Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Memurluk mu Amerika mı?

Göçmenlik Sohbetleri
490 121 36.4k 116

• Bu ileti silindi!

• @Atlantis00 Türkiyede idare ediyoruz ona laf yok ama gerçekten idare ediyoruz ben asgari ücretle geçinene şaşıyorum valla helal olsun diyorum. Ama geçimden ziyade orta doğunun kaosundan, siyasetin her alanda her konuya müdahale etmesinden, en basit tayinde bile tanıdık bulmaktan sıkıldık biraz. Bundan başka bir kiracı olarak yapılan zamlardan, ramazan gelince artan gıda fiyatlarından vs... Bunlar müslümanım diye ortada gezinen bizlerden yapılması da ayrı bi dert. Bir iş yaptığında işçiliksiz tadilatlardan, sanayiye gidince 10 liralık şeyi 100 liraya yapanlardan.... Bunların çoğunu gavur dediğimiz küçük gördüğümüz adamların yapmaması da ayrı bir dert :). ve tabiki alım gücü... biraz gemileri yakmaya niyetlendik bakalım eşim kendi alanında yürür psikolog olarak bende imamlık orda birşey yapmaz ama farklı kurslarla kendime birşeyler katmaya açığım. Herkesin hakkında hayırlısı neyse o olsun inşallah.

• @aydın-yıldırım Merhaba, bu iletinizi biraz bilgi ve tecrube eksikliginize bagliyorum. Evvela, 11 sene kamuda calisip orta kademe yoneticilik yaptim ve 15 Temmuzdan sonra 4 sene Cumhurbaskanliginda gorev yaptim. Kamuda ayrimciliga ugradigindan bahsettiginiz gruplardan kac kisinin Cumhurbaskanliginda gorev yaptigini bilemezsiniz, ben yakin korumada ve ozel kalemde calisan aleviler taniyorum (Universiteden arkadasim aslan givi mulakata girdi ve gecti). Alevi kaymakam ya da TC kimlik numarasi olan Ermeni goremezsiniz demissiniz, ben Ermeni olan kaymakam biliyorum (Bunu basit bir google aramasi ile bulabilirsiniz). Turkiye Cumhuriyeti vatandasi olan 75.000 civari Ermeni vatandasimiz var ve bunlar icerisinde devlet icerisinde onemli gorevler ustlenmis arkadaslarimiz var. TC Kimlik numarasi olmayan Ermeniler ulkemize bir sekilde girmis ve diplomatik sorunlardan oturu oturum izni alamayan kisilerden olusuyor, bunlardan da bildigim kadariyla sinir disi edilen yok. Ayrica ulkemizde illegal is yapan kisilerin cok yuksek kisminin ayni cografik bolgeden gelmeleri, devletin buna goz yummasi bile Turkiye ile irkciligin ayni cumlede kullanmanin abesle istigal oldugunun gostergesidir. Universitede ayrimciliga ugradigini soyleyen arkadaslar gibi ben de kendi goruslerim yuzunden Ankara'nin gobeginde ayni cografi bolge kokenli hocalarim sayesinde dusuk notlarla mezun oldum. Butun sinifa bos amfide anlattigim dersten herkes 85-95 arasi not alirken ben 65 aldim (gecme notu 70 idi), itirazimla beraber idare mahkemesinde dava actim ve maddi hatadan oturu notum 95'e yukseltildi. Yukseklisansimi sen artik gelme diyerek bitirtmediler, afla geri dondum ve bitirdim. Hatta bana sen gelme diyen hocalarimdan biri esimin de bahse konu cografi bolgenin en guney dogusundan oldugunu ogrenince benim gibi dar kafali bir milliyetcinin nasil boyle bir kadinla evlenebildigini sormustu ve sertce de bir yanit almisti.

Netice itibariyla irkcilik bir hastaliktir ve her cografi bolgeden insan bu basit hastaliga yakalanabilmektedir. Ben bu sebeple o bolgeden, sehirden gelen diger insanlarin tumunu 1-2 kisi yuzunden mahkum etmedim.

Gelelim ABD'ye, oncelikle ABD tarihinde birakin musluman baskani cok uzunca bir sure katolikleri dahi baskan secmediler, ilk katolik baskan JFK idi. Isminde Hussein var diye musluman sandiginiz adamin vaftiz belgesi bile yayinlandi. Sari saclarima ve Ingilizceyi Avrupa'da ogrenmemden dolayi beni Avrupali "beyaz" sanan kisilerin etnik kokenimi ve dinimi ogrendikten sonra bana olan bakislarin nasil degistigini umarim siz ogrenmek zorunda kalmazsiniz. Uber ve Lyft icin soforluk yaptigim kisilerle ettigim sohbetlerde duyduklarim zaten basli basina fecaat, ABD'ye gelen herkes hakli veya haksiz bazi seyler duyacak.

Turkiye'de, Osmanli doneminde kolelik yasalken bile yerlesememis kole edinme ve ayrimcilik kulturu ABD'de 1968'de hala devam ediyordu. 1968'e kadar bir cok eyalette siyahlarin aksam sokaga cikmalari, beyazlarla oynamalari yasakti.

Her ulkede dar zekadan veya beyin soguklugundan kaynaklanan irkci kisiler olabilir, bu sebeple 1-2 insanimsi icin bir milleti irkcilik ile anmak buyuk hata olur, ama unutmayin ABD'de irkcilik kurumsal/yasal temelleri olan bir gerceklikti.

Bugun akli basinda bir cok ABDli bu yapilanlarin yanlis oldugunun farkinda oldugu icin irk temelli ayrimcilik bu ulkede cok ciddi bir suc. Eger bir seyin sucu yuksekse, tehdidi de o kadar yuksektir.

Kisisel sebeplerden oturu memuriyetimi yaktim, ulkemi terk edip ABD'ye geldim; ama ABD'nin de Turkiye'nin de ne oldugunu bilerek geldim. Eger yukarida yazdiginiz gibi bilgilere sahip olarak ABD'ye yerlesmeyi planliyorsaniz ciddi bir hayal kirikligi yasama olasiligini goz onune almanizi tavsiye ederim.

Umarim aciklayabilmisimdir.

• @Hasan-Dizlek hiçbir sıkıntı olmaz burda 72 milletten başı kapalı insanlar görüyorum o kadar fazlalar ki kendimi ülkemde sanıyorum içiniz ferah olsun

• @hsn-kartal yaşadığınız bölge neresi

• @Hasan-Dizlek İllinois Naperville

• @Hasan-Dizlek Allah bizler gönlümüzdekileri kolaylıkla ve hayırlı bir şekilde nasip etsin abi öyle dua edelim. Hakkımızda en güzeli olsun :)

• @Atlantis00 amin inşallah her ne olacaksa herkes için en hayırlısı olsun. Rabbim işlerimizi kolaylaştırsın. Hayırlısı ile mayısta green card çıksın 😅

• @Hasan-Dizlek Amin inşallah Hasbunallahu ve nimel vekil

• @Hasan-Dizlek, içinde söyledi: Memurluk mu Amerika mı?

... biraz gemileri yakmaya niyetlendik bakalım eşim kendi alanında yürür psikolog olarak bende imamlık orda birşey yapmaz ama farklı kurslarla kendime birşeyler katmaya açığım. Herkesin hakkında hayırlısı neyse o olsun inşallah.

hocam, mesleginizin gereksinimleri konusunda pek bilgim yok. fakat amerikada Turk veya diger toplumlarin camiileri mevcut. belki bu konu hakkinda Paterson-Ulu Camii nin imamiyla irtibata gecebilirsiniz. iletisim bilgilerini google aramalarinda bulabilirsiniz.

• Yurtdısı goreve niye basvurmuyorsunuz??

• @mister oraya geldiğimde farklı bi alanda iş yapmayı düşünüyorum imamlık orada yapamam ama sertifika vs gibi şeylere bakacam şuan ikinci bi üni başladım belki işime yarar diye. ama dediğini gibi olası gelme durumumda oradaki imama ulaşmayı denicem meslektaşımın yol göstereceğini umuruyorum bakalım artık ne olacak :)

• @burakshop yurtdışı görevinde imamlar çok yoğun ve aldığı ücret 2000 euro gibi bişey avrupada amerikada ne alıyolar bilmiyorum. tek avantajları tr de maaşları da yatmaya devam ediyor. benim amacım gidip gelmek değil orada kalmak ve memuriyet çoğu girişimi engelliyor.

• ⭐⭐

@Hasan-Dizlek Nereye gideceksin nerde yaşayacaksın sorularının cevabı farklı farklı olur.Yurt dışında yaşamak zordur.Kolay bişey bekleme.Çok fazla youtube da abd de şöyle güzel yaşıyorum böyle bol et yiyorum vb. videolar izleyip gaza gelme.ABD de hiçmi fakir insan yok diye kendine bi sor ? Kapitalizmin göbeğine gidiyorsun. Harlem de yaşayıp Harlemin dışına çıkacak cebinde parası olmayanlar var.Yok uber yaptım doordash yaptım ohh oh çok para kazandım diyenlerin gazına gelme.

• @Semihmete onlar sadece kazancı gösteriyor sıkıntılı anları göstermiyor. Kimse kırmızı halıyla beklemiyor biliyorum her halükarda zor günler olacak ama çalışıp uğraşıp düzen tutturacağıma inanıyorum. Hayırlısı bakalım

• ⭐⭐

@Hasan-Dizlek Dilini kültürünü insanını kanununu bildiğin bir ülkede çalışıp kazanıp zengin olamadıysan belli bir yaştan sonra başka ülkede nasıl başarılı olacaksın ? Giden göç eden insanların önceliği genelde çocuklarının geleceği içindir..

• @Hasan-Dizlek, içinde söyledi: Memurluk mu Amerika mı?

@Semihmete onlar sadece kazancı gösteriyor sıkıntılı anları göstermiyor. Kimse kırmızı halıyla beklemiyor biliyorum her halükarda zor günler olacak ama çalışıp uğraşıp düzen tutturacağıma inanıyorum. Hayırlısı bakalım

Inandiysaniz yaparsiniz.
    Zorluk her yerde ve her daim olacaktir. Riskleri, yasayacaginiz zorluklari goze alip kabullendikten sonra sizi durduracak, amaciniza ulasmayi engelleyecek bir sey yok.
    Bu hayattaki en buyuk pismanliklardan biri hic denememis olmaktir. Sansiniz bol olsun. Sans, talih aklini kullanip harekete gecenlerin yaninda olur.

• Turkiye'de memurluk = Is garantisi, duzenli gelir. Memur olan arkadaslarimin hepsinin evleri, arabalari ve yillik tatilleri var. Saglikta Amerika ya gore oldukca ucuz.

Amerika ise ilk 5 yil bolca cabalama, eger dil yoksa ve acik fikirli degilseniz bolca durumdan sikayet etme iceren, memleket hasreti, gorece pahali saglik, psikolik buhranlar vs icerir. Is garantisi gunluktur. Ertesi gun isiniz olup olmayacagi garanti degildir. Bu psikolojiyi tasiyabilecek kisilerden olmak lazim.

• @minnesota 31 Yaşında 6 Yıllık devlet memuruyum, evim kira, arabam 300.000TL'lik eski bir SEAT, Tatil balayı dışında gidemedik, Bankada 800k borç var hayalinizdeki MEMUR tanımı ne çok merak ediyorum, aldığım maaş 45.000TL.

Diğer söylediklerine katılıyorum.

• ⭐⭐⭐

@minnesota Türkiye'de memurluk konusunda 45 bin tl alıp, 20-25K kira ödedikten sonra ne ev, ne ortalama üstü araba ne de düzgün tatilin olur. Ancak anne,babadan kalan kendi evi olanve 45k maaşı olan bir memurun ortalama üstü arabası ve düzgün bir tatili olabilir. Maalesef özel sektör çok zorlu olduğu için memurlar lüks içinde yaşıyor gibi geliyor fakat arkadaşım mecliste 50k alırken 25k kira ödüyor maalesef. Eline asgari ücret kalıyor :D üzücü ve komik. Amerika hakkında dediklerinizde ise şu ana kadar yapılmış en net ve düzgün yorum. Maalesef bunları yazdığınızda insanlar Amerika'yı kötülüyorsunuz sanıyor ama işin gerçekleri bu.

Benzer Başlıklar

• 0 Oy
    7 İleti
    1k Bakış
    B
    @waterman abd kesinlikle yasal giriş yapılmasıngereken bir ülke..zaten facebook gruplarında inanılmaz bir sekilde sınırdan geçenlerin işssiz evsiSiz yardım çığlıkları var..birine yardım etsen diğeri var..o kadar çokki çoğu da deport yemeyi bekliyor borçla geliyorlar üstelik..abd ilticaya red veriyor zaten.abd eski amerika değil bugun bostonda yasayan bir amerkalıyla konustıum iki çocuğuda cornell üniversitesinde okuyormuş..kendiside çocukları adına endişeliydi o bile çocuklarının rekabette zorlanacağını iş imkanının azaldığını söyledi..dolayısıyla tr kötü olanilir ama abdede rüyalar ülkesi değil artık..imkanınız varsa avrupa diyeceğim ama ondada hollanda almanya gibi değil balkanlara yakın yerlere bakmak daha mantıklı.abdede koç mezunu kuzeni M bilgisayar mühendisi olmasına ragmen hayal ettiğim gibi değil deyip istanbula dönüp avrupa baglantılı çalışmaya basladı..
  • amerika'nın artıları kadar eksileri de var peki sizce neler eksi?

Taşındı Göçmenlik Sohbetleri
    141
    -5 Oy
    141 İleti
    12k Bakış
    H
    Kisisel goruslerim: Eksileri: Uzak olmasi Avrupa'ya gore daha cok calismalisin. Daha rekabetci bir duzen var. Sosyal devlet anlayisi yok. Guclu olmalisin. Yan haklar dogum, personal izin sureleri daha az. ( I'm a beyaz yaka). Avrupa mimarisi cok daha guzel bence. Haftasonu ulkeden ulkeye arabanla gezebilirsin. Amerika bunun icin cok buyuk. Is seyahatlerinde belli yerler haric her yeri birbirine benzetiyorum burada. Turkiye'ye 2-3 gunlugune gidebilirsin Avrupa'da ama burada bu sansin yok. Ozlediysen yillik izininin cogu TR seyahetine gidiyor zaten. Saglik konulari ama cok yorum yapamiyorum bu konuda. Avrupa'da sagik sistemini bilemiyorum. TR'de guzel bir saglik sigortan varsa sirket tarafindan falan baya rahatsin. Burada kendimi ayni rahatlikta hissedemiyorum. Amerika'da daha bir yanlizlik var sanki. Futbol'a soccer demek zorunda kalmak:) Artilari: Rekabetci duzen ve calismaya eksi dedik ama maaslar ve firsatlar Avrupa'ya gore daha iyi. Tabi sektorden sektore degiskenlik gosterebilir bu durum. Yasam kalitesi ve satinalma gucu Amerika'da daha yuksek. Dil probleminin cabuk asilmasi. Oyle ya da boyle herkes az biraz ingilizceye sahip. Sisteme ayak uydurma daha hizli. Yapinin kendi isini yapmak isteyen, girisimci, zeki insanlari hayal bile edilemeyecek yerlere getirmesi. (sans da lazim tabi). Ikisi de cok buyuk kita ve kendi icinde de bircok farklilik barindiriyor ama genelleme yaparsam ilk aklima gelenler bunlar.
  • Amerika'da tutunamayıp geri dönenler var mı?

599
    2 Oy
    599 İleti
    85k Bakış
    M
    Birinin uyandırdığı iyi oldu buraları.. güzel anılar dinledim bir kaç bir şey öğrendim. Öğrenecek şey çok.
  • Yurt dışında mutluluk var mı? (var, neden olmasın?)

37
    6 Oy
    37 İleti
    5k Bakış
    S
    ....yurt disina Calismaya veya temelli yerlesmeye gidenler icin ayaklari uzerlerinde duracak hale gelene kadar mutluluk cok azdir,,,, aile genc ise bir cok problem olur, cocuk yapmak cocuk buyutmek gibi,daha sonra borcsuz harcsiz bir eviniz olur ayaklarinizi yerden kesecek arabaniz olur iste o zaman mutluluk baslar. yurt disinin ayri bir mutlulugu,turkiyedeki gibi bir parti takip etmek veya taraftari olmak, olaylari izlemek, medyanin doldurusuna gelmemek durumlari olmayinca olur. ..hayat bir yarisdir ve her gunu degisik olabilir,insanlarin baslarina herseyler gelebilir,yani bir yerde mutlulugu tarif etmek cok zordur.kendimin hic bir SIKINTIM yok ama bir gun torunumun veya oglumun,kizimin hasta oldugunu isitince tum mutlulugum bir anda kaciverir. ..yaz aylarinda avrupadaki vatandaslarimiz turkiyeye gelirler hepsinin yuzlerinde mutluluk ifadeleri gozukur,iste 4 kisilik bir aileyele turkiyede bir ay nasil tatil yaptiklarini birde onlara sormak lazimdir.
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

27

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.7k