu ayrıca açtım. Toplu tax return konusu çok uzamış ve H1b hakkında içinde bilgi göremedim. Genel olarak yeşil kartlılara göre hazırlanmış. Ulaşımın kolay olması için ayrıca bir konu açtım.

    Konuda bilgisi olanların, yaşayanlar tecrübelerini aktarırlarsa çok iyi olacak. Ben bir yerde tıkandım sayılır.

    Detayına bakmadım ama öğrenci vizeleri içinde benzer bir durum varmış.

    Gelelim yaşadıklarıma,

    H1b ile beklemeden hemen gelirseniz en erken eylül sonu ekim başı gibi gelebiliyorsunuz. Bu durumda geldiğiniz sene tax returnünü vermeniz gerekiyor. Burda sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor. H1 ile geldiğinizde sadece sizin SSN niniz oluyor. Ailenize H4 Dependant vizesi veriliyor ve SSN alamıyorlar. Almaları gereken ITIN.
    ITIN almak içinde tax return yapmanız gerekiyor. dolayısı ile bu işlemleri beraber yürütülmesi gerek ve online yapılamıyor. Vergi dairesinden randevu alınması gerek. Benim bunları yazdığım dönemde Houston 1- 1,5 ay sonraya randevu veriyordu.

    Ek bir bilgi olarakta vergi dönemi geldiğinde daha 180 gün kuralını tamamlayamadığınız için statunüz non-resident. Buda problemlerin ana sebebi. Aşmak mümkün ama ekstra efor ve vakit gerektiriyor.

    H1b li olarak 2 yolunuz var. 1. si daha kolay ama gider gösterme konusu zor olduğu için muhtemelen yardımlardan yararlanamayıp üstüne birde eksik vergi ödemiş olup borçlu çıkacaksınız. Diğeri ana konuda anlatılan yöntemin benzeri.

    1- Yöntem:
    Bu yöntemde non resident olarak tax returnünüzü dolduruyorsunuz. Turbotax vs bunu yapamıyor. Sprintax diye bir site bu konuya odaklanmış. Ama online değil yazılı evrakların gidip gelmesi gerekiyor.
    Doldurmanız gereken form 1040-NR diye geçiyor. Normal 1040 dan biraz daha farklı. En büyük dezavantajı "Standard Deduction" yapamıyorsunuz. Zaten olay burada bitiyor. Bunu yapamayınca gider gösterilebilecek kalemler azalıyor ve muhtemelen borçlu çıkıyorsunuz.
    En azından ben nasıl "itemized deductions" yapılacağı kısmını tam çözemedim. Çoğu şey gösterilemiyor gibi. Ama avantajı sadece Amerika içindeki gelirlerinizden vergilendiriliyorsunuz.

    2.Yöntem:
    Kanunlarda bu gibi durumlar için bir opsiyon yaratılmış. "First-year choice". Burda siz ben yeni geldim ve resident olarak ele alınmak istiyorum diyorsunuz. Ama bunun için gene 180 gün kuralını tamamlamış olmanız gerek. H1B için en erken 20 Eylülde ülkeye giriş yapabildiğiniz için 180 gün Mayıs sonunda dolmuş oluyor. Ama vergi iadeleri 15 Nisana kadar.

    Bu durumda yapılması gereken vergi formunu vermek için uzatma istemek ve Mayıs ayından sonra formu resident gibi doldurmak. Bu şekilde deduction ve başka desteklerden de yararlanabiliniyor. Ama bu sefer gelirlere bütün dünyada elde edilenleri eklemek gerekiyor. Diğer başlıkta 100k USD altı için gerek yok gibi yazılar vardı. TR den gelen çoğu kişinin daha az olacağını düşünerekten bu yöntem H1b ler için daha mantıklı geldi bana.

    Ayrıca 1040 forumu türevlerini doldururken H4 olanları forma koyup SSN kısmına ITIN Apply yazmak gerekiyormuş,
    2. Yöntemde 1040 formunu verirken birde statement vermek gerekiyormuş. Burada durumunuzu tarihlerle anlatıp "First-year choice" den yararlanmak istediğinizi belirtiyorsunuz.
    İlk yıl 3 aylık maaş alacağınız için geliriniz düşük olacak. İade alma ihtimaliniz yüksek. Aralık maaşınızı alırken 31 aralıkta almaya çalışın. Benim durumumda 3 Ocakta aldım. Çek 2023 tarihli olduğu için 2022 W2 suna girmedi. 3 ay çalışıp 2 ay maaş almış gibi bir durum oldu. Ufak bir hesap ama daha fazla iade çıkabilirdi.

    Yukardaki bilgiler IRS den bulduklarım ve yorumladıklarımdır. Benim içinde süreç devam ediyor. Şimdilik direkt rehber olarak kullanmamakta fayda var.

  • Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   wanti wanti 

  • Hiç bir fikri olan yok mu 🙂


  • -ITIN numarasi icin yetkili bir muhasebecinin evraklarinizi onaylamasi ve H4 vizesi sahibi aile bireylerini gormesi gerekiyor.

    • Gecen sene non-resident oldugum icin 18K lik W2 formum ile yaklasik 600 dolar tax odedim. 350 de H&R Block a odedim. ITIN numarasi isi de bu seneye kalmisti. Hayatimin en kotu hissettigim gunlerinden biriydi. Az kalsin ABD den ayriliyordum.
    • Bu sene yine H&R Block un yetkilisi ile islemleri yaptim 310 dolar. ITIN icin gereken W7 formunu doldurdu, imzaladi ve Texas a gondermem icin bir zarfa koyup bana verdi. Zarfi iki gun once taahutlu olarak gonderdim. 2 -3 ay sonra ITIN numarasi geldiginde VA eyaleti icin yaptigimiz tax return zarfinda bulunan evraga esimin ITIN numarasini yazip onu da gonderecegim. Eger yetkili bir kisiden servis almazsaniz Texas a pasaport larin orjinalini gondermeniz gerekliymis. Bu nedenle biri ile calismayi uygun gordum. Yetkili firma listesine IRS in sayfasindan ulasabilirsiniz.

  • Eger itin numarasi yoksa dummy itin numarasi (999-88-9999) girebilirsiniz turbotax (resident) ya da sprintax (non-resident) icin. Numara girmeden ilerlemeye izin vermeyebiliyor tax yazilimlari (asagida ornek bir bilgi var baska bir yazilim icin). Isterseniz islem bittiginde olusturulan pdf'ten pdf editorler ile dummy numarayi silebilirsiniz. Formu doldurup imzalayip W-7 formlarini da itin numarasi alinacak kisiler icin doldurup IRS ofislerinden birinden randevu alip tax basvurusu ve itin basvurularini beraber vermeniz gerekiyor. IRS Ofisten basvuru yaptiginizda da pasaportlarin fotokopilerini orada cektikleri icin pasaportlari yollamaya gerek kalmiyor.

    As the TaxAct program requires a valid ITIN to calculate certain credits and deductions (i.e. Child Tax Credit), enter a dummy ITIN of "999-88-9999" for individuals who do not yet have an ITIN. This ensures the return is calculated correctly for an individual that will be receiving an ITIN. When you print the return, be sure to white out the dummy ITIN(s) from anywhere they appear in the return before mailing the Form W-7 application (and the attached tax return) to the IRS ITIN Operation Service Center.


  • @Erdokhan vergi dairesinin söylediği ilk beyanı verirken aynı anda ITIN a da başvurup ilgilileri beyana sokabiliyormuşuz.

    @unique aynen dediğiniz gibi yapmayı planlıyorum. Şu an uzatma alıp mayısda resident olarak formları gönderme kısmının uygulanabilirliğini araştırıyorum. Bir CPA ile görüşmem gerekiyor anlaşılan ama işini bilen birini nasıl bulacağım onu bilmiyorum. Forumda anladığım kadarıyla genel kanı CPA risksiz/basit ne şekildeyse farklı şekilde yöneltip alacaklı iken borçlu çıkarıyorlar.


  • Görüştüğüm bir CPA direk 1040 file edebilirsin dedi. Bakalım bu şekilde yapacağım galiba.

  • Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   B bionicks 

  • Guncelleme yapayim.
    2. Metod ile ilerledik.
    180 gun kurali haziran basinda doluyordu. Once nisan ortasindan gidip uzatma talep ettik onaylandi. Daha sonra haziran basi randevumuzda gidip formlarimizi verdik. (Ilk 9 ay NR sonraki donem icin resident olarak) Yaklasik 3 ay sonra ITIN ler geldi. ondan 2 hafta sonra tekrar vergi formlarinizi gonderin diye baska bir mail. Bu sefer ITIN kisimlarinida doldurduk ve posta ile gonderdik. Yaklasik 1.5 ay sonra revize ederek onayladilar.

    Revize dependant kisminda olmustu. Esimin vizesi H4 dependent diye onuda eklemistim. Silmisler. Gelen mailde isterseniz itiraz edin diyor. Ama ben itiraz etmeyecegim.
    Onun disinda standard deduction kullanamiyorsunuz, En buyuk kayip burada oluyor. Cocuk yoksa aslinda ugrasmaya gerek yok. Bizim 2 cocugumuz oldugu icin vergi odeyecekken bu sekilde azda olsa alacakli duruma geldik.


  • Şimdi ben 2023 ocakta B1 vizesi ile geldim sonra B2 extension alıp ordan h1b bekledim. Ekim 1 de iş başladım herkes gibi. Tek ve bekarım. Benim durumumda ne önerirsiniz? 2.Metod mantıklı geliyor. Bu konu için kısa bir video çekebilirseniz mükemmel olur. Bilmiyorum insan yeni olunca herşey kulağa karmaşık geliyor


  • Video hic yapmadigim icin biraz zor. Anca bir kanala davet lazim 🙂 Aslinda olay sizin fiziken nerde oldugunuz diye hatirliyorum. Siz direkt normALde doldurabilirsiniz.


Benzer Başlıklar

  • 11
  • 408
  • 1
  • 5
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

81
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum