Irvine, California’dan an itibariyle selamlar.
Romanya ikametimden 30 saat 9 dakika süren (2 uçak, uçuş bekleme, LAX’ten Irvine’a sürüş) yolculuktan sonra dün ilk girişimi yaparak green card’ımın varış adresindeyim.
Cluj - İstanbul - Los Angeles uçuşu yaptım Türk Hava Yolları ile.
Yolculuğun en sıkıcı tarafı İstanbul havaalanında 7 saat beklemekti.
Cluj uçağından inip, doğrudan dış hatlar transfere geçtikten sonra B kapılarının bulunduğu en uç noktada sigara içme terası / tuvalet / sebil yakınlarındaki koltuklarda yarı uyuklama ile zaman öldürdüm Los Angeles uçağı kapı numarası belli olana kadar.
Yolculukta en çok dikkatimi çeken ayrıntılar Romanya çıkışında yaşandı. Havaalanı check-in görevlisi DV1 vizesinin bitim tarihine 15 gün kalmasına şok oldu. Ben de “ABD’ye girince 1 sene geçerli. Sonra kart veriyorlar.” dedim ki yanındaki kıdemlisi “Aynen öyle, eleman doğru diyor.” diyerek beni onayladı.
Ayrıca Romanya’dan çıkarken sınır polisi pasaportumu, Romanya uzun dönem oturum iznimi, green card vizemi ultrasonla ve büyüteçle inceledi. İlk defa denk geldim 6 yılı geçmiş Romanya tecrübemde.
Neyse Los Angeles uçağı kapısına vardığımda Gözen vizeyi kontrol etti ve turuncu dosyanın yanımda olup olmadığını sordu. Gösterdim. Zaten dış hatlar transfer yolcusu olduğum için başka kontrol yapmadılar.
Yolculuk 0 km ayarında bir A350 ileydi ve konforluydu. CAR SOS, çay, uyuklama ile kendimi ABD’de buldum.
Pasaport kuyruğu en az bir saat sürdü. Sınır polisine vizemi gösterdim. Turuncu dosyayı teslim ettim. İnanın dosyayı açması benimle kurduğu diyalogdan uzun sürmüştür.
Hiç nereden geldin, nereye gidiyorsun diye sorulmadı. Bu vize 1 yıla kadar geçerli bilgilendirmesi yapıldı. Adresimin aynı kalacağını belirttim ve ABD’ye hoşgeldiniz diye uğurlandım.
Not: Yanımda alkol, yiyecek olup olmadığı da soruldu. Bir karton duty free sigarası dışında da yanımda bir şey yoktu. Nakit para sorulmadı.
İstanbul uyuklamasında iniş saatinden tam 2 saat sonra teslim alınmak üzere Hertz’den araba ayarlamıştım.
Bavulu teslim aldıktan sonra araba kiralama ofislerinin shuttle’larının kalktığı mor yazıları takip ettim. Durup soluklanayım derken kendimi shuttle’da buldum.
Türk ehliyeti, Türk kredi kartı ve pasaportumla arabayı teslim alıp, carplayi aktif edip, 405 south’tan İrvine’a vardım. 481 dolar + 200 dolar depozitoya bir KIA Soul denk geldi. Fakat kör nokta uyarı sistemi arıza veriyor. Kesin sensörler kirlidir de o yüzdendir. Üstelemedim.
Romanya’da iken 1 aylık uluslararası limitsiz e-sim aldım holafly’dan ki 2 haftalıkla aynı fiyata denk geliyordu. Onu İstanbul havaalanında ve şu ana kadar ABD’de sıkıntısız kullandım.
10 Mart’a Nine Inch Nails konser bileti aldım. Hedefim California’yı solumak, kuzenim ve ailesi ile senele sonra vakit geçirmek ve tekrar Romanya’ya dönmek.
Orta / Uzun vadede tecrübeme göre ve ABD’de beni geçindirecek iş bulursam komple taşınmayı düşünüyorum. Onun dışında 2 yıl daha Romanya’da kalırsam vatandaşlığa başvuracağım. O yüzden gelecek benim adıma pek net değil.
Güzellik ve iyilikler bizimle olsun.
8 sene otomotiv satış sonrası hizmetler (GM ve Stellantis markaları) tecrübesi olan bir makina mühendisine ihtiyacınız varsa veya öyle birini tanıyorsanız bana belirtmenizi rica ederim.
Çünkü Linkedinde ne Romanya’da, ne ABD’de olumlu bir sonuca ulaşmış değilim henüz.