DV2025 sürecinin sonlarına yaklaşırken beklemenin ne demek olduğunu greencard çekilişi sayesinde öğrenmiş olduk... Mayıs 2024 yılında açıklanan sonuçla birlikte o güzel yazıyı görmüştük. Fakat bilmediğimiz sıralamanın ne kadar önemli olduğuydu. İlk başvurumda kazandım ve süreç nasıldı bilmiyordum. Kazanır kazanmaz internet araştırması ile danışman bulma kafletine düştük. Sevgili kazananlar ve gelecek yıl kazanacaklar öncelikle sakın ama sakın danışmana ihtiyacınız yok. Çünkü hem para hemde yanlış yönlendirme ile üzgünüm ki sonuçlar farklı olacaktır. Bu sayfa sizin tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. @gucarslan hocama bu konuda tekrar teşekkürlerimi sunmak isterim.
KAZANDIĞINI ÖĞRENME SÜRECİ
Mayıs 2024 yılında çekilişi kazandığımı öğrendiğimde 1 hafta içinde DS-260 formunu doldurdum. Doldururken yaptığım hata sadece
Kendim, annem ve babam için birthday city kısmını kütük olarak anlamış olmamdı. (Bu kısım evlilik sebebiyle açtığımda düzelttim.)
DOSYA TAŞIMA
Yeşilkartformu bulmadan önce bir danışman ile anlaşmıştık (üzülerek) ve bir miktar ödemesini yapılmıştı. Danışmana arada süreçle ilgili bir şey sorduğumda sorunun cevabı harici herşeyi anlatıyor konu farklı yerlere gidiyor ama ben bir türlü cevap alamıyordum
Bir süre kendimiz tamamen yeşilkartformu takip ettik ve KCC ile dosya taşıma süreçleri başladı. KCC ile dosyamızı taşıma durumunu sorduk ve hayır asla yapmayacağımız bir şey mülakat alamayız dosyanızın current olmasını bekleyin cevabını aldık ! Ama tabii her gün hala formdayken içim içimi yiyordu ve kendim KCC mesaj attıp dosyamı Viyana taşıdım ve kendilerine danışman diyen bu arkadaş ile iletişimimi kestim. Artık tamamen süreç bizdeydi. Hayatta aldığım en güzel karardı 
*GREENCARD SONRASI EVLİLİK
Greencard çıktığını öğrendiğimde bekardım ve şimdiki eşim ile uzun zamandır birlikteydik. Bizde evlenme kararı aldık.
Her ay current durumunu takip ederken MAYIS 2025'te evlendik. Evlendiğimizde hala dosyamız current olmamıştı. Evlendikten hemen 2 gün sonra kadınlar için pasaport ve kimlik yenilemesini yaptım.
Artık bu süreçte sadece bekleyeceğimiz dosyamızın aktif olması ve mülakat tarihinin gelmesiydi.
*SCHENGEN VİZESİ
Viyanaya dosya taşımamız benim 1 yıllık schengenim olması ve 20 eylülde biticek olmasıydı yani her türlü süreci kurtarıyordu. Fakat eşimin daha önce herhangi bir seyahati yoktu.
Öncelikle pasaportu güçlenmesi adına kasım 2024'de karadağ bölgesine gittik 1 hafta kadar orada kaldık.
Aralık gibi İspanya vizesine başvurduk ve 1 haftalık tam başvurduğu tarihlerde sağolsun vize vermişlerdi
Vize çıkıpta seyahat etmemek sorun olacağı için hemen ispanya girişli 1 hafta hollandada geçirdik.
Mülakat yaklaşırken yaz sebebiyle randevular kilitti randevu bulmak kolay olur diye danışman bulduk. Hem otel uçak randevularını biz ayarlıyoruz hemde kesin schengen aldırırız demeleri üzerine yine düştük. Tabii bir danışman vakası yaşandı çünkü schengen randevularını forumda bot yazan arkadaşımız sayesinde sürekli takip edip danışmana bakın randevu var kontrol edin diye işlerini biz öğretmeye başlamıştık. Fransadan schengen denk getirdik. Yaklaşık 20 gün sonucu bekledik ve RED ile sonuç gelince hayaller yıkıldı çünkü mülakata 1 aydan kısa bir süre vardı. Mülakat tarihine sevinemeden, eşimin schengen red sonucuyla yüzleştik... O gün bizi rahatlatan yana yakıla napıcaz diye dolanırken sakin kalmamızı sağlayan @gucarslan bir kez daha teşekkür ediyorum 
Gelelim mülakata 1 ay var ve hala eşimin schengeni yok. Dosya taşımak riskli, maliyetli ne yapacağız ? Son çare çalıştığım yerden hollanda için davet yazısı aldık (Keşke ilk başta yapsaydık tüm vize başvuruları maliyet). Red yediğimiz fransa ile başvurduğumuz yeni schengen arası sadece 1 HAFTAYDI !!! Chatgbt detaylı bir davet mektubu yazdırdık. Red yediğimizi ama bu seyahatin amacının toplantı olduğunu benim eşim olarak yanımda olacağını vs vs herşeyi chatgbt'de detaylıca yazdırdık.
Davet yazısı aldık fakat business schengen randevusu boş getirmek imkansız. Turist vizesi, kamyonu vizesi, her vize randevusu dolu 
Kendimiz aydında yaşıyoruz ve 4 temmuz için ankarada randevu bulduk. Hemen uçak biletleri ayarlandı ve 3 temmuz gecesi izmirde başlayan yangın hava uçuşlarını aksattı. 3 temmuz gecesi telefon başında bekliyoruz 4 temmuz sabah uçuş öğlen randevu var.
Ve beklenen mesaj geldi uçak rötar yaptı. Şöyle ki uçağı beklesek randevuya 2 saat kala orda, eğer uçak zamanında kalmaz tekrar rötar yaparsa izmirden ankaraya yetişmek imkansız.
Bir yandan yangın haberlerine bakıyoruz, bir yandan havalimanı uçak inişlerini haritadan takip ediyoruz.
Ve 3 temmuz gece 1'de eşim uçak biletlerini yakıp yola çıkma kararı aldı.
Sabah ankaradaydı ve randevuya yetişmişti.
25 temmuz günü Viyanaya gitmemize 9 gün varken pasaport elimize ulaştı ve 2 aylık vize basılmıştı eşim arayıp bunu söylediğinde kaldırama oturup ağladım
O yaşadığım rahatlamayı anlatamam...
Bizim için malesef ki bu sürecin en en yorucu kısmı maddi manevi bu kısımdı.
*MÜLAKATA DOĞRU
Mülakat tarihinin 7 ağustosta olduğunu KCC'den öğrendikten hemen sonra resmi 2NL mesajı beklemeye başladık.
Dipnot: Evlendikten hemen sonra eşimi kendim DS260 dolduruğumuz kısımdan add yaptım. Aynı kendimiz için doldurduğumuz şekilde DS260 formunu dolduruyoruz.
KCC'den maillle öğrenince kendim ve eşim için 2NL mesaj gelmeden 5 ağustos için muayene tarihi oluşturdum.
Viyanadanda mülakat maili alınca hemen cevap olarak mülakat günü orada olacağımı fakat evlendiğimi bilgilerimin değiştiğini eşimi daha önce DS 260 formunu doldurduğumu söyledim.
Maile ek olarakta evlilik cüzdanı ve eşim için comfirmation page sayfasını ekledim.
Aynı gün içinde dosyamı açtıklarını ve güncellememi istediler. Soyadımı evlilik durumunu ve hata yaptığım birthday city kısımlarını düzeltip son güncel confirmation page ile maili cevapladım.
*SAĞLIK MUAYENESİ
Mart ayında antikor testi yaptırdık ve çocukluk aşılarımızdan eksik olanlarının hepsini olduk
Benim sadece hepatit B antikorum çıktı. (Çocukken tüm aşılarım oldu hatta suçiçeği geçirdim fakat antikor negatifti.)
Olduğum aşılar
Hepatit A 6 ay arayla 2 doz (Tek doz yapıldı. Olduğumuz tarih itibariyle 2. doz yetişmedi.)
Su çiçeği 1 ay arayla 2 doz
KKK 1 ay arayla 2 doz
Tdap 1 doz (Eczaneden kendimiz aldık)
Polio yada OPA 1 doz
Gitmeden önce verem savaşa gidip evlilik sebebiyle verdiğimiz akciğer röntgenini tekrar bakmalarını istedim, süreci anlattım. Onlarda bakıp sadece sigaraya dair belirtiler var tüberküloz ile ilgili bir durum yok dediler en azından aklımızda kalmadı.
5 ağustos sağlık muayenesinde sadece kan testi ve genel muayene ücreti ödedik. Tüm aşılarımız tamdı idrar testide yaş itibari ile istenmiyordu.
İngilizcesi iyi olmayan arkadaşlar bizim durumumuzda ne yazık ki öyle
çeviri ve doktorun bilgisayara yazması ile anlaştık.
Molnarda yaklaşık 2 saat kadar kaldık ve sonrasında bize verdikleri yol tarifi ile röntgene geçtik.
Molnarda size bir evrak veriyorlar bu evrakta 3 adet imza var. 2 sini molnarda 1ini röntgen yerinde atıyorsunuz.
Ayrıca bu evrağı aldıktan sonra bilgilerinizi kontrol edin. Bizde eşimin doğduğu ilde harf hatası yapmışlar söyledik fakat sorun değil dediler.
Birde siz ilk girişte molnarda doğum tarihini gün/ay/yıl olarak yazsanızda sistemde ay/gün/yıl olarak atıyor röntgende bu durumu lütfen belirtin. Pasaport kontrolünde tarih ile ilgili kafaları karışabiliyor.
Röntgen sonuçlarını almamız yaklaşık 20 dk sürdü hemen teslim ettiler. Yalnızca üzerinde ad soyad ve doğum tarihi olan bir CD alıyorsunuz.
2 kişi yalnızca muayene ve kan testine 780 ödedik. Röntgende bir ödeme yapılmıyor.
Sonuçlar bana mail ile gelmedi eşime ikimiz adına göndermişler. Mülakat günü mesaj attığımda konsolosluğa gönderildi dediler. Spama düşebiliyor dikkat.
MÜLAKAT GÜNÜ
Viyana ulaşım konusunda aşırı ileri Wien Mobil uygulaması ile olduğunuz konum ve adresi yazdığınızda direkt size rotayı oluşturuyor.
Online 1 haftalık 20 Euro bilet ile ulaşımı o şekilde çözdük.
Mülakat günü heyecandan uyuyamıyor zaten insan öğlen 1'de mülakat için 6'da uyandık.
Aynı gün içinde bizimle mülakata girecek aileler ve arkadaşlarımız vardı iyiki onları tanıdık inanılmaz güzel insanlar hepsinin yolunun açık olmasını diliyorum 
Mülakat yerine 1 saat önce gittik. Biz burdan giderken 6 dosya ile gittik fotokopisi işte ya sorarlarsa diye ama yalnızca şu belgeler alındı;
Asıl talihli (Kadın)
Formül A
Formül B
Üniversite Diploma Aslı+Fotokopisi
Pasaport
Banka Dökümanı
Adli Sicil Kaydı İng.
İlişki kanıtı 10 sayfalık ss alınmış fotoğraflar
Not: Annemin kızlık soyadı sebebiyle onun içinde Formül A çıkardım. Çünkü babamın soyismi vardı FORMUL A'da ama hiç sormadılar bile.
Eşimden
Formul A
Formul B
Pasaport
Adli Sicil
Askerlik kaydı vs hiçbirşey istemiyorlar. Biz tarihçeli yerleşim, ikametgah vs herşeyi çıkarmıştık.
Alize hanıma mail atıp mülakatta bize yardımcı olurmu diye sormuştuk ve kendisi bizzat döndü gerçekten cennetlik 
İlk çağrıldığınızda evrak teslim ediyorsunuz, sonrasında ödeme yapıyorsunuz ve isminiz söylenmesini bekliyorsunuz ( Soğuk ve sessizlik
)
Bize sıra geldiğini cam kısmından anladık diplomamı gördüm fakat herkes seri olarak çağrılırken bizde bir duraksama oldu. Evraklar gidip geliyor, başkaları bilgisayarın başına geliyor o arada biz ecel terleri döküyoruz.
Sıra bize geldiğinde Alize hanım yardımcı oldu, önce parmak izleri sonrasında klasik herkesin yazdığı sorular soruldu. Sadece bize yeni evlendimizi nerde tanıştığımızı sordu kaç yıldır birliktesiniz vs cevapladıktan sonra fotoğraflarımızı görmek istermisiniz dedik ama gerek yok dediler. Soruyu soran kadın aşırı rahat ve ağzında sakızla neşeli neşeli sordu
Dünyanın en rahat mülakatıdır iş görüşmelerinde bile patronlar daha kasıntı 
Sonra bayraklar çıktı ve o an rahatlama, tüm çabanın sonuç vermesi hissi tarif edilemezdi.
Perşembe mülakata girenlerin pasaportu cuma verilirken o gün tek pasaportu yetişmeyen bizdik. Kedi gibi 4,30 konsolosluk kapanana kadar etrafında dolandık ama sistemin çok yavaş olduğunu ve yetiştiremediklerini söyledi Alize Hanım, açıkcası tek bizim kalmamız bizi aşırı korkuttu ama endişe etmeyin sistem kaynaklı her şey yolunda pazartesi sizin için erkenden gelicez ve yetiştiricez dediler.
Pazartesi olduğunda biz yine konsoloslukta aldık soluğu pasaportunuzu alabilirsiniz maili ile yukarı fırladık
Polis şimdi mail attık bu ne hız deyip baya güldü hatta velhasıl kelam 1,5 yıllın özeti, endişe, korku ve mutluluğu bu yazı ile son buldu güzel dostlarım.
Tüm kazanan, süreci yeni başlayan arkadaşlarımızın yolunun aydınlık olmasını diliyorum. Bu sayfanın adminlerine, her sorumda cevap veren güzel insanlara, yeni tanıştığımız canımız arkadaşlarımıza teşekkür ederim.