Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Merhaba amerika’da CPA sertifikasi konusunda bilgisi olan var mi acaba ? Almayi dusunuyorum ama Turkiye okul denkligi, almam gereken ekstra dersler, ortalama Masraf konusunda bilgiye ihtiyacim var


  • Bu konuyla ilgili bilgi veren olsa çok iyi olur.


  • sanırım kimsenin bu konuda bir fikri yok acca sertifikası ile avrupada geçerliliğimiz var fakat amerika ?


  • CPA, ABD’nin Mali Müşavirlik belgesidir arkadaşlar. Sınavı bilgisayar başında yapılır ve 4 oturumdur. CPA sınavına Türkiye’den girilemiyor maalesef. Ayrıca sınavın ön koşulu olarak eğitim var, üniversiteyi Türkiye’de bitirdiyseniz, Amerika’da yüksek lisans ile bu şart ancak tamamlanıyor ve de bu yüksek lisans sırasında da sınava giriş için istenen kredili dersleri almanız gerekiyor. Özetle bu şekilde.


  • @elo
    Serkan Ercinler İsimli blogger sayfasında böyle bir konudan bahsetmiş belki bir faydası dokunur..
    Amerika Birleşik Devletleri’nde Mali Müşavir Olmak
    https://serkanercinler.com/2017/12/31/amerika-birlesik-devletlerinde-mali-musavirlik-olmak/


  • çok teşekkürler cevaplar için türkiyedeki mali müşavirlik belgesinin bizim için bir avantajı olmuyor bu durumda


  • @ebtan Muhasebe/CPA içinde söyledi:

    çok teşekkürler cevaplar için türkiyedeki mali müşavirlik belgesinin bizim için bir avantajı olmuyor bu durumda

    Maalesef doğru. Önce Amerika için geçerli olan belgeyi almalısınız.


  • CPA olabilmek için sürece eğitim ile başladım. Bilgi vermek isterim Amerika ‘da CPA olmak isteyen arkadaşlara. Xavier üniversitesine yüksek lisansa başvuru yaptım. Master of accountancy bölümün adı ; yeterli krediyi (150 saat) sağlayacak gözüküyor. Başvuru için istenen belgeler arasında TR üniversitelerinin denkliği var. En çok zaman alan bu oluyor, çünkü üniversiteden kapalı zarfın direk denklik şirketine gitmesi gerekiyor. Süreç ilerledikçe paylaşıma devam ederim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @elo, içinde söyledi: Muhasebe/CPA

    CPA olabilmek için sürece eğitim ile başladım. Bilgi vermek isterim Amerika ‘da CPA olmak isteyen arkadaşlara. Xavier üniversitesine yüksek lisansa başvuru yaptım. Master of accountancy bölümün adı ; yeterli krediyi (150 saat) sağlayacak gözüküyor. Başvuru için istenen belgeler arasında TR üniversitelerinin denkliği var. En çok zaman alan bu oluyor, çünkü üniversiteden kapalı zarfın direk denklik şirketine gitmesi gerekiyor. Süreç ilerledikçe paylaşıma devam ederim.

    Hayirli olsun 🙂 Basarilar...
    Guncellemeleri bekliyoruz 🙂


  • @elo merhaba gelişme oldumu acaba hiç? 🙂


  • merhabalar arkadaşlar. foruma yeni üye oldum ama green card ve CPA konusunda bir geçmişim var. aklımda kalanlardan bahsetmek istiyorum.
    ben 2011'de green card talihlisi olarak amerikaya gittim. Santa Cruz'da (CA) yaşayan akrabalarımızın yanına yerleştim ve Santa Clara'daki bir dil okuluna başladım.
    gittiğimde ingilizce seviyem çok çok düşüktü. çok az anlayabiliyor ve yes/no dışında konuşamıyordum. dil okulunda yavaş yavaş ingilizcemi geliştirmeye başladım.
    2 ay sonra Santa Cruz'dan San Jose'ye taşındım. Böylece okula daha yakın yaşamaya başladım. Okuldaki dersler bittikten sonra okulda kalıp oradaki işlere yardım etmeye başladım. Tamirat tadilat işleri elimden gelir, bu yüzden işe yaradığımı görünce okulun sahibi bana ücret de ödemeye başladı. Ayrıca ortağı olduğu bir başka okula beni yönlendirerek o okulda da part time olarak servis şöförlüğü işi ayarladı. Böylece kendi kendime yetecek bir düzen kurmuş oldum.

