Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐

    Bugün bir iş ilanında '' U.S. National or U.S Citizen '' tabiri gördüm ikisi de aynı bir şey ama farkı nedir ? diye düşündüm. Gerçekten de enteresan bir konu . Araştırmamın sonucu sizlerle paylaşıyorum.

    Tüm ABD vatandaşları ABD yurttaşlarıdır, ancak ABD yurttaşı olup ancak ABD vatandaşı olmayanlar mevcuttur. Bu nedenle, bu yazı yalnızca ABD vatandaşı olmayan ABD yurttaşları hakkında bilgi vermektedir.

    Tanım
    ABD yurttaşları , 2005’ten itibaren yalnızca Amerikan Samoası ve Swains Adası’nın "ABD’ye ortak bir mülkiyeti" ile bağlanmış veya doğmuş bir kişidir.
    Ek olarak, yurt dışında iki ABD yurttaşından doğmuş bireyleri veya yurtdışında bir yabancı ebeveyne ve bir ABD yurttaşından doğmuş olanları da içerir. Ek olarak, ABD yurttaşlığını iletmek için doğumdan önce çocuğun ebeveynleri için oturma şartı vardır.

    Geçmişteki ABD yurttaşları
    Geçmişte Guam (1898-1950), Porto Riko (1898-1917), ABD Virjin Adaları (1917-1927) veya Filipinler'de (1898-1946) doğanlar ABD yurttaşıydı. Bununla birlikte, şu anda Guam, Porto Riko veya ABD Virjin Adaları'nda doğanlar ABD vatandaşıdır ve Filipinler bağımsız bir ülkedir ve vatandaşlık onlara hiçbir zaman tanınmamıştır.

    Haklar ve Kısıtlamalar
    Kısıtlamalar
    ABD yurttaşları herhangi bir seçimde oy kullanamaz veya seçilen ofiste olamazlar.
    Hakları
    ABD'de herhangi bir yerde herhangi bir kısıtlama olmadan çalışmak ve ikamet etmek için izin verilir.
    ABD vatandaşları gibi ABD pasaportu için başvuru yapabilirler. Aslında, ABD vatandaşı ve ABD yurttaşı için pasaport arasında bir fark yoktur. İkisi de “Milliyet - ABD” den söz etmektedir.
    ABD vatandaşlığına, diğer daimi ikamet edenlerle aynı kurallar çerçevesinde vatandaşlığa kabul başvurusunda bulunma hakkı verilmiştir.

    Yazının İngilizce metni

    U.S. National
    All U.S. citizens are U.S. nationals, but there are some who are U.S. nationals but are not U.S. citizens.
    Therefore, this article explains only about the U.S. nationals that are NOT U.S. citizens.

    Definition
    U.S. national is a person born in or having ties with "an outlying possession of the United States" which is as of 2005, only American Samoa and Swains Island.
    Additionally, it also includes those individuals born abroad to two U.S. national parents, or those born abroad to one alien parent and one U.S. national parent.

    Additionally, there is a residency requirement for the parents of the child prior to birth in order to transmit U.S. nationality.

    Past U.S. nationals
    In the past, those who were born in Guam (1898-1950), Puerto Rico (1898-1917), the U.S. Virgin Islands (1917-1927) or the Philippines (1898-1946) were U.S. nationals. However, now those who are born in Guam, Puerto Rico or the U.S. Virgin Islands are full U.S. citizens, and the Philippines is an independent
    country and the citizenship was never accorded to them.

    Rights and Restrictions
    Restrictions
    U.S. nationals cannot vote in any election or hold elected office.

    Rights
    Allowed to work and reside anywhere in the U.S. without restrictions.
    Eligible to apply for U.S. passport just like U.S. citizens. In fact, there is no difference between the passport for U.S. national and U.S. citizen. Both of them mention the 'Nationality - USA'.

    Eligible to apply for U.S. citizenship through naturalization under the same rules as other permanent residents.


  • Sanırım çeviriden dolayı ilk kısımda anlam karmaşası var. Hem "US Nationals" hem de "US Citizens" vatadaş olarak çevirilmiş.
    Nationals'a "yurttaş" Citizen'a "vatandaş" dersek daha kolay olabilir.

    Bu durumda kısaca özetlemek gerekirse;
    Tüm Vatandaşlar yurttaştır ancak yurttaş olup Vatandaş olmayanlar vardır.
    Bir veya iki yurttaş'ın ülke dışında doğan çocukları yurttaş olur.(yurttaşın hakkını devredebilmesi için belirli bir süre ABD'de yaşamış olma önkoşulu vardır)
    Amerikanın tabiri caizse yavru vatanlarında doğanlara bir süre yurttaşlık hakkı verilmiş ama şuan hepsine vatandaşlık veriliyor otomatik olarak.
    Yurttaşlar oy veremezler veya seçime katılamazlar
    ABD sınırları içinde diledikleri yerde oturabilir ve çalışabilirler. Pasaportlar arasında fark yoktur.
    Yurttaşlar diğer oturum hakkı olanlarla aynı kurallar dahilinde Vatandaşlığa geçebilirler.

  • ⭐⭐⭐⭐

    @volkanu teşekkürler düzeltmeyi yaptım ana metinde

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @redsat2000 bilgilendirme icin tesekkurler.

    Onemli olan nerede dogdugunuz diyebiliriz 🙂 ABD'de mi (50 eyalet + Washington DC), yoksa ABD'ye bagli diger bolgelerde mi?

    Ben Porto Riko'lularin da national oldugunu saniyordum ama dediginize gore uzun bir suredir PR'da doganlar vatandas oluyormus. Diger national'ler de ABD'de 5 yil boyunca yasarlarsa (ayni GC sahipleri gibi), ABD vatandasligina basvuru yapabiliyorlar.


Benzer Başlıklar

  • 26
  • 2
  • 1
  • 67
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

63
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

424.2k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum