Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• @Nalcabasmaz Sizin icin resident olma tarihi 15 Agustos 2025.

Hem sizin hemde esinizin W2 bilgilerini income olarak gireceksiniz.

Obamacare yani marketplace'den aldiginiz saglik sigortasi eger 2025 yilinda alinmissa, yani 2025 de baslanmissa, 1095-A formuna ihtiyaciniz var. Email veya posta ile gelmediyse, kendiniz hesabiniza girip, print edebilirsiniz. O formdaki bilgiler de tax return yaparken girilecek.

Turkiye'deki 2 adet gider ile ilgili birsey yapmaya gerek yok.

Ancak, 1 adet kira gelirini, 15 Agustos tarihinden sonrasi icin beyan edeceksiniz. Unutmayin, 15 Agustos oncesini beyan etmenize gerek yok. Kira gelirini girerken, masraflar varsa onlari da girebilirsiniz. Ornegin, 15 Agustos sonrasi evde tamir yaptirdiysaniz, herhangi bir fatura odediyseniz, ev icin sigortaniz varsa ve ev icin odediginiz vergileri, tabii ki 15 Agustos sonrasi icin odediginiz miktarlari masraf gosterebilirsiniz. Ayrica, ev icin depreciation (27 yil uzerinden) yapabilirsiniz. (Bu biraz teknik bir konu)

Turkiye'deki Agustos ayina kadar olan calismanizi beyan etmenize gerek yok cunku 15 Agustos'dan oncesi.

Turkiye ile ilgili olanlari foreign income olarak gireceksiniz.

Taxslayer ve turbotax uzerinden kendiniz yapabilirsiniz. Veya en azindan son safhaya gelinceye kadar bilgileri girip, sonucu gorebilirsiniz. Sonra bunu muhasebecininki ile karsilastirabilirsiniz.

• ⭐⭐⭐⭐

@MySea ev konusuyla alakalı benimde bir sorum olacak türkiyede eşimin üstüne ev var ancak kirada değil kayınvalidem oturuyor. Gelir olmamasına rağmen mesela eve ödediğimiz sigorta, vergi, tamir masrafı vs bunları gider olarak gösterme hakkımız oluyor mu?

• @MySea 15 Agustostan sonra kira gelirim oldugu gibi Turkiyede ikinci baska bir ev icin kira giderim var. Ayrica kira gelirim oldugu eve ait kredi borcum/odemem var. Onlari da gostermem gerekmiyor mu acaba ?

• @Emre-Kurtulmuş Eger kira geliri elde etmiyorsaniz, masraflari gosteremezsiniz.

• @Nalcabasmaz Kira giderini gosteremezsiniz. Ancak kira geliri olan evinizin kredi borcu icin olan odemelerinin sadece faizlerini 15 Agustos sonrasi icin masraf olarak gosterebilirsiniz. Kredi borcunun ana parasini gosteremezsiniz.

• @MySea foreign income olarak belirtirken de 2 ayri durum var anladigim kadariyla ; Turkiye odedigi maaslardan kaynaginda vergiyi kestigi icin Abd de tekrar vergi odememek icin form 1116 yi kullanmak gerekiyor sanirim aksi taktirde hem TR de hem hem Abd de odenmis olur.

• @fahriakc Dogrudur.

• Arkadaşlar merhaba, 14 Şubat 2025’te Amerika’ya taşındım. 2025’te hiç çalışmadım, gelirim olmadı. Bu nedenle vergi formu doldurmadım, doldurmama gerek yok biliyordum. Geçenlerde bir arkadaş çalışmadıysan da gelirim yok diye doldurman gerek dedi. Bunu bilmiyordum, doğru mudur? Ne yapmam gerek? Vergi sistemi hakkında sıfır bilgiye sahibim. Los Angeles’ta yaşıyorum. Daha birkaç gün önce ilk işim için offer aldım, o da W2 sistemi, maaşımdan direk kesilecek diye biliyorum.

2025’te Amerika’da hiç gelirim olmadı ama Türkiye’de birikimim vardı, kız kardeşim 2025’te farklı tarihlerde Türkiye’den bana para gönderdi, bunlar gelir sayılmaz sanıyorum? Teşekkürler.

• @hDundar Hic gelir yoksa bile tax return yapmak iyi olur, ileride vatandaslik basvurusunda sorabilirler. Online yapabilirsiniz. Gelir 0, vergi 0, refund/borc 0 cikar.

Eger Turkiye'den gelir elde ettiyseniz, beyan etmelisiniz.

• Merhabalar,

Ilk kez vergi beyani vermek istiyorum ama biraz karisik.
    2023'de karti aldim. 2025 yazinda tam olarak yerlestim. Henuz calismiyorum, o yuzden de bir gelir elde etmis degilim. Gecen sene sadece kaydim olsun diye TurboTax'te falan beyan vermeyi denedim ama calismadigim icin eligible olmadigimi soyleyip yollattirmadi dosyayi sistem.
    Bu sene de bu sefer premium destek alarak deneyeyim dedim TurboTax ile. Bagladiklari kisi yine ayni gerekceyi soyleyerek "yollamaniza gerek yok" diyerek kesip atti.
    Ben burda aile kaynaklariyla yasiyorum. Gecen yaz basi TR'de kendi hesabima belli bir para koyup faiz geliri ile yasamaya basladim burda. Bunu da belirtmem gerek biliyorum ama nasil yapmaliyim? Form 1040 ustune form 1116 ve TD F 90-22.1 mi olmasi gerek?

• Merhabalar,
    Buradan okuduklarimla harmanlayarak yapay zekaya da birkac soru sorarak durumu final hale getirmeye calisiyorum. 20 Aralik 2025 tarihinde ABDye ilk girisimizi yaptik. 5 gun kalip tr ye geri donduk. Abd de hic gelirimiz olmadi 2025 yili icin. Bu surecte Turkiyede calisiyorduk. Anladigim kadariyla 20 aralik - 31 aralik icin tr deki maasimin 3te birini beyan edecegim (1040 formu ile) dual status oldugundan yapay zeka sunu soyledi;
    1040 + 1040-NR + 1116 (opsiyonel-gelir cok az oldugu icin). Ve dual status oldugu icin bunu online yapamayacagimi posta yoluyla yapma gerektigini ve ek olarak da Foreign Income Statement olarak bordro mu ekleyebilecegimi soyluyor.

Internet uzerinden su anki durumumda vergi bildirimini dual status olarak yapabiliyor muyuz?
    Bir de 1040-NR yapmama gerek var mi?

Tesekkur ederim.

• @eceslc statunuz 20 aralik 2025 tarihinde basladigi icin 11 gunluk sureye dair vergi bildirimi yapmaniz gerekmiyor. bunun sebebi o yilin 185 gunu abd icinde olmamaniz. sistem yapmaniza musade etmeyecektir zaten. diger turlu 185 gunun ustunde yerlesik olsaydiniz 2555 foreign income formu file etmeniz gerekecekti. 2026 icinde geliriniz turkiye'den devam edecekse bunu onumuzdeki sene foreign income olarak beyan edeceksiniz. vergi konularinda yapay zeka yanlis yonlendirebilir, dikkat etmekte fayda var.

• @tolga-a birkac ileti ustte bizim gibi giris yapan arkadaslar icin vergi bildirimi yapilmasi onerilmisti yanlis gormediysem. Nasil yapsam bilemedim su an 🤔

• @eceslc dedigim gibi sistem yapilmasina musade etmeyecek zaten.

• ⭐⭐⭐⭐

@eceslc yukarıdaki gördüğüm aynı 2 iletiden bahsediyorsanız durumlarınız aynı değil aslında tam olarak çünkü o kişiler şubat ve ağustosta giriş yapmış yani senenin belli bölümünde yasal oturumları başlamış ama sizin son 10 günde başlamış yasal oturumunuz. Diğer arkadaşımızında dediği gibi sistem yüksek ihtimalle izin vermeyecektir zaten size bunu chatgpt ile uğraşmaktansa direk irs websitesinde vergi mükellefimiyim gibi bir bölüm vardı oradan bakın derim yada direk turbotax hrblock gibi sitelere giriş yaparsanız ilk adımlarda sizden bilgileri alırken vergi bildirimi yapıp yapmayacağınızı söyleyebilir

• @apexcruel, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

Selamlar,
    Bu konu yeni göçmenler için en kafa karistirici konulardan biri sanırım.
    21 Aralık’ta GC hak sahibi olduk. O tarihte giren çoğu talihli gibi abd dışı işlerimiz devam etti.

Yilin 330 gününden fazla abd dışında olduğumuz için Foreign Earned Income Exclusion’a dahil oluyor muyuz? Oluyorsak 2025 tüm gelir için mi bakmalıyız yoksa sadece kalan 10 gün mü?

Eğer olmuyorsak o ayki maaşımızı 10/31 gibi bir oranla beyan etmemiz mümkün mü? 1040 formu ile mi yapmalıyız?

ABD dışı şirketimiz var ama faturalar giriş tarihi öncesi, ödemeler sonrası ise beyan yapmamıza gerek var mı yoksa 0 da olsa yapmak daha mı doğru? Ya da hangi tarihi baz almalıyız (fatura/ödeme)

Yanıtlar için şimdiden teşekkürler

@Emre-Kurtulmuş Bey merhaba tekrardan, bu iletideki gibi bizim de durumumuz. Ama TR den sadece maas aldik. Burada tax return yapilmasi seklinde yorum bildirilmis. Ek olarak, Turbotax de ilerlemeyi deneyecegim.

• Eğer Green Card sahibi iseniz (Permanent Resident yani), 185 gün limiti vs yok, vergiye tabi gelirler için beyan vermeniz gerekiyor. Bu gün limiti "Substantial Presence Test" olarak geçiyor ve sadece Permanent Resident olmayan alienler için geçerli. Permanent Residentler "Green Card Test" geçtiği için, o yılın sadece bir gününde bile ABD'de olsa beyan vermeli.

Eğer vergiye tabi geliriniz yoksa gelir olmadığı için beyan vermeyebilirsiniz, ama genel tavsiye bütün mükellef olduğunuz vergi dönemlerinde beyan vermeniz. İlk yılınızda sadece statünüzü kazandıktan sonraki dönem (ABD'ye ilk giriş) vergilendirilir. Bu günden sonraki bütün gelirlerinizi (Türkiye dahil) beyan edip vergisini ödemelisiniz.

Kaynak: https://www.irs.gov/publications/p519

• 23şubat2026 ile 13 mart 2026 tarihleri arasında ABDde bulunduk. Bizim ilk girişimizdi ssnlerimiz ve greencardlarımız geldi. Türkiyede devam eden çalışmamızdan dolayı bir gelirimiz var ve şuan hala Türkiyede yaşıyoruz. Eşimle gelir beyanı vermemiz gerekiyor mu

• @isik merhabalar, bu yılın son gunlerinde girmiş oldugumuz 10 gunluk donem için turbotax üzerinden ilerleyebilir miyiz? Aynı şekilde irs nin kendi sitesinde de doldurulabilir e-formlar var. Hangisini yapmak mantıklı? Yoksa formları manuel doldurup posta yoluyla mı yollamalıyız?

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

Çevrimiçi Kullanıcılar

113

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k

| | | |