Merhaba arkadaşlar, 26 Aralıkta sağlık kontrolü 30 Aralıkta ise vize mülakatım vardı bunlarla ilgili deneyimimi sizlerle de paylaşmak istiyorum. Sağlık kontrolüne gittiğimde sadece pasaportumu aldılar ve sırasıyla yönlendirdiler bu konuda bir endişeniz olmasın çokta komplike bir durum değil. Gerekli şekilde yardımcı oluyorlar. Öncelikle kan tahlili yaptılar (1.600 lira gibi bir şey ödedim laboratuvarda, kredi kartı ile yaptım ödemeyi, dolar da kabul ediliyor) akciğer röntgeni çektiler sonrasında 1 buçuk saat sonrasında gelmemi istediler. Döndüğümde tahlil sonuçları çıkmıştı maske taktırıp doktora yönlendirdiler doktor 4 tane aşı (bazıları karmaydi) yaptı ve fiziksel muayene yaptı şurada ağrı var mı kronik bir rahatsızlık var mı, daha önce hastaneye yattın mı, intihar etmeyi ya da birini öldürmeyi düşündün mü gibi sorular sordu ve bitirdi muayeneyi. Çıkışta 12 bin gibi bir ödeme yaptım yine kredi kartı ile. Sonuçları konsolosluğa elektronik olarak iletilecegini bana da yarın akşama kadar mail ile geleceğini söylediler, öyle de oldu.
30 Aralık büyük güne geldiğimde de orada yazan belgeleri ve gerekli olacağını düşündüğüm bazı kanıtları koydum. Güvenlik kontrolünden geçerken çanta, elektronik aletler alınmıyor akıllı saatte dahil (normal saat alınıyor) sadece dosyalarımı aldım. İçeri girdiğimde sadece pasaport ve fotoğraf istediler, daha sonra bir numara verip ekrandan takip etmemi istediler, kendileri de sesleniyor. Bana sıra geldiğinde evlilik cüzdanı, pasaport, eşimin vergi dökümlerini, adli sicil kaydı ve nüfus kayıt örneğini isteyip bir dosyaya koyup, mülakatı hangi dilde yapmayı istediğimi sorup beklememi istediler. Ben İngilizce yaptım. Görüşmelerin yapıldığı bankoların önünde oturup beklemeye başladım, o sırada başka gorusmeleri dinleme fırsatım oldu çoğunlukla İranlılar vardı, bazı sorular ortak olsa da onlara sorulan bazı soruları bana sormadılar, orda ne iş yapmayı düşünüyorsun, eşin ne iş yapıyor, hangi eyalette yaşayıp vs. gibi.
Sıra bana geldiğinde kadın olan memur çağırdı ve çok tatlıydı günaydın, nasılsın vs diye sordu, sonrasında benim ve eşimin daha önce evlilik yapıp yapmadığını ya da başka ülkede yaşayıp yaşamadığımızı sordu hayır dedim. Kaç yıldır birlikte olduğumuzu, nasıl tanıştığımızı, Amerika'ya mı taşıyacağımı, eşimin ne kadar sürede bir buraya geldiğini ne ne kadar kaldığını sordu hiçbir ekstra kanıt istemedi, fotoğraflara dahi bakmadı sadece vergi dokümanımızin 2023 olması ve irs olarak sisteme yüklememiz gerektiğini söyledi, onaylandığında pasaportumu ptt ile 3 ila 5 gün içerisinde gondereceklerini söyledi. Teşekkür edip iyi gün ve yıllar temennisinde bulunduk birbirimize ve bu yıpratı sürecin umuyorum ki sonuna geldik. Umarım yeni başvuran, süreci devam eden ya da sonuna gelen herkes için daha kolay ve pürüzsüz bir şekilde geçer. Herkese kolaylıklar diliyorum