ANKARA MÜLAKAT DENEYİMİ 19/11/2025
Herkese merhaba, Eşim asıl talihli (erkek, 49), ben (kadın, 48), 16 ve 13 yaşındaki kızlarımız ile mülakata katıldık. Yazılanları yaşlarımıza bakarak da değerlendirmeniz için detaylandırdım. Bu uzun metinde kronik sağlık meselesi olan eşim ve 16 yaşındaki kızımın Adli Sicil kaydı ile ilgili yaşadıklarımızı ağırlıklı anlatmak istiyorum. Bu konular dikkatinizi çekerse devam edin. Diğer detayları birçok arkadaşımız rafine anlatmışlar, orada daha az yorularak okuyabilirsiniz.
EVRAK LİSTESİ
Asıl Talihli (erkek )İçin
1- Geçerli Pasaport
2- 2 adet 5x5 fotoğraf
3- Evlilik cüzdanı ve 2 adet fotokopisi (Bilgi doldurulan sayfaların fotokopisi yeterli. Bizden iki tane aldılar.)
4- Diploma aslı ve önlü arkalı fotokopisi
5- Arşiv kayıtlı adli sicil kaydı ( e-devlet )
6- Vukuatlı nüfus kayıt örneği ( e-devlet )
7- Mali geçim kanıtları ( Banka hesap dökümü, ayrıca tapu götürmüştüm ama vermemeye karar verdim)
8- Sağlık Raporu
9- Askerlik belgesi ( e-devlet )
Benim İçin (kadın):
1- Geçerli Pasaport
2- 2 adet 5x5 fotoğraf
3- Arşiv kayıtlı adli sicil kaydı ( e-devlet )
4- Sağlık Raporu
5- Vukuatlı nüfus kayıt örneği ( e-devlet )
16 Yaş Çocuk İçin:
1- Geçerli Pasaport
2- 2 adet 5x5 fotoğraf
3- Arşiv kayıtlı adli sicil kaydı ( e-devlet )
4- Vukuatlı nüfus kayıt örneği ( e-devlet )
5- Sağlık Raporu
13 Yaş Çocuk İçin:
1- Geçerli Pasaport
2- 2 adet 5x5 fotoğraf
3- Vukuatlı nüfus kayıt örneği ( e-devlet )
4- Sağlık Raporu
+büyükelçilikten gelen emailde 16 yaşındaki kızımız için arşiv kayıtlı adli sicil kaydı istenmemişti. Fakat görüşmede sırasında istendi. (Aşağıda döküman meselelerinde detaylı anlatacağım)
+ustraveldocs kaydınıza dair belge/ekran görüntüsü, barkod hatası alan arkadaşlar profilinizde dil seçeneği ingilizce olarak değiştirip, hesaba tekrar giriş yapın. Düzeliyor.
+Ankara’da Navigasyon, internet sıkıntılı. Aracınızla gidecekseniz yola erken koyulmakta fayda var. Biz Çankayada kalmamıza rağmen, randevumuza 45 dak. gelemedik ve 09.00'da olan randevumuza geç kaldık. Yolda gecikmeden dolayı yaşlandık. Ama sorun olmadı, biz geldiğimizde 08.45 randevuları daha içeri alınmamıştı.
+İlk girişte, pasaportlarınızın istendiği kısımda, pasaportlarınızı metal çekmecedeki kapağı açarak içine koyun, üstüne değil
+Kıyafetlerinizde bozuk para unutmayın.
SAĞLIK RAPORU GÜNÜ
Kasım ayında yayınlanan yeni kararlarla kronik sağlık sorunu yaşayan bireylerin vizelerinin reddedilebileceği haberleri üzerine bu kısma değinmek istiyorum. Asıl talihli olan eşim 3.5 yıl önce tiroid kanseri teşhisi ile ameliyat oldu, ardından nükleer tıpta, halk arasına atom tedavisi denilen radyoaktif iyot tedavisi aldı.3.5 yıldır sağlığı düzenli takip edilmekte. Biz bu haber dolayısıyla sağlık randevumuza çok endişeli ve üzgün gittik. Üstelik bu görüşme için bu sene lise eğitimine İtalya'da devam eden 16 yaşındaki kızımızı da izinler alarak Türkiye'ye getirdik.
Reddedileceğimiz ön kabulüyle 17 Kasım sabaha karşı İstanbul'dan Ankara'ya yola çıktık.
Sağlık randevumuz saat 11.35'te idi, fakat Ankara'ya 10.30'da ulaşınca hemen Ungan'ların polikliniğine gittik. Bizi erken geldiğimiz için geri çevirmediler. Pasaportlarımızı, kızların aşı karnelerini alıp fotoğraflarımızı çektiler ve röntgene yönlendirdiller. Pazartesi için bize çok kalabalık gelmedi ama İstanbul’da kalabalıklara alışkın olduğumuz için olabilir. Her milletten insanın olduğu bekleme salonlarıydı.
Röntgenlerimiz çekildi ve röntgenden sonra çok beklemeden bizi sırayla muayeneye aldılar. Bize kan testi yapılmadığı için eşim gidip bizden kan alınmadı, sorun olmasın dedi. Yaşa göre kan testi gerekip gerekmediğini öğrendik.
Muayenenin hemen öncesinde:
Eşimin ameliyatı ile ilgili epikrizini, benim düzenli kullandığım ilaçların reçetelerini, 16. yaşındaki kızımın ameliyatlarının epikrizlerini yanımıza almıştık ve beyan ettik.
Muayene sırasında,
Handan Hanım, eşime ameliyatını ve tedavisinin takip aşamalarını tek tek sormuş. Bana da yukarıdaki bahsettiğim haberde geçen kronik hastalıkları sıralayarak tek tek sordu. Dürüstçe kullandığım ilaçların bilgisini paylaştım (Tiorid, reaktif hipoglisemi ilacı, bir de Hormon replasman tedavisi).
Handan Hanım 16 yaşındaki kızımı muayene ettikte sonra bana kızımın geçirdiği ameliyatların detaylarını sordu. Son olarak 13 yaşındaki kızımın toz alerjisinden bahsetti. Kızıma kullandığı ilaçları, astım ilaçları kullanıp kullanmadığını sordu. Kullanmadığını dürüstçe söyledi.
Eşim ve bana 6'lı aşı ile grip aşısı yapıldı.
Kızlarımızın birine grip aşısı ve 2. doz su çiçeği aşısı yapıldı, grip aşısı olan küçük kızımıza sadece su çiçeğinin ikinci dozu yapıldı.
Su çiçeği aşısı ülkemizde sadece 1 doz yapılmakta. Bizim kızların bebekliğinde bu aşıları devlet karşılamıyordu, fakat özelde tek doz yaptırmıştık: çünkü devletin aşı programı o zamanlar öyleymiş. Ben aşı konusunda çok hassas olduğum için Handan Hanım tek tek sorularıma cevap verdi. Aşı karşıtı değilim, koruyucu sağlık uygulamalarını önemsiyorum. Çocukların aşılarını özel hastanede yaptırdığım için çocukların aşılarını karnelerinden tek tek girdiler. Bazı aşılar e-devlete yansımamıştı. Eğer siz de çocukların aşılarını özel hastanede yaptırdıysanız, hem edevlet çıktılarını hem de karnelerinizi yanınızda götürün. Biz tüm bu sağlık kontrolü kısmını 2 saatte hallettik. 2 yetişkin ve çoğu aşısı tam çocuklarımız için 54.000 TL ödedik. Ertesi gün raporlarınızı saat 16.00-17.00 arası alabilirsiniz dediler.
18 Kasım günü Atamızı ziyaret ettik. Oradan da 18 Kasım saat 17.00'de çıkan raporumuzu aldık. Asistanlardan raporu teslim eden hanım, vizeye mani bir durum olmadığını belirterek raporlarımızı teslim etti. Tereddütlerimiz tam kafamızdan gitmese de, önemli ölçüde rahatladık. Ümitsizliğimiz azaldı.
MÜLAKAT GÜNÜ
Bizim mülakatımız 19/11/2025 tarihinde saat 09:00’daydı. Fakat internet meselesi ve navigasyonun da azizliğine uğrayarak saat 09.15’te binanın önündeydik. İnternete, yandexe güvenmeyin. Geciktiğiniz için endişe edecek de birşey yokmuş, çünkü biz gittiğimde 8:45 randevuları daha beklediğini öğrendik.
Evraklarımızı koyduğumuz şeffaf dosya, arabanın anahtarı ve eşimin cüzdanı yanımıza alarak, arabayı büyükelçisinin karşısındaki holding binası otoparkına bıraktık. 1.5 saat için 250 TL ödedik. İçimize oturdu. Otoparka araba bırakmak şart değil, civarda park yeri varmış sonradan keşfettik.
Saat 09:00 randevuları çağrıldığında içeriye girip bu kez içeride sıraya girdik. Çağrıldığımızda pasaportlarımızı metal çekmeceye koyduk. Güvenlik giriş kapısının önüne dizildik. Pasaportlardan isimlerimiz telefonda az duyulur bir sesle okununca, Xray cihazının olduğu kısıma girdik. Paltolar, kemerler, dosya, cüzdan, anahtarlık ve gözlük ne var ise kutuya koyup x-ray’den geçirdik. Kutunun birini aldım, x-rayi takip eden polislerden biri, paltonuzun cebinde bozuk para var mı dedi. Ben paltomun ceplerini açtırmadım ki diye cevapladım. Formal giyinelim aman dediğimiz için eşimde yılda bir iki kere giydiği paltosunun cebine bakma gereği bile duymamıştı. Cebinde yüzyıl öncesinden iki bozuk para kalmış. Utandı, bırakayım burada dedi. Sorun etmediler, bu sefer pantolon cebine attı. Siz cebinizde, cüzdanınızda, herhangi bir madeni para kalmamasına dikkat edin. Ne olduğunu bulana kadar geçişe izin vermiyorlar.
Oradan çıkınca sempatik görevliler sizi uzun yolun sonuna yönlendiriyor. Vize bölümünde, sizi karşılayan personeller var ve ne için geldiğinizi sorup yönlendiriyorlar. Orada bir hanım Green card bekleyen var mı diye sesleniyor ve sizi ilk olarak ödemeye yönlendiriyor. 1320 USD’yi kartla ödemek istedik ama kartı okumadı. Hem eşimin hem de benim uluslararası kullanılabilen kredi kartımızdan ödeme alınamadı. Neyseki yanımızda nakit de vardı, nakit olarak ödedik. Ardından bize verilen sıra numarası (80) ile ekranı takip ederek belgelerimizi teslim etmek istedik. İlk tersliği burada yaşadık. Biz çocukların vukuatlı nüfus kayıt örneklerini e-devletten alamayınca, hem çocukların hem de kendi nüfus kayıt örneklerimizi nüfus müdürlüğünden imzalı ve kaşeli aldık. Gişedeki hanım, bunlar olmaz, e-devletten barkodlu almanız gerekiyor dedi. Biz 18 yaş altı çocuklarınkini edevletten alamıyoruz ki, ayrıca imzalı mühürlü, gayet geçerli resmi evrak derken, memur cevaben yeniden randevu almanız lazım dedi. Ben mümkün değil, kızım özel izinle İtalya’dan sadece bu görüşmeye geldi. Yarın sabahta İstanbul’dan uçacak, bize bir çözüm önerin dedim. Bu arada kızım gözyaşlarına boğuldu. Kızım ağlamaya başlayınca içeriden başka görevlilere sordular ve bu evrakların geçerliliğini konsolosa açıklarız dediler. Biz bir sakinleştik. Sonra sırayla eşimin evrakları, sarı zarfı verdik, biz ve çocukların dosyaları ve sarı zarfları ayrı ayrı tek tek düzenledi. Ama biz paralize olduk. Dökümanlar ve hepimizin kafası çorba oldu çoktan.
Evlilik cüzdanının orijinali ile İki adet evlilik cüzdanı fotokopisi almıştık, ikisini de aldılar. Diploma orijinali ve fotokopisini aldılar. Posta kaydı yaptınız mı diye sordu, evet dedim. Biz barkodlu belgeyi bastırmıştık, o belgeyi verdik.
Görüşmeyi İngilizcemi Türkçe’mi yapmak istiyorsunuz diye sordu, Türkçe dedik.
Sonrasında mülakat alanına gittik, alan gibi düşünmeyin, bankoların karşısında sandalyeler var ve bankoda gerçekleşen mülakatları açık birşekilde izliyorsun. Bizi 20 numaralı bankoya yönlendirdiler. Ben bu mülakat alanını banko gibi hayal etmemişim. Oda vs. var diye düşünmüştüm. Bankoya bir şaşırdık hepimiz. Mülakatımız öncesinde, mülakatta olan birkaç kişiyi, aileti dinledik.
Erkek konsolos mülakatımızı yaptı.
Önce ödeme fişleriyle birlikte pasaportlarımızı aldı. Sonrasında parmak izi kayıtlarımızı alıp kısa bir yemin ettirdi. Türkçesini anlamadığımız için sadece eşim elini kaldırdı. Bizi uyardı biz gene anlamadık. Dökümanlar ile ilgili yaşadığımız ilk heyecandan sonra iflah olmadık.
Beyefendi Türkçe olarak;
1- Nerede yaşamak istiyorsunuz?( Jersey)
2- Neden oraya gideceksiniz? Tanıdık var mı ( İş hayatımız dolayısıyla, arkadaşlarımız var)
3- Amerika’ya hiç gittiniz mi? ( hayır )
4- Askerliğini yaptın mı? (Evet)
5- Burada ne iş yapıyorsunuz?
6- Amerikada iş planınız ne?
7- İngilizce biliyor musunuz diye sordu ve bana bir şey söyleyin dedi. Eşim, Hi, how are you today dedi. Hepimizde sessizlik, sonra bana döndü, Türkiye’deki işimi yapmak için Amerika’da da şirket açacağım dedim.
8- Yurtdışında hiç yaşadınız mı ( hayır, fakat işler burada karıştı)
Kızımızın İtalya’dan geldiğini söyledik ve kendisine DS 260’a kaydettiğimizden farklı ikinci pasaportu verdiğimizi söyledik. İtalya’da ne kadar süredir olduğunu sordu. Eylül 2025’te gittiğini, Temmuz 2026’da geri döneceğini söyledik. Ve kızımız için arşivli adli sicil kaydı istedi. Biz de bu konuyu araştırdığımızı ve kaymakamlığın 16 yaşta sicil kaydı oluşmadığı için evrak vermediğini söyledik. Beyefendi, pasaportlarınız burada kalabilir, 1 saat içinde hem kendiniz hem de kızınıza bu evrakı alın gelin dedi. Bir hanımı çağırdı konuştular ama o da biz 16 yaş çocuklar için bu evrakı gördük dedi.
Kızım tekrar ağlamaya başladı, bize yazdıkları beyaz kağıtla başımız dönerek, oradan çıktık. Kafası kopuk tavuklar gibi kısa süre kendi etrafımızda döndük. ::=)
Konsolosluğun karşısında bulunan binanın alt katında fotokopiciye gittik. Bakkal gibi bir yer. Kendi adli sicil belgelerimizi edevletten indirip bastırdık. Bu arada etrafta insanlara sorup, googlea bakıyoruz. Google’da 15 yaşını doldurmuş kişilerin edevlet şifresi aldığını görünce, eşime PTT’ye gidelim kızımıza şifre alalım dedim. Eğer alabilirsek, oradan evrakı ya da evrak alınamıyor yazısını alırız dedik. Otoparka 250 TL verip en yakın PTT’ye gittik. PTTde çok sürmeden sıramız geldi ve kısa sürede kızım e-devlet şifresi aldı. Oradan da sicil kaydı yoktur yazısını gene fotokopicide bastırdık ve eşim elinde evrakla koşa koşa konsolosluğa gitti. Bu arada elçiliğin arka tarafında arabanızı bırakabileceğiniz alanlar gördük ve bir 250 daha ödememeye karar verdik. Araba ile gelirseniz hemen o holding binasının parkına bırakmayın. Etrafta aracınızı bırakabileceğiniz yerler var.
O verdikleri imzalı kağıtla, eşim sırada beklemeden güvenliğe kadar gidip içeri girmiş. Fakat girdiğinde o tüm vize karmaşası bitmiş ve içeride bankolarda kimse yokmuş. Salonda güvenlik görevlisine kağıdı gösterip, elindeki belgeleri gösterip, görüştüğümüz beyfendinin görünüşünü tarif etmiş. 20 nolu bankoda tekrar ışıklar açılmış ve eşim beyefendiye evrakları vermiş. Sonra kendisinden hiç ses çıkmayınca, peki biz vizeyi aldık mı diye sormuş ve vizeniz onaylandı demiş.
Eşim yanımıza gelmeden hemen önce de Amerikan konsolosluğundan aradılar ve kızınız İtalya’ya gidecekmiş, ama pasaportunuz bizde. Ne yapmayı düşünüyorsunuz? dediler. Biz tedbiren 2. Bir pasaport çıkartarak büyükelçiliğe verdiğimizi, kızımın İtalyan vizeli diğer pasaportu ile ülkeden ayrılacağını söyledim. Tamam o zaman dediler.
Eşim çıkıp yanımıza geldiğinde, endişeden ve adrenalinden suratında renk kalmamıştı. Vize tamam dediğinde hepimiz sessizliğe büründük. Tekrar randevu alın şoku ile başlayan endişe dalgasından sonra gelen rahatlıkla pelte olduk.
16 yaş adli sicil kaydı konusuna tekrar gelmek istiyorum:
Biz DV web sitesinden okuduğumuz dünya geneli için yayınlanmış DV interview evraklarına bakarak, 16. Yaşındaki kızımın adli sicil kaydı için önce nüfus müdürlüğüne gitmiştik. Sonra Kaymakamlıktan evrak alamayacağımızı öğrenmiştik, ardından konsolosluktan gelen emailde gerekli evraklar içinde kızımız için istenen evraklarda da listelemeyince irdelemeyi bırakmıştık. Kızımız 16 yaşında diye mi istendi bu evrak, yoksa kızımız İtalya’da 10 ay yaşayacağı için mi bilmiyorum. Ama biz yaşadık, siz yaşamayın. 16 yaşındaki çocuğunuza e-devlet şifresi alın. Adli sicil kayıt belgesini de oradan alın. Kendi evraklarınıza ekleyin. Zira kaymakamlık bu belgeyi vermiyor. Doğru da yönlendirmiyor. Dökümanlarla ilgili olarak son notum: e-devletten alınabilecek evrakları e-devletten alın. Devlet kaşeli belge yerine karekodlu e-devlet belgesi alın. Fakat 18 yaş altındaki çocuklara vukuatlı nüf kayıt belgesini ancak nüfus müdürlüğünden alabiliyorsunuz.
Bir de sorulan soru dışına çıkmayın. Biz İtalya konusunu açtık, endişeden panikten bittik.
Çocukların okul kayıtlarını Amerika’ya almanın kolay, yormayan bir yolunu bulursak, 6 ayı beklemeden Amerika’ya yerleşeceğiz.
Mülakata girecek tüm arkadaşların yolu açık, şansı bol olsun...