Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @Erdem.M adlı arkadaşımla aklımıza bir şey takıldı. Şimdi ikimiz de J1 ile AMERİKA'ya gidip work an travel yapmayı düşünüyoruz ve WAT programının sonunda F1 geçiş yapıp kazandığımız meblağ ile community collage'a geçiş yapacağız. İkimiz de dil öğrencisiyiz, speaking dahil hiçbir problemimiz ingilizce diline ait bulunmamaktadır. Aklımızıza takılan konu şudur:

    1. Community Collage'da hangi bölümü okumak bize amerikada hayata bağlar greencard almamıza yardımcı olur, grafik ve tasarım gibi birçok bölüm varmış sanırım.
    2. 2 yıllık Communty Collage bittikten sonra 4 yıllığa geçmek için bir yol var mı para vermeden? İnek öğrencilerin direkt geçebildiğini duydum ama emin değilim.

    3. OPT dönemi ve OPT sonrası GREENCARD evresine nasıl geçiş yapabiliriz? Sponsor bulmak zor mu? H1B geçiş zor mu? Hangisini uygulamak mantıklı?

    4. Sertifika programları diye bir şey varmış sanırım 2 yıl okumaya bile gerek kalmadan belli başlı sertifikalar ile çalışma hayatına geçiş yapılabiliyormuş. Bu sertifikalar nedir? Bilgi verirseniz seviniriz.

    Şunu da eklemek istiyorum, bütçe yaklaşık 20 bin dolar olacak. Sayısal bölümlerini yapmakta zorlanabiliriz. Herhangi bir eyalet önceliğimiz bulunmamaktadır, gerekirse accommodation ücretinden kaçınmak için van bile satın alabiliriz. Ek olarak ben belki 3. WAT yılımın sonunda F1 geçiş yapabilirim ve elimde 60.000$ yaklaşık para olur.


  • @crazycells Sizce Türkiye'de bulunan üniversite kişisel olarak herhangi bir eksi puan getirir mi?


  • @kaanvercetti bende 2017 senesinde sizin geçtiğiniz yollardan geçmiştim, aynı şeyleri araştırmıştım kesinliğinden emin olmamakla birlikte bildiklerimi aktarmak istedim
    1 - community college'lardan sonra opt yapabilirsiniz ve bildiğim kadarı ile bilgisayar bilimleri ve yazılım tarzı bölümlerde belli bir süre ek opt hakkı veriyorlardı
    2- cc bittikten sonra üniversiteye geçme işi biraz çetrefilli bazı derslerini saymayabiliyorlar ve üniversitelerin ücretleri out of state olduğunuz için çok yüksek bunun içine barınma, ulaşım, yeme-içme masraflarını eklerseniz kaçak çalışarak bunu başarılabileceğini pek zannetmiyorum ve her üniversitenin kabul şekli biraz farklı olabilir
    3- uber için 1 sene geçmişi olan bir ehliyet ,çalışma izni ve araba gerekiyor cc okurken bunu yapılabileceğini pek zannetmiyorum en fazla dersi kötü olan arkadaşlarına özel ders filan verebilirsin, şuan devletten herhangi bir yardım alındığında dahi gc vermiyorlarken kaçak çalışıldığında verirler mi bilmiyorum.
    4- opt dönemi gc işi tamemen işverenine bağlı eğer işverenin senin adına başvuru yaparsa alabiliyorsun ve opt de sadece okuduğun bölüm ile ilgili bir işte çalışabiliyorsun, ayrıca cc'den h1b yapamıyorsun diye biliyorum onun için üniversite mezunu olman gerekli.
    5- sertifika işini pek bilmiyorum fakat sertifika işinden gc yada çalışma iznini alabileceğinizi zannetmiyorum .

    • ayrıca wat için ne kadar uzun kalabileceğini pek bilmiyorum ''3.wat yılımın sonunda diye bir tabir kullanmışsın'' .

  • @DunyalilardanT cevaplarınız için çok minnettarım, ya belki wat'ımın ilk yılının sonunda geçerim orasına henüz karar vermedim. türkiyede okuyacağım üniverstede 4 yılım olacak, 2 yıl yapsam bile bana yeter. kaçak çalışmayı konudan sildim, eğer sokak müzisyenliği tutuluyorsa elektrik gitar da çalabilirim belki yolumu bulmak için bir yolunu bulacağım artık ama elimde zaten wat'dan gelen en az 15 bin dolar para olmuş olacak bir yıl yapsam bile direkt onla F1 geçip. 2 yıl yapsam 30 bin dolarım olur, bu konuda kendime oldukça güveniyorum. en can alıcı son 2 soru, sertifika işi hakkında ben de detaylı bilgiye rastlayamadım. anlaşılan opt ile okuduğum bölüm ile ilgili bir işte çalışıp kendime sponsor olunmasını sağlamam gerekiyor greencard'a geçiş yapabilmem için.


  • @kaanvercetti Öncelikle herşey gönlünce olsun.
    Ek bir bilgi Work and Travel programı bildiğim kadarı ile senin final dönemin bitince başlıyor (genelde mayıs sonu) ve okulunun açılış tarihine kadar devam ediyor. sen geldiğinde bir sonraki sene için tabii ki başvuru yapabilirsin fakat bu kesin olarak gideceğin anlamına gelmez vizeyi vermek konsolosluğun insiyatifinde. Elbet yapanlar vardır forumda yapan birinin yada daha fazla ve net bilgisi olan birinin cevaplaması daha iyi olur. Ben benim bildiklerimi aktardım ve kesin doğrudur demiyorum.


  • @kaanvercetti

    1. Hayalleriniz çok büyük. İnşallah ulaşırsınız. Ama bence, o hayallere, grafik, tasarım gibi başarının subjektif, rekabetin yoğun ve çetin olduğu alanlarda değil; ancak yazılım, sağlık bilimleri gibi her daim kalifiye eleman açığının olduğu alanlarda ve çok çalışarak ulaşabilirsiniz. Sayısal alanlar oldu ama, bu devirde ekmek orada. Adamlar en çok neye ihtiyaçları varsa, green card'ları ağırlıklı olarak o alanlarda çalışanlara veriyorlar. Hatta, işlerin pratikte tam olarak böyle yürüdüğünü iddia etmek güç ama, teoride, bir işverenin size green card çıkarabilmesi için, devlete sizin işinizi yapan bir vatandaş bulamadığını ispatlaması gerekiyor.

    2. Aklınızdaki "inek" tanımı nedir bilmiyorum ama, community college'dan üniversiteye geçmek, lisansa devam edebilmek için, ön lisansta ortalamanın (genelde 2.0 / 4.0) üstünde başarılı olmak gerekiyor. Üniversite college'dan daha pahalı. Haliyle, onun parasını vermek gerekiyor. Ama önce community college'dan başlayıp, sonra üniversiteye transfer olmak, college üniversiteye göre daha ucuz olduğu için, öğrencinin üzerindeki mali yükü hafifletir. Community college'lar da, üniversitelerin üzerindeki öğrenci yükünü hafifletir. O yüzden, üniversiteler, bazı community college'larla ortak programlar yaparlar. Yol haritanızı baştan çizer, hedeflediğiniz üniversiteyle ortak programı olan bir community college'a giderseniz, @DunyalilardanT 'nin bahsettiği fark derslerini almaktan muaf olabilirsiniz. Çünkü zaten alacağınız dersleri en başından ona göre planlıyorlar. Özetle, college'ı rastgele seçmeyin. Üniversiteyle aynı anda araştırın. Üniversitenin transfer şartlarını, college'ın o üniversiteye hazırlık olarak hangi programı ve dersleri önerdiğini iyi öğrenin.

    3. Anladığım kadarıyla, OPT bizim zamanımızdan beri epey değişmiş. Zira, bizim zamanımızda (2001 - 2004), okul bitince otomatik olarak bir yıl OPT hakkı kazanıyor, o bir yıl boyunca, istediğin işte çalışabiliyordun. Kendi alanında iş bulursan, tadından yenmiyordu. İşinde iyiysen, o OPT zaman içinde H-1'a, o H-1 zaman içinde green card'a dönüşüyordu. Ama o iş de kolay bulunmuyordu. Zira, sponsor bulmak çok zor. Genelde hepimiz, o bir yılı, dandik işlerde çalışıp, iyi bir iş arayarak geçirdik. Sınıfta 6 Türk'tük. Yalnızca birimiz kalabildi. Beşimiz geri döndük.

    O yüzden, green card hayalinde ısrarcıysak, green card'lı bir yabancı ya da bir vatandaşla evlilik seçeneklerini de es geçmeyelim.

    1. Sertifika, hele ki işsizliğin yüksek olduğu bir konjonktürde, ön lisans ya da lisans diplomasının yerine asla geçmez. Olsa olsa, biri üniversite mezunu, diğeri üniversite mezunu + tamamlayıcı bir alanda sertifikalı iki aday arasından, daha kalifiye olanın seçilmesine yarar. Özetle, kendisi tek başına bir değer değildir, ama var olan bir değere değer katar.

    Örneğin, inşaat mühendisliği bitirirsin. Üstüne bir şantiye yönetimi sertifikası patlatırsın. Müteahhit firma, sertifika hariç seninle aynı vasıflara sahip rakibini eler; seni işe alır. Bilgisayar Bilimi bitirirsin. Üstüne bir proje yönetimi sertifikası patlatırsın. Bilişim şirketi, sertifika hariç seninle aynı vasıflara sahip rakibini eler; seni işe alır. Hukuk bitirir, baro sınavına girerek, avukatlık ruhsatını alırsın. Üstüne bir de arabuluculuk sertifikası patlatır, ücretini arttırır, hem avukatlıktan, hem arabuluculuktan ekmek yersin. Tıp bitirir, onkoloji uzmanı olursun. Üstüne bir de robotik cerrahi sertifikası patlatır, yalnızca oturduğun yerden kemoterapi ilacı reçete etmek yerine, karaciğerden tümörü de sen kazırsın. Senede 300.000 Dolar yerine, 500.000 Dolar kazanırsın. Sertifika dediğimiz şey bu. Ama tek başına sertifikaya bel bağlanmaz. Sertifika, tek başına, bir meslek sahibi olduğunu belgelemez. Yalnızca, sahip olduğun meslekte, kendini geliştirmeye çalıştığını, işi daha ileriye götürmeye çalıştığını gösterir. Bu sebepten, sınırlı kaynağı işe yarayacağı meçhul sertifikaya gömmek yerine, meslek sahibi yapacak üniversite eğitimine yatırmakta fayda var.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Erdem-M, içinde söyledi: OPT, Community College hakkında soru

    @crazycells Sizce Türkiye'de bulunan üniversite kişisel olarak herhangi bir eksi puan getirir mi?

    Ayni anda Turkiye'de ogrenci olmak mi demek istediniz?


  • @kingocali vaktinizi ayırıp bu değerli bilgileri paylaştığınız için size ne kadar teşekkür etsem azdır hocam, minnettarım. Sorularıma yeterince ışık tutuldu. Collage ve üniversitleri iyice araştırmak, kalifiye eleman açığı olan bölüm neyse oraya yoğunlaşmak, üstüne o bölümden sonra o bölümü destekleyecek sertifikalar almak önünüzü açar diyorsunuz anladığım kadarıyla. Eğer şayet aklımdaki her şeyi sıkıntısız ilerletip o yönde adım atmaya başlarsam collage ve bölüm seçmek konusunda sizi rahatsız edebilirsem çok iyi olur. Tüm ilerleyişi forumdan da paylaşacağım. Önümde daha 2-3 yıl var fakat tüm planlarımı bu yola göre ayarlayacağım. Bir loto beklemekle ömür geçirmek istemiyorum.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Su basligi da incelemeyi unutmayin:

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/221/önlisans-ve-lisans-eğitimi-başvurular-sat-ve-act-sınavları

    STEM (Science, Technology, Engineering ve Mathematics) bolumleri icin OPT genelde 2 yillik oluyor, diger bolumler icin ise 1 yillik. Bu surecte sizi ise alacak birini bulmaniz lazim, bu cok kolay bir asama degil ama eger bolum konusunda esneklik varsa resmi siteden mesleklerin gelecekteki durumlarini da inceleyin:

    Planlariniza olumlu yonde etki edecektir.

    H1B icin maalesef Associate Degree yetmiyor, Bachelor Degree olmali. O nedenle 2 yilliktan 4 yilliga gecis yapmaniz sart. OPT size calisma sansi verecek, eger kendinize cok uyan bir iste ve sirkette calisiyorsaniz zaten sirket size sponsor olmak isteyecektir. Buradaki iliskiyi tek tarafli degil, cift tarafli olarak dusunun. Eger sirket, sizi ise yarar gorurse sizi tutmak icin caba sarfeder.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Ekleme olarak da her sertifika programina calisma izni hakki taninmiyor. Bunu ancak o programa basvururken ogrenebilirsiniz, ilgililere bu programdan sonra OPT alip alamayacaginizi sorarsaniz size olumlu veya olumsuz doneceklerdir. Ama cogunlukla olumsuz cevap beklemelisiniz. Cunku sonrasinda OPT hakki verilen sertifika programlarinin fazla sayida oldugunu sanmiyorum.

    Bence bunun yerine 4 yillik egitim daha dogru bir hedef. 2 yilliktan 4 yila gecmek de cok tercih edilen bir yontem. 4 yillik universiteye cok fazla para vermek yerine, once 2 yillik bir universitede daha ucuza okuyup, sonra 3. ve 4. yili baska okulda okuyabiliyorsunuz. Eger cok basarili bir ogrenci olursaniz burs bulmaniz mumkun olur, fakat buna ragmen yine de universitelerin tamamen ucretsiz olmasini beklememelisiniz.


  • @kaanvercetti

    Estağfurullah. Aynen öyle diyorum. Biz hamdolsun kendimizi geliştirmeyi becerdik. Ama Amerika'da tutunmayı bir türlü beceremedik. 14. defa lotoya dönüyoruz 🙂 İtiraf etmek icap eder ki, bu işler biraz da baht işi. Sizin yolunuz açık olur inşallah.

    2-3 seneye sağ kalacağımı da, forum üyesi olacağımı da garanti edemem. Ama Allah ömür verir, hala buralarda olursak, başım gözüm üstüne...


  • @crazycells değerli bilgileriniz için çok teşekkürler Ali hocam hepsini not aldım.
    @kingocali sizin gibi yardımsever kişilerin karşılığını alması gerek bence hocam umarım hayatınızda her şey yolunda gider, gönlünüzce olur. Yine de Allah büyük, ümidi kesmemek lazım.


  • Bir şey daha sormak istiyorum, Türkiye'de büyük ihtimal Hacettepe'de ya da Mersin Üniversitesi'nde "linguistics" bölümü okuyacağım. Bu bölümün birçok dalları var, adli dilbilimci kişileri FBI ve CIA'nın direkt işe aldığını bile biliyorum, Amerikan vatandaşı olmak ve orada eğitim görmüş olmak lazım tabi. Yurt dışında oldukça tutulan bir bölüm olduğunu fakat Türkiye'de henüz ciddiyeti olmayan bölüm olduğunu biliyorum. Ben nöro dilbilimden yürüyüp yüksek lisansı orada yapmayı düşünüyorum. Doktora da yaparsam dil terapisti olma şansım bile var. Sizce bu bölüm önümü açar mı? Türkiye'de okuyacağım 3 yılın da boşa gitmesini istemiyorum pek. Yüksek lisans ile OPT elde edilebilir mi? Yüksek lisans bittikten sonra beni orada ne bekler? Üniversite masrafları nasıl olur?


  • @kaanvercetti bölüm önününü açar mı sorusuna

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @kaanvercetti master sonrasinda OPT aliyorsunuz.

    Master ve doktora icin burslar oluyor genelde, onlara basvuru yapabilirsiniz diye dusunuyorum ama genel anlamda universitelerin ucuz olmasini beklemeyin. Maalesef benim bilgi sahibi oldugum bir alan degil, ama su resmi siteden eyaletlerdeki is olanaklarina ve meslegin gelecegine bakmanizi oneririm:


  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Erdem-M, içinde söyledi: OPT, Community College hakkında soru

    @Erdem-M Evet. @crazycells

    Bir eksisi olmaz, hatta baska ulkede universite okuyor olmaniz bazen okullarin ilk basvuru sartlarini (sinav gerekliliklerini vs.) yumusatmasina da neden olabiliyor. Su basligi incelemenizi tavsiye ederim:

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/359/amerika-da-transfer-öğrenci-olmak-üniversite


  • @kaanvercetti Ana dilin İngilizce olmadığı için, sağlıkla ilişkilendirilebilecek alanlar arasında en bahtsızı bu herhalde. Yine de, ne kadar çalıştığın, ne kadar tırmaladığınla doğru orantılı olarak, olmaz diye bir şey yok.

    Doktora yapıyorsan, direkt akademisyen ol; kendini kurtar zaten. Olmadı, bir dergide / bir web sitesinde full-time editörlük yaparsın. Olmadı, yüksek lisans / doktora öğrencilerine (tezleri konusunda) part-time proof-reading yaparsın. Olmadı, bir TESOL sertifikası patlatır, yabancılara İngilizce öğretirsin. Dil okulunda benim dilbilim mezunu, TESOL sertifikalı Tunuslu hocam da oldu; Amerikalı olup, Karşılaştırmalı Edebiyat doktorası yapmış, ama alanında iş bulamamış hocam da oldu (Sonradan buldu. Akademisyen oldu. Dil okulundaki öğretmenliği de, öğretme tecrübesi olarak işine yaradı).

    Yüksek lisansla OPT elde edilebilir. Lakin, sınırlı zamanda, alanında deneyim kazanmaya, iş bulmaya yetmeyebilir. Bence yüksek lisansa, doktoraya devam etme niyetini baştan belirterek başla. O şekilde, burs bulma ihtimalin de artar (Üniversiteler, akademisyen olarak yetiştirdikleri öğrenciyi daha ciddiye alıyorlar). Doktoraya devam ederken de, alanında iş bakmaya daha çok zamanın olur.

    Madem bölümünün çok farklı dalları var (Biz o kadar detay bilemeyiz), onlar arasında yükselmekte olanı bul. O alandaki bütün makaleleri oku. Yüksek lisans / doktora / burs mülakatında, danışmanını hırsın, öngörün ve donanımınla etkile.

    Bir de kardeşim, çok çok çok çalış. Öyle bir alanda kapılar başkasına açılmasın; sana açılsın istiyorsan, bütün rakiplerinden daha iyi olmak zorundasın.

    Allah yolunu açık etsin...


  • OPT konusunda ozellikle kurallara uymak konusunda dikkatli olmanizi gerektirecek bir haber:


  • @MySea, içinde söyledi: OPT, Community College hakkında soru

    OPT konusunda ozellikle kurallara uymak konusunda dikkatli olmanizi gerektirecek bir haber:

    The operation, which is ongoing, resulted in the arrest of 15 nonimmigrant students who claimed to be employed by companies that don’t exist.

    bunu yalancılar düşünsün hocam 😂


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

130
Çevrimiçi

40.9k
Kullanıcı

4.4k
Konu

426.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum