ABD Vatandaşlığı Başvuru Süreci (Naturalization)
-
@MySea, içinde söyledi: ABD Vatandaşlığı Başvuru Süreci (Naturalization)
@gunturhanli, içinde söyledi: ABD Vatandaşlığı Başvuru Süreci (Naturalization)
Soyle bir guncelleme gelmis:
Bunun pratikte bizler icin nasil bir etki yaratacagini bilen arkadaslar biraz aciklayabilir mi?
Bu guncellemeden benim anladigim: Vatandaslik basvuru yapan kisilerin, yasal olarak daimi ikamet statusunu (permanent resident status) alirken kanuna uygun yani yasal olarak giris yapip yapmadiklari veya ulke icinde statu degistirdilerse, ilk girisleri yasal mi degil mi incelenecek ve bu esas alinacak.
Evet ama zaten bu önceden de inceleniyordu. Bu konuda değişiklik yok.
Eger permanent resident statusunu alirken ve bu statuye gecerken, yasal olmayan bir giris ve gecis yaptiysaniz veya eksiklikler varsa, vatandaslik basvurusu onaylanmayabilir.
Doğru.
Bu durumda, permanent resident statusunu ilk aldiktan sonraki yapilan yasal girislerin, ilk yasal olmayan girise bir etkisi yok. Yani kisaca ilk giris yasal degilse, vatandaslik olayi zorlasiyor.
Sonraki girişler yasal ise, ilk giriş yasal değilse ihtimaline değinmişsiniz. Doğru. Ama bu durum zaten böyleydi.
Buradaki değişiklik ilk giriş yasal, sonraki giriş "sorunlu" durumu ile ilgili.
-
@saulgoodman Hocam, son bolume katilmiyorum.
Acikca diyor ki, eger greencard almadan once yasal sekilde ulkeye girmediyseniz, greencard aldiktan sonra yasal olarak giris cikis yapmis olsaniz bile, vatandaslik basvurusunda bu durum esas alinacaktir. Yani bu mahkeme kararindan dolayi ilk kacak giris red almaya zemin olacaktir.
Mesela, ulkeye gemiden atlayip veya Meksika sinirindan atlayarak kacak geldiniz. Sonra bir sekilde evlendiniz veya ogrenci falan olup veya isyeri yatirimi yapip statu degisikligi ile greencard aldiniz. Bu yeni guncelleme, ilk basta yasal olarak ulkeye girmediginiz icin, vatandaslik basvurusunda sizi olumsuz etkileyecek.
-
@cnpist Yalnız continuous residency şartı değişmemiş, yani 6 aydan uzun süre ülke dışında kalmak yine vatandaşlık başvurusunu etkiliyor. Bu düzenleme sadece ülkeye girişin legal olup olmaması durumu ile ilgili. Artık ilk giriş dışındaki girişler çok irdelenmeyecek, diğer koşullar aynı diye yorumladım ben.
-
@MySea, içinde söyledi: ABD Vatandaşlığı Başvuru Süreci (Naturalization)
@saulgoodman Hocam, son bolume katilmiyorum.
Acikca diyor ki, eger greencard almadan once yasal sekilde ulkeye girmediyseniz, greencard aldiktan sonra yasal olarak giris cikis yapmis olsaniz bile, vatandaslik basvurusunda bu durum esas alinacaktir. Yani bu mahkeme kararindan dolayi ilk kacak giris red almaya zemin olacaktir.
Mesela, ulkeye gemiden atlayip veya Meksika sinirindan atlayarak kacak geldiniz. Sonra bir sekilde evlendiniz veya ogrenci falan olup veya isyeri yatirimi yapip statu degisikligi ile greencard aldiniz. Bu yeni guncelleme, ilk basta yasal olarak ulkeye girmediginiz icin, vatandaslik basvurusunda sizi olumsuz etkileyecek.
Bence boyle degil.
Bu guncellemeye dair olayi ve yuksek mahkeme hakiminin kararini ve gerekcelerini okudum.Once olayin gecmisini ozetleyelim:
Olay Ganali bir vatandasin 2010 yilinda GC hakkiyla ulkeye girisiyle basliyor. Sonra bu calistigi yerde hirsizlik yapiyor. Mahkeme sonucunda deport karari cikiyor. Kendisi tutuklanip karar teblig ediliyor fakat nedense serbest birakiliyor. Sonrasinda bu kendi istegiyle ulkesine gidiyor ve bir sure sonra tekrar ABD'ye donuyor. Giris yaparken CBP deport karari oldugunu goruyor fakat girisine engel olmuyor cunku elinde hala GC var ve iptal edilmemis. Sonrasinda bu sahis dava acarak kazanip hakkindaki deport kararini kaldirtiyor. Sonra zamani gelince vatandasliga basvuruyor. USCIS ulkeye ikinci girisinin yasal olmadigini ve vatandaslik basvursu yapacak LPR'larin (lawful permanent resident) ulkeye her girisinin yasal olarak yapmasi sarti oldugunu soyleyerek vatandaslik basvursunu red ediyor.Ganali arkadas mahkemeye basvuruyor fakat kaybediyor. Temyize gidiyor ve yuksek hakim karari bozarak USCIS'in kanun ve yonetmeliklerini yanlis yorumladigini soyluyor ve bu sahsin vatandaslik basvurusnu bu gerekceyle red edemeyecegi kararini veriyor.
Hakim diyor ki bu kisinin hakkinda ne karar verilmis veya islem yapilmis olursa olsun ve ulkeye nasil giris yapmis olursa olsun GC'i iptal edilmedigi icin hep LPR statusundeydi. hic bir zaman GC'i iptal edilmedi. Bu yuzden statusunu korudugu icin vatandaslik basvursu hakki var, bu gerekcelerle red edemesiniz diyor.
Hakimin burada yaptigi tanimlama cok ilginc . Diyor ki “lawfully admitted for permanent residence” demek ulkeye sinir kapisindan yasal olarak girmek anlaminda degildir. Lawfully admitted bir statudur, ulke sinirinda girip cikma gibi bir fiziksel aktivite degildir. Statuyu ilk aldiginda yasal olarak almissa bu sarti saglamaktadir.
Karardaki bu gerekceyi asagiya koyuyorum

Hakim diyor ki eger bir kisi LPR statusundeyse ve bunu korudugu surece vatandaslik basvursu ulkeye giristeki problemler nedeniyle red edilmez. Bu karar 5 yil icinde 30 ay kalma ve ulke disinda 6 aydan fazla kalmama sartlarindan bagimsiz ve farkli bir olay. USCIS bu sartlar yuzunden vatandaslik basvursunu red edip sartlari tamamlandiktan sonra basvuru yapilmasini isteyebilir. Bu konularda hala bir degisiklik yok.
Kacaklarin ve diger sekilde ususlsuz giris yapanlarin (turist vuizesi veya baska bir vize turuyle giris yapip sonra burada usulsuz kalanlar gibi) durumunda da bir degisiklik yok. Cunku bu kisiler bir sekilde GC almayi basardiklari anda LPR oluyorlar ve LPR olan herkes 5 yilda 30 ay kalma sartini sagladigi anda vatandaslik basvursuna hak kazaniyor. Hakim asagidaki gerekce alintisinda oldugu gibi bu konuda net bir karar veriyor :

"lawfully admitted" demek LPR statusu almak demektir diyor. Ulkeye giristeki admission"la bir ilgisi yok diyor.
Mahkemenin full karar metni asagidaki linkte:
https://cases.justia.com/federal/appellate-courts/ca4/22-2175/22-2175-2024-07-09.pdf?ts=1720549854 -
@smartcells Detayli aciklama icin tesekkurler! Mahkeme kararini okumadigim icin ben "lawfully admitted" sozunu, ulkeye giris seklinde yorumlamistim. Aslinda sizin belirttiginiz gibi yorumlamak hatta mahkeme kararini detayli okumak gerekiyormus.
-
Merhaba, vatandaşlık başvurusu “yemin töreninden” sonra iş değişikliği nedeniyle adres değiştirmemiz gerekiyor, dolayısıyla pasaport başvurumu yeni adresde yapmayı planlıyorum. Bu durum tecrübelerinize göre herhangi bir sıkıntı yaratır mı? Sanıyorum, yemin töreninde vatandaşlık sertifikası elden bize teslim ediliyor, yani sonrasında eve postayla gönderilen, pasaport başvurusunda gerekli olacak ilave bir belge söz konusu değil? Bu konuda bilgini varsa, paylaşırsanız memnun olurum.
İlave olarak interview tarihim 17 Aralık, bu tarihten yaklaşık kaç gün/hafta sonrası yemin töreni beklemeliyiz? Teşekkürler, -
@caglarcan Yemin töreninde sertifikanızı teslim alacaksınız. Pasaport başvurunuzu daha sonra istediğiniz zaman ve yerde yapabilirsiniz. Taşınmayı düşünüyorsanız taşındıktan sonra bu başvuruyu yapmanız iyi olur, çünkü başvuru sırasında göndereceğiniz sertifikanız size posta ile geri gönderilecek. Pasaportunuz da yine size posta ile gönderilecek. Herhangi bir kayıp durumu ile karşılaşmamak için pasaport başvurusu yaptıktan sonra, bu önemli belgeleri posta ile teslim alana kadar adresinizi değiştirmemeniz en iyisi.
-
@caglarcan yemin töreni aynı gün bile olabilir. Bu değişken bir durum ama normalde 1 ay içinde yapılıyor. Oradaki yoğunluğa göre değişir.
-
Merhabalar,
Bizim vatandaslik zamani geldi de gecti bile, yogunluktan bir turlu basvuramadim, gece haftalarda basladim ama bir iki soruda takildim
Formda yazilanlara baktim ama 88 sayfa icinde, aramada olmadigi icin sorularima denk gelemedim.Sizlere buradan sormak istedim.If the law requires it, are you willing to bear arms (carry weapons) on behalf of the United States?
If the law requires it, are you willing to perform noncombatant services (do something that does not include fighting in a war) in the U.S. armed forces?
If the law requires it, are you willing to perform work of national importance under civilian direction (do non-military work that the U.S. Government says is important to the country)?
Sorularina verecegimiz cevaplar basvuruyu etkiler mi? Ne sacma soru demeyin, bazen insan iki kere kontrol etmek istiyor.
Bir diger soru da su evlilik cuzdani ile alakali. Bizim cuzdan 2004 yilindan, en arkasinda her bolumun bir kac dilde ne anlama geldigi yaziyor. Yine de cevirisini mi sisteme yuklememiz gerekiyor.
Simdiden tesekkuler.
( Zaman ne cabuk geciyor, daha bir kac yil once Green Card sureclerini soruyorduk)
-
@smartcells şaka gibi bir karar bu yalnız. Ağzım açık okudum resmen.
deportation order alip daha sonra vatandaşlık almak ülkenin göçmenlik sisteminin ne kadar patlak olduğunu gösteriyor bize. -
@Kartal bu sorulara Yes demelisiniz. Sonucta vatandaslik aldiginizi ulkenin degerlerini korumak zorundasiniz. Sorunuzun altında yatan temel kaygıyı tahmin edebiliyorum. En nihayetinde yemin de edeceksiniz ABD ye bağlılıkla ilgili. Tabii ben bu cevabı verirken Türk vatandaşlığı kaygıları ile cevap verdim. Tabi başka bir nedenle sordu iseniz (askerliğe elverişlilik gibi) onu bilmiyorum. Ben kendi adıma bu sorulara Evet dedim geçtim.
Evlilik cüzdanının çevirisini yaptırıp ekleyin. Çeviri yapan kişinin certifikasını da yüklemeniz gerekir. Ya da konsolosluğa gidip belge alabilirsiniz.
Selamlar. -
@arnblt Cevap icin tesekkur ederim, kesinlikle Yes dememiz gerekiyormus, tecrube eden birinden ogrendim, burada bulunsun diye yaziyorum.
-
Arkadaslar evlilik cuzdani icin hangi kurumu veya web sitesini kullandiniz? Kullanip tavsiye edebileceginiz bir yer var mi?
-
Merhaba arkadaşlar. Bizimde greencardla 5 yılımız doldu ve sonunda vatandaşlık başvuru sürecini başlatacağız. Eşim ve ben başvuruda bulunacağız ayrıca 5 yaşında oğlum ve 3 yaşında bir kızım var,kızım vatandaş, oğlumda bizimle vatandaş olacak inşallah. Öncelikli sorum n400 ile gönderilmesi gereken belgeler konusunda. Bildiğim kadarıyla gönderilmesi gereken belgeler: evlilik belgesi,nüfus kayıt örneği, oğlumun doğum belgesi, tax transcriptleri,askerliğimin tