Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• Vergi konusunda sıfır bilgiye sahibim. Bu konuda bilgili arkadaşların yardımına ihtiyacım var.

25 Haziran'da ülkeye giriş yaptım. Türkiye'ye uzaktan çalışıyorum. Sene sonunda kadar 18.000$ gelirim olacak. Bir önemi yok sanırım ama bu parayı Amerika'ya hiç sokmadım.

Temmuz ayında ev satışı oldu ve 40k nakit ile ülkeye eşim giriş yaptı. Girerken birikim paramız olarak belirttik. Satıştan kalan miktar ise Türkiye'deki hesabımda.

2 çocuklu bir aile olarak vergi bildirimi yapmak zorunda mıyım? Online olarak aracı firmalar var sanırım, bu firmaların en çok kullanılan ve en basit olanı hangisi?

Teşekkürler.

• @eceslc Normalde, WAT programi ile gelenlerin non-resident olarak tax return yapmalari gerekiyor.

Covid doneminde, resident veya non-resident durumuna bakmadan, vergi beyani yapmis olan herkese para gonderdiler.

Yazinizdan anladigim kadariyla, esinizin elinde bu vergi beyani ile ilgili herhangi bir belge yok. Bu durumda, 6-7 yil onceki bir beyandan dolayi sorun cikmaz diye dusunuyorum. Normalde, standard olarak vergi beyani belgelerini 3 yil saklamaniz lazim.

• @MySea çok teşekkür ederim cevabınız için 🙂

• ⭐⭐⭐⭐

@eceslc evet şimdi daha net oldu. 2019-2020 döneminde ilk sene hrblock ikinci sene için turbotax kullandım. 3 defa covid yardımı aldım o dönem herhangi bir sorun yaşamadım

• @eceslc ben de 2018 yilinda work and travel yaptiktan sonra non resident olarak basvuru yapmistim. Ne vize mulakatinda ne de ulkeye giriste bir problem yasadim.

• @Emre-Kurtulmuş çok teşekkür ederim cevap için

• @beste-imamoglu çok teşekkür ederim cevabınız için. Biz acaba resident olarak işlem yapmış olabilir miyiz kısmından emin olamamıştık. Ama bir önce cevap bizim için yeterli oldu 🙂

• @okokok Vergi bildirimi mutlaka yapin. Gelirinizi, nereden olursa olsun, bildirin. Iki cocuk icin zaten tax credit alirsiniz.

Cocuklar icin tax credit ve ayrica dusuk gelir icin earned income tax credit alirsiniz. Kesin tahmin yapmak zor ama sanirim birkac bin $ tax refund alabilirsiniz. 😊

www.taxslayer.com

Ocak ayindan sonra deneyin. Kullanimi kolay ve sizi step by step yonlendiriyor. State tax da oradan yapabilirsiniz.

• Merhabalar, saçma bir soru soracağım. 🙂 Öncelikle vakit ayıranın vaktini çaldığım için kusura bakmayın. Soruma geleyim: Kredi kartımda diyelimki 500 USD - Ödül para birikti. Ben bu biriken tutarı harcamalarda kullanmadım ve “Cash Back” olarak Checkin hesabıma transfer yaptım. Bu tutarı yıllık vergi beyanında bildirmek zorunda mıyım? Daha doğrusu gelir gibi mi düşüneceğim?
    Çok teşekkürler… Birde vergi bildirimi açısından en basit bildirim TURBO TAX gibi uygulamalar mı? (Bu kısma yanıt vermesinizde olur, forumda açıkçası aratmadım musait zamanda geçmişte yanıt veren bir arkadaşımız var ise bulurum ve okurum.) Araştırmadan peşin peşin soru sorulmasını kendimde olsam kızıyorum 🙂 🙂
    Syg. Tşk.

• ⭐⭐⭐⭐

@Redbeard turbotax ve hrblock daha önce kullandığım ve kolay olduğunu düşündüğüm 2 uygulama. Diğer soruya gelirsek biriken puanı hiç nakit hesabıma çekmedim ancak bofadan ilk hesap açtığımızda direct depositlerimizi onlara aktardık diye bize 100$ hediye nakit tanımlamışlardı checking hesabımıza ve sene sonunda bunla ilgili 1099 formu gönderdiler vergi dönemi için

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@Redbeard çok eskiden kenan programla ödemeyi resimlerle adım adım anlatmıştı aramada bulamazsan haber ver sana resimlerini atarım

• @ayvalik10 abi çok sağol , fırsat bulunca bakacağım…

• @Emre-Kurtulmuş Emre selam, çok sağol geri dönüş için… 1099 formunu ayrıca vergi beyanı zamanında mı kullandın? Yani sormak istediğim 100 USD’yi de gelirlerine ekledin mi? Yada sen eklemedin, banka 1099 formu ile aslında bunu beyan mı etmiş oldu? Anlamak için sormak istedim. Teşekkürler…

• ⭐⭐⭐⭐

@Redbeard vergi beyanı zamanında 1099 bildirimini yapıyorsun turbotaxde bunu otomatik soruyordu kolay bir adımdı

• Merhabalar,
    Son gelişmeler sonrası hızlıca ülkeye giriş yapan bizler için de 2025 yılı vergi beyannamesi durumu aktifleşmiş oldu diye düşünüyorum.
    Okulduklarımdan anladığım kadarıyla bir kaç soru işaretim oluştu, bilgi verebilecek arkadaşlar varsa çok sevinirim.

1- Kazançlarımız sadece girdiğimiz tarih itibariyle beyan edilecek. Bu da yılın maximum son 10 günü gibi bir duruma denk düşecek. Bu durumda ne kadar tutarın altında vergi yükümlülüğümüz oluşmayacak?
    2- Tek ortaklı bir LLC'im sahibiyim Katar'da. Beyanımı bireysel olarak belirtilen uygulamalarından yapabilir miyim yoksa çok daha karmaşık bir yapısı mı mevcut? Yapabilirsem hangi uygulamayı önerirsiniz?
    3- Beyan ettiğimiz gelirler arasında kira, faiz getirisi, maaş ödemeleri ve şirket için gelir kalemleri olmalı, kaçırdığımız bir madde var mı?
    4- 10.000 USD üstü ABD dışı hesapları hangi sistem üzerinden nasıl bildirmemiz gerekiyor?

Şimdiden yardımlarınız içib çok teşekkürler,

• @apexcruel
    Merhaba, Turbotax, FreetaxUsa gibi ucretsiz ya da cok cuzi bir miktar ucretli yazilimlari kullanabilirisiniz, bu yazilimlarin mantigi ise soru-cevap seklinde ilerleyerek otomatik olarak formlari doldurmanizi saglamaktadir. Sizlere size tavsiyem 10 gunluk sureciniz icin vergi beyani yapip yapmamaniz konusunda once IRS’in resmi sitesinde yer alan vergi beyani yapmaniz gerekip gerekmedigini ogrenebileceginiz su linki, https://www.irs.gov/individuals/check-if-you-need-to-file-a-tax-return uzerindenden kontrol etmeniz, daha sonra ise bir CPA’den bilgi almaniz yonunde olacaktir. Kolayliklar dilerim.

• @apexcruel Sizin 2025 yılı için vergi beyanı yapmanız gerekmiyor, eğer bir çeyrekten fazla bulunmadıysanız ve veya U.S. içinde en az $15,750 brüt geliriniz, bekarlar için (veya 14 bin küsür) olmadıysa diye biliyorum. Sizin durumu chatGPT’ye sorduğumda o da benzer cevapları verdi.
    Bende sizinle benzer durumdaydım, green cardı 9 Eylül 2024’te aldım, bir gün bile çalışmadan Türkiye’ye gittim 4 ay kaldım, Ocak 2025’de temelli geri döndüm, ki 2024 yılı içerisinde Türkiye’de banka hesaplarım, hisselerim, temettü ödemelerim vs. vardı, ama 2024 yılı için IRS tax return yapmadım. 2025 yılı için ilk kez yapacağım.

ChatGPT ekran görüntüsü ekliyorum. IRS’in sitesini de inceleyebilirsiniz.

IMG_1500.png

• Arkadaşlar merhaba. Bilgileri gördükçe kafam karışıyor. Şu anda bir yerde w2 olarak çalışıyorum. Aynı zamanda doordash ve uber yapıyorum ama daha yeni başladım. Bu arada Türkiye'ye de para göndermem gerekiyor oradaki kredilerim devam ettiği için. Şimdi ben uber ve doordashten kazandığım paranın vergisini gelecek yıl ödeyeceğim anladığım kadarıyla. Peki şu anda vergisini ödemediğim bu parayı Türkiye'ye gönderdiğim zaman sıkıntı yaşar mıyım. Bunun vergisini önden ödemem mi gerekir? Amerika için sorun yok sonuçta gelecek yıl ödeyeceğim ama vergisini henüz ödemediğin parayı yurt dışına çıkarmışsın der mi? Ya da Türkiye sen bu paranın vergisini ödemeden buraya gönderiyorsun, hayırdır der mi?

• @LG-LM6300, elinizdeki parayi istediginiz gibi harcayabilir istediginiz yere gonderebilirsiniz. Vergi beyani doldurunca ya iade alirsiniz elinize ek para gecer yada borclu cikarsiniz IRS'e elinizden para verirsiniz. Gelir vergisi paranizi istediginiz gibi harcama konusuna teknik olarak engel olamaz.

• @LG-LM6300, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani

Arkadaşlar merhaba. Bilgileri gördükçe kafam karışıyor. Şu anda bir yerde w2 olarak çalışıyorum. Aynı zamanda doordash ve uber yapıyorum ama daha yeni başladım. Bu arada Türkiye'ye de para göndermem gerekiyor oradaki kredilerim devam ettiği için. Şimdi ben uber ve doordashten kazandığım paranın vergisini gelecek yıl ödeyeceğim anladığım kadarıyla. Peki şu anda vergisini ödemediğim bu parayı Türkiye'ye gönderdiğim zaman sıkıntı yaşar mıyım. Bunun vergisini önden ödemem mi gerekir? Amerika için sorun yok sonuçta gelecek yıl ödeyeceğim ama vergisini henüz ödemediğin parayı yurt dışına çıkarmışsın der mi? Ya da Türkiye sen bu paranın vergisini ödemeden buraya gönderiyorsun, hayırdır der mi?

Bu mantıkla bakacak olursanız, delivery işlerinden kazandığınız geliri de vergisini ödeyene kadar harcamamanız lazım. Aynı şey.

w2 gelirin vergisini işvereniniz ödüyor ve para elinize net geçiyor, 1099 yani serbest işlerden elde ettiğiniz gelirlerin vergisini ise takip eden yıl siz ödüyorsunuz, o arada neyi, nereye harcadın, yurtdışına niye bu parayı yolladın vs. IRS’in sorusu değil, siz tax return işleminizi zamanında ve doğru yapın yeter.

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

139

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k

| | | |