Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Yavaş yavaş tüm dünyada verinin (data) önemi anlaşılsa da, bigdata artık ekosunu yitirmeye de başlasa, verinin ne kadar can alıcı olduğunu sadece bazı ülkeler daha derinden keşfetmiş görünüyor. Sanıyorum USA'da bunlardan en önde gelenlerinden birisidir. Bir bahane ile (kayınbiraderim sağolsun) IBM'in SF'deki etkinliğinden haberim oldu ve yazılımın yanında uykuda yatan veri canavarı içimden böfff diye uyandı. Tam bu arada size bir deneyim anlatmak istedim, tesadüf te güzel oldu.
    Posta kutusu anahtarını nasıl maceralı aldığımı anlatmıştım, anahtarı alır almaz da kutuya tıkılı onlarca zarf ve reklam hedesini aldım kutudan. Zarflardan birisi de bir şirkete ait bir anket ve geri döndürme (alıcı ödemeli) hazır mektup zarfı ve iki adet gıcır gıcır 1$ (halâ dolarların gerçekliğinden şüpheliyim).
    Yazıda kabaca "anketi doldur, ücretsiz zarfla bize gönder sana +5$ daha fişekleyelim" diyordu. Verileri severim ve doğru amaçlarla/dürüstçe toplayanlara da elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıp olabildiğince zaman ayırırım. Lakin anketin sonunda isim, adres ve telefon bilgisini de istiyordu. Adres bilgisi basit çünkü zaten zarfı gönderdikleri adresi kodlamışlar ankete. İsim ve telefonu da alınca al sana gerçek kimlik. Büyük olasılıkla isim "fake" girilse de telefonu doğrulamadan (ikinci bir telefon anketi geliyooooooor...) para veya işlem devamı söz konusu olmazdı. Anket ağırlıklı olarak TV izleme alışkanlıkları üzerine olsa da Xfinity'nin zaten satabileceği bu bilgiyi bir de benden istediklerine göre (detaylıca) bu veri onlar için hane başı 2$ + 5$ + posta masrafı kadar değerliydi.
    TR de vıcık vıcık olan kişisel bilgilerin kötü mahalle duvarlarında yazanlar kadar anonim olduğu bir yerden gelmişim ki bu tarafta olabildiğince anonim kalmaya çalışacaktım.
    Yeri gelmişken, AT&T US'in herhangi yerlerdinden gelen aramalarda "Spam", "Telemarketer", "Fake" gibi uyarılarla çağrıları işaretliyor. Böylece hiç açmıyorum veya meşgule atıyorum. Zaten çok kısa çaldırıyorlar. Vodafone TR de bu hizmeti rahatlıkla sağlayabilirdi bence. Neyse zaten verileri satan onlar değil mi?
    Bu anket ve gerçek ise dolarlar ile ne yapmalıyım sizce?
    Dolarları gönderdikleri zarfa koyu adamlara mı göndermeli?
    Parayı göndermeleri bir akte sebep olmadığından paralar cebe, anket geridönüşüme mi?
    Anketi doldurmayı ve göndermeyi düşünmüyorum.
    Bu da böyle bir tecrübe oldu...
    NOT: Dolarları biraz detaylı inceleyince sahte oldukları çok net görülebiliyor 🙂 -HEPSİ ÇÖPE 🙂 yazmıştım. Aile eşrafıyla oturduk eldeki tüm 1 dolarlara baktık. Sahte sandığımız paralardaki ön-arka yüz kayması bazı başka dolarlarda da var. Öehh..
    Mektupla anket 2 dolar


  • @caglaror nielsen bildiğim kadarıyla baya eski bir araştırma şirketi adresini internetten kontrol ederek doğruluğunu onaylayın ne olur ne olmaz dolarları harcamayın . Sahte olduğuna kanaat getirirseniz 911 i arayıp durumu anlatın . Sahte para her ülke de olduğu gibi amerikada da başınıza büyük dertler açabilir

  • ⭐⭐

    Gule gule harcayin sahte degiller 🙂 bana $5 versiyonu gelmisti. Geri gonderirsem $5 daha gondereceklerini yaziyordu. Tabi ben de Turk onyargisindan geri gondermedim. 🙂 $5a kazi kazan aldim ve kaybettim. Haydan gelen huya gitsin esastir bu gibi durumlarda l.

    Tmobile icin konusursak benim hesabima ucretsiz olarak scam id hizmeti kayitli. Otomatik olarak scam numarasi aradi mi telefonumda scam likely diye bir ibare beliriyor. Kendi hattinizin hizmet saglayicisindan bu hizmetin olup olmadigini sorabilirsiniz


  • @mr-hakan Sahte olduğunu düşünmeme sebep seri noları aynı ve banknot noları çok yakın olmasına rağmen ön yüz çerçevesi ile arka yüzün örtüşme miktarlarının farklı olmasıydı. Ama cüzdandaki tüm bir dolarlar standart dışı :). Demek ki bu bir gerçeklik kriteri değil.
    Anonim veri toplanmasında sorun yok, severek yardımcı olur ve zaman da harcardım. Ama telefon numarası son derece özel veri, benim geri kalan tüm alışkanlık bilgim ve telefon numarası beni doğrudan hedef tahtasına koyar. Ürün reklamlarına hedef olmak istemem, en azından kendi elimle. Benim ne izlediğimi zaten çoğu firma veri paylaşarak buluyordur. TCL Roku TV ve xfinity bal gibi biliyor 🙂
    1 dolarları da makine tipi yerlerde kullanırım gider. Ütülenmiş gibi gıcır gıcır 🙂

  • ⭐⭐

    Sadece $1 yada $5 da degil anket olmadan firmalar reklam zarflarinin icine dimes, nickles da koyuyorlar. Hatta su an postanede artik kimseye ulasmasi imkansiz maillerin icinden bozuk para ayikliyorum. Denk geldi 😁

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @caglaror bu ornekteki 2 dolar gercek, harcayabilirsiniz. Ama her zaman oyle olmayabilir...

    Her gonderene inanmayin, ozellikle de sizin para harcamanizi isteyenlere. Bu konuda yapmamaniz gereken bir ornegi @Malkoç-Ömer de kendi kanalinda anlatmisti, herkese izlemesini tavsiye ederim:

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Bana da birkaç defa geldi, paralar sahte değil. Genelde çok büyük firmalar giriyor böyle işlere. Bize gelen ankette satın aldığımız arabalarla ilgili memnuniyeti soruyorlardı. Gelen mektupta link de vardı, oradan online doldurdum. Şimdilerde bana focus grup teklifleri geliyor. Amazon ve BofA focus gruplarına katılmamı istiyorlar. Çok da cazip hediyeler veriyorlar (yağlı müşteri olarak gördüler herhalde). Ama çalışma saatlerim yüzünden katılamıyorum.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

81
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum