Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Ne olacak halimiz? Hep boyle degersiz hissetmek zorundamiyiz? Sansa yasiyoruz bu hayati....

    edit: az once nerden bakasiniz 1500 kelime uzeri yazimi yazdim ve sonrasinda sildim. Isin icine umursamazlik, rant, cikar, siyasi her sey giriyor yasadiklarim gorduklerim duyduklarim artik midemi bulandiriyor.

    Not geceyim 24 Ocak Elazig deprem zedesiyim ayni zamanda da...




  • İzmirli dostlarımıza büyük geçmiş olsun.


  • Gecmis olsun arkadaslar... maalesef olum haberlerinide duyuyoruz... Basimiz sagolsun...


  • Yasalar değilde paralar yön verirse deprem sonrasında kaçınılmaz acılar yaşanır.
    Allah ölenlere rahmet ,yaralı kurtulanlara acil şifa,diğer insanlara sabır versin.


  • Hersey bilincli ve planli yapilasma, sehirlesme ve denetleme ile ilgili. Insaat muhendislik mezunu olmayan muteahhitlerin yaptigi evlerden nasil bir dayaniklilik, bilimsellik ve saglamlik bekliyorsunuz ki? Zaten denetleme konusu bambaska bir konu. Turkiye'de parayi veren, her turlu ruhsati, izni kagit uzerinde alabiliyor.

    Biz iki yil once burada evin arkasina bir deck (balkon) yaptirdik. Once yapacak olan sirket plan cizdi ve county'e (belediyeye) gonderdi, oradan izin alindi. Sonra yapim basladi. Ilk olarak ayaklar icin cukurlar kazilip, betonlar dokulunce, belediyeden bir denetleyici geldi, plana gore gereken olcumleri yapti ve olur onayi verdi. Ve en sonunda tum deck tamamlaninca, yine bir denetleyici geldi ve kalite kontrol yapti, yine her yerini olctu ve tamamlanma onayi verdi. Ve tum bu islemler sadece bir balkon icindi.


  • Bugün emre apt enkazına gittim yaklaşık 50 saat gecmisti. Çok üzücü deprem bir çizgi gibi binaları sırasıyla yıkmaya çalışmış çizginin dışında kalanlarda pek sorun yok folkart towers simge olarak düşünün onun yaklaşık 150m doğusunda bir fay hattı ve yıkılan 7-8 bina inanılır gibi değil kos koca İzmir'de seferihisarda olup etkisi sadece burada oluşan bir fay çatlağı tabi bina kalitesinden bahsetmiyorum o ayrı ama o güzergahta başka binlerce harabe olacak ev varken sadece burda olması çok enteresan. Bilime çok önem vermek gerekliliği birkere daha gözlemledim. Geçmiş olsun tüm İzmirlileri ve depremzedelere.


  • @MySea Hocam muteahhitin muhendislik veya insaat mezunu olmasina gerek yok.Beklentiyi bununla dogru orantili tutamazsiniz.Benim babam da muteahhit ve nasil ev yaptirdigini gayet iyi biliyorum.Proje muhendisler tarafindan yonetiliyor.Ki bu olay kisilerin degil kurumlarin denetiminde.
    Turkiye de sizin 2 yil once deneyimlediginiz olayi 8 yil once bizzat yasadim ben.Ki tum insaat sureci o sekilde ilerliyor.Parayi verip her turlu ruhsati izni de alamiyorsunuz,bu is o kadar kolay degil.Tamamen yakinlariniza bagli bir durum.Izmirde yikilan 6 bina var bu binalari neredeyse 20 yillik binalar ve cevresinde cok fazla saglam bina da mevcut. Genellemenizi Tum Turkiyede diyerek yapmaniz dogru degil.Bu is sadece kurumlarin degil toplumun da sorumlulugunda onu da unutmamak lazim...


  • @aliarmgn istisnalar elbette vardir ama genel olarak yukarida yazdiklarimda cok fazla yanildigimi dusunmuyorum. Nedense, ne zaman 6 uzeri siddette Turkiye'de bir deprem olsa, en az birkac apartman yikiliyor ve enkaz oluyor. Canlar gidiyor. Bu tesaduf olamaz! Ya insaatcilikta bir sorun var yada denetlemede.


  • @MySea Istisnalar elbette vardir bunlar sizin yorumunuzda olan seylerdir.Genel olarak boyle bir durum yok,bizzat isin icinde olan birisi olarak bunu soyluyorum.Yanildiginiz konu; "en az bir kac apartman" istisnadir,genel olan,yikilmayan binlerce konuttur.Daha once soyledigim gibi her iste oldugu gibi bu ise de yolsuzluk vs karistiran kisiler var,sonuclari da her depremde soylediginiz gibi -ne yazikki- kabul edilemez sekilde ortaya cikiyor.


  • Biz de geçtiğimiz sene İstanbul'dan Bayraklı'ya taşınan bir aileyiz. Ev seçimi yaparken en büyük kriterim inşaat anındaki görsellerini görmek idi. Binanın temelini görmek idi.
    Evi tutarken "bu Bayraklı neden sonradan gelişmiş" diye halka da sordum. Çünkü Bornova'dan bir mülk edinemeyenler zamanında "madem bornovadan yer alamıyorum, bayraklıdan alayım" demiş. Sahilde olmasına rağmen yeni gelişmiş bir yer (Son 20-30 yıl). Bunun sebebi de bataklık ve koku olması. O bölgeye gelen adliye, Folkart, Novus&Ventus, Martı, gibi kuleler ile çevresi tamamen dolmuş bir yer.
    Dün eşimle konuşurken, depremin merkez üssüne 100 km uzakta olan bir yer bu kadar etkilenirken, Buca, Gaziemir falan neden etkilenmedi dedik. Sonra cevabımız aynı anda "rant" oldu.
    30 yıllık binaları mantoloma ile şık gösterip, 5-10 bin lira içine harcayıp mutfak ve banyo yapıp 2500-4000 TL aralığında kiraya verilen bir bölgeden bahsediyoruz. Bu bölgede kentsel dönüşüm gelse bile hangi ev sahibi bu gelir kapısından vazgeçer? Cevap kimse.
    Allah yardım etsin tüm İzmir'lilere. Sadece 10 binada bilanço çok açık. Allah beterinden saklasın.


  • @Archie merhaba dediklerinizin çoğuna katılıyorum ancak doğma büyüme bir izmirli olarak şunu ekleyebilirim aslında o bölge bundan 10 yıl öncesine kadar bornovaya bağlıydı ve oraya daha yakın.


  • @ecom, içinde söyledi: Deprem

    @Archie merhaba dediklerinizin çoğuna katılıyorum ancak doğma büyüme bir izmirli olarak şunu ekleyebilirim aslında o bölge bundan 10 yıl öncesine kadar bornovaya bağlıydı sonradan bayrakliya bağlandı bayraklı merkez sevgi yolu çay mahallesi çiçek, alpaslan, cengizhan gibi mahalleler gerçek eski bayraklidir ve buradaki insanlar asla bornovodan ev alamiyoruz bayraklidan bari alalim diye oturan insanlar değil bayraklı izmirin ilk yerleşim yerlerinden biri ve ilk köyünden göç eden insanların gelip yerleştiği kaç nesildir hemsehrileriyle mahalleler kurup yasadiklari herkesin genelde birbirini tanıdığı bazı yerlerinin oldukça tehlikeli olduğu orta direk bir ilçe eski salhane denilen eskiden pislikten kimsenin girmediği o gökdelen bölgesini yerel halk umursamaz bayraklı olarak görmezdi.Yani bayraklı bayraklı diye söyledikleri yer bizler için bornova kağıt üzerinde bayrakliya bağlandı yakın zamanda sadece,zemin olarakta her yerinden dere geçen bir bölge..Evet yine rant malesef çünkü kiraların oralarda yüksek olmasının bir nedenide ege üniversitesi gibi büyük bir üniversitenin varlığı orada ev sahipleri gerek ogretim gorevlilerine gerekse üç beş öğrenciye yüksek kira gelirlerine alışık üzerine gökdelenler ve yapilan adliye iyice bölgenin fiyatını haksız şişirdi... 30 yıllık binaların diyorsunuz ama bu koltuk değil dolap değil ev yani 30 yıl bir ev için eski değil bence burada hırsızlık var izmirde asla yüksek kat olmamali binalarda zaten o bile başlı başına büyük hata...arkadaslar yıkılan gecekondu yok çünkü az katli ben bir izmirli olarak izmirin bu depremde en buyuk avantajinin 3 te 2sinin gecekondu yani alçak katli binalar olduğunu düşünüyorum yoksa daha vahim olabilirdi durum allah beterinden korusun bende iki küçük çocuğumla yakalandim ve asla unutamayız yasadigimiz depremi.aparmandan çıktığımızda küçük kizim kekeliyordu korkudan bi süre konuşamadı hepimize geçmiş olsun🙏😞

    Dediginiz gibi bizim apartmanimizin bulundugu konum da kagit ustunde Bornova'dan Bayrakli'ya gecirilen mahallelerden, Ozkanlar Migros'un arka taraflari. Bildigimiz eski Bayrakli tepelik ve kayalik alanda oldugu icin hicbir depremde hicbir ev cogu gecekondu olmasina ragmen hasar almiyor. Bornova ise eski dere yatagi, sonradan da bamya tarlasi olarak kullanilan bir zemin oldugu icin suya doygun ve yumusak, bunun da depremin etkisini arttirdigi dusunuluyor fakat yikima esas etkinin bina kalitesi oldugu soyleniyor. Bununla ilgili ITU'lu akademisyenlerin yaptigi denetlemenin on raporu bu linkte : https://haberler.itu.edu.tr/haberdetay/2020/10/31/istanbul-teknik-universitesinden-izmir-depremine-ilişkin-on-degerlendirme-raporu

    Dun gordugum bir haberde ise bizim mahallemize cok yakin konumdaki yikilan binalardan ikisinin biri 2012 digeri 2018 yillarindan curuk raporu oldugu iddiasi. Bayrakli belediyesi binanin 9 Eylul universitesi akademisyenleri tarafindan denetlenmesini ve rapor alinmasini oneriyor, apartmada yasayanlarin cogu kiraci. Apartman sakinlerinin cogunlugu durumu ciddiye almiyor ve tartisma cikiyor. Sonucunda bu denetlemeyi yaptirmiyorlar. Birkac ev sahibi kendini guvende hissetmedigi icin evi satip gidiyor, digerleri oturmaya devam ediyor. Bununla ilgili haber linki: https://www.cnnturk.com/sm/turkiye/yerle-bir-olan-binalara-curuk-raporu-verilmis-eski-yonetici-anlatti

    Ben acil bir durum icin gecen ay Izmir'e gelmistim ve depreme yakalandim. Cocuklugumdan beri Izmir'de sayisiz deprem yasadim ama bu kadar siddetli ve uzun suren ilk defa oldu, ilk defa cok korktum. Izmir buyuksehir olmasina ragmen aslinda cok kucuk bir yer. Rastgele muhabbete basladiginiz insanla 10 dakika icerisinde tanidiginizin tanidigi cikiyorsunuz. Biz depremden fiziksel olarak etkilenmedik ama yasanan aci hepimizin acisi. Cok korkunctu, dilerim boyle bir seyi tekrar yasamayiz. Hepimize gecmis olsun.


  • @ecom, içinde söyledi: Deprem

    ük bir üniversitenin varlığı orada ev sahipleri gerek ogretim gorevlilerine gerekse üç beş öğrenciye yüksek kira gelirlerine alışık üzerine gökdelenler ve yapilan adliye iyice bölgenin fiyatını haksız şişirdi... 30 yıllık binaların diyorsunuz ama bu koltuk değil dolap değil ev yani 30 yıl bir ev için eski değil bence burada hırsızlık var izmirde asla yüksek kat olmamali binalarda zaten o bile başlı başına büyük hata...arkadaslar yıkılan gecekondu yok çünkü az katli ben bir izmirli olarak izmirin bu depremde en buyuk avantajinin 3 te 2sinin gecekondu yani alçak katli binalar olduğunu düşünüyorum yoksa daha vahim olabilirdi durum allah beterinden korusun bende iki küçük çocuğumla yakalandim ve asla unutamayız yasadigimiz deprem

    Haklısınız, bahsettiğim bölgeyi bayraklı diye genelleme yapmış gibi olmuşum lakin haberler sürekli bayraklı dediği için ben de aynı şekilde bahsettim sanırım. Bahsettiğim bölge bayraklı'nın mansuroğlu, manavkuyu ve adalet mahallesi idi.

    30 yıllık binadan kastım ise, 1999 ve öncesinde deprem yönetmeliği öncesi yapılmış, projesinde (belki) hiçbir teknik kişinin çalışmadığı çok katlı yapılar. Hoş yönetmelik var ama uygulamak önemli. Doğru.

    Ev bakarken, kırık dökük hatta gözle dahi çürük olduğunu görebildiğim daireler için 2500-3000 TL gibi paralar isteniyordu. Burası çatlak, bu kolon dökülmüş dediğimde bana "boyasız veriyoruz boyasız alırız diyen" ev sahibi bile vardı. Bu paralara bu hizmet inanılmaz birşey. Hal böyle olunca, kimse bu gelir kapısını bir kaç seneliğine yok etmek istemiyor ve dönüşüme sokmuyor.


  • Ayla hepimize umut oldu...


  • Hayatta mucizeler vardır ve bugün onun adı Ayda oldu... o yüzü unutmam mümkün değil.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

108
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

423.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum