Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Yurtdışından kazanılan gelirlerin vergileri (ABD'de yaşayan biri için)

Taşındı Vergi Sistemi
38 15 7.2k 14

• @elo Emekli maaşı en net olanı yani Tr emekli maaşı alıyorsan Abd'de başka vergi yok. Ben de faiz gelirleri ve gayrimenkuldan elde edilen gelirler kısmını hem Türkçe hem İngilizce okudum. Tr'de elde edilen bu gelirler Abd'de vergilendirilebilir yazıyor direkt ama Faiz Geliri kısmında Abd'de ödenecek vergi toplam gayrisafi faiz tutarının %15'ini aşamaz diyor. Ör: 1 yılda 100 tl mevduat faiz geliri elde ettin. Abd'de en fazla %15'i yani 15 tl vergi verirsin diyor. Ama net olarak ne kadar vergi verilir bu dokümandan anlaşılmıyor. Diğer gelirleriyle beraber beyan edince farklı oranlar mı oluyor? Mutlaka bir uzmana sormak lazım sanki.
    Ya da şu an Abd'de yaşayan arkadaşlardan Türkiye'de geçen sene bu tip gelirleri elde edenler varsa( faiz, gayrimenkul kira vs) ve beyan ettilerse onların vereceği bilgi çok değerli olur tabi. Nasıl bir vergilendirmeye tabi oldu bu gelirler?
    Açıkçası beni şaşırtan şu oldu: Anlaşma çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması ama sanki bir çok gelirde çifte vergilendirme yapılıyor ! Örneğin Faiz ve gayrimenkul geliri Türkiyede zaten vergilendiriliyor, o zaman neden Abd'de bir daha vergilendiriliyor? İlginç.
    @crazycells @sadriabi

• @erkoholland Yurtdisindan kazanilan gelirlerin vergileri (ABD'de yasayan biri icin) içinde söyledi:

@elo Emekli maaşı en net olanı yani Tr emekli maaşı alıyorsan Abd'de başka vergi yok. Ben de faiz gelirleri ve gayrimenkuldan elde edilen gelirler kısmını hem Türkçe hem İngilizce okudum. Tr'de elde edilen bu gelirler Abd'de vergilendirilebilir yazıyor direkt ama Faiz Geliri kısmında Abd'de ödenecek vergi toplam gayrisafi faiz tutarının %15'ini aşamaz diyor. Ör: 1 yılda 100 tl mevduat faiz geliri elde ettin. Abd'de en fazla %15'i yani 15 tl vergi verirsin diyor. Ama net olarak ne kadar vergi verilir bu dokümandan anlaşılmıyor. Diğer gelirleriyle beraber beyan edince farklı oranlar mı oluyor? Mutlaka bir uzmana sormak lazım sanki.
    Ya da şu an Abd'de yaşayan arkadaşlardan Türkiye'de geçen sene bu tip gelirleri elde edenler varsa( faiz, gayrimenkul kira vs) ve beyan ettilerse onların vereceği bilgi çok değerli olur tabi. Nasıl bir vergilendirmeye tabi oldu bu gelirler?
    Açıkçası beni şaşırtan şu oldu: Anlaşma çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması ama sanki bir çok gelirde çifte vergilendirme yapılıyor ! Örneğin Faiz ve gayrimenkul geliri Türkiyede zaten vergilendiriliyor, o zaman neden Abd'de bir daha vergilendiriliyor? İlginç.
    @crazycells @sadriabi

Maalesef konu hakkinda ayrintili bilgi sahibi degilim, o nedenle yonlendirmemeyi tercih ederim 🙂 eger bir kez vergi odediyseniz bu vergiyi ABD'de odeyeceginiz vergiden dusme yontemi var sanirim. "Foreign Tax Credit" diye arastirmalisiniz. Tabii sadece belli tur vergiler icin isliyor olabilir.

• @erkoholland bu sene pwc yardimiyla vergi beyani yaptim, tr de kira gelirim vardi onu gelir kismina yazip sonra foreign tax credit altinda tr de odedigim vergiyi beyan ettim, dolayisiyla aradaki fark vergilendirildi...çifte vergilendirmeyi onleme o sekilde oluyor, hem geliri hem digerinde odedigimiz vergiyi beyan edip tekrar odememize gerek kalmiyor

• @elo hem gelir hem de gider yazıyorsunuz ama anladıgım kadarıyla oran farkından dolayı ufak bir eksi ya da artı kalabiliyor yani sıfır ödeme olmuyor, ufak bir miktar ödeme olabiliyor.( tabi ki başka gelirleriniz veya gideriniz de olabileceğinden sadece bu 2 kalem olmuyor beyannamede). Doğru mudur?

• 2017 beyannamesinde gelir olarak us maas gelirim( sirketin verdigi vergi dokumanina tutan) ve turkiye kira gelirim vardi. Daha sonra giderler , saglik, cocuklarin okul masraflari, diger kabul olunan giderler..ve sonra maastan kesilen vergiler ( yine sirketin verdigi dokumana tutan) turkiye’de odedigim vergiler . Ucunun toplami sonucu odenecek ya da iade alinacak vergi cikiyor. Tabi hepsi icin bir suru ek dokuman var , doldurulmasi gereken, pwc yardimi almama ragmen 2 hafta civarinda surdu butun hepsini toparlamam

• ⭐⭐

@elo Yurtdisindan kazanilan gelirlerin vergileri (ABD'de yasayan biri icin) içinde söyledi:

Merhaba 1996 yilinda imzalanmis anlaşma, irs in sitesinden, emekli maaşı sadece kazanilan state de vergilendiriliyor digerinde degil, diğer gelirler iki tarafta da beyan edilip farkı ödenmeli diye anlıyorum dökümandan (ya da alınmalı )
    https://www.irs.gov/pub/irs-trty/turkey.pdf

Farkın ödenmesi ya da alınması gerektiğini tam olarak hangi kısımdan çıkarmıştınız?

• Selamlar. Green Card sahipleri USA'de yaşarken Türkiye'de elde ettikleri ve vergisini Türkiye'de ödedikleri gelirleri için USA'de beyan verirler mi? Bu gelirler vergilendirilir mi? Teşekkürler.

• Merhaba ben 04.06.2025 tarihinde ABD yr giriş yaptım ve yaklaşık 4 ay kadar birinin yanında çalıştım yasal olarak bildirim yapmadı bende yapmadım ve iki aydır serbest çalışıyorum Handyman olarak bildirimi nasıl yapmalıyım ve vergi ödemelerini nasıl yapmalıyım

• @Beyrutt Anladigim kadariyla, bildirim disi calismada sanirim cash olarak odendiniz. Digerinde ise kendiniz handyman olarak calisiyorsunuz.

Normalde, tum kazancinizi beyan etmelisiniz.

Handyman isindeki kazancinizdan, masraflarinizi dusebilirsiniz.

Bunlar:

Mileage veya aracinizin masraflari (ya mileage yada arac masrafini sececeksiniz, ikisi birden olmaz). Mileage icin gunluk kayit tutmaniz gerekiyor.

Ev ofis varsa, sq feet hesabindan genele gore yuzdesini hesaplayin. Bu yuzdeye gore, kira/mortgage, elektrik, internet, sigorta gibi kalemlerden belli oranlari hesaplayip, expense yazabilirsiniz.

Telefonu handyman isinde kullaniyorsaniz, belli bir orandaki phone bill dusebilirsiniz.

Handyman isi icin makine, alet, kiyafet, equipment vs aldiysaniz, bunlari expense gosterebilirsiniz.

Handyman isi yaparken, ogle yemeklerini cebinizden odediyseniz, expense gosterebilirsiniz.

Tabii ki herseyin receiptlerine sahip olmaniz lazim.

Yani sonucta, handyman gelirinizden yukarida belirttigim masraflari dusunce kalan miktar sizin net geliriniz. Bunun uzerinden vergi odeyeceksiniz.

• @MySea peki emin olmak için soruyorum cash olarak aldığı ödeneği de belirtmek zorunda mıyım.

• @Beyrutt Eger $400 uzerinde para odendiyseniz, IRS'e gore teknik olarak self-employed olarak kabul edilirsiniz. Ve self-employment tax odemek icin bunu tax return ile bildirmeniz gerekir.

• @MySea anladım çok teşekkür ederim

Benzer Başlıklar

• LLC Vergi Beyanları Hakkında

Vergi Sistemi
    7
    0 Oy
    7 İleti
    379 Bakış
    MySeaM
    @emresurmeli Onceki yil gelir olmamasina ragmen, bircok eyalette "no activity" beyani yapmaniz gerekir. Bunu bir muhasebeci yardimi ile geriye donuk yapabilirsiniz. Bu yilki vergi beyanina baslamadan once, tavsiyem, oncellikle gecen yilki no activity beyanini yapmaniz. ABD'de LLC sirketlerdeki giderlerin genel kurallari: 1- Giderlerin isle ilgili olmasi gerekir. 2- Belgelendirme sarti vardir, yani fatura, makbuz veya sozlesme vb gibi. Bu belgeler sirket adina duzenlenmis olmalidir. Eger belge yoksa, kanunen gider sayilmaz. 3- Tasarlanan veya planlanan harcamalari o vergi yili icin gider gosteremezsiniz. Fiilen gerceklesmis olmasi gerekir. 4- Giderler piyasa kurallarina uygun olmalidir. Kurallara uymayan giderler icin yapilan odemeler ortulu kazanc sayilir ve gider olarak kabul edilmezler. Vergi mevzuatina uygun kaydedilmeli. Asagidakiler genel giderlerdir: Personel maaslari, ofis masraflari (kira, elektrik, telefon, internet vb), arac ve ulasim giderleri, demirbas ve amortisman giderleri, reklam ve pazarlama giderleri, danismanlik hizmetleri, sigorta ve finansal giderler (sigortalar, bankacilik masraflari vb), is ile ilgili vergiler.
  • Vergi ödemesi yapmalı mıyım ya da beyan?

Vergi Sistemi
    1
    0 Oy
    1 İleti
    236 Bakış
    M
    Merhaba, amerikaya 2023 Aralık ayında girdim, evraklarım ve sosyal güvenlik numaram gelmediği için iş bulamadım ve çalışmadım, sadece amerikada açtığım banka hesabıma türkiyeden getirdiğim parayı yatırdım. 2024 Nisan ayında vergi ödemesi ya da herhangi bir beyan yapmam lazım mı?
  • ABD'den TR'ye para gönderirken en az vergiyi nasıl öderim?

Vergi Sistemi
    3
    1 Oy
    3 İleti
    380 Bakış
    hasbelkaderH
    @ayvalik10 tesekkurler cevabiniz icin. Turkiye deki hesap benim adima acilacak ve bu paranin faizi olursa onun vergisini IRS e odeyecegim.
  • ABD vatandaşlığı sonrası Türkiye'ye taşınınca gelen vergi beyan sorumluluğu

Taşındı Vergi Sistemi
    15
    1 Oy
    15 İleti
    2k Bakış
    MySeaM
    @fyro https://turbotax.intuit.com/tax-tips/family/tax-filing-requirements-for-children/L8ice6z0K
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

15

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.8k