Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• Merhabalar herkese,

Ben de yasadigim deneyimlerden ve forumda gorup okuyup hazirliksiz yakalandigim seylerden bahsetmek istiyorum kisaca ki diğer arkadaslar da faydalansin.

Oncelikle benim randevum 7:30daydi ve diger saatlerde mulakatlari olan adaylar erken geldikleri icin oldukca uzun bir sira oluyor ama endiselenmeyin guvenlik gorevlileri oncelik olarak sizi iceri aliyor.
    Kisa bir guvenlik kontrolunden geciyorsunuz. Yaninizda telefon dahil hicbir sey istemiyorlar neredeyse. Giris kisminin saginda merdivenlerden asagida bir emanetci var oraya birakabiliyorsunuz. Ben 3-4 saat biraktim 200 lira gibi bir para odedim.
    Sonrasindan ana binaya geciyorsunuz ilk once sizden 330 dolarlik ucreti istiyorlar. Ben ilk yanlisi burada yaptim. Kartin gecerli olacagini dusunup hazirlikli gitmemistim ama biri dolar biri kredi kartina bagli iki denemede de parayi cekemedi. Yaninizda telefon da olmadigi icin halledemiyorsunuz. Neyseki gorevli arkadas bana bir kart verdi ve bununla disari cikabilecegimi ve sira beklemeden iceri girecegimi soyledi. Ciktiginizda telefonunuz da olmayinca bi napicam ben korkunuz oluyor en azindan sahsen bende oldu. Konsoloslugun girisinde bir akbank atmsi var oradan miktarin belirli kismini cekip sonra söğütözü metroya yururken qnb finans bankasindaki atmden de kalani cektim. Bu sogukta bunlarla ugrasmamak icin yaninizda parayi nakit goturun. Tl de dolar da kabul ediyorlar.

Elimdeki karti gostererek tekrar iceriye girdim hizlica. Orada size yardimci olan arkadaslar var o sagolsun ekstra bir sira beklemeden parayi odedim.
    Sonrasinda size verilen sira numarasini beklemeye basliyorsunuz. Burada evraklariniz teslim ediliyor sadece. Benim denk geldigim gorevli e devletten aldigim mezuniyet belgemi de mavi diplomami da kabul etmedi. Sadece diplomanin fotokopisini istedi. Burada diğerlerinin kabul gordugunu okudugumu hatirliyorum o yuzden o sekilde goturmustum. Neyseki diplomamin asli yanimdaydi kendisi bir fotokopi çekti. Ama diplomasini almayan cok tanigidim var siz de dikkatli olun derim. Mavi diploma avrupa onayli bir diplomadir onu bile kabul etmedi öyle düşünün. Belki gorevli kaynakli da olabilir emin degilim.
    Size mailde iletilenden ekstra hicbir belge istemiyor. Ama ben tek oldugum icin de bu surecte zorlanmamis olabilirim. Cunku cocuklu aileler cok daha fazla zaman geçiriyorlardi. Adresiniz degisecek mi diye sordu yeni adresi ilettim. Ingilizce biliyor musun dedi ben de cok iyi degil dedim turkce yapsam daha iyi olur dedim gorusmeyi ama cok umursamadi bence 🙂 sonra belgelerimi zarfa koydu beni ilk odemenin alindigi bankolarin oraya yonlendirdi. Sira numaram tekrar yandi ve gorusmeyi gerceklestirmeye gittim.

Vize gorusmesi benim icin en kolay kisimdi. Turkce yapmak istiyorum dememe ragmen ingilizce yaptim. Burada yazilan klasik sorular haricinde hicbir sey sorulmadi, parmak izlerim alindi ve vizeyi aldigimi iletti gorevli 5 dakika surdu surmedi diyebilirim.

Bendeki deneyimler bu kadar. Bu forumdan iyi kotu faydalandigim icin kendi deneyimlerimi aktarmak istedim. Ilk kez yaziyorum umarim yasadiklarim diger arkadaslara faydali olur. Darisi herkesin basina diyelim.

• @leyla hem greencard hem de evliliğiniz için tebrikler çok sevindik adınıza. Yeni kıtada başarılar ve mutluluklar diliyorum ✨

• ⭐⭐⭐

@leyla
    Yeni kıtada yeni hayatınızda şans hep yanınızda olsun..🍀

• ⭐⭐⭐

@korayuzayates

• ⭐⭐⭐

@yenidunya35

• @Grimoir3 hayır olsun mülakatınız banka hesap dökümü ile ilgili herhangi bir detay yazmamışsınız, zaten Hong Kong'un sormadığını biliyordum ama yine döküm götürenler olmuştur. Siz döküm aldınız mı ?

• @Flight101 çok teşekkür ederiz 😇

• @boredeng teşekkür ederiz inşallah sizler de mülakatı geçersiniz 😇

• @zekiye-kahveci, içinde söyledi: DV2025 Mülakat Deneyimleri

@Grimoir3 hayır olsun mülakatınız banka hesap dökümü ile ilgili herhangi bir detay yazmamışsınız, zaten Hong Kong'un sormadığını biliyordum ama yine döküm götürenler olmuştur. Siz döküm aldınız mı ?

hayır almadım, dolayısıyla yanımda da götürmedim. Mülakat deneyimine yazdıklarım dışında bir evrak götürmedim, yazdıklarım dışında bir kelime farklı bir konuşma da geçmedi. zaten mülakat 2 dakika falan sürdü.

• dostlar ANKARA mülakatım dün onaylandı ve hızlı bir şekilde deneyimimi yazacağım. mülakatım 7.30 daydı. ben 7.00 de kapı önündeki sıraya girdim. hava eksi derecedeydi. 1 saatten daha uzun süre dışarıda bekledik. her zaman böyle aksak mı işliyorlar bilmiyorum ama kesinlikle sıkı giyinin.
    sıra bana geldi. görevliye aktif pasaportumu verdim. 15 dk sonra pasaportumu göstererek beni içeri çağırdılar. güvenlik kontrolünden geçip mülakat yerine yürüdüm. ağır siyah kapıyı açmaya çalışan kadına yardım ettim ve içeri girdim. (saat 8.30)
    içeride hemen yönlendiriliyorsunuz. 330 doları ödemek için 30 dk bekledim. ardından belgelerimi teslim etmek için numara verildi. bunu da 30 dk bekledim. ds260 formunda herhangi bir değişiklik isteğiniz varsa burada belirtmeniz gerekiyor. ben green card ın gideceği adresi değiştirdim. ayrıca kronik hastalığımın bulaşıcı olmadığı için hastalıklar kısmına yazmadığımı, ama unganlarda bunu belgelerle belirttiğimi söyledim. sıkıntı yok dedi.
    şimdi benden istediği belgeleri yazıyorum
    2 foto
    pasaport (+abd vizeliyse eski pasaportu da istiyor*)
    sağlık dosyası (unganlar)
    adli sicil kaydı (arşivli, e-devlet)
    askerlik belgesi (e-devlet)
    nüfus kayıt örneği (kişi, e-devlet)
    banka hesap dökümü
    lise ve üni diploması (türkçe) (apostil gerekmiyor) (okulla yaptığım staj belgelerini istemedi) (lise diplomasının orijinali + çıktısı (kaşeli şekilde) üni diplomasınıysa e-devletten çıkardım)
    BENDEN YALNIZCA BU BELGELER İSTENDİ (TÜM BELGELERİ TÜRKÇE VERDİM)
    şimdi mülakata geliyorum. 10 dk sıra bekledim. (9.40)
    mülakatı ingilizce yaptık. parmak izlerimi bastım. nereye gideceğimi, tanıdığımın olup olmadığını ve iş olarak ne yapacağımı sordu. ayrıca halihazırda okuduğum mühendislik programını ne yapacağımı sordu. lise alanım uçak bakım teknisyenliğinden devam edeceğimi söyledim. ardından belgemin onaylandığını söyledi. son olarak orada eğitim almayı düşündüğümden bahsettim ve devlet eğitim desteği almanın 5 yıl sonraki vatandaş olma kısmında problem oluşturup oluşturmadığını sordum. bilmediğini söyledi. sohbet çok keyifliydi. tamamen rahat olun.

bu arada tüm bu beklemeler esnasında bende heyecanın emaresi yoktu. (zaten 1.5 yıl beklemişiz verin de gidek durumu)
    benim problemim sonlara doğru açlık ve susuzluk oldu. o kadar geçe kalmam, delikanlıyım, dayanırım demeyin, içeri girmeden yiyeceğinizi yiyin. oradan yiyecek içecek bir şey isteseydim muhtemelen verirlerdi (330 doların verdiği beklenti) ama bir o kadar da uykusuzdum. o yüzden yerimden kalkmak istemedim. muhtemelen siz de uykusuzluğu hissedeceksiniz çünkü asıl mesele o son gece yatakta uyuyabilmekte. ama az uyusanız da önemli değil. çünkü sabah dışarıda beklerken yiyeceğiniz soğuk sizi kendinize getirecek.
    Ben 19 yaşındayım. miami dade county ve broward county'den ev bakıyorum şu an. uçak bakım alanıyla ilgilenen arkadaşlarla iletişim halinde olmak beni ayrıca mutlu eder. her şeyden önce sağlığınıza dikkat edin. görüşmek üzere.

• Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   merlin merlin 
  • ⭐⭐⭐⭐

@merlin Vizeniz hayırlı olsun🎉

Sizin sorun olmamış ama sakın ola ki mülakatta size sorulan soruların dışında yeni bir konu açmayın.

Sorulmayan bir konu hakkında konuşmayın, çünkü konu konuyu açabilir ve verdiğiniz bir yanıt, vize reddine sebep olabilir. Bu yüzden dikkatli olun! Sorulara kısa ve net cevaplar vermek en doğrusudur.

Ayrıca bu mesajım size de gelsin.

Yolunuz açık olsun✨

• @merlin
    Vizeniz hayırlı olsun. Yaş ve meslek itibariyle çok güzel günler sizi bekliyor. Şans hep yanınızda olsun.

• @Flight101 Sağol herkes için süreç yolunda gitsin inşallah

• Arkadaşlar merhaba, yaklaşık 9 aylık hayli stresli ve inişli çıkışlı bekleme sürecinin ardından vizelerimizi az önce aldık. Öncelikle böyle bir forum oluşturan, bilgi paylaşımı yapan, herkese cevap vermeye çalışan destek olan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Forumun önemini; konsolosluk içerisinde hala araştırma çok yapmamış, çok fazla bilgi sahibi olmayan, eksik evraktan ap'ye kalan arkadaşları görünce daha çok anladık. Sürecin başından beri her türlü sorularımızı yanıtlayan @gucarslan ve @ATS16 , bu süreçte yanımızda olan ve destek veren @minnesota iyi ki varsınız teşekkürler. 12 şubat mülakat deneyimimizi paylaşmak istedim. 11 şubat akşamı İzmir'den Ankara'ya uçup, konsolosluğa yakın bir otelde konakladık. Sabah 9.15 mülakatı için 8.30 gibi konsolosluk önüne gittik, hava çok soğuktu ve çok fazla kuyruk vardı. Burada söyleyebileceğim, kesinlikle sıra beklemeye gerek yok. Herkesi saati geldiğinde tekrar sıraya çağırıp içeri alıyorlar. İçeri girip uzun yolu geçtikten sonra, mülakatların yapılacağı binaya giriş yaptık. İçerideki çalışan arkadaşlar ne yapılması gerektiği konusunda çok fazla yardımcı oluyorlar zaten. İlk önce sol taraftaki masada pasaportları verip giriş yaptırdık, ardından mülakatların yapıldığı gişelerin orada beklemeye başladık. Oradaki görevli bugün gereğinden fazla green card mülakatı oldugunu belirtti. çoğunluk tahmin edebileceğiniz üzere yabancı insanlardı. bir süre bekledikten sonra vezneden paraları yatırıp evrakları teslim etmek üzere sağ taraftaki gişelere yöneldik. ( 9.15 randevumuz, sıra aldığımızda saat 10.40 olmuştu). Evrakları teslim alan tüm görevliler Türk bu arada, her türlü konuda yardımcı oluyorlar, eksik şeyler için dışarı gönderip geri aldıkları da oldu. Sıramız geldiğinde, dava dosyalarını verirken (iş yerinde olan bir iş kazasından ötürü 2.5 yıl hapis cezam, DS260 formunu doldurduktan 1 gün sonra onanmış, para cezasına çevrilmişti ve ödemiştim ama ds 260 formunu doldururken tüm güvenlik sorularına NO demiştim.) bu durumu görevliye anlattım, bu durumun çok önemli olduğunu söyledi ve not alacağını konsolosa ileteceğini söyledi ve Türkçe mi ingilizce mi istiyorsunuz dedi biz de davayı rahat açıklarız diye Türkçe seçtik.
    Asıl talihli eşimden; Banka hesap dökümü(1 adet sadece dolar hesabı), E devletten arşiv kayıtlı sicil belgesi, Vukuatlı nüfus kayıt, Sağlık raporu zarfı, diploma aslı ve fotokopisi, evlilik cüzdanı aslı ve fotokopisi, 2 adet 5*5 foto;
    Benden bunlara ek olarak; Adliyeden aldığım arşiv kayıtlı adli sicil kağıdı, askerlik belgem, Tüm dava dosyalarımı ve yeminli ingilizce tercümelerini (iddianame, ceza maddeleri, kesinleşme şerhleri, infaz kağıdı, ödeme makbuzu, bilirkişi raporları, gerekçeli kararlar istinaf dahil.) aldı, diplomamı almadı.
    Ardından green card mülakatlarının yapıldığı sol taraftaki bölüme geçtik. çok dar bir yer, oturacak yer az, çocuk bölümü de var. 19-20-21 numaralı 3 gişe ve bir kapalı kapı var(bunu da en son fark ettik). bu 3 gişedeki konuşmaların çoğu, bekleyenler tarafından da duyuluyor. 19 numarada(genelde Türkçe seçen arkadaşları bu arkadaş mülakata aldı) güler yüzlü çat pat Türkçe konuşmaya çalışan bir kadın konsolos, 20 numarada ekseriyetle yabancıların(İran) mülakatını yapan hafif asabi bir arkadaş, 21 numarada ise ingilizce seçen Türkler ve yabancıları ortak mülakata alan birisi vardı.
    19 numaradaki konsolosun mülakatları çok kısa sürüyordu, sorduğu sorular :
    -Nereye gidiyorsunuz?
    -Orada tanıdık var mı?
    -Neden orası?
    -Gidince bir iş planınız var mı?
    Anlamadığı bir şey olduğu zaman arkadan Türk arkadaşını çağırıp yardım alıyordu.(Evet arkada çalışan bir hayli Türk arkadaş var.)
    Bunun dışında gişelerde para ile ilgili soru sorulduğunu çok duymadım.
    Bir süre sonra sıra numaraları karışmaya başladı, mesela bir tarafta 105 numara mülakat yaparken 85 numaralı arkadaş hala bekliyordu.
    Orada gördüğümüz çekiliş kazanan arkadaşlar bir bir vize onaylarını aldılar, birkaç eksik evraklı arkadaş vardı( yabancı polis belgesi ve adli sicil kaydınının arşivsiz olması), onun dışında çok sorun olmadı.
    Sıra bize gelmiyordu bir türlü, daha doğrusu bizim sıra numaramızdan sonrakiler tek tek alıyordu, bizim numaramız yanmıyordu. En son 5 kişilik yabancı bir aile ve biz kaldık. Biz, benim dava dosyamdan dolayı inceleme yapıyorlar diye stres içinde beklerken orada bulunduğumuz süre içerisinde hiç karşılaşmadığımız bir şey oldu. Eşimin adını sesli olarak anons edip, en sol köşedeki kapalı odaya gelmemizi söylediler(orada bir oda olduğunu o an anladık, oda sorgu odalarına benziyor, içeride sandalyeler var oturarak mülakat yapılıyor ). O anda öyle bir stres yaptık ki anlatılmaz yaşanır. ap'ye kalacağımızı ve sorgulanacağımızı anladık iyice stres yaptım. Odaya girdiğimizde, gişelerde hiç görmediğimiz orta yaşlı güler yüzlü konsolos bir kadın ve yanında tercüman olarak bir kadın arkadaş daha vardı. İngilizce konuşmaya başladı biz cevap verince de tercüman arkadaşı gönderdi. eşimin evraklarını incelerken bizim nasıl stresli olduğumuzu gördüğünden olsa gerek; korkmanıza gerek yok, bu odaya çağırılma sebebiniz diğer gişelerin dolu olması( bana göre de mesai saatinin bitmesinden dolayı acele etmesi ve herkesi bitirmek istemeleri) o yüzden rahat olabilirsiniz dedi. Eşimin Evraklarını incelerken çok az soru sordu;
    -Nereye gideceksiniz?

• Ne iş yapacaksın?
      -Neden orası?
      -Banka hesap dökümündeki imza sirkülerine baktı ve bu nedir diye sordu? ( çok şaşırdım, buradan bu konsolosun, normalde mülakat yapmadığını ya da çok az yaptığını anladım. Durumu açıkladık.)
      Parayla alakalı da bir şey sormadı başka. Her şey çok güzel görünüyor dedi ve benim dosyaları incelemeye başladı.
      Asıl garip kısım burada başlıyor. Biz içerde ecel terleri döküp, bizi sona bırakmaların sebebini dosyamı incelemelerine bağlarken kadın benim dava dosyamı görünce şaşırdı ve Bu nedir? diye sordu. (o anda aslında hiçbir şeye bakmadıklarını, sadece o an kontrol ettiklerini anladık)
      Olayla ilgili sorduğu sorular:
    • Bu nedir? iş kazası davası olduğunu söyledim
    • Bitti mi dava dedi? bittiğini, para cezası alıp ödediğimi söyledim.
      Bana başka hiçbir şey sormadı.
      Daha sonra arkaya gitti ve tercümanlık yapacak bir arkadaşını çağırdı ve dikkatlice dinleyin dedi;
      "Bu dosyayı arkadaşlarımla beraber incelemem lazım, bunun çok uzun süreceğini düşünmüyorum o yüzden pasaportlarınız bizde kalacak" dedi sarı bir kağıda ap işaretledi ve "hiçbir şey yapmayın sadece bekleyin diye tekrar tekrar uyardı." ardından eşime dönüp:
      " Senin her şeyin güzel gözüküyor senin vizen onaylandı" dedi.
      Ne kadar sürebilir diye sorduk, çok uzun süreceğini düşünmüyorum dedi ve sistemde kontrol ettiğinizde AP veya Refused yazabilir korkmayın dedi, rahatlatıcı konuştu. Sonrasında odadan çıktık, bizden başka kimse kalmamıştı, ne içerde ne dışarda kimse yoktu. Garip bir duygu durum içerisinde konsolosluktan çıktık ve akşam uçağıyla İzmir'e döndük.
      Akşam ceac kontrol ettiğimde ikimiz de AP gözüküyorduk, 13 şubat sabah kontrol ettim yine AP idi. Akşam üstü kontrol ettiğimde Issued yazıyordu, açıkçası 24 saat bile geçmeden incelemenin bitebileceğini hiç düşünmedim, yine stres içerisinde forumdan arkadaşlara danıştım, bir sıkıntı olmayacağını söylediler sağ olsunlar. 2-3 saat sonra PTT mesajı geldi. Bugün öğlen ise PTT şubede mesajı geldi ve gidip aldık. Pasaportu açtığım ana kadar inanamamıştım, inanılmaz bir rahatlama oldu ama bu rahatlamanın tamama ermesi için sanırım Amerika topraklarına ayak basmam gerekecek. Umarım daha önce yazılanların bizlere ışık tuttuğu gibi, bizim deneyimlerimiz de başkalarına yol gösterir. Herkese çok teşekkür ediyorum, vizelerini alan arkadaşlara hayırlı olsun, darısı sabırla bekleyip bu mücadeleyi sürdürenlere olsun.
  • ⭐⭐⭐⭐

@smhcnr88 tebrikler, hayırlı olsun. Bundan sonraki olası benzer durumda olan forum kullanicilarina yararı olacaktır deneyiminizin ayrintilari. İlerleyen zamanda göç sürecinizdeki diğer adımlarda bol şans 🍀🙏🏻

• @smhcnr88 artik mustakbel Amerikalilarsiniz. Yolunuz acik olsun. Darisi kalpten isteyen herkesin başına.

• @smhcnr88 okurken ben bile çok heyecanlandım, stres oldum. Ama bu sürecin vize ile taçlanması kendim almış kadar mutlu etti beni. Yolunuz açık olsun, hayırlı uğurlu olsun🍀

• ⭐⭐⭐

@smhcnr88

• Vize konusunda da faydası olur belki diye big bangden itibaren anlattım 🙂
    Viyana mülakat deneyimi
    Üst üste üç ya da dördüncü kez başvurduktan sonra bu 2024 Mayıs ayında kazandığımı öğrendim.
    Dosya numaram 4800 lerdeydi. Yüzeysel yaptığım araştırmada herkes numaranın çok iyi olduğunu, Ankara’dan rahatlıkla mülakat alınacağından bahsetmişti. İki ay sonra Abd turist vizesi mülakatım vardı. Avukatlar da dahil sorduklarım turist vizesi alamayacağımı, çünkü artık göçmen niyeti taşıdığımın belli olduğunu söyledi. Mail atıp aralarında bir çatışma olup olmadığını sordum. İkisini ayrı ayrı yürütebilirsiniz diye cevap aldım.
    Neticede çekilişle ülkesinde yaşama hakkı veren ülke, turist vizesini de verirdi. Mülakatta çekilişi kazandığımı ve önden turist vizesi alıp hangi eyalette yaşayacağıma karar vermeye gideceğimi söyledim. Sistemden kazanıp kazanmadığımı kontrol edip, birkaç da soru sorduktan sonra 10 yıllık vizemi onayladılar. İlk önemli adım tamamdı. Çünkü bu sayede aos denilen Abd içinden statü değişikliği yaparak green card alma hakkım cebimdeydi. Bu yöntemin dezavantajı pahalıydı ve Abdye giriş yaptıktan sonra (çalışmadan) 3 ay beklemeyi gerektiriyordu. O yüzden Ankara’nın performansını birkaç ay gözlemleyip kararımı verecektim. 1 Ekim geldiğinde ilk vize bülteni 6bin açıklandı. Kasım Aralık performansı derken Ankara Konsolosluğunun performansı içler acısıydı.Riske bile girebilirdi 4800. Artık dosya taşımaya karar vermiştim Numaram current olduğu için artık dosya taşıma opsiyonu ancak konsoloslukla mailleşerek mümkündü. Oturumsuz kabul eden ülkeler Hong Kong, Tayland ve Avusturyaydı. En kebap Avusturya/Viyana olan çünkü hem Türkiyeden dosya taşıyanlara çok aşinaydı ve edevlet evraklarını kabul ediyordu, hem de işlemler toplam 1 hafta kalmayla hallediliyordu. En büyük sorun şimdiye kadar hiç Schengen vizesi almamıştım. Pasaportumda 5-6 ülke damgası vardı ama hiçbiri Schengen bölgesinde değildi.
    Dosyayı taşıdıktan sonra hemen mülakat tarihi alacağımı tahmin ediyordum ama hangi tarihte? O zamana nasıl vizeyi yetiştirecektim? Çoğu ülkenin başvurusu bile kapalıydı. Vize danışmanına durumu anlattım. Eğer şirket sahibiysen ve oradan bir şirkete davetiye göndertebilirsen belli bir tarih için başvurup alabiliriz tavsiyesinde bulundu. Risk alıp deneyecektim. Eğer vize alamazsam dosyayı tekrar taşımayı deneyecektim. Belçikadan bir tanıdık firma sahibine, firmama davetiye yazdırdım. Dosyayı taşımak için Viyana konsolosluğu ile maileştim. Önce numaranız current zaten size kcc mülakat verecektir gibi bir geçiştirme maili attılar. Sonra Ankaranın durumunu açıklayan bir mail daha atınca dosyamı kabul edeceklerini ve mülakat tarihi için ayrıca mail alacağımı belirten bir mil attılar. Daha sonra mülakat mailim geldi. 11 şubat. Hemen dr randevusu için medau ile mailleşerek 7 şubata randevu istedim. Aslında 2 gün yeterli deniyordu ama araya haftasonu girdiği için ben 4 günlük boşluk koydum. Medau randevumu onayladı. Şimdi sıra vizeye başvurmaktaydı. Garanti olsun diye 1-15 şubat arasına yazdırdığım davetiye ile vizeye başvurdum. Randevu tarihimi bildiren mail (2nl) 3 ocakta geldi. Belçika için en erken ticari başvuru tarihi olan 10 ocak günü vizeye başvurdum ve beklemeye başladım. Vize çıkmazsa iptal edebileceğim şekilde konaklama rezervasyonumu yaptım. 8 gün sonra pasaportum geldi vizeyi almıştım. 15 gün kalma izni veren, 1 aylık, tek girişli vize. İşimi fazlasıyla görüyordu. Hemen uçak biletlerimi, konaklamaların rezervasyonlarını yaptım. Aklıma şüphe düştü. Ben Belçikada eğitimim var diye vize başvurusu yaptım ama Belçikada sadece 1 gece kalıyordum. Girişte bana sorsalar nerede ne kadar konaklayacağımı, foyam ortaya çıkardı. O yüzden yine iptal edilebilir bir otel bulup 5 gecelik rezervasyon yapıp ödemesini yaptım. Girişten sonra iptal ederdim. Şimdi tüm program hazırdı. Senaryoyu kafamda oluşturdum. 5 şubat Antalyadan direkt uçuşla Belçikaya indim. Korktuğum gibi olmadı. Pasaport kontrolde sadece pasaportu ve vizeyi taratıp parmak izi aldılar. Senaryoda giriş kısmı tamamdı. Elimde valizlerle uğraşmamak için Uber ile otelime gittim. Bir akşam ve ertesi sabah Brükseli gezdim. 6 şubat öğlen Viyanaya uçtum. Yine Uber ile kalacağım stüdyo daireye gittim. Yerleştim ve biraz akşam yürüyüşü yaptıktan sonra ertesi gün sağlık randevuma hazırlık yaptım. Benimle aynı tarih saatte dr ve mülakata girecek bir çiftle haberleştik telegramda. Önden buluşup biraz sohbet edelim evrak kontrolü yapalım desek de dr randevusunda buluşabildik. Dr randevum 10daydı, 9:30 gibi oradaydım. Sorun etmediler ve işlemlere başladık. Orada Kader ve Murat Yat çiftiyle tanıştım. Önce kişisel bilgilerin olduğu bir form doldurdum. Burada hem Abd hem Türkiyedeki adresinizi istiyorlar. Bir fotoğraf çekiyor ve imza alıyorlar. Bir süre sonra ön görüşme için çağırdılar.
    Önce antikor sonuçlarıma bakarak olmam gereken aşıları netleştirdik. Bazılarının Türkçesini bilmediği için ben çevirerek söyledim. Covid, influenza, tetanoz ve kızamık aşısı olacaktım. Tetanoz ve kızamık 3 lü aşı gruplarına dahil olduğundan fazladan aşı da olmuş oldum.
    Süreçle ilgili bilgi sahibi olmamı takdir etti ve Türkiyeden gelenlerin çoğunun tüm detaylara hakim olduğunu belirtti.
    Herhangi bir hastalığınız var mı?
    Hiç ameliyat oldunuz mu?
    Sürekli kullandığınız bir ilaç var mı?
    Herhangi bir alerjiniz var mı?
    Mental bir sıkıntınız var mı?
    Sigara kullanıyor musunuz?
    Alkol kullanıyor musunuz?
    Uyuşturucu madde kullandınız mı?
    Şu an kullandığınız bir madde var mı?
    Boyunuz, Kilonuz
    Gibi sorular soruldu, daha sonra yan odaya geçip başka bir dr tarafından fiziki muayene yapıldı. Kulaklara boğazıma bakıldı, refleks kontrolleri, sırtımı ve kalbimi dinledi. Sonra bir tüp kan aldı ve toplam 5 aşıyı yaptı. Akciğer filmi çekilecek yerin adresini, oraya götüreceğim imza atılacak evrakı ve sonuçların nasıl geleceğini anlatan 3 sayfa evrakı verdi ve ödemeye geçtik. Benim toplam 545€ tuttu. Sadece nakit ödeme alıyorlar. Oradan Akciğer filmi çekilecek yere yürüdüm. Yaklaşık 25 dk sürdü. Girdikten sonra sıra aldım. Pasaportla birlikte sağı solu imzalı kağıdın ortasını da orada imzalayarak verdim. Bir süre sonra soy adımla çağırıp röntgen çektiler. 10 dakika bekledikten sonra yine soyadımla çağırarak bir film cdsi verip işlemin tamam olduğunu bildirdiler. Artık sonuçlar mail olarak hem bana hem konsolosluğa gidecekti. Yapılacak bir şey kalmamıştı beklemekten başka. Aşıların da etkisiyle titreme ve eklem ağrıları içinde bir gün geçirdim. Neyse ki 2. Gün daha iyi hissediyordum. Aradan 2 gün geçmiş mülakata bir gün kalmıştı ama hala sağlık raporu maili gelmemişti. Muratlarla haberleştik onlara da gelmemişti. Buluşup biraz vakit geçirdik belki bu arada gelir umuduyla ama mesai saatleri bitmesine rağmen hala haber yoktu. Son çare sabah erken molnara gidip sonuçları sorgulayıp, öğleden sonra 1 de mülakata girecektik. Mülakat günü sabah molnardaki görevli sonuçları az önce gönderdiğini, herhangi bir sorun olmadığını, istersem çıktı olarak da verebileceğini söyledi. Bana mail gelmemişti ama çıktısını aldım. Muratların maili gelmişti ve sorunun çözüldüğünü düşünerek mülakata gittik. Mülakat saatinden 20 dk önce konsolosluğun önünde buluştuk. İçeri girmeyi denediğimde kapıdaki asker daha erken olduğunu 10-15 sonra gelmemi söyledi. 10-15 dk sonra üst kontrolü ve dedektörden geçerek içeride ismimizin anons edilmesini beklememiz söylendi. Bizden başka kimse yoktu konsoloslukta. Bir iki Abd vatandaşı vardı sadece. 10-15 dk bekledikten sonra ismim anons edildi. Önce 4 numaralı bölümden bir kadın küçük bir kağıda bakarak sırayla evrakları istedi.
    Pasaport
    2 adet fotoğraf
    Formül A
    Diploma aslı+ 1 fotokopi
    Adli sicil kaydı
    Finansal durum belgesi
    Evrakların bu kadar olduğunu yan vezneden ödeme yapmamı ve sonrasında çağrılacağımı söyledi. Vezneye geçip 330$ kredi kartı ile ödeme yaptım.
    10-15 dakika bekledikten sonra 5 numaralı bölümden ismim anons edildi. Başka bir hanım tarafından önce diplomamın aslı ve ödeme dekontu iletildi. Sonra sağ elimi kaldırmamı ve yemin etmem gerektiği ile ilgili metni okudu. Ben sadece “I do“ dedim. Sonra standart sohbet havasında sorular sormaya başladı. Ekonomi mezunu olduğunuzu görüyorum. Bu bir lisans diploması mı? Evli misiniz, hiç evlendiniz mi, çocuğunuz var mı? Nereye yerleşmeyi planlıyorsunuz? Orada tanıdığınız var mı? Ne iş yapmayı planlıyorsunuz? Şu anda ne iş yapıyorsunuz? Abddeki adresin hala geçerli olup olmadığını sordu. Değiştirmek istediğimi söyledim ve yeni adresi verdim. Bu arada hızlı bir şekilde cevapları yazıyordu klavyeden. Görüşmeler tıpkı turist vizesi mülakatı gibi ayakta ve arada cam bölme ile interkomdan yapılıyor. Yani oturup sohbet etmeyi düşünmeyin 🙂
    -Aslında şu anda mülakat kısmı tamam ama maalesef sağlık sonuçlarınız henüz bize ulaşmadığı için vizenizi onaylayamıyorum.
    Dedi ve ben yıkıldım. İlla bi aksilik çıkacaktı. Sonuçlarda mı bir sorun vardı. Bin tane soru gelmeye başlamıştı aklıma
    -Benim yapabileceğim bir şey var mı hızlandırmak adına diye sordum.
    -Yok biz iletişime geçtik size email yoluyla ulaşacağız. Ne zaman olacağıyla ilgili bir söz veremem. Dedi ve ne zaman döneceğimi, erteleme şansımın olup olmadığını sordu. Var dedim ve ayrıldım.
    Muratların mülakatını bekledim onlara da aynı cevabı verdiler. Demek kişisel bir sorun değildi. Medauya tekrar gidip durumu anlatmaya karar verdik. Immigration bölümü yani bizim işlemleri yapan bölüm öğleden sonra kapalıymış. O yüzden üst kattan başka bir birimden rica ettik telefonla ulaştılar. Bizim mailleri atacak kişinin bugün hasta olması sebebiyle işe gelmediğini. Başka bir arkadaşından rica ettiğini ve 1 saat önce maillerin atıldığını öğrendik. Peki diyip ayrıldık. Tekrar konsolosluğa gitsek bir işe yaramayacaktı. Sistemden vize başvuru durumu takip edilen bir ekran var. Sürekli oradan aşamaları kontrol ettik. Sırasıyla refused, ready, administrative processing oldu. Tabi bizim kaygılar tavan. Sabah kalktığımda hala ap idi. Sonra bir daha baktım ki issued olmuş. O ara Murat aradı, abi mail geldi mi sana dedi. Gelmişti “Dear Mr Ertiftik. We issued your visa…” Koşturup konsoloslukta buluştuk ve pasaportlarımızı aldık. Yardımları için tüm Türk vatandaşları adına sevgilerimizi ilettikten sonra maceramız mutlu sona ermişti. Darısı tüm bekleyenlerin başına

• Merhaba, önceki deneyimlerde okudum ama emin olamadım. Ankara dan mülakata gireceklere 2nl dışında kişiye özel beklenen evrak listesini içeren ayrı bir mail daha mı geliyor?

Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

144

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.2k

| | | |