Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @kingocali ayrıntılı yanıt için çok teşekkür ederim. Evet haklısınız. Dediklerinizi dikkate alacağım. Çok sağolun 🙂

  • ⭐⭐⭐

    @MySea abi çok güzel yazmışsın cevap atmadan geçemezdim. Darısı başıma inşalllahhh :)))


  • @kingocali
    Hocam ben bi yanlış yapıp tıp okudum 😅 yanlış bir yönlendirmeyle girdik 6 yılımız çöp oldu.
    Benim size bir sorum olacaktı. Farklı bir sektörden gelmem MBA için bir engel mi ? Tıp okurken çok farklı yerlerde çalıştım örneğim Koç üniversitesinde coding teacher olarak çalıştım uzun bi süre. Not ortalamam çok yüksek değil 2.83 genelde MBA için 3+ istiyorlar Bu durum bana sıkıntı çıkarır mı?
    Bir de asıl sektöre atılmak istediğim alan belli. Dermokozmetik sektöründen giriş yapıp üretim yapmak istiyorum . Pubmedden okuduğum makaleler hep bu konu üzerine ( Tıp’ın bana katkı sağladığı tek yer sanırım 🙂 ) ama kendi işimi kurmak istediğim için daha öncesinde MBA yapmanın daha sağlıklı olduğuna karar verdim , Türkiye de işletme okumak işlevsel gelmiyor . Bir abimiz olarak ne önerirsiniz


  • @ahsenn Öncelikle, estağfurullah.

    Sonralıkla, hiç öyle demeyin. Ben şimdiki aklım olsa, kesinlikle Tıp okurdum. Üstelik, beni doğru da yönlendirdiler. Ben yönlenmemeye inat ettim. Neymiş? "Ömrüm boyunca okuyamaz"mışım. Sanki ömrün boyunca okunmayan meslek kaldı 21. yüzyılda...

    Hemen kendi derdimi bırakıp, sizin sorularınıza geçiyorum. Hayır, farklı bir sektörden gelmeniz, MBA'e kabulünüzü kesinlikle olumsuz etkilemez. Tam tersine, sınıf karmasını oluştururken, herkes farklı düşünsün ve birbirinden öğrensin diye, mümkün olduğunca farklı sektörlerden öğrenci seçmeye çalışırlar.

    Yabancı öğrencilerden, genellikle minimum 3.0 GPA istedikleri doğru. Ama bu 3.0 GPA Allah'ın emri değil. Genelde "should have a minimum GPA of 3.0" yazarlar; "must have..." yazmazlar. Karar vermeden önce, öğrencinin diğer özelliklerine de mutlaka bakarlar. İyi "niyet mektubu", iyi GMAT skoru, güçlü referans mektupları hayat kurtarır. Bir de, siz zaten kendi işinizi yapacaksınız. MBA'inizi (oradaki okulları ezbere daha iyi bildiğim için, örneğin, San Diego'da) University of California San Diego'da (San Diego'nun en iyi okulu) yapmazsınız; National University'de (San Diego'nun girmesi daha kolay, ama mezunları hala saygı gören bir okulu) yaparsınız. Bana inanın, okulun "marka"sından biraz daha taviz verirseniz, açıkta kalmanıza imkan yok. Öyle söyleyeyim (Ama siz yine National University seviyesinin altına da inmeyin tabii).

    Size normalde "Healthcare Management" ya da "Pharmaceuticals" üzerine MBA yapmanızı tavsiye ederdim ama, siz kendi işimi kuracağım deyince, "Entrepreneurship" daha akla yatkın gelmeye başladı. "Entrepreneurship" specialization'ı daha pratiğe dayalıdır. İş planınızı hazırlamanıza, hatta oluşturacağınız network'ten, katılacağınız bir yarışmadan finansman bulmanıza, özetle işinizi kurmanıza da yardımcı olabilir.

    Ben sizin yerinizde olsam, kendimi biraz zorlar, girişimcilik maceramın başarısız olma ihtimaline karşı, hem Healthcare Management, hem Entrepreneurship specialization'ı yapmaya çalışırdım. Zira, Entrepreneurship specialization'ı ile, dışarıda iş bulmak kolay olmayabilir. MBA de, neresinden baksanız, hem zaman, hem para anlamında büyük yatırım.


  • Merhaba. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu (örgün öğretim) bir avukatım. Eylül'de meslekte 4. yılımı, staj ile birlikte 5. yılımı dolduracağım. Ancak artık yaşam koşullarımdan tatmin olamadığım için değişik kariyer planlamalarına yöneldim ve buraya denk geldim. Genel olarak matematik ağırlıklı bölümler yönünden yorumlar yapılmış. Ben daha ziyade yöneticilik, insan kaynakları gibi alanlar üzerinden ilerlemenin bana ve yeteneklerime uygun olabileceğini düşündüm. İngilizcem iyi derecede, zaten aktif olarak kitap çevirmenliği de yapıyorum. Şu an için hedefim GMAT ve TOEFL hazırlığı. Bu alanda önerilere oldukça açığım. Bunun dışında kabul şartlarımızı nasıl arttırırız, nelere dikkat etmeliyiz, hadi diyelim istediğimiz yerden kabul aldık bundan sonrası nasıl ilerler, gidenler MBA tecrübeleri konusunda ne der bunları ayrıca merak ediyorum. Şimdiden cevaplar için teşekkür ederim.


  • @hgu, içinde söyledi: Amerika'da MBA yapmak?

    Merhaba. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu (örgün öğretim) bir avukatım. Eylül'de meslekte 4. yılımı, staj ile birlikte 5. yılımı dolduracağım. Ancak artık yaşam koşullarımdan tatmin olamadığım için değişik kariyer planlamalarına yöneldim ve buraya denk geldim. Genel olarak matematik ağırlıklı bölümler yönünden yorumlar yapılmış. Ben daha ziyade yöneticilik, insan kaynakları gibi alanlar üzerinden ilerlemenin bana ve yeteneklerime uygun olabileceğini düşündüm. İngilizcem iyi derecede, zaten aktif olarak kitap çevirmenliği de yapıyorum. Şu an için hedefim GMAT ve TOEFL hazırlığı. Bu alanda önerilere oldukça açığım. Bunun dışında kabul şartlarımızı nasıl arttırırız, nelere dikkat etmeliyiz, hadi diyelim istediğimiz yerden kabul aldık bundan sonrası nasıl ilerler, gidenler MBA tecrübeleri konusunda ne der bunları ayrıca merak ediyorum. Şimdiden cevaplar için teşekkür ederim.

    (Bahsettiğiniz alanlarda iş gücü arzı fazla olduğundan, rekabetin de fazla olduğunu düşünmekle birlikte) General Management ve Human Resource Management'ın yanında ve sizin özgeçmişiniz özelinde, Intellectual Property Management'ın da hem size uygun, hem de gelecek vaadeden bir alan olduğunu düşünüyorum. Sizin özgeçmişinizle ve tavsiye ettiğim alanda kendinizi geliştirmeniz halinde, hem Amerika, hem de Türkiye'de, iş bulma ihtimalinizin de, iş güvenliğinizin de, kazancınızın da daha yüksek olacağına inanıyorum. Amerika'da, bu alana odaklanan JD + MBA Joint Degree programları var. Dil bilginiz de iyiymiş. Bence bu programlar için biçilmiş kaftansınız.

    GMAT ve TOEFL hazırlığı için, Kaplan'ın hazırlık kitapları, online hazırlık programları, yüz yüze hazırlık kursları var. İmkanlarınız hangisine el veriyorsa, hepsini gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. İmkanlar el veriyorsa, hazırlık kursuna da Amerika'da gitmenizi öneririm. İmkan varsa, San Diego State University ve San Francisco State University'de, American Language Institute isimli dil okulları mevcut. Bunların English for Academic Purposes ve Pre-MBA programlarını tavsiye ederim.

    Yüksek GPA ile yüksek TOEFL ve GMAT skorlarının yanında, ne istediğinizi iyi bildiğinizi ve tüm adımlarınızı hedef odaklı attığınızı gösteren, liderlik ve pozitif değişim yaratma istek ve potansiyelinizi ortaya koyan, niyetinizi iyi anlatan, iyi yazılmış bir niyet mektubu ve kişiselleştirilmiş, detaylı ve kuvvetli referans mektupları, kabul edilme ihtimalinizi arttırır.

    Kabul aldıktan sonra, kabul mektubunuz ve I-20'nizle birlikte vizeye başvurursunuz. Eğitiminizin ve barınma giderlerinizin ilk yılını karşılayacak maddi imkanlarınız (gereken meblağ I-20'de yazar) olduğunu belgeleyebilir ve konsolosluk memurunu eğitiminizi tamamladıktan sonra ülkenize döneceğinize ikna edebilirseniz, vizenizi zorlanmadan alırsınız. Geriye yurt / ev ayarlamak, uçak bileti almak ve gitmek kalır.

    Zaten 4-5 yıl tecrübeniz varmış. Aksi takdirde, MBA konusunda birinci tavsiyem "İş tecrübesi edinin" olurdu. İş tecrübesi mevcut olduğuna göre, diğer tavsiyelerim, "Derse hazırlıklı gidin" (Her dersten önce, hocalar onlarca sayfa okuma ödevi verecek), "Derse katılın", "Bir hocanızın asistanlığını yapın" ve "Staj yapın" olur. Mümkünse, Optional Practical Training sürenizi de, amacına uygun (Alanınızda bir iş bularak, o alanda uluslararası bir tecrübe kazanma amaçlı) kullanın.

    Önce kabul alma çabalarınızda, sonra okulunuzda başarılar...


  • @kingocali
    Kingocali öncelikle başlıktaki, arından da soruma vermiş olduğunuz bilgilendirici cevaplar için çok teşekkür ederim. Dil hazırlık kursu düşünmüyorum. İlk planım GMAT ve TOEFL'a kendi gayretlerimle olabildiğince hazırlanmak. Sonuca göre ihtiyaç çok büyük olursa bahsettiğiniz seçenekleri de göz önüne alacağım. Adli tatilin izin verdiği kadar çalışacağız bakalım 🙂

    JD + MBA programları her ikisinden de ayrı ayrı kabul alma şartı koştuğu için çok uzak ihtimaller. Açıkçası zaten ABD'ye gidebilirsem avukatlığın o ülkenin sosyo-kültürel dengesiyle iç içe olduğunu düşündüğüm için geleneksel anlamda avukatlık da yapmak istemem. Orada yetişmemiş olmak bile mesleki başarıyı oldukça etkileyecektir diye düşünüyorum. MBA programlarında da data mining, data protection gibi alanlar dahilinde şu an yapmış olduğum KVKK danışmanlıklarına en yakın olanı tercih etmeye çalışacağım. Başvurmak istediğim üniversitelerde en aykın alan araştırmam devam ediyor. Burada bir parantez açarak https://www.mba.today/ sitesinden çokça yararlandığımı belirteyim.

    Şu an GMAT üzerine yoğunlaşmış durumdayım. Pek çok kişi çok zor, çok sıkıntılı bir süreç ve alışkın olmadığımız bir sınav çeşidi diyerek gözümü korkutmuş durumda sadece. Bunu aşabilirsem umuyorum diğer aşamalar daha sakin geçebilir. Yine pek çok kişi sizin de dediğiniz gibi essay ve recommendation letter'ların öneminden bahsetmiş. Essay'lerden biraz umutluyum açıkçası, sonuç işim zaten derdimi anlatmak üstüne 🙂

    Asıl merak ettiğim kısımlar aslında barınma vs gibi konuların nasıl halledilecği ama 3 gündür aralıksız araştırmalarımın sonucunda önce GMAT ve TOEFL, ardından -gelirse- mülakat çağrısı gibi durumlar kesinleşmeden bir de kendimi bu gibi detaylarla yormamam gerektiğini fark ettim. En en en zor kısımları yaparsam geri kalanı bir şekilde halledeceğimi umuyorum.

    Aslında bu üniversitelerde halihazırda MBA yapmakta olan ya da yakın zamanda eğitimini tamamlamış kişilerle irtibata geçebileceğim, deneyimlerini sorabileceğim bir platform var mıdır onu da merak etmekteyim.

    Değerli cevabınız ve güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim 🙂


  • @hgu, içinde söyledi: Amerika'da MBA yapmak?

    @kingocali
    Kingocali öncelikle başlıktaki, arından da soruma vermiş olduğunuz bilgilendirici cevaplar için çok teşekkür ederim. Dil hazırlık kursu düşünmüyorum. İlk planım GMAT ve TOEFL'a kendi gayretlerimle olabildiğince hazırlanmak. Sonuca göre ihtiyaç çok büyük olursa bahsettiğiniz seçenekleri de göz önüne alacağım. Adli tatilin izin verdiği kadar çalışacağız bakalım 🙂

    JD + MBA programları her ikisinden de ayrı ayrı kabul alma şartı koştuğu için çok uzak ihtimaller. Açıkçası zaten ABD'ye gidebilirsem avukatlığın o ülkenin sosyo-kültürel dengesiyle iç içe olduğunu düşündüğüm için geleneksel anlamda avukatlık da yapmak istemem. Orada yetişmemiş olmak bile mesleki başarıyı oldukça etkileyecektir diye düşünüyorum. MBA programlarında da data mining, data protection gibi alanlar dahilinde şu an yapmış olduğum KVKK danışmanlıklarına en yakın olanı tercih etmeye çalışacağım. Başvurmak istediğim üniversitelerde en aykın alan araştırmam devam ediyor. Burada bir parantez açarak https://www.mba.today/ sitesinden çokça yararlandığımı belirteyim.

    Şu an GMAT üzerine yoğunlaşmış durumdayım. Pek çok kişi çok zor, çok sıkıntılı bir süreç ve alışkın olmadığımız bir sınav çeşidi diyerek gözümü korkutmuş durumda sadece. Bunu aşabilirsem umuyorum diğer aşamalar daha sakin geçebilir. Yine pek çok kişi sizin de dediğiniz gibi essay ve recommendation letter'ların öneminden bahsetmiş. Essay'lerden biraz umutluyum açıkçası, sonuç işim zaten derdimi anlatmak üstüne 🙂

    Asıl merak ettiğim kısımlar aslında barınma vs gibi konuların nasıl halledilecği ama 3 gündür aralıksız araştırmalarımın sonucunda önce GMAT ve TOEFL, ardından -gelirse- mülakat çağrısı gibi durumlar kesinleşmeden bir de kendimi bu gibi detaylarla yormamam gerektiğini fark ettim. En en en zor kısımları yaparsam geri kalanı bir şekilde halledeceğimi umuyorum.

    Aslında bu üniversitelerde halihazırda MBA yapmakta olan ya da yakın zamanda eğitimini tamamlamış kişilerle irtibata geçebileceğim, deneyimlerini sorabileceğim bir platform var mıdır onu da merak etmekteyim.

    Değerli cevabınız ve güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim 🙂

    O zaman, IT Law üzerine LLM tavsiye etmek durumundayım. LLM / MBA Dual Degree programları da var. Ama avukatlık yapmak istemediğiniz için, üzerine baro sınavına girmeniz konusunda ısrar etmeyeceğim; söz 🙂 Baro kaydınız olmayacağı için, avukatlık yapmazsınız; müşavirlik yaparsınız 🙂

    Ben artık dinozor olduğum için, benzetmem havada kalabilir. Ama bundan daha iyi bir açıklama şekli de düşünemiyorum. Peşinen özür dilerim. Ben Türkiye'de üniversite sınavına girdiğimde, sınav iki basamaklıydı. Birinci basamak olan ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı), üniversiteye girecek muhasebe, mukayese ve muhakeme becerisi olmayanları eleme amaçlı bir sınavdı. İkinci basamak olan ÖYS'ye (Öğrenci Yerleştirme Sınavı), ancak bu ön elemeden geçebilenler girebilirdi. ÖYS ise bilgi ölçerdi; "üniversiteye girebilme potansiyeline sahip adayları" seviyelerine uygun üniversiteye ve bilgilerine uygun bölüme yerleştirirdi. ÖSS, zeka testi gibi sorular içerirdi. ÖYS ise, lise müfredatındaki hemen her konu başlığından sorularla, adayların o konuyu, dolayısıyla dersin genelini ne kadar kavradıklarını ölçerdi.

    Bunları şu sebepten anlattım: GMAT matematik ve dilbilgisi soruları, ÖSS dengi sorular. ÖYS gibi spesifik, zorlayıcı ve bilgi ölçme odaklı değil. Sizin birikiminizdeki bir insan rahatlıkla yapar.

    GMAT okuma soruları, metinler aklınıza gelebilecek her alandan (bilim tarihi, insan hakları, iş hukuku, sosyoloji, vs) olabilecekleri (özellikle hakim olma ihtimaliniz olan alandan sormuyorlar ki, mevcut bilginizle cevap veremeyin; mutlaka metni okumak ve anlamak zorunda kalın), uzun oldukları ve Amerikalı bir yüksek lisans öğrencisinin okumak ve anlamak zorunda olduğu türden bir İngilizce'yle yazıldıkları için, bu konuda pratiği olmayan bir adayı zorlayabilecek türden sorular oluyor. Hazırlık kurslarında, okuma sorularını cevaplamanın tekniğini de öğretiyorlar. Zaten ben de o yüzden kurs tavsiye etmiştim. Ama madem seçenekler arasında kurs yok, o zaman çeşitli konularda bol bol okuma yapmanızı tavsiye ederim. Zira, okudukça, anlama beceriniz keskinleşiyor. Ben GMAT'e bir kere girdim. İlk girişimde bana lazım olanı aldım. O zamanlar (2001'de), bana kursta öğretilen tekniği kullandım (Kursta, önce soruyu okumayı; sonra metinde var olan göstergeler uyarınca, metin içinde sorunun cevabını aramayı öğretiyorlar). Ama şimdi girsem, önce metni okurum. Sonra ilgili sorulara, metne bakma gereği bile duymadan cevap veririm. Zira, zaman içinde o kadar çok metin okudum ki, artık okuduğumu anlayıp, kritik olan kısımlarını tespit edip, onları aklımda tutabiliyorum.

    GMAT yazma sorularının da, yine kursta öğretilen basit bir formülü var. Zaten ben de o yüzden kurs tavsiye etmiştim. Ama madem seçenekler arasında kurs yok, ben özetlemiş olayım: Kursta, beş paragraf yazmanızı; ilk paragrafta, soruyu aynen tekrar edip, "Bu tartışılan bir konudur. Benim bu konudaki fikrim şudur" yazmanızı; ikinci ve üçüncü paragraflarda, fikrinizi destekleyen yardımcı fikirlerinizi ve / veya örnekleri yazmanızı; dördüncü paragrafta, "Şöyle bir karşıt görüş de vardır. Onların argümanı da budur" yazmanızı; son paragrafta da, "Karşıt görüşün şu sebeple geçerli bulmadığım argümanlarına rağmen" fikirlerinizi özetleyip, sonuç çıkarmanızı istiyorlar. Ve bu formül, sınavda işe yarıyor! Formülü alışkanlık haline getirirseniz, yazma sorununu da çözmüş oluyorsunuz.

    Siz ya da sizinle GMAT hakkındaki fikirlerini paylaşanlar Türkiye'de ALES'e (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) girdiniz mi; bilemiyorum. Ama GMAT, yazma bölümü hariç, ALES'ten çok da farklı, çok da zor bir sınav değil. Aradaki tek fark ve muhtemelen GMAT'in "zor" algılanmasının tek nedeni, sınavın, İngilizce dilinde hazırlanmış, Amerikalı lisansüstü öğrenci adaylarını elemek ve / veya seçmek için tasarlanmış bir sınav olması ve bizim, onlarla aynı sınava girmek zorunda olmamız. Ben şu anda, İngilizce'me ve Türkçe'me eşit oranda güveniyorum (Tabii ki Amerika'ya gitmeden önce durum böyle değildi). Dolayısıyla, benim için iki sınav arasında (yine yazma bölümü hariç) hiçbir fark yok. O yüzden de, GMAT'in alışkın olmadığımız bir sınav çeşidi olduğu tespitine katılmıyorum.

    Her okulun, adı farklı olsa da, işlevi aynı olan bir "International Student Center"ı var. Zaten başvurunuzu yaparken yolunuz mutlaka kesişecek (Kabul aşamasında MBA Program Coordinator'la muhatap olacaksınız. Kabul kararını Academic Advisor ya da Academic Board of Advisors verecek. Kabul mektubunu onlar yazacak. Ama I-20'yi yalnızca International Student Center veriyor). Barınma seçeneklerini size International Student Center sunacak. Zaten yabancı öğrencilerin önceliği var. Kampüs içi barınma (yurt) tercih ederseniz, size kendileri yardımcı olacak. Kampüs dışında yaşamak (apartman) isterseniz, sizi, bildikleri profesyonel apartman yönetimi şirketlerine yönlendirecekler. Naçizane tavsiyem, önce yurda gidin. Okul çevresini keşfettikten ve size uygun apartmanı bulduktan sonra, apartmana o zaman geçersiniz. Vize başvurusu sırasında da, yaşayacağınız yer önceden ayarlanmış olursa (hele ki, kampüs içinde de olursa), işleriniz çok daha rahat ve kolay görülür.

    Kampüs içi konaklamayı International Student Center'la yazışarak halledebilirsiniz. Kampüs dışı konaklama için, International Student Center'ın yönlendirdiği profesyonel apartman yönetimi şirketleri, sizden, gitmeden önce bir sözleşme imzalamanızı ve muhtemelen bir depozito ödemenizi isterler. Sözleşme işlerini siz zaten benden daha iyi bilirsiniz. Depozito için de, sizi bir online ödeme sistemine yönlendirirler (Benim zamanımda, traveler's check falan gönderiyorduk). Güvenli olsun diye, limitini kendiniz belirlediğiniz sanal kartınızla ödersiniz. Yeni mezun dil okulu öğrencisi olsaydınız, "aile yanı konaklama"dan da bahsederdim ama, bu konaklama seçeneğinin meslek sahibi bir yetişkine uygun olduğunu düşünmüyorum.

    MBA öğrencilerinin ya da taze mezunların tecrübelerini paylaştığı herhangi bir platformdan, maalesef haberdar değilim.

    Yardımcı olabildiysem ne mutlu. Rica ederim.


  • Merhabalar.
    Oldukça detaylı ve doyurucu bilgiler paylaştığınız için öncelikle teşekkür ederim. Ben şuan da Florida'da Jacksonville şehrinde yaşıyorum, Green Card sahibiyim. 8 aydır da burada yaşıyorum. Linsansı İTÜ Geomatik mühendisliğini zorlaya zorlaya 9 yılda bitirdim 2.13 ortalama ile. Zorlayarak bitirmemin sebebi yanlış seçimler, kendi işimi kurup bir noktaya kadar başarılı olup sonra batmak, maddi sorunlar gibi sebepler neden oldu. Kendi mesleğim ile alakalı Türkiye'de iş tecrübem var fakat şuan Amerika'da çok başka işler yapıyorum. Ne istediğim konusunda bir noktada karar vermiştim aslında ama hayat şartları seçenekleri değiştirmem konusunda zorluyor diyebilirim. Aslında pilot olmak istiyorum bu mesleğin bana daha uygun olacağına karar verdim, bunun için Türkiye'de iken THY'nın Yetiştirilmek Üzere aldığı pilotluk akademisine başvurdum. IELTS ve DLR'dan başarılı oldum ve CRM aşamasında elendim. Elenmek ile ilgili süreçte yaşanan şaibeler kısmına hiç girmek istemiyorum. Derken pandemi patlak verdi ve Green kartım elimdeydi zaten ve buraya geldim. Burada da pilot okulları kredi seçeneği ile okumak konusunda problem yaşıyorum co-signer olmadan kredi kullanamıyorum. 1,5 yıllık bir kredit historyim, finance ile alınmış araba ve kredi kartlarım var. Pilotluk seçeneği masada ama mevcut sorunlar ve yaşımın ilerliyor olması beni diğer tarafa sürüklüyor şuanda. Bu noktada da burada MBA yapmak gibi bir düşüncem var ama bu kısım biraz atıl kalmış durumda benim için ve çok bilgim yok açıkçası. Bunun için gereken krediyi FAFSA ile bulabiliyorum onaylı FAFSA başvurum var. Mühendisliğin teknik tarafından çıkıp işin yönetici tarafına yönebileceğim bir alan bulmak istiyorum.
    Bütün yazılanları okudum ama yine de 2.13 ortalama ile MBA yapabilmem imkanım ne düzeydir?
    İnternational student'a düşmemek ve daha az FAFSA kredisi kullanmak için Florida'daki okulları düşünüyorum ama kariyerim için ve iş bulmak için doğru bir karar olur mu emin değilim?
    Hangi alanların söylediğim şartlara daha uygun olacağı ve bu işin neresinden tutmam gerektiği ile ilgili tavsiyeleriniz olursa çok memnun olurum.
    Şimdiden çok teşekkürler.


  • @Orhan-Volkan-Zanbak, içinde söyledi: Amerika'da MBA yapmak?

    Merhabalar.
    Oldukça detaylı ve doyurucu bilgiler paylaştığınız için öncelikle teşekkür ederim. Ben şuan da Florida'da Jacksonville şehrinde yaşıyorum, Green Card sahibiyim. 8 aydır da burada yaşıyorum. Linsansı İTÜ Geomatik mühendisliğini zorlaya zorlaya 9 yılda bitirdim 2.13 ortalama ile. Zorlayarak bitirmemin sebebi yanlış seçimler, kendi işimi kurup bir noktaya kadar başarılı olup sonra batmak, maddi sorunlar gibi sebepler neden oldu. Kendi mesleğim ile alakalı Türkiye'de iş tecrübem var fakat şuan Amerika'da çok başka işler yapıyorum. Ne istediğim konusunda bir noktada karar vermiştim aslında ama hayat şartları seçenekleri değiştirmem konusunda zorluyor diyebilirim. Aslında pilot olmak istiyorum bu mesleğin bana daha uygun olacağına karar verdim, bunun için Türkiye'de iken THY'nın Yetiştirilmek Üzere aldığı pilotluk akademisine başvurdum. IELTS ve DLR'dan başarılı oldum ve CRM aşamasında elendim. Elenmek ile ilgili süreçte yaşanan şaibeler kısmına hiç girmek istemiyorum. Derken pandemi patlak verdi ve Green kartım elimdeydi zaten ve buraya geldim. Burada da pilot okulları kredi seçeneği ile okumak konusunda problem yaşıyorum co-signer olmadan kredi kullanamıyorum. 1,5 yıllık bir kredit historyim, finance ile alınmış araba ve kredi kartlarım var. Pilotluk seçeneği masada ama mevcut sorunlar ve yaşımın ilerliyor olması beni diğer tarafa sürüklüyor şuanda. Bu noktada da burada MBA yapmak gibi bir düşüncem var ama bu kısım biraz atıl kalmış durumda benim için ve çok bilgim yok açıkçası. Bunun için gereken krediyi FAFSA ile bulabiliyorum onaylı FAFSA başvurum var. Mühendisliğin teknik tarafından çıkıp işin yönetici tarafına yönebileceğim bir alan bulmak istiyorum.
    Bütün yazılanları okudum ama yine de 2.13 ortalama ile MBA yapabilmem imkanım ne düzeydir?
    İnternational student'a düşmemek ve daha az FAFSA kredisi kullanmak için Florida'daki okulları düşünüyorum ama kariyerim için ve iş bulmak için doğru bir karar olur mu emin değilim?
    Hangi alanların söylediğim şartlara daha uygun olacağı ve bu işin neresinden tutmam gerektiği ile ilgili tavsiyeleriniz olursa çok memnun olurum.
    Şimdiden çok teşekkürler.

    Öncelikle, ne Türkiye'deki, ne de ABD'deki pilotluk eğitimi konusunda hiçbir fikir sahibi olmadığımı belirtmeliyim. Pilotlukla ilgili sorularınıza sağlıklı cevap veremem. Ama MBA'i ilgilendiren sorularınıza şöyle cevap vereyim:

    24 Ocak 2021 tarihli, 00:38 saatli iletimde bahsettiğim, MBA'ini Southern States University'de yapmış olan arkadaş MBA yapabildiyse, herkes MBA yapabilir. Okul kalitesinden ve / veya marka değerinden yeterince taviz verilerek, 2.13 GPA ile bile kabul almak mümkün. Sizden TOEFL isterler mi, bilmiyorum ama, yüksek GMAT skoru ile, kuvvetli niyet ve referans mektupları ile, ortalama bir okul bile mümkün. Sizin, akademik olarak başarılı görünmemenize neden olan özelliklerinizin (duration of studies, low GPA) nedenlerini (girişimcilik denemeniz), iyi / kötü tecrübelerinizin size ne kattığını, MBA eğitiminin size ne katmasını beklediğinizi ve tamamının gelecekteki kariyerinize nasıl yön çizeceğini çok iyi anlatan bir hikayeye ihtiyacınız var yalnızca (Niyet mektubunda ortaya koyacağınız ve referans mektuplarıyla desteklenecek).

    Aynı iletimde bahsettiğim, MBA'ini Pace University'de (New York'un ortalama bir okulu) yapmış olan Amerikalı arkadaş Goldman Sachs'te Vice President'lığa yükselebildiyse, Türk kocası Bilkent İşletme lisans diplomasıyla, MBA'i bile olmadan Deloitte'a Partner olabildiyse, MBA'inizi Florida'da yapmanın en azından bir dezavantaj olmayacağını da garanti edebilirim. İş hayatında çok çalışıp, kendinizi sürekli geliştirerek; inisiyatifler alıp, ölçülebilir, kanıtlanabilir başarılar kazanarak çizeceksiniz kendi kaderinizi.

    Madem hayaliniz uçmak, ama kısa vadede o hayalinize kavuşmanızın kolay bir yolu yok, belki de havayolu endüstrisine bir ucundan dahil olup, oraların tozunu yutmaya başlayabilirsiniz. Aşırı romantik düşünüyor olabilirim ama, dünyada yetişmiş pilota artan ihtiyacı da göz önüne alarak, belki şirkette şirket içi bir pilotaj eğitim programı açılır ve siz ona dahil olabilirsiniz. Belki havayolu / havaalanı personeli olarak çalışırken birikim yapar, pilotaj eğitiminizin masrafını çıkarabilirsiniz. En kötü ihtimalle, kredi skorunuzu yükseltir, kredi için eligible hale gelebilirsiniz. Ben havayolu işine, bir şekilde, bir ucundan girmenizi yararınıza görüyorum.

    Sizin özgeçmişinizle, teknik tarafta kalmanız, havayollarında iş bulmanıza daha çok yarar sağlayabilir. Kendi alanınızda yüksek lisans yaparsanız, rota simülasyonu ve optimizasyonu ile ilgili iş bulabilirsiniz. Bunu yalnızca havayolu bazında da düşünmeyin. Yakın gelecekte karşımıza çıkacak hava taksi, drone delivery gibi hizmetlerde de böyle çalışanlara ihtiyaç duyulacak. Karşınıza Yellow Cab'lerde, Amazon'da bile iş fırsatları çıkacak.

    Yine teknik tarafta kalırsanız, bahsettiğim hava taksi, drone gibi araçların tasarımında, geliştirilmesinde, eğitiminde de rol alabilirsiniz. Bu araçların simülatörlerinin tasarlanması ve geliştirilmesinde; araçların kendilerinin geliştirilmesinde (mesela, GPS / Glonass bağlantısının kesildiği ya da karıştırıldığı durum ve ortamlar için, GIS bazlı navigasyon sistemlerinin geliştirilmesi) iş bulabilirsiniz. Zira, bunları yapabilecek mühendislere de, pilot kadar çok ihtiyaç duyulacak.

    "Bana bugün para lazım" derseniz ve MBA'de ısrar ederseniz, benzer simülasyon ve optimizasyon işlerini havayolları dışında, havaalanlarında da bulabilirsiniz. Yukarıdakilere ek olarak, havayollarında hat simülasyonu ve optimizasyonu (yeni hatlar açılması ve mevcut hatların kapanması), sefer sayılarının optimizasyonu, uçak simülasyonu ve optimizasyonu (turbojet motorlu Transatlantik uçak vs. turboprop motorlu bölgesel yolcu uçağı), yolcu optimizasyonu (boş koltukla uçup atıl kapasiteyle uçma maliyetlerine katlanmak vs. overbooking yapıp açıkta kalan yolcuların otel masraflarını karşılamak); havaalanlarında crowd management (yeni pasaport kontrol noktası, kapı, kontuar açmak vs. mevcut pasaport kontrol noktasını, kapıyı, kontuarı kapatmak) işleri bulabilirsiniz. Bunun için, MBA'de specialization olarak Operations Management seçmenizi ve bulduğunuz her fırsatta, sektörde staj yapmanızı tavsiye ederim. Üstelik, mühendislik geçmişinizle, Operations Management MBA'ine kabul almanız da biraz daha kolay olur.

    Seçenekler çok fazla. Verilecek kararlar çok ciddi. Benim konu hakkındaki bilgim ve görgüm yukarıda paylaştıklarımla sınırlı. Umarım bir faydam olabilmiştir. Değerlendirmelerinizde kolaylıklar ve başarılar...


  • @kingocali Çok teşekkür ederim tekrardan böyle detaylı bilgiler verdiğiniz için. Ciddi bir araştırma sürecine gireceğim bu noktada ve güzel bir yol haritası çizmek istiyorum, yazınızda ki önemli detayların altını çize çize doldurarak değerlendireceğimden emin olabilirsiniz. Tekrardan çok teşekkürler bilgi ve yardımlarınız için.


  • @kingocali
    Hocam cevabınız için çok teşekkür ederim .
    İçime su serptiniz , uzun süredir tıpla ilgili bir miktar kuşkularım vardı , açıkçası mezun olduğum fakülte çok güzel bir fakülte, hocaları çok kıymetli , İstanbul tıp fakültesi mezunuyum , fakat gene de insan bazen arabaya düşüyor , kararlarından emin olamayabiliyor . MBA tavsiyenizi not aldım , verdiğiniz bilgiler inanın çok kıymetli . Sizin yazılarınızı okuduktan sonra iş deneyimi kazanıp o şekilde MBA yapmaya karar verdim .
    Burada 2 farklı yol var aslında , ya tusa girip MD olmak ve daha sonrasında MBA yapmak ( aslında usmle’ye hazırlanmak istiyorum fakat ücreti biriktirmem için çalışmam gerekli ) ve sonucunda MD olarak j&j , Roche gibi büyük ilaç firmalarına girmek yahut kendim küçük çaplı ürün fikirlerimi hayata geçirmek
    2. Seçenek ise medikal scientific liason olarak bir ilaç firmasına girmek deneyim kazanmak sonra MBA yapmak . Açıkçası MD olup olmamak konusunda çok kararsız kaldım. fakat her iki seçenekte de ilaç şirketine girip deneyim kazanmak istiyorum
    Ve çok haklısın 21yy da artık her meslekte ömrün boyunca birer öğrencisin . Bizim fakültede çok güzel bir gelenek vardır , kep atılmaz , hocalar siz ömür boyu öğrencisiniz , okumak hiç bir zaman son bulmaz derler 🙂
    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz çok fazla kişiye burada ışık oluyorsunuz umarım biz de ileride sizin için bir şeyler yapabiliriz 🙂


  • @ahsenn, içinde söyledi: Amerika'da MBA yapmak?

    @kingocali
    Hocam cevabınız için çok teşekkür ederim .
    İçime su serptiniz , uzun süredir tıpla ilgili bir miktar kuşkularım vardı , açıkçası mezun olduğum fakülte çok güzel bir fakülte, hocaları çok kıymetli , İstanbul tıp fakültesi mezunuyum , fakat gene de insan bazen arabaya düşüyor , kararlarından emin olamayabiliyor . MBA tavsiyenizi not aldım , verdiğiniz bilgiler inanın çok kıymetli . Sizin yazılarınızı okuduktan sonra iş deneyimi kazanıp o şekilde MBA yapmaya karar verdim .
    Burada 2 farklı yol var aslında , ya tusa girip MD olmak ve daha sonrasında MBA yapmak ( aslında usmle’ye hazırlanmak istiyorum fakat ücreti biriktirmem için çalışmam gerekli ) ve sonucunda MD olarak j&j , Roche gibi büyük ilaç firmalarına girmek yahut kendim küçük çaplı ürün fikirlerimi hayata geçirmek
    2. Seçenek ise medikal scientific liason olarak bir ilaç firmasına girmek deneyim kazanmak sonra MBA yapmak . Açıkçası MD olup olmamak konusunda çok kararsız kaldım. fakat her iki seçenekte de ilaç şirketine girip deneyim kazanmak istiyorum
    Ve çok haklısın 21yy da artık her meslekte ömrün boyunca birer öğrencisin . Bizim fakültede çok güzel bir gelenek vardır , kep atılmaz , hocalar siz ömür boyu öğrencisiniz , okumak hiç bir zaman son bulmaz derler 🙂
    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz çok fazla kişiye burada ışık oluyorsunuz umarım biz de ileride sizin için bir şeyler yapabiliriz 🙂

    Rica ederim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu. Kendim için bir şey istiyorsam, namerdim 🙂

    Ben, kelime seçiminizden, uzmanlığa devam etmenin seçenekler arasında bulunmadığı izlenimini edinmiştim ama, öyle bir ihtimal varsa, kesinlikle MD'ye devam edin. Hiçbir işinize yaramayacağını düşünseniz bile devam edin. Hayatın ne zaman, ne göstereceği hiç belli olmuyor. Ve hayat karşınıza en düşünülemez olanı çıkardığında, o fırsattan yararlanıp yararlanamayacağınızı, o ekstra adımı atmaya karar vermiş ya da vermemiş olmanız belirleyebiliyor.

    Hayatınızın istediğiniz gibi olacağını garanti edemem. Ama hayatınız boyunca, fazla donanımlı olmanın hiçbir zararını görmeyeceğinizi garanti ederim 🙂

    İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezunu bir arkadaşım var. Mezun olur olmaz, o zaman küçük olan bir ilaç şirketinde Satış Temsilcisi olarak işe girdi. Benimle birlikte, İstanbul Üniversitesi'nde, Pazarlama Yönetimi yüksek lisansı yaptı. Mezun olunca, Medical Science Liaison'luğa, oradan da Liaison Manager'lığa terfi etti. Şansına, şirket de bu süreçte epey büyüdü. Adam kendine kariyer yaptı. Bir yandan kripto para piyasalarında, diğer yandan tarım alanında yatırımları var.

    Demem o ki, Medical Science Liaison her zaman ve her türlü olunur. Ama şu an devam etme imkanı varken okulu bırakır ve sonradan pişman olursanız, dönüp MD olmak o kadar kolay olmaz. Özetle, imkan varsa, MD'ye devam... Zira, Medical Science Liaison'luk ve MBA, zamanlaması daha esnek ve uygulaması daha kolay şeyler...

    Ayrıca, doktora seviyesinde bir eğitimden mezun olabilmek için en az 3.0 ortalama gerekiyor. 3.0 ortalamanız olmadan mezun olamayacağınız için, doktorayı bitirdiğinizde, MBA programlarında istenen 3.0 ortalamayı da otomatik olarak sağlamış oluyorsunuz 😃


  • @kingocali merhabalar ve öncelikle verdiğiniz tüm kıymetli bilgiler için teşekkürler. yukarıda daha önce diyalog şeklinde ilerlemiş tüm yazışmaları okudum. Ben de
    Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum ve 1 yıl staj 2 yıl avukatlık olmak üzere sigorta hukuku alanında 3 yıl çalıştım. Türkiye'de Kırıkkale Üniversitesi'nde yine Sigorta Hukuku alanında yüksek lisans yaptım. Bu platforma 2019 yılında Amerika Birleşik Devletleri Florida eyaletine liseden kalma ingilizce grammar bilgisi ile gelmiş ve bu sene MBA programına kabul almış birisi olarak yazıyorum. yukarda bahsettiğiniz gibi ben de bu ülkeye ilk geldiğimde ESL -english as a second language- ve English for Academic Purpose adı altında dil kurslarına katıldım ve sonrasında Udemy'den IELTS hazırlık kurslarından biri ile bireysel hazırlanarak benim için yeterli olacak olan IELTS skorunu almayı başardım. (bu bilgiyi acaba dil şartını yerine getirebilir miyim diyen arkadaşlar için yazmak istedim çünkü başlarda ben de çok karamsardım ve bunu duymanın onları iyi hissettireceğine inanıyorum.) yukarda yazan avukat arkadaş ile @hgu aynı fikirde olduğumdan, avukatlığın biraz da yapacağın ülke ile sosyo kültürel bağı ile ilgili olduğuna inandığım için burda geleneksel avukatlık yapmak baro sınavına hazırlanmak istemedim. Ancak I-20 ile Amerika'da kaldığım için bir okula devam etmem gerekiyordu, çabamı MBA'den yana kullandım. geçtiğimiz hafta Devry University Keller Graduate School General MBA programı için kabul aldığımı öğrendim. Okulun ranking oranı yukarda bahsedilen okullar ile yarışamaz belki ama ödeme kolaylığı ve özellikle uluslararası öğrenciler için 2 yıla yakın bir sürede bitirilmesine imkan sağlaması açısından değerlendirilebilir diye düşünüyorum. (FL için konuşmak gerekirse burada bulunan diğer tüm üniversiteler 1 yıl içinde tamamlamanızı istiyor, bu da tüm okul ücretini 1 yıl içerisinde ödemeniz demek.)
    Benim sorum ise şu noktada, hukuk mezunu sonrasında general mba yapmış birisi için ne tür şirketlerde hangi pozisyonlara yönelmesini önerebilirsiniz? Bu konu üzerine hem Türkiye'ye dönmek hem Amerika'da kalmak olmak üzere kıymetli fikirlerinizi belirteceğinizi umuyor, şimdiden çok teşekkür ediyorum.


  • Merhabalar, F1 vize başvuru tarihleri hakkında bilgisi olan var mı? Yakın zamana veriliyor mu? Yüksek lisans için okuldan kabul geldi. I-20 formu gönderecekler ama turist vizeleri için 2023 tarihlerine verildiği için endişe içerisindeyim. Buarada halihazırda turist vizemde var. Katkısı olur mu bilmiyorum.
    Hemen F1 için vize randevu başvurusu yapılabilir mi? Fikri olan var mıdır acaba? Şimdiden teşekkür ederim.


  • merhaba @black21 bildiğim kadarıyla öğrenci vize randevusu aldıktan sonra üniversiteden kabul aldığınız belgenizi göstererek acil durum talebinde bulunup vize görüşmenizi öne çekebiliyorsunuz. bu arada okul için tebrikler, umarım sorunsuz gelirsiniz.


  • @kingocali Öncelikle tecrübelerinizi ve değerli yorumlarınızı aktardığınız için tüm forum ve kendim adına teşekkür ederim. Keyifle okudum, kaçırdığım yerler olduysa affola.

    Ben yaklaşık 8 yıldır Türkiye'de Dijital Reklam alanında çalışıyorum. Şirketimin HQ'ları Amerika'da ve yakın zamanda Amerikadaki şirket içerisindeki açık pozisyonlara başvurdum. H1B'daki zorlayıcı şartlar, şirketi de epey zorladığı için, yöneticilerimin elinden geleni yaptıklarına eminim fakat yakın zamanda iş vasıtasıyla gidebilecek gibi durmuyorum şirkete çıkan ağır masraflardan ve şartlardan ötürü.
    Mezun olduğum üniversitede tam burslu okudum fakat bölüm olarak herhangi bir mühendislik, bir science alanında olmadığım için MBA konusunu hiç düşünmemiştim. Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık mezunuyum, yani aslında kendi okuduğum bölümümü, işimi icra ediyorum fakat Amerika'da neredeyse (yanılmıyorsam) bu kapsamda social sciences mba'leri bulmak çok zor. Daha doğrusu master'ları. Bu konuda bir tavsiyeniz olur mu? Benzer lisans eğitimi almış bir dostunuz varsa diye sormak istedim. Bu şekilde bir programa kayıt olup, okuyabilirsem, şirketimde eş zamanlı çalışmak problem olmayacaktır. (Yasal yükümlülükleri ve kapabiliteleri bilmemekle birlikte, şirket ve şahsım bu konuda istekli olacaktır diyebilirim sadece) Umarız sizleri yormuyoruzdur. Bir gazla sormak istedim 🙂


  • @kingocali Oncelikle detaylı açıklamalarıniz ve bilgilendirmeleriniz için kendi adıma teşekkür ederim.Ben 2.76 ortalama ile mezun olmuş bir maden mühendisi olarak (1 sene is tecrübesi) sektörde faaliyet gösteriyorum.Acikcasi MBA programı yapmak istiyorum çünkü kariyerime bunun çok faydası olacağını düşünüyorum ayrıca diğer bir nedenim de ABD de kalıcı olabilmek,açıkçası bu konuda bilgi ve yönlendirmeleriniz memnuniyet ile okumak isterim,hangi program,hangi eyalet vs daha iyi olur.Tesekkurler sağlıcakla kalın.


  • @Bilalcan Öncelikle kendine böyle yüksek hedefler koyduğun için seni tebrik ediyorum dostum. MBA için önce Türkiye'de iyi bir üniversitede İşletme okumanı öneririm. Bilkent, Koç, Bahçeşehir Üniversitesi gibi özel üniversiteler harika eğitim veriyor cidden, buraları araştırabilirsin. Devlet üniversiteleri arasında da İşletme Bölümü için Marmara Üniversitesi'ni tavsiye ederim. Marmara'da hocalar devlet üniversitesi olmasına rağmen öğrencileri bayağı ciddiye alıyor ve iyi işlere yerleşmelerinde önemli rol oynuyorlar. Ama bölümü yabancı dilde öğrenmen senin için daha iyi olacaktır. Lisanstan sonra MBA yapmak için ise iyi bir araştırma yapmanı öneririm. Bir de yukarıdaki bir arkadaşın dediği gibi önce iyi bir iş deneyimi edinmeye çalış, bir yandan yabancı dilini geliştirmeye de çalış.

    Bunları yaparsan önün açık olacaktır diye düşünüyorum. Amerika'da kalma ihtimalin artar bence. Bir de oradaki hocalara da kendini göstermeye çalış, bağlantılarını genişlet. Network kurmak, özellikle İşletme öğrencileri için çok önemli.

    Şimdiden başarılar:)


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

91
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

424.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum