Merhaba,
Viyana’dan Green Card vizemizi almıştık fakat eşimin doğum tarihinin ay kısmı yanlış yazılmıştı. Hatanın farkına varıp Viyana’daki Amerikan Konsolosluğu'na durumu bildirdik. Bildirdiğimiz gün içerisinde hatalı vizeyi ve ilgili belgeyi (sarı zarf) düzeltilmiş haliyle teslim ettiler.
Yaklaşık 6 ay önce ABD’ye geldik. Benim Green Card’ım yaklaşık 90 gün içinde elime ulaştı fakat eşim için tekrar biyometrik işlem talep edildi. Randevu oluşturup biyometrik işlemleri tamamladık ve Green Card’ı elimize ulaştı. Ancak kontrol ettiğimizde doğum tarihindeki ay kısmının yine yanlış yazıldığını fark ettik. (Sarı zarf ve pasaporttaki vizenin düzeltilmiş olmasına rağmen sanırım online sistemde hata düzeltilmemiş olduğunu düşünüyorum.)
Bunun üzerine, I-90 (Application to Replace Permanent Resident Card) formunu online olarak doldurduk. Formu gönderdikten 4 gün sonra USCIS’in sitesinden durumu kontrol ettiğimizde şu bilgileri gördük:
Step 3 of 3 (Current Step): Case Decision
Estimated Time Until Your Case Decision: 27 Months
İnternette okuduğum kadarıyla USCIS’in belirttiği yaklaşık zamanlar her zaman doğru olmayabiliyor. Örneğin, bazen 18 ay olarak görünen süreçlerin aniden sonuçlandığı yazılmış. Ancak genel olarak 6-7 aydan önce sonuçlanmadığı belirtiliyor.
Şimdi şöyle bir durumdayız: 2 ay sonraya eşim için Türkiye’ye gidiş-dönüş bileti almıştık (Green Card’ın tarafımıza postalandığını öğrendiğimizde). Eşimin pasaportunda 1 yıl geçerli bir giriş damgası (stamp) bulunuyor. (26 Haziran 2024’te ABD’ye giriş yaptık ve damgada Class Until: 25 Haziran 2025 yazıyor. Tarih, görevli tarafından el yazısıyla yazılmış ve çok okunaklı değil.) ABD'ye dönüş biletini, damganın geçerlilik süresinin bitmesine 25 gün kalaya almış olduk (yaklaşık 2 ay Türkiye’de kalacak).
Son zamanlarda ABD’ye girişlerde ekstra hassasiyet gösterildiğini duyuyoruz. Bu nedenle eşimin ABD’ye girişinde sorun yaşamaması adına ekstra bir belge veya önlem alınabilir mi?
Eşim tek başına seyahat edeceği için herhangi bir problem yaşamamasını istiyorum. Konuyla ilgili öneri veya yapılabilecek bir şey varsa paylaşabilirseniz çok sevinirim.
Eşimin yanında götürmesi gereken belgeler için mevcut planımız şöyle:
Hatalı olan eşimin Green Card’ı,
USCIS’ten bize gönderilen Receipt Notice belgeleri,
Benim Green Card fotokopim,
Evlilik cüzdanı,
Ve tabii ki pasaportu.
USCIS tarafından bize gönderilen Receipt Notice (I-797C, Notice of Action) kağıtları mevcut. Bu kağıtta başvurumuzun ulaştığını, gerekirse tekrar biyometrik işlem yapılacağını ancak bu belgenin başvurunuzun kabul edildiğini veya reddedildiğini göstermediği belirtiliyor.
Ek soru: Pasaportunda hâlihazırda geçerli bir damga varken USCIS’ten I-551 geçici kanıt mektubu alınabilir mi?
Teşekkürler.