    Ama ben amerikaya giderken türkiyede mali müşavirlik belgemi kazanmıştım. ve istanbulda babam ve ortağının işlettiği 25 yıllık bir muhasebe ofisimiz vardı. yani amerikada tutunamazsam dönüp başına geçebileceğim garanti bir işim vardı. oysa ben amerikada handyman dedikleri tamirat işlerini yapan biri olarak ve aynı zamanda anaokulu çocuklarını evlerine bırakan bir servis şöförü olarak çalışıyordum. yani türkiyede kazandığım vasıflarımı kullanamıyordum. ben de acaba amerikada mali müşavirlik yapabilirmiyim diye araştırmaya başladım. öncelikle türkiyeye geldiğim sırada üniversite diplomamı, transcriptimi ve mali müşavirlik lisansımı tercüme ettirdim. bu belgelerimle beraber sacramentodaki mali müşavirler birliğine şahsi olarak gidip başvuruda bulundum.

    benim belgelerimi alıp inceleyeceklerini ve 3 gün sonra tekrar gelmem gerektiğini söylediler. 3 gün sonra tekrar gittiğimde bana California'da mali müşavirlik yapabilmem için izlemem gereken yol haritasını çıkardılar. Buna göre öncelikle üniversite denkliğini elde etmem için muhasebe alanında eğitim veren bir bölümden 123 kredilik daha ders almam gerekiyordu. 123 krediyi en iyi ihtimalle 3 sömestrda alabiliyordum. bu işlemi hallettikten sonra 2 yıl bir CPA denetiminde staj yapmam ve daha sonra sınavları geçmem halinde amerikada kendi mesleğimi yapabilecektim.

    kendi ingilizce seviyemi ve türkiyede hazır bekleyen işim olduğunu düşündüğümde bu süreci tamamlamak bana açıkçası çok zor geldi. türkiyede bütün geçtiğim yolları burada tekrardan geçmemi istiyorlardı. eğitimiydi, stajıydı, sınavıydı derken ve bütün bunların benim seviyemin üzerinde bir ingilizce ile verildiğini de düşününce bu süreci tamamlamam için en az 4-5 seneye ihtiyacım olduğunu farkettim. ve bu yolu kafamdan çıkardım.

    artık amerikaya gelmemin üzerinden 1 seneden biraz fazla bir zaman geçmişti. ingilizcem ilk geldiğim zamana göre daha iyi bir seviyeye ulaşmıştı. karşımdaki kişi çok hızlı ve aksanlı konuşmadığı sürece ve argo kelimeleri fazlaca kullanmadığı sürece onu net bir şekilde anlayabiliyor ve kendimi ifade edebilecek kadar da konuşabiliyordum. ama türkiyedeki işimin verdiği rahatlıkla amerikada yaşamaya devam etmek için bir çaba göstermediğim de ortadaydı. süreci daha fazla uzatmamaya karar verdim. bir süre daha gezip, görebildiğim kadar yer görüp türkiyeye dönecektim. los angeles, san francisco ve las vegas gibi çevre şehirlerde biraz gezip eğlendikten sonra dönüş işlemlerime başladım. okula ve çalıştığım diğer anaokuluna haber verdim, akrabalarımla vedalaştım ve 2013 yılında, gidişimden 17 ay sonra türkiyeye geri döndüm.
    şu anda bahsettiğim ofisimde 6 yıldır mali müşavirlik yapıyorum. bu süreçte evlendim 2 yıldır evliyim. şimdi eşimle beraber tekrar green card çekilişine katılmayı düşünüyoruz. belki bu sefer tek başıma olmazsam daha farklı olur gibi düşüncelerimiz var. şu an kararsızım.

    umarım benim yaşadıklarım diğer arkadaşlara fikir verebilir, herkese iyi günler.


  • @msabankaya yaşadığınız şeyler çok garip ve şahsi düşüncem çok ama çok yanlış hareket etmişsiniz. greencard çıkmasına rağmen gidip tekrar geri dönmek ve sonrasında tekrar başvurmak.. epey çılgınca ama demekki şansınız varmış. Ortak noktamız ise son sınıf maliye okuyorum. bende mali müşavirlik ruhsatı için çabalıcam. Umarım greencard çıkana kadar kaderimiz bir olur sonrasının farklı olacağına gönülden inanıyorum 🙂


  • Merhabalar,

    2013 yılında İngiltere de işletme finansı MBA yaptım. 4 yıl İngiltere de kaldım. Türkiye ye döndüm. Askerlik sonrasında KPSS ve 2016 yılında ilk girişte SGS'yi kazandım. SGS sınavını kazandıktan sonra çalıştığım kurumdan farklı staj yeri aradım. 1,5 yıl sonra staja başlayabildim.
    Mali müşavirlik stajının 2. yılını Eylülde bitirdim. Denklik alma işlemini tamamladıktan sonra stajı bir yıl kısaltıp, 2020 Temmuzdaki SMM sınava girmeyi planlamaktayım.
    Aynı zamanda ACCA sınavına hazırlanmaya başladım. Greencard Başvurusu yapacağım 2021 yılı için. ACCA belgesi veya İngiltere de almış olduğum MBA, Amerika da herhangi bir eğitim almadan Mali müşavir olarak işe başlamama yardımcı olur mu? Eğitimler ve sertifikalara rağmen Amerika da Mali Müşavir olmak için tekrar baştan başlayıp Staj ve yüksek lisans mı yapmam gerekiyor? Şimdiden bilgiler için teşekkür ederim.


  • @BOURNE87 bulunduğunuz eyaletteki mali müşavirler birliğine gidip tüm dökümanlarınızın tercümesini ve asıllarını ibraz edeceksiniz. onlar da bu belgelere istinaden sizin aldığınız ders ve eğitimlerin amerikan sistemindeki karşılığını sorgulayacaklar. bu denklik çalışması sonucunda size yol gösterecekler. Benim sürecim böyle ilerlemişti, güncel olarak bir araştırma yapmadım ama bu tarz süreçlerde fazlaca bir değişiklik olacağını sanmıyorum. Dilerseniz gitmeyi planladığınız eyaletteki birliğe mail yoluyla ulaşıp, en doğru bilgiyi edinebilirsiniz.


  • @msabankaya. Bilgiler için teşekkür ederim.


  • @msabankaya Merhaba siz şuan abd de muhasebe işi mi yapıyorsunuz ? ben tic lisesi okudum, daha sonra işletme bitirdim. sigorta firması vs çalıştıktan sonra, 3-4 yıldır muhasebe işi yapıyorum.Bu süreç de de hep abd hayali olduğundan mali müşavirlik vs hiç bir başvurum olmadı.Siz şuan orada mali müşavirlik gibi muhasebenin üst dalında mı çalışıyorsunuz yoksa finans-muhasebe departmanı gibi bir iş mi?
    son olarak vaktinizi çaldım biraz uzun oldu ama, abd de benim gibi muhasebe belgesi olmayan ama okuduğu bölümler ile bu işi yapan insanlar
    muhasebe işi yapabiliyor mu orada ?teşekkürler.


  • @Nothing-Man ben muhasebe işimi şu an Türkiyede yapıyorum. abd'ye gidip yaşadığım sürede araştırmasını yaptım ama denklik konusu çok zorlu bir süreç gerektirdiği için uğraşamadım. Türkiyeye geri dönüp burada mesleğimi yapmaya karar verdim. Ama şimdi tekrar denemeyi düşünüyorum.

    Üstteki mesajlarımda izlenmesi gereken yolu anlattım. Denklik meselesi oldukça sıkıntılı. Türkiyede okuduğunuz okulun, aldığınız lisansın neredeyse hiçbir karşılığı yok.

    Ama şunu da unutmamak lazım. abd bir fırsatlar ülkesi ve lisansınız olmasa bile sahip olduğunuz bilgi ve tecrübe elinizdeyken karşınıza fırsatlar çıkabilir. örneğin üst düzey şekilde olmasa da yardımcı eleman gibi bir pozisyonda kendi alanınızda çalışma şansı yakalayabilirsiniz. böyle bir durumda da hem çalışıp hem de lisansınızı almak için gerekli yolu takip edebilirsiniz. işverenler bu tarz durumlarda çalışanlarına destek oluyor diye biliyorum.


  • @msabankaya teşekkürler cevabınız için okudum şimdi yazınızı, sanırım yüksek lisans veya buna benzer bir koldan ekstra yürümek lazım.Umarım bu sefer istediğiniz gibi olur sizinde hem gc hem orada ki hayat.


  • @Nothing-Man teşekkür ederim. buradan yüksek lisans yapmaktansa oradan eğitim almak daha mantıklı olabilir diye düşünüyorum. çünkü her şekilde burada aldığınız eğitimin denkliğine kontrol edecekler. ve kendi sistemlerine göre eksik kalan ders/konu/kredi/vb. alanları tamamlamanızı talep edecekler. yani burada yüksek lisans yaptım diye orada da yüksek lisans sahibi birisi gibi muamele göreceğim diye birşey yok maalesef. umarım hepimizin daha iyi şartlarda yaşama hayali gerçekleşir, size de bu konuda bol şans.


  • teşekkür ederim, yüksek lisans için orada yapmak iyi bir seçenek o zaman. tabi bu hemen gidip olacak bir düşünce değil ama ilerleyen zamanlar da neden olmasın,
    iyi günler.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

58
Çevrimiçi

39.8k
Kullanıcı

5.7k
Konu

418.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum