Merhabalar,
Sormak istediğim bir kaç sorum var. Başından benzer şeyler geçmiş yada bu konuda bilgi sahibi olanlar varsa yardımcı olursa çok sevinirim çünkü zamanım çok azaldı.
Durumumu kısaca özetlersem;
Şubat 2024 te green card vizemi aldım. 11 Temmuz 2024 te ilk girişimi yaptım ama 3 ay sonra 10 Ekimde Türkiye'ye döndüm. Bazı sebeplerden ötürü (Tedavi olmak ve ABD de iş buluncaya kadar geçinebilecek para biriktirmek için) 2026 yazı veya sonbaharı gibi ABD ye kesin dönüş yapmayı planlıyorum. Bu durumda yaklaşık iki yıl ABD dışında kalmış oluyorum. Araştırma yaparken 1 yıldan uzun süreli ABD dışında kalmanın büyük sorun olacağını okudum. Ama bu bir yıllık süre daha çok vatandaşlık başvurusu için geçerli galiba. Benim şu anda vatandaşlık gibi bir derdim yok. Sadece green card hakkımı kaybetmemek istiyorum.
Geçen sene Green Card ve SSN i alıp öyle Türkiye'ye döndüm.
Geçen sene ilk giriş yaptığımda havaalanındaki görevli pasaportuma el yazısıyla 10 Jul 2025 yazıp damga bastı.
Sorum şu ; green card hakkımda sıkıntı yaşamamak için benim giriş yapmam gereken 1 yıllık süre 10 temmuzda mı yoksa Amerika'dan çıkış tarihim olan 10 Ekim de mi doluyor? Hangi süreyi baz alacağım?
Doğruluğundan emin değilim ama forumlarda green card ı almadan ülkeyi terk ederseniz pasaporta basılan damgadaki tarihe kadar kartınız olmasa bile ülkeye sorunsuz girersiniz, basılan o tarih bir bakıma vize görevi görüyor diye yazmışlar.
Benim kartım var dolayısıyla 10 temmuz benim için son tarih mi bilmiyorum.
Şu anda Amerika'ya gelsem de kalacak yerim olmadığı için havaalanından geri dönmek zorundayım. Orada bir kaç ay kalmak maddi açıdan çok büyük sıkıntı olacak.
Re-entry permit e başvurmayı düşünmüyorum çünkü bu başvuru için ABD sınırları içinde bulunmam ve süreç sonuçlanıncaya kadar beklemem gerekiyor. Hem kalacak yer sorunu hem de aylarca beklemenin maddi yükü nedeniyle bu yola başvurmayı düşünmüyorum. Forumlarda yazılanlara göre geçmişte bir ay gibi kısa süre içinde sonuçlananlar olmuş. Ama Trump döneminde malum süreçler çok uzatılıyor.
SB1 vizesi hakkında da biraz araştırma yaptım ama mecbur kalmadıkça bu yola da girmek istemiyorum. Çünkü SB1 vizesinde bir bakıma süreç en başa dönüyor. Yeniden vize randevusu almak, DS260 formunu yeniden doldurmak ücretini ödemek, yeniden Ankara'ya gidip doktor kontrolünden geçmek ve oraya da tekrar ödeme yapmak vs. Süreç en başa dönüyor maalesef.
Benim öncelikli amacım green card ve ssn elindeyken işlerimi hallettikten sonra ABD ye sorunsuz girebilmenin yolunu bulmak. SB1 vizesini son çare olarak düşünülebilirim.
Tedavimi olup yeterli parayı da biriktirip 2026 da geldiğimde doktor raporlarını ve durumumu anlatan imzalı bir yazıyı görevlilere göstermeyi düşünüyorum.
Çok uzattım farkındayım ama ayrıntıları bilirseniz daha net cevap verebilirsiniz diye açıklama gereği duydum. Toparlarsam;
-
Green card için bir yıllık yazılı bir kural yok belki ama uygulamada bir yılı geçirince sorun yaşamamak için havaalanından geri dönecek olsam da giriş çıkış yapmalı mıyım?
-
Cevabınız evetse bir yıllık süre 10 temmuzda mı yoksa 10 ekimde mi doluyor. En geç hangi tarihe göre giriş yapmalıyım?
-
2026 da geldiğimde bahsettiğim belgeleri gösterirsem geçerli olma ihtimali var mıdır? Yoksa reddedilme ihtimali daha mı yüksek?
Cevaplarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.