Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• @aysegul, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

Uzun zamandır okuyorum yazılanları, 24 Aralık 2025'te ilk girişimizi yapıp, 11 gün kalıp döndük. O sürede abd'de herhangi bir gelir elde etmedik tabiki. Türkiyedeki gelirlerimiz aynen devam etti sadece(onlar da burada vergilendirildiği için bildirim yapılsa da orada tax ödemesi çıkmıyor sanırım) .
    Zaten vergi ödemesi çıkmaz ama 1gün bile resident olarak orada bulunmak bildirim yapmayı zorunlu hale getiriyor mu yoksa sadece gerekli mi yoksa yapsanız iyi olur denecek birşey mi, bu kısımda emin olamadık farklı yorumlardan dolayı, burada çoğumuzun kafası karışıyor sanırım. Ama benim anladığım aslında gerekli, çünkü perm.resident oluyoruz o tarih itibariyle(irs in bunun için gün sayısı şartı yok, resident oldun mu olmadın mı bu önemli sanırım). Ancak gün sayısının çok az olması, belki yılın son günleri olması ve bir gelir elde etmeyip Türkiye'ye dönmüş olmamız sebebiyle 2025 için tax bildirimini -yapsaydık evlâ olurdu ancak- yapmasak da oluyor; bu sonuca vardım gibi :)) Değerlendirmem doğru mudur?

Türkiye'deki bankalara 2026 öncesi ABD vergi mükellefi olduğunuzu bildirdiyseniz, FATCA aracılığıyla IRS ile bilgi paylaşımı yapıldığı için, 2025 yılı için tax return vermeniz zorunlu hale gelir.

2025 yılı içerisinde herhangi bir gün, (gün sonu bakiye) bankalardaki toplam bakiyeniz 10 bin USD üzerine çıktıysa yurtdışı banka hesaplarınızı da bildirmeniz gerekir (FBAR). Hisse senedi alış satışı yapıp kar elde ettiyseniz, onu da bildirmeniz gerekir.

Ben kendim 2024 Eylül'de resident oldum, bu şartların hiçbirisini karşılamadığım için geçen yıl bildirim yapmadım, sonraki yıl yani ilk kez bu yıl 2026'da bildirim yaparken bir önceki geçmiş yılda sıfır çıktığı için sistem yaptırmadı. Sıfır çıksa da yollayacağım illa postayla, aman başım ağrımasın gibi mükellefiyet de hissetmedim açıkçası.

Önceki iletilerimde de bahsetmeye çalıştığım konu; yurtdışında vergisini ödediğiniz ve IRS eşiği altında kalan gelirinizin sınırlı süre için hemen aynı yıl vergi beyanını hızlıca yapmanıza gerek olmadığı yönündeydi. Benim bildiğim kadarıyla, vergi sıfır çıkıyorsa, form bomboşsa filing zorunluluğu bile genelde olmuyor zaten. Ancak başkasının öyle bir gelir mekanizması vardır ki, vergi çıkar, filing zorunlu hale gelir, bilemeyiz.

Özetle burdaki konu, kaç gün kalıp kalmadığınızdan ziyade, gelir ve vergi durumunuz. Herkesin durumu farklı. İyi araştırmak ve anlamak lazım.

• @arnblt Eger eyaletten 2018'deki tax return icin bir notice almadiysaniz, bence bisey yapmaniza gerek yok. Zaten uzerinden 7 yil gecmis.

• 2025 vergi yili icin vergi beyanini (tax return) yapmak icin son 4 gun kaldi. 15 Nisan son gun. Eger 15 Nisan'a kadar yapamiyorsaniz, extension yapmakta fayda var. Ozellikle vergi beyani sonrasinda borcunuzun cikacagini tahmin ediyorsaniz, 15 Nisan oncesi yapip, odeme seceneklerini secmek sizin icin faydali olacaktir. Sonrasinda faiz ve penalty basliyor.

• Ben de ilk defa extension yaptım bu sene. Yeni bir muhasebeci bulmam lazım şirket için, eskisi iyi iş yapmamış.

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

Çevrimiçi Kullanıcılar

125

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.1k

| | | |