VİYANA MÜLAKAT DENEYİMİ
Merhaba,
Mümkün olduğunca fazla kişiye yardımcı olabilmesi için uzun ve ayrıntılı bir deneyim yazmak istiyorum. Bugün itibarıyla eşimle pasaportlarımızı teslim aldık. Başta @gucarslan olmak üzere, bilhassa 2025 talihlilerinden @Flight101 'e ve tüm forumdaşlara paylaştıkları değerli bilgiler için teşekkür ederiz.
Dosya Taşıma
Yeni FAM yasası kapsamında dosyamızı Ağustos ayında Viyana’ya taşıdık. KCC’ye attığımız ilk maile gelen yanıt bizden Viyana’da bir adres talep etti, kısa bir araştırmayla konsolosluk yakınındaki bir otel adresini vererek taşıma işlemini kolayca gerçekleştirdik. Taşıma işleminden birkaç gün sonra KCC’ye dosyamızın nerede olduğunu soran bir mail daha atarak gelen “Dosyanız Viyana’da” cevabı üzerine taşıma işlemini tamamlamış olduk.
Schengen Süreci
Bildiğiniz üzere Schengen çok bireysel bir süreç. Biz yaklaşık 1 sene sonraki mülakatı hiç riske atmamak için Schengen’e 2024 Haziran itibarıyla başvurmaya başladık. Amacımız 1 sene boyunca sürekli aynı ülkeden Schengen alarak cascade kuralından yararlanmak ve Viyana’ya rahat süreli bir vizeyle gelmekti. Dolayısıyla bu konuda vereceğimiz en önemli tavsiye Schengen’i son ana bırakmamak olacaktır. 1 yıl içinde 3 kere Schengen’e başvurarak ve her vizeyi başvuru yapılan ülkede birer haftalık seyahat düzenleyerek en son seferinde 3 buçuk aylık vizemizi almış olduk.
Evlilik
Çoğu talihliden farklı olarak sürecimizin içinde bir de nikah gerçekleştirmemiz gerekiyordu. İyimser bir tahminle mülakatımızı Nisan/Mayıs gibi alacağımızı düşünerek Şubat ayında evlendik. Süreci bizimle paralel gidecek halihazırda nişanlı/evlenmeyi düşünen adaylar için bu kısmın da önemli olduğunu düşünüyorum. Mülakat bölümünde daha ayrıntılı değineceğim.
Dosyamız aktif olduktan sonra yaptığımız işlemler
Nisan bülteninde current olduktan birkaç gün sonra 2NL’yi aldık ve 24 Haziran tarihine mülakat planlandığını gördük. Vakit kaybetmeden Molnar’a mail atıp randevu talebinde bulundum ve böylece sağlık kontrolümüz 20 Haziran’a planlanmış oldu. Tabii bu sırada konsolosluğa da e-mail atarak DS260 formumuzu açtırdık ve eşim için de DS260 formunu hemen doldurduk ve kendi DS260 formumda da gerekli düzeltmeleri yaptık.
İstanbul – Şişli Etfal (Seyrantepe) hastanesi enfeksiyon bölümünde antikor testi yaptırdık ve eksik aşılarımızı bağlı olduğumuz sağlık ocağında tamamladık. Burada tekrardan@flight101 e teşekkür etmek istiyorum, onun paylaştığı aşı listesine göre tüm eksiklerimizi tamamladık. İlgili iletiyi link olarak ekliyorum: https://yesilkartforum.com/forum/post/482206
Ancak yine de kritik bir hata yaptık ve polio oral damlanın hatırlatma dozunu hesaba katmadık. Eşimin çocukluk aşı kartı olduğu için sadece bana Molnar’da polio aşısı yaptırmak zorunda kaldık. Bununla ilgili sağlık kontrolü bölümünde detay vereceğim.
Viyana’da Konaklama
Viyana’ya iner inmez mobil uygulamadan veya internet sitesinden tramvay – metro – otobüs hatlarında 7 gün geçerli online pdf biletlerimizi satın aldık: https://www.wienerlinien.at/web/wl-en/tickets/7-days-vienna
Bizim gibi 2 kişilik, veya en fazla 1 çocuklu bir aile için hem uygun bütçeli hem de ulaşımın çok kolay olduğu 1+1 bir Airbnb evi tuttuk. 7 gece için 512 euro ödedik ve bu en ucuz seçenekti. Tramvayın D hattının başlangıç durağı olan Absberggasse’de durağa çok yakın olan evimizin açık adresi Absberggasse 6 olarak geçiyor.
Açık hava müzesi gibi bir şehir olan Viyana’da kullanmaktan en keyif alacağınız hatlardan biri D hattıdır diyebilirim. Molnar’a 40 dk. Konsolosluğa ise 28 dk.da ulaşabiliyorsunuz. Özellikle İstanbulluysanız bu süreler ve trafiksiz muhteşem yer üstü yolculuğu size de çok kısa gelecektir. Zira 2 kişi için şehre biraz daha yakın evlerin toplam fiyatı 800 euro’dan başlıyordu. O nedenle bizimle benzer durumdaki talihlilere şiddetle tavsiye ederiz.
Sağlık Kontrolü
Molnar için istenen evraklar
CEAC confirmation sayfası (barkodlu DS260 onay sayfası)
Pasaport
Antikor testi sonucu
E-nabızdan çıkartarak aile hekimine kaşe imza yaptırdığımız aşı belgesi
Varsa çocukluk aşı kartınız (bu eşimi eksik olan 2. doz polio aşısı ve 40 euro’dan kurtardı, elinizde mevcutsa mutlaka götürün)
9.30’daki randevu için 9.10’da kapıdaydık. Zili çaldık ve hemen içeri alındık. Daha sonra tüm heyecanı birlikte yaşayacağımız sevgili @yasavul ile de yüz yüze burada tanışmış olduk.
İlk girişte pasaportlarımızı verdik, fotoğraflarımız çekildi ve birer form doldurduk. Formdaki sorular şu şekildeydi:
Ad Soyad
Mevcut Adres
Amerika Adresi (Biz yine DS260’ta belirttiğimiz ve green card’larımızın teslim edileceği adresi verdik)
Ardından antikor ve aşı belgelerimiz istendi. Kısa bir beklemenin ardından çağrıldığımız odada tansiyon ve ateş ölçümü, düzenli kullandığımız ilaç olup olmadığı, daha önce ameliyat olup olmadığımız, sigara kullanımı, psikolojik bir rahatsızlık geçirip geçirmediğimiz gibi sorular soruldu ve eksik aşılarımızın olup olmadığına bakılarak bana 1 doz polio aşısı yapılacağı bilgisi verildi. Daha sonra kan alımı ve aşı işlemini tamamlayarak Dr. Molnar’ı beklemeye başladık.
Polio aşısı özelinde belirtmek istiyorum, biz 29 Nisan’da eksik aşılarımızı ve polio oral damlaları yaptırmıştık ve sağlık ocağındaki hemşiremizle 2 Haziran’da ikinci doz polio olmak üzere sözleşmiştik ancak bu ikinci doz aşıyı 2 Haziran’da yapamayacaklarını söylediler, bu nedenle tavsiyem, sağlık kontrolüne daha yakın bir tarihte aşıları yaptırıp, hatırlatma doz tarihi gelmeden sağlık muayenesine girmeniz olur. Dr. Molnar, çocukluk aşı kartlarını kabul ettiği için sadece ben aşı oldum, eşimin aşı olmasına gerek kalmadı.
Dr. Molnar muayenesi de çok kısa sürdü, iç çamaşırınız kalacak şekilde soyunmanız ve beklemeniz söyleniyor, Dr gelip çeşitli kontroller yaparak muayeneyi tamamlıyor. Daha sonra muayene ücretini ödeyerek oradan ayrıldık. Biz iki kişi 790 EUR + 40 Eur polio toplam 830 EUR ödeme yaptık.
Klinikten çıkıp 5A numaralı otobüsle röntgen merkezine vardık. Burası kalabalık görünse de sıra çabuk ilerliyor. Randevumuz olmadığını belirten “Ich habe keinen termin” seçeneği ile numaramızı aldık. Birkaç dakika içinde numaramız geldi. Molnar’dan verilen evrakları teslim ettik ve çağrılmayı bekledik. İsmimiz söylendiğinde röntgen odasına alındık. İşlemden sonra yaklaşık 20 dk. bekleyerek CD’lerimizi teslim aldık.
Randevumuz Cuma olduğundan Pazartesi sabah itibarıyla Molnar’dan gelecek sevindirici maili beklemeye başladık. Öğlene kadar ses çıkmayınca öğleden sonra mail attık. Ancak buna da cevap alamadığımızdan 4 gibi tekrar Molnar’a gittik ve vize biriminin çalışma saatlerinin 9.00-12.00 olduğunu öğrendik. Salı sabah (mülakat günü) tekrar ilk iş Molnar’a gittik ve sonuçlarımızda bir sorun olmadığını, 1 saat içinde konsolosluk ile paylaşacaklarını söylediler. Ayrıca maillerimize de aşı karnelerimizin olduğu, şifreyle giriş yaptığımız bir link yolladılar ve bu aşıların Amerika’da geçerli olacağını söylediler.
Mülakat
13.00 randevumuz için 12.55’te asansörle 4. kata çıkarak güvenlikten geçtik. 12.30’da çıkan bir arkadaşımıza 13.00’te gelmesini söyledikleri için 12.55’e kadar bekledik.
Bekleme alanında yaklaşık 5 dk. bekledikten sonra evrak teslimi için ismimiz okundu. Bankoya gittiğimizde sorulan ilk soru Viyana’dan ne zaman ayrılacağımız oldu. Vize basımını buna göre ayarladıklarını tahmin ediyorum.
Talihli kişi için sırasıyla:
pasaport,
iki adet fotoğraf,
diploma + 1 fotokopisi,
formül a,
formül b,
adli sicil kaydı,
varlık dökümü belgeleri istendi.
Ardından eşim için:
pasaport,
iki adet fotoğraf,
formül a,
formül b
adli sicil kaydı belgelerini teslim ettik ve parmak izlerimiz alındı.
Burada yardımcı olacağını düşündüğüm bir not eklemek isterim. Benim diplomam Türkçe olduğu için çeviri gerektiğinden emin değildim. Elbette e-devletten aldığım mezun belgem de yanımdaydı. Sonuç olarak, hem Türkçe diplomam hem de mezun belgem sorunsuz olarak kabul edildi.
3 no.lu bankoya geçip 660 USD ödeme yaptıktan sonra tekrar bekleme alanına geçerek mülakat için beklemeye başladık. Bu sırada diğer arkadaşların evrak teslim ve ödeme işlemleri tamamlandı. Birlikte gittiğimiz diğer üç talihli arkadaştan önce biz çağrıldık. Diğer arkadaşlarla Alize hanım ilgilendiğinden bize Amerikalı bir görevli hanımefendi denk geldi. Kendisi de oldukça güler yüzlüydü. Yemin edip parmak izlerimizi tekrar verdikten sonra mülakat başladı.
Elbette yeni evlendiğimiz için burada diğer pek çok talihliden farklı bir soruyla başladı mülakatımız. Ne zamandır birlikte olduğumuzu, nerede ve nasıl tanıştığımızı, ne zamandır birlikte yaşadığımızı ayrıntılarıyla öğrenmek istedi. Hepsini dürüstçe cevapladıktan sonra beklediğimiz diğer sorulara geçti.
İlk evliliğiniz mi?
TR dışında başka bir ülkede yaşadınız mı?
TR’de veya başka bir ülkede suç kaydınız var mı?
Hiç ABD’de bulundunuz mu?
Tek tek mesleklerimiz ve ABD’de yapmayı düşündüğümüz işler
Hangi eyaleti düşünüyorsunuz ve tanıdığınız var mı?
Notlarını bilgisayara girdikten sonra bayrağımızı verdi ve vizemizi onayladığını söyleyerek tebriklerini iletti. Pasaport teslimi için mail atacaklarını belirtti.
Ertesi sabah 09.38’de gelen mail ile birlikte 11.30 gibi vizelerimizi almak üzere tekrar konsolosluktaydık. Güvenlikten geçtikten sonra doğrudan Alize hanımdan vizelerimizi ve sarı zarflarımızı alarak nihayet mutlu sona ulaştık.
İsteyen ve bekleyen herkesin süreci en kolay ve sorunsuz şekilde yaşaması, en kısa zamanda mutlu sona ulaşması dileklerimizle.