Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• @serel Bizde kari koca memurduk . Istifa ederken esimde cok arastirmisti . Mesajinizdan esime bahsettim , dedigine gore cogu memurun bilmemesi normaldir diyor . mesajinizdan esime bahsettim attigi mesaj su sekilde : (kendisi tir soforu olup yollarda oldugu icin ):

Memurlarin cogunun bilmemesi normal cunku pratikte cogu boyle spesifik durumla emekli olan ile daha karsilasmamislardir tam olarak cunku kanun daha yeni sayilir kanuna gore daha dogru duzgun emekli olan dahi yoktur simdilik. Biz tr de iken sgk ya falan gidip sormadim danismadim direkt kanuna baktim . Simdi yine kontrol ediyorum .
    Kanunda da 5510 sayili kanunun 50-51-52 maddelerinde istege bagli emekliligij sartlari duzenlenmis ozellikle 50. Ve 51. Madde cok onemli ve her seyi acikliyor . 51. Madde de 2. Fikrasinin c bendinde istege bagli sigortalilarin artik ayni kanunun 4. Maddesinin 1. Fikrasi b bendi geregince sigortali sayilacagi yani kisaca 4B li ( bagkurlu ) olarak sigortali olacagi belirtilmis .

Diye yazdi yine . Hatta bu sebeple esim cok ta albenisi olmadigini dusundugunden tr deki emekliligimizi devam ettirmek istemedi cok

• Malesef 5434 ile 5510 arasında emeklilik yönünden çok fark var. 5510dan emekli olmanın bir albenisi yok artık. Henüz 5510dan emekli olan olmadığından dolayı bilgi eksikliği var.

• Memur olup bir yıl ücretsiz izin kullanmak isteyenler için kanun maddesi ve örnek dilekçe formatı aşağıdadır.
    ....................Müdürlüğüne
    Okulunuzda /kurumunuzda.......................... olarak görev yapmaktayım. ‘’657 sayılı devlet memurları kanunun 108’nci maddesi e bendinde memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibariyle beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği halinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir’’ denilmektedir.
    Bu kapsamda; ..........(izin talep nedeni kısaca)........ maksadıyla .. / .. / 20.. – .. / .. / 20.. tarihleri arasında ücretsiz izin kullanmak istiyorum.
    Gereğinin yapılmasını arz ederim.

• @Duygu-0 bu maddeyi direk bu işi yapan müdüre sordum. 4/c den sonra 4/b çalışması olmaz ise hak kaybı olmadan maaş bağlanır ikramiye ödenir cevabı geldi.

• ben de devlet memuruyum, eşim de özel bir bankada çalışan, bana green card çıktı,eşimin önceki evliliğinden bir oğlu var şu an 21 yaşında,gidip gitmemek arasında kararsızım ayrıca.bir kaç sorum olucak 1-green card başvuru tarihimde üvey oğlum 21 yaşında küçüktü,onu da mülakata çağırmışlar,bizimle brlikte green card alma şansı var mı? 2-eşim ve üvey oğlum gelmeyecek Abd'ye ve Türkiye'de yaşamaya devam edecekler,gene de benimle mülakata gelmeleri zorunlu mu, pasaport ve sağlık raporu almaları şart mı?

• ⭐⭐⭐⭐

@Eric-Nortman

DV2026 kazananı iseniz sorularınızı DV2026 (2026 Green Card Lotosu) Aşamaları başlığında sorabilirsiniz. Sorunuzu bu başlıkta sorarken eşiniz ve üvey oğlunuz gelecekteki süreçte ABD’ye gelecek/gelmeyecek detayını da belirtmeniz gerekiyor, DV2026 süreci 30.09.26 tarihinde bitecek ve bu tarihten sonra onların göçmen vize alma şansı ortadan kalkacak, siz süreçleri olumlu bitirseniz bile onlar sizin yanınıza başka vize kategorisinde gelebilir ama bu kategorilerin bekleme süreleri uzun ve alma süreçleri çok meşakkatli.

YesilkartForum'da sorularınıza dogru yanitlar alabilmek için vize surecinizin detaylarini imzanizda belirtin lütfen. Imzanizi bu başlıktaki takip ederek olusturabilirsiniz.

Bilgilerininizi Excel dosyaya da eklemeniz süreciniz ve forum işleyişi için önemli

• @Uzuzi ücretsiz izin hizmet süresine dahil ediliyor mu?

• @minnesota hayir edilmiyor cunku prim odenmiyor. Sadece saglik hizmetinden faydalanabiliyorsunuz.

• @goodluck nasıl tekrar memur olabildiniz?

• Merhabalar herkese. Bu başlıkta TR'de memur olup ABD'de yaşayanlar veya yaşamak isteyenlerle ilgili hemen hemen bütün yazılanları okudum. Pandemi öncesi herkes olumlu konuşmuş, pandemi sonrası konuşulanlar gerçekten doğruları tokat gibi yüzümüze çarpıyor. eşimle ikimiz de memuruz. greencard çıkınca çocukların geleceği için ABD'yi denemeye karar verdik. 1 yıllık ücretsiz izin aldık. 7. ayımızdayız. deneyimlerimize göre evet eğitim gerçekten çocuklar için çok iyi ve onların geleceği kurtulacak. ama bize gelince o kadar iyi yaşamımızdan buraya gelmek çok zorladı bizi. 7. ayımızdayız ve daha elle tutulur bi yere varamadık. birikimler tükeniyor. ama biliyruz bazı şeylerin olması için de zamana ihtiyacımız var. 4 elle sarılıp bi sürü şey yaptık baya yol katettik. ama gelir gideri karşılamayınca ne sosyal yaşam ne eğitimi düşünüyorsunuz. şimdi biraz daha zamana ihtiyacımız var çünkü henüz önümüzü göremedik. 1 yıl sonra memuriyetten istifa etmek zorunda kalacağız ama burada gelir sağlayamayınca orayı riske atmak istemiyoruz. bu ücretsiz izini daha fazla uzatmanın yöntemi var mıdır? uzatabilirsek güzel şeyler başaracağız hala inancımız tam. Ama uzatamazsak buradaki emeği zamanı harcadığımız parayı çöpe atıp memuriyetimize geri döneceğiz. bu konuda tavsiye ve bilgilerinize açığım.

• @ZÜLAL, içinde söyledi: Memurluk mu Amerika mı?

Merhabalar herkese. Bu başlıkta TR'de memur olup ABD'de yaşayanlar veya yaşamak isteyenlerle ilgili hemen hemen bütün yazılanları okudum. Pandemi öncesi herkes olumlu konuşmuş, pandemi sonrası konuşulanlar gerçekten doğruları tokat gibi yüzümüze çarpıyor. eşimle ikimiz de memuruz. greencard çıkınca çocukların geleceği için ABD'yi denemeye karar verdik. 1 yıllık ücretsiz izin aldık. 7. ayımızdayız. deneyimlerimize göre evet eğitim gerçekten çocuklar için çok iyi ve onların geleceği kurtulacak. ama bize gelince o kadar iyi yaşamımızdan buraya gelmek çok zorladı bizi. 7. ayımızdayız ve daha elle tutulur bi yere varamadık. birikimler tükeniyor. ama biliyruz bazı şeylerin olması için de zamana ihtiyacımız var. 4 elle sarılıp bi sürü şey yaptık baya yol katettik. ama gelir gideri karşılamayınca ne sosyal yaşam ne eğitimi düşünüyorsunuz. şimdi biraz daha zamana ihtiyacımız var çünkü henüz önümüzü göremedik. 1 yıl sonra memuriyetten istifa etmek zorunda kalacağız ama burada gelir sağlayamayınca orayı riske atmak istemiyoruz. bu ücretsiz izini daha fazla uzatmanın yöntemi var mıdır? uzatabilirsek güzel şeyler başaracağız hala inancımız tam. Ama uzatamazsak buradaki emeği zamanı harcadığımız parayı çöpe atıp memuriyetimize geri döneceğiz. bu konuda tavsiye ve bilgilerinize açığım.

birde şunu sormak isterim uzatamazsak geri döneceğiz ama gc hakkımızı da saklı tutmak istiyoruz geri dönebilmek için. bu mantıklı mı?

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@ZÜLAL 4 elle sarıldık derken hangi işler için uğraş verdiğinizi yazmamışsınız. Gelmeden önce en az 8-9 ay vaktiniz vardı Türkiye de haftasonu gidebilecek çok fazla meslekler vardı. Bence sizler amerikaya giderken hiç hazırlıklı gitmemişsiniz. En basitinden Türkiye de klima yada su tesisat yada elektrik kurslarına gidebilirdiniz. Halk eğitim üzerinden çok fazla kurslar açılıyordu. Amerika da ise IT sektörü yada bahsettiğim mesleklerin kurslarına gidebilirdiniz. Ondan dolayı biraz sizin suçunuz var. Eğer kursları bulamıyorsanız sizlere bulabileceğiniz kursların adresini yazabiliriz. Ayrıca amerikanın hangi eyalet veya bölgesinde yaşıyorsunuz. Yaşadığınız eyalet hakkında hiç buradaki aile üyelerine danıştınız mı onlar sizlere muhakkak olumlu ve olumsuz yönlerini anlatırdı.

• ⭐⭐⭐⭐⭐

@ZÜLAL 6 ay geçmemek koşulu ile Türkiye de devam edersiniz. Türkiye de her 2-3 ayda bir zaten tatil var bu tatiller de amerikaya giriş çıkış yaparsınız. 6 aydan fazla Türkiye de kalırsanız size girişte sorarlarsa neden bu kadar uzun sürdü diye aile ve iş ile ilgili sorunlar vardı diyebilirsiniz.

• Türkiyedeki memurluk tabiyiki hele eşinde memursa daha ne istiyecen ki

• @ayvalik10, içinde söyledi: Memurluk mu Amerika mı?

@ZÜLAL 4 elle sarıldık derken hangi işler için uğraş verdiğinizi yazmamışsınız. Gelmeden önce en az 8-9 ay vaktiniz vardı Türkiye de haftasonu gidebilecek çok fazla meslekler vardı. Bence sizler amerikaya giderken hiç hazırlıklı gitmemişsiniz. En basitinden Türkiye de klima yada su tesisat yada elektrik kurslarına gidebilirdiniz. Halk eğitim üzerinden çok fazla kurslar açılıyordu. Amerika da ise IT sektörü yada bahsettiğim mesleklerin kurslarına gidebilirdiniz. Ondan dolayı biraz sizin suçunuz var. Eğer kursları bulamıyorsanız sizlere bulabileceğiniz kursların adresini yazabiliriz. Ayrıca amerikanın hangi eyalet veya bölgesinde yaşıyorsunuz. Yaşadığınız eyalet hakkında hiç buradaki aile üyelerine danıştınız mı onlar sizlere muhakkak olumlu ve olumsuz yönlerini anlatırdı.

yanıtınız için teşekkür ederim. yani 7 ay 6 sene gibi geçti diyebiliriz. hangi birini anlatayım :)haritacılık sektöründeyiz iş başvuruları ürün getirtip satışını yapma part time full time işler... yanlış gitmişsiniz diyorsunuz ama burda tek bi doğru yok. çünkü türkiye de de gelmeden yapmamız gereken çok şey vardı. belki biraz daha kurs araştırmamız lazımdı haklısınız ama biz gelmeden buradan nasıl bi yer olduğunu bilemezdik. bu forumu okuyorsun. arkadaşlardan fikir alıyorsun. ama herşey havada tabiiki. bazı şeylerin yeni farkına varıyoruz. şaşkınlığımızı yeni atıyoruz. ama benim sormak istediğim ücretsiz izini uzatmanın bir yolu var mıdır? sadece bu soru önemli benim için şu aşamada.

• @ayvalik10 bu çok masraflı olmaz mı? 4 kişilik bir aileyiz.

• @ZÜLAL biz de ayni durumdayiz. Esim devlet memuru ve o da 1 yillik ucretsiz izin aldi da geldik. Onun izni ekimde bitecek. Benim meslegim dolayisiyla kolay is bulabildim fakat onun meslegi burda cok gecerli degilmis. Istediginiz kadar hazirlikli gelin kendiniz denemeden maalesef yasayacaklarinizi bilemiyorsunuz belli bir yastan sonra, 22 yil memurluk yaptiktan sonra gelip yeni bir meslek edinmek ve herseye sifirdan baslamak gercekten cok zormus. Insan yapabilecegini dusunup aklindan bircok cozum getiriyor gelmeden ama is pratige gelince gercek zorluklarla karsilasiyor maalesef. Biz de izni uzatmak icin cok arastirdik ama bir cozum yolu bulamadik daha. En fazla 2 aylik yillik izni de ekleyip biraz daha uzatacagiz. Daha 8-9 ayimiz var ve umarim esim o zamana kadar kendine uygun bir meslek bulabilir yoksa durum zor olacak. Mevzu sadece para kazanmak da degil, hayat doordash ile gecmez. Sonuc olrak cocuklarimiz icin geldik ama bizim de yasayacak bir hayatimiz var. Turkiyeden issizlikten veya maddi imkansizliklarindan gelen birinin buradaki uyumu daha kolay olur cunku baska bir cikis yolu yoktur. Ama iyi bir isi ve hayati birakip gelmek uyum surecini daha cok zorlastiriyormus. Turkiye ye kesin donus yaparsak da oncellikle 2 yillik reentry permit aliriz diye dusunuyoruz ve o da bittiginde de hala buraya donmeyi dusunmuyorsak iade edip 10 yillik turist vizesine donustururuz diye dusunuyoruz. Cunku 6 ayda bir gidip gelmek icin hem cok uzak hemde cok masrafli olacak. Her girisimizde de memura izah verme stresine de girmeye hic gerek yok. Tabi bu cozum en son cozumdur, umarim hepimiz duzen tuttururuz da yaptigimiz bu fedakarliklar bosuna gitmez.

• @Manushaqe resmen duygularıma tercüman olmuşsunuz. Aynı durumdayız gerçekten. Amerikada hayat çok zor yeni beceriler için de zaman lazım. sizin mesleğiniz nedir? hangi alanda çalışıyorsunuz? nasıl yol almayı planlıyorsunuz?

• Daha oncede yazmistim kendi deneyimlerimi ama kisaca bende bir kac kelam edeyim. Esim memur 22 yillik ogretmen bende emekli eski memur ama son 6 yilda esnaflik yapiyorum yaslarimiz son deneyimler ile ortak gibi. Gerçekten zor ama ben burada beyaz yaka işi yani turkiyedeki gibi memur statunde devam edeyim derseniz hata burada başlıyor. Kendimizden ornek vereyim turkiyede mustakil evimiz benim emekli maasim, esimin ogretmen maasi + restoran isletmeciliginden gelen gelirimiz vardi. Ankarada yaşıyorduk, yani ortalamanin bir tik uzeri olur herhalde cok şükür cok bir sikinti cekmiyorduk. Buraya geldik 2+1 ev daha dusuk model bir araba ile basladik (suan iki oldu esime yeni model aldik) daha cok çalışma ile baslayinca bizde diyoruz bazen bu kadar kosturmaya degecekmi acaba? Iste kritik surec burada başlıyor bence. Biz eşim ile suan ev kirasi (2000 dolar) yeme icme 4 kisilik aile (1200 dolar), masraflar faturalar felan diyince 4000-4500 dolar arasi her ay giderimiz oluyor. Suan bu gideri karsilayacak gelire sahip olduk. Ama bu sekilde gidermi belki sureli bir hayat olsa idare edilir. Ama surekli bu işlerle devam edilmez. (Walmart spark yapıyoruz suan kazanci dordash, Uber gibi delivery islerine gore cok cok iyi ve daha az mil yapiyoruz). Iste bu noktadan sonra amerikada ne yapabiliriz sureci başlıyor. El yatkinligi, gida sektoru, bir isletme kurma ne yapmak isterseniz bence amerikada para kazanirsiniz ama once o isten anlamiyor iseniz bence hedefinizdeki is icin gururu kenara birakip o is kolunda bir isletme yada ise girip kisa sureli calismakda fayda var. Ben sahsen gida sektorunu dusunuyorum turkiye deneyimim olmasina ragmen hala gozlem ve bilgi biriktiyorum. Eger maddi imkaniniz var ise franchise sirketlere mutlaka bakin derim. Ornegin chick fil a diye bir firma burada ismini duydum ama Mc Donald's, popeyes gibi firmalardan daha cok tercih edilen bir firma olmus. Sifirdan basladiginizi hic unutmayin. Belirli yasdan sonra gurur maalesef bazi seyleri yapmaya ket vuruyor. Ama acemisi olmadiginiz isin ustasi olup Para kazanamazsiniz. Ben turkiyeden gelmeden amazon icin çin de urun urettirip satmaya başladım halada iki urun satiliyor ama maalesef istedigim gibi olmadi. Cok sermaye ile girmek lazim, biz trene sonradan ve gec bindik amazonda ekmek zor artik ama shopify de kazanclar daha iyiymis orasi hala girilebilir bence. Amazonda ben 5 satarsam 2 parasi bana kaliyor ama icimde kalmadi denedim. Simdi ki hedefim inşallah gida uzerine ya frenchise almak yada bir isyeri acmak ama o zaman zarfina kadar durmak yok hazıra dağ dayanmaz, her gun walmarta gidip paket atmaya devam 😀. Ama sunda kesinim maas ile bir ise girip calismak icin yasim geçmiş, belki turkiyede patronluk yapmatan dolayi belki artik yasimiz ilerledi bana gore degil bilmiyorum ama ya kendi isim yada serbest meslek isleri tercihim. Bence bu kadar hayat tecrubesi ile 1 yil bile dolmadan pes etmek biraz erken oluyor. Son olarak memuriyet icin bir onceki sayfada kanun maddesini paylasmistim. Maalesef bir yil ustu istege bagli izin talebi uzatilamiyor. Herkesin gonlune gore olsun inşallah.

• @ZÜLAL ben finansciyim. Turkiye 18 yil buyuk bir sirkette calistim son 3 yilimi da yonetici olarak gecirdim. Ingilizcem iyi olup sektorde tecrubem oldugundan dolayi burda da kendi meslegim ile ilgili bir sirkette ise basladim. Tabi yonetici olarak degil ama zaten oyle bir beklentim de yoktu. Finans her yerde gecerli o yuzden avantajliyim. Ama esim hep memurluk yapmis biri olarak daha zor durumda. Ingilizcesinin de iyi olmamasi durumu daha da zorlastiriyor aslinda. 3 aydir dil kursuna devam ediyor ama bir dilin gelismesi icin zamana ihtiyac var. Aslinda aklinda suanda heating cooling uzerinde egitim almak. Burda hem cok gecerli bir meslek hemde kisa sureliginde (1-1.5 yil ) birirebilecek bir program. Ama onun icin de once dili halletmesi lazim. Bu yuzden bir sonraki egitim donemine kadar dil egitimi sonrasinda da kolej egitimi almak gibi bir plan yapti kendine. Bu da en az 2-2,5 yil surecek ve sonrasinda o yebi meslegi ile nerede nasilcis bulacak. Memnun kalacak da onu da bilemiyoruz tabi. Suanda sadece etrafimizda olan insanlarin yonlendirmeleri ile bu kararlari vermis bulunuyoruz. Tabi biz de acaba bir restoran mi acsak diye bir suru dusuncemiz vardi gelmeden once ama ortami, kurallari iyice ogrenmeden o ise girmek de cok riskli. Zaten ona da hem dil gerekli hemde anlamak gerekli. Uyum surecimiz uzun olacagindan dolayi da garanti olsun diye iznimizi olabilecegi kadar uzatmak isteriz. Biraz arastirdigimda da nadir de olsa bazi gerekcelerle bazi kurumlar 2. Bir ucretsiz izin verebilecegini okudum. Ama cok saglam bir gerekcenin olmasi gerekir. Aile birligi veya cocugun faydasi gibi gerekceler. Bizim kizimiz onumuzdeki egitim doneminde lise son sinifinda olacak ve iznin bittigi donemde universite basvurularini yapiyor olacak. Bunu gerekce olarak sunarsak acaba ikinci bir izin alabilir miyiz diye dusunuyoruz. Sonucta yazin turkiyeye gittigimizde deneyecegiz. Belki sansli oluruz ve kqbul edilir 😊

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

157

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k

| | | |