@Enes-Aydın Bildigim kadariyla, C corporation icin IRS form 1120 kullanmaniz gerekiyor, hem gelir hemde masraflari bildirmek icin. Corporation vergilendirmeleri diger LLC lere gore biraz farkli. Avantajli taraflari olabilir. Ama ortaklar eger dividends aliyorlarsa, ayrica ondan da vergi odeyecekler. Biraz karisik. Eger hic bilginiz yoksa, bir muhasebeci bulmanizda fayda var.
-
Ben de ilk defa extension yaptım bu sene. Yeni bir muhasebeci bulmam lazım şirket için, eskisi iyi iş yapmamış.
-
herkesin bilerek ve isteyerek girdigi bir gemi bu . yaslilar her filimde once oluyor maalesef , gozlukluler ile aralarinda milim fark var 🙂 . latifemi iyi manalarsiniz insallah 🙂
-
@emresurmeli Onceki yil gelir olmamasina ragmen, bircok eyalette "no activity" beyani yapmaniz gerekir. Bunu bir muhasebeci yardimi ile geriye donuk yapabilirsiniz.
Bu yilki vergi beyanina baslamadan once, tavsiyem, oncellikle gecen yilki no activity beyanini yapmaniz.
ABD'de LLC sirketlerdeki giderlerin genel kurallari:
1- Giderlerin isle ilgili olmasi gerekir.
2- Belgelendirme sarti vardir, yani fatura, makbuz veya sozlesme vb gibi. Bu belgeler sirket adina duzenlenmis olmalidir. Eger belge yoksa, kanunen gider sayilmaz.
3- Tasarlanan veya planlanan harcamalari o vergi yili icin gider gosteremezsiniz. Fiilen gerceklesmis olmasi gerekir.
4- Giderler piyasa kurallarina uygun olmalidir. Kurallara uymayan giderler icin yapilan odemeler ortulu kazanc sayilir ve gider olarak kabul edilmezler. Vergi mevzuatina uygun kaydedilmeli.
Asagidakiler genel giderlerdir:
Personel maaslari, ofis masraflari (kira, elektrik, telefon, internet vb), arac ve ulasim giderleri, demirbas ve amortisman giderleri, reklam ve pazarlama giderleri, danismanlik hizmetleri, sigorta ve finansal giderler (sigortalar, bankacilik masraflari vb), is ile ilgili vergiler.
-
@hukukveonline bu durum bizim basimiza da geldi. Esimin ki 4ncu benimki 3 ncu seferde geldi. Her seferinde yenileme basvurusu yaptik. Eger izin veriyorsa online SSA hesabi acip oradan yapin.
-
ITIN ile bu problem çözülmez mi
-
Merhaba arkadaşlar,
2025 yazında J1 Summer Work and Travel programı ile New Hampshire (Salem), Canobie Lake Park bünyesinde çalıştım. Şu an Sprintax üzerinden vergi beyannamemi hazırlıyorum ancak bir noktada takıldım ve tecrübelerinize danışmak istedim.
W-2 formumdaki bilgiler şu şekilde:
Gross Pay (Box 1): 8,540.70 $
Federal Tax Withheld (Box 2): 554.91 $
Sprintax verilerimi girdiğimde, toplam vergi yükümlülüğümün (Tax Liability) 853 olduğunu ancak maaşımdan sadece 555 kesildiğini söylüyor. Sonuç olarak 298 $ federal vergi borcu (Amount you owe) çıkarıyor.
Asıl sorum şu: Sprintax doldururken "About Your College" kısmını atlıyor ve Türkiye-ABD arasındaki Vergi Anlaşması'nı (Article 20 - Tax Treaty) uygulamıyor.WAT öğrencileri için bu vergi anlaşması (5000 $ muafiyet) geçerli değil mi?
Aranızda bu yıl benzer bir borç durumuyla karşılaşan var mı? İşverenin az vergi kesmiş olması normal bir durum mu?
Sistem mi bir hata yapıyor yoksa SWT öğrencisi olduğum için bu %10'luk vergi dilimine girip aradaki farkı ödemem mi gerekiyor?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
-
Bana da her sene mail geliyor. TR'de bir gelirim yok. Vergi beyanında da aynı şekilde gösteriyorum, gelirim olursa da zaten belirtirim. Kendi verilerini koruyamayan bir şirkete değil SSN pabucumu vermem. İşin ilginç yanı kartı veya app kullanmama rağmen özel bir banka benim burada yaşadığının bilgisine nasıl ne hakla ulaşıyor? Devlet bankası olsa anlarım, legal ve etik olmasa bile kurumlar arası veri paylaşımı olabilir. Kaldı ki burada çoğu devlet kurumu birbirine veri vermeyi reddederken... TR'ye gidince üşenmezsem ne var ne yok kartları ve hesabı kapatacağım.
-
-
$ cinsinden, once evin maliyetini 2018'deki satin aldiginiz degerden hesaplayin. Eger bazi iyilestirmeler yaptiysaniz, bunlari da ekleyebilirsiniz maliyet olarak. Sonra satiginiz miktardan maliyeti cikartarak capital gain miktarini hesaplayin. Bunun uzerinden vergi odeyeceksiniz.
Bazi istisnai durumlar var:
Eger evi satmadan once son 5 yilda en az 2 yil evde yasadiysaniz, home sale exclusion var. Bu durumda bekarlar icin $250k, evliler icin $500k'e kadar vergiden muaf olabilir.
Foreign tax credit: Turkiye'deki ev satisindan Turkiye'ye vergi oderseniz, bunu ABD'deki ev satisindan dolayi odeyeceginiz vergiden dusebilirsiniz.
Ev satışını form 1040 ile bildirmeniz gerekir.
Evin satış detaylarını (alış/satış tarihleri, alış/satış fiyatları, masraflar) $ cinsinden form 8949 da bildirin. Kazanç veya zarar bu formda hesaplanır.
Form 8949'dan gelen toplam kazanç veya zarar, uzun vadeli (bir yıldan fazla elde tutulmuşsa, sizin durumunuzda 2018'den beri olduğu için uzun vadeli olacaktır) sermaye kazancı olarak bu forma aktarılır. Uzun vadeli sermaye kazançları, normal gelire göre daha düşük vergi oranlarıyla vergilendirilir.Home Sale Exclusion dan faydalanıyorsanız, bu indirimi Form 8949'da belirtmeniz gerekir.
Türkiye'de vergi ödediyseniz, Form 1116'yı doldurarak bu vergiyi ABD vergi yükümlülüğünüzden düşebilirsiniz.
Belirli limitleri aşan yabancı finansal varlıklarınız varsa, bunları IRS'e bildirmeniz gerekir.
FBAR (FinCEN Form 114): Yıl içinde herhangi bir zamanda yabancı finansal hesaplarınızın (banka, aracı kurum vb.) toplam değeri $10.000'ı aşarsa, bu formun doldurulması gerekir. (Bu form Hazine Bakanlığı'na (FinCEN) gönderilir, IRS'e değil).
Form 8938 (FATCA): Belirli limitleri (ikamet durumunuza göre $50.000 - $400.000 arası) aşan yabancı finansal varlıklarınız varsa, bu formun beyannamenizle birlikte doldurulması gerekir. -
Yok mu hiç tecrübe eden
-
@sisi_yd tubotx pro kullandik bizim icin doldurdu formu
-
ABD disindaki hesaplarinizin toplam bakiyesi 10bin dolar uzerine cikarsa , ABD disindadki tum banka hesap bilgilerini FINCEN ile bildiriyorsunuz. Bunu daha cok kara para aklamayi onlemek icin ABD istiyor. Biz 2019 senesinden beri hesaplarimiz bildiriyoruz bir sekilde 10bin dolari geciyor TRdeki bir hesap, o nedenle hesaplarin hepsini bildiriyoruz. Bu konuda yaptigimiz en onemli sey TRdeki hesap sayisini iki bankaya indirip oradan calismak, kullanilmayan kartlari ve hesaplari kapatmak oldu.
-
Arkadaşlar SSN numaram geldi bir de work permit diye bir şey duyuyorum grenncardlı olarak gelen biri ssn gelince work permite başvurmalı mı ya da bu ikisi aynı şey mi teşekkürler
-
Merhabalar arkadaşlar geçen yaz work and travela gitmiştim ve işverenlerimin bana W2 formalarımı gönderilmesiyle vergi iadesine başvurmaya karar verdim. Bunun için TurboTax'ı kullanmak istedim ve gerekli bilgileri doldurdum ancak gözden kaçırdığım bir yerde yanlışlıkla eyalet bilgileri için resident girdim ama nonresident'ım. Ben bu dosyayı e-file şeklinde gönderdim ve hiçbir şekilde geri alamıyorum veya duzenleyemiyorum. Bunu nasıl çözebilirim? Bilgisi olan varsa teşekkürler.
-
-
You Merhaba, 2016 da DC'ye taşındım, 2017 Kasım'da da DC ehliyeti aldım.2018'in ilk/ikinci ayında da DC'den New Yorka'a taşındım, sonra iş için oradan da Chicago'ya taşındım.
Bu arada elimde New York ve Chicago için imzaladığım ev leaseleri, New York adresimin üstünde olan paystublar ve hatta o zaman proofof income için aldığım "New York ofisinde çalışıyor" belirten yazı var. Bu iki eyaletin de vergisini ödedim TurboTax üzerinden ve elimde de belge var. Fakat Washigton DC "ehliyetin benim üzerimdendi ,full residemtinsin" diyor .Ve bir background check yapıyor şu an, 2018 için bana elimizdeki bilgi doğru mu diye. Ona göre benden vergi isteyecek.
Bu durumu çözecek muhasebe uzmanı ya da yönlendireceğiniz Hukukçu var mı ?
Tüm bilgiler bana yardımcı olabilir.
Teşekkür ederim. -
bu soruların cevaplanmış olduğu ilgili başlık surada:
https://yesilkartforum.com/forum/topic/286/türkiye-den-gelen-gelir-için-vergi
-
Ben de SSN alamayacagimiz kizim icin ITIN basvuru surecimden bahsedeyim. Biz ailecek J1 ile buradayiz. Ben universiteden maas aliyorum ve SSN'im var, esimin EAD'si ve dolayisi ile SSN'i var, fakat kizimiz icin SSN alamiyoruz calisma izni olmadigi icin. Boyle olunca da onu dependant gosterebilmek adina ITIN'e ihtiyacimiz var.
Oncelikle IRS'in sitesindeki agencylerden yakin olan birini arayip randevu aldim. Yanimizda doldurulmus tax return, guncel DS-2019'larimiz, pasaportlarimiz, kizimizin okulundan alinmis onun ogrenci oldugunu gosteren durum belgesi goturduk. Ben tax return'de Child Tax Credit'i isaretlemistim fakat ilk sayfada da yazdigi uzere sadece Dependant olarak $500 vergi indirimi alinabiliyormus onu degistirdi agency'deki kisi. Fotokopileri cekti ve W7 formunu tax returnle beraber gonderdi. Soyledigine gore state tax return, ITIN basvurusu ile beraber yapilmis olacakmis. Bizim bir daha state tax return yapmamiz gerekmeyecekmis, fakat ITIN gelince federali kendimiz yapacagiz. Agency, iki kere randevumuzu degistirmek zorunda kaldigi icin bizden bu islemler icin para almadi, bu yuzden normalde ne kadar tutuyor bilmiyorum. ITIN gelince burayi guncellerim.
Gelir vergisi / beyani
-
Vergi konusunda sıfır bilgiye sahibim. Bu konuda bilgili arkadaşların yardımına ihtiyacım var.
25 Haziran'da ülkeye giriş yaptım. Türkiye'ye uzaktan çalışıyorum. Sene sonunda kadar 18.000$ gelirim olacak. Bir önemi yok sanırım ama bu parayı Amerika'ya hiç sokmadım.
Temmuz ayında ev satışı oldu ve 40k nakit ile ülkeye eşim giriş yaptı. Girerken birikim paramız olarak belirttik. Satıştan kalan miktar ise Türkiye'deki hesabımda.
2 çocuklu bir aile olarak vergi bildirimi yapmak zorunda mıyım? Online olarak aracı firmalar var sanırım, bu firmaların en çok kullanılan ve en basit olanı hangisi?
Teşekkürler.
-
@eceslc Normalde, WAT programi ile gelenlerin non-resident olarak tax return yapmalari gerekiyor.
Covid doneminde, resident veya non-resident durumuna bakmadan, vergi beyani yapmis olan herkese para gonderdiler.
Yazinizdan anladigim kadariyla, esinizin elinde bu vergi beyani ile ilgili herhangi bir belge yok. Bu durumda, 6-7 yil onceki bir beyandan dolayi sorun cikmaz diye dusunuyorum. Normalde, standard olarak vergi beyani belgelerini 3 yil saklamaniz lazim.
-
@MySea çok teşekkür ederim cevabınız için

-
@eceslc evet şimdi daha net oldu. 2019-2020 döneminde ilk sene hrblock ikinci sene için turbotax kullandım. 3 defa covid yardımı aldım o dönem herhangi bir sorun yaşamadım
-
@eceslc ben de 2018 yilinda work and travel yaptiktan sonra non resident olarak basvuru yapmistim. Ne vize mulakatinda ne de ulkeye giriste bir problem yasadim.
-
@Emre-Kurtulmuş çok teşekkür ederim cevap için
-
@beste-imamoglu çok teşekkür ederim cevabınız için. Biz acaba resident olarak işlem yapmış olabilir miyiz kısmından emin olamamıştık. Ama bir önce cevap bizim için yeterli oldu

-
@okokok Vergi bildirimi mutlaka yapin. Gelirinizi, nereden olursa olsun, bildirin. Iki cocuk icin zaten tax credit alirsiniz.
Cocuklar icin tax credit ve ayrica dusuk gelir icin earned income tax credit alirsiniz. Kesin tahmin yapmak zor ama sanirim birkac bin $ tax refund alabilirsiniz.

Ocak ayindan sonra deneyin. Kullanimi kolay ve sizi step by step yonlendiriyor. State tax da oradan yapabilirsiniz.
-
Merhabalar, saçma bir soru soracağım.
Öncelikle vakit ayıranın vaktini çaldığım için kusura bakmayın. Soruma geleyim: Kredi kartımda diyelimki 500 USD - Ödül para birikti. Ben bu biriken tutarı harcamalarda kullanmadım ve “Cash Back” olarak Checkin hesabıma transfer yaptım. Bu tutarı yıllık vergi beyanında bildirmek zorunda mıyım? Daha doğrusu gelir gibi mi düşüneceğim?
Çok teşekkürler… Birde vergi bildirimi açısından en basit bildirim TURBO TAX gibi uygulamalar mı? (Bu kısma yanıt vermesinizde olur, forumda açıkçası aratmadım musait zamanda geçmişte yanıt veren bir arkadaşımız var ise bulurum ve okurum.) Araştırmadan peşin peşin soru sorulmasını kendimde olsam kızıyorum

Syg. Tşk. -
@Redbeard turbotax ve hrblock daha önce kullandığım ve kolay olduğunu düşündüğüm 2 uygulama. Diğer soruya gelirsek biriken puanı hiç nakit hesabıma çekmedim ancak bofadan ilk hesap açtığımızda direct depositlerimizi onlara aktardık diye bize 100$ hediye nakit tanımlamışlardı checking hesabımıza ve sene sonunda bunla ilgili 1099 formu gönderdiler vergi dönemi için
-
@Redbeard çok eskiden kenan programla ödemeyi resimlerle adım adım anlatmıştı aramada bulamazsan haber ver sana resimlerini atarım
-
@ayvalik10 abi çok sağol , fırsat bulunca bakacağım…
-
@Emre-Kurtulmuş Emre selam, çok sağol geri dönüş için… 1099 formunu ayrıca vergi beyanı zamanında mı kullandın? Yani sormak istediğim 100 USD’yi de gelirlerine ekledin mi? Yada sen eklemedin, banka 1099 formu ile aslında bunu beyan mı etmiş oldu? Anlamak için sormak istedim. Teşekkürler…
-
@Redbeard vergi beyanı zamanında 1099 bildirimini yapıyorsun turbotaxde bunu otomatik soruyordu kolay bir adımdı
-
Merhabalar,
Son gelişmeler sonrası hızlıca ülkeye giriş yapan bizler için de 2025 yılı vergi beyannamesi durumu aktifleşmiş oldu diye düşünüyorum.
Okulduklarımdan anladığım kadarıyla bir kaç soru işaretim oluştu, bilgi verebilecek arkadaşlar varsa çok sevinirim.1- Kazançlarımız sadece girdiğimiz tarih itibariyle beyan edilecek. Bu da yılın maximum son 10 günü gibi bir duruma denk düşecek. Bu durumda ne kadar tutarın altında vergi yükümlülüğümüz oluşmayacak?
2- Tek ortaklı bir LLC'im sahibiyim Katar'da. Beyanımı bireysel olarak belirtilen uygulamalarından yapabilir miyim yoksa çok daha karmaşık bir yapısı mı mevcut? Yapabilirsem hangi uygulamayı önerirsiniz?
3- Beyan ettiğimiz gelirler arasında kira, faiz getirisi, maaş ödemeleri ve şirket için gelir kalemleri olmalı, kaçırdığımız bir madde var mı?
4- 10.000 USD üstü ABD dışı hesapları hangi sistem üzerinden nasıl bildirmemiz gerekiyor?Şimdiden yardımlarınız içib çok teşekkürler,
-
@apexcruel
Merhaba, Turbotax, FreetaxUsa gibi ucretsiz ya da cok cuzi bir miktar ucretli yazilimlari kullanabilirisiniz, bu yazilimlarin mantigi ise soru-cevap seklinde ilerleyerek otomatik olarak formlari doldurmanizi saglamaktadir. Sizlere size tavsiyem 10 gunluk sureciniz icin vergi beyani yapip yapmamaniz konusunda once IRS’in resmi sitesinde yer alan vergi beyani yapmaniz gerekip gerekmedigini ogrenebileceginiz su linki, https://www.irs.gov/individuals/check-if-you-need-to-file-a-tax-return uzerindenden kontrol etmeniz, daha sonra ise bir CPA’den bilgi almaniz yonunde olacaktir. Kolayliklar dilerim. -
@apexcruel Sizin 2025 yılı için vergi beyanı yapmanız gerekmiyor, eğer bir çeyrekten fazla bulunmadıysanız ve veya U.S. içinde en az $15,750 brüt geliriniz, bekarlar için (veya 14 bin küsür) olmadıysa diye biliyorum. Sizin durumu chatGPT’ye sorduğumda o da benzer cevapları verdi.
Bende sizinle benzer durumdaydım, green cardı 9 Eylül 2024’te aldım, bir gün bile çalışmadan Türkiye’ye gittim 4 ay kaldım, Ocak 2025’de temelli geri döndüm, ki 2024 yılı içerisinde Türkiye’de banka hesaplarım, hisselerim, temettü ödemelerim vs. vardı, ama 2024 yılı için IRS tax return yapmadım. 2025 yılı için ilk kez yapacağım.ChatGPT ekran görüntüsü ekliyorum. IRS’in sitesini de inceleyebilirsiniz.

-
Arkadaşlar merhaba. Bilgileri gördükçe kafam karışıyor. Şu anda bir yerde w2 olarak çalışıyorum. Aynı zamanda doordash ve uber yapıyorum ama daha yeni başladım. Bu arada Türkiye'ye de para göndermem gerekiyor oradaki kredilerim devam ettiği için. Şimdi ben uber ve doordashten kazandığım paranın vergisini gelecek yıl ödeyeceğim anladığım kadarıyla. Peki şu anda vergisini ödemediğim bu parayı Türkiye'ye gönderdiğim zaman sıkıntı yaşar mıyım. Bunun vergisini önden ödemem mi gerekir? Amerika için sorun yok sonuçta gelecek yıl ödeyeceğim ama vergisini henüz ödemediğin parayı yurt dışına çıkarmışsın der mi? Ya da Türkiye sen bu paranın vergisini ödemeden buraya gönderiyorsun, hayırdır der mi?
-
@LG-LM6300, elinizdeki parayi istediginiz gibi harcayabilir istediginiz yere gonderebilirsiniz. Vergi beyani doldurunca ya iade alirsiniz elinize ek para gecer yada borclu cikarsiniz IRS'e elinizden para verirsiniz. Gelir vergisi paranizi istediginiz gibi harcama konusuna teknik olarak engel olamaz.
-
@LG-LM6300, içinde söyledi: Gelir vergisi / beyani
Arkadaşlar merhaba. Bilgileri gördükçe kafam karışıyor. Şu anda bir yerde w2 olarak çalışıyorum. Aynı zamanda doordash ve uber yapıyorum ama daha yeni başladım. Bu arada Türkiye'ye de para göndermem gerekiyor oradaki kredilerim devam ettiği için. Şimdi ben uber ve doordashten kazandığım paranın vergisini gelecek yıl ödeyeceğim anladığım kadarıyla. Peki şu anda vergisini ödemediğim bu parayı Türkiye'ye gönderdiğim zaman sıkıntı yaşar mıyım. Bunun vergisini önden ödemem mi gerekir? Amerika için sorun yok sonuçta gelecek yıl ödeyeceğim ama vergisini henüz ödemediğin parayı yurt dışına çıkarmışsın der mi? Ya da Türkiye sen bu paranın vergisini ödemeden buraya gönderiyorsun, hayırdır der mi?
Bu mantıkla bakacak olursanız, delivery işlerinden kazandığınız geliri de vergisini ödeyene kadar harcamamanız lazım. Aynı şey.
w2 gelirin vergisini işvereniniz ödüyor ve para elinize net geçiyor, 1099 yani serbest işlerden elde ettiğiniz gelirlerin vergisini ise takip eden yıl siz ödüyorsunuz, o arada neyi, nereye harcadın, yurtdışına niye bu parayı yolladın vs. IRS’in sorusu değil, siz tax return işleminizi zamanında ve doğru yapın yeter.
Benzer Başlıklar
139
60.6k
Kullanıcı
5.1k
Konu
533.2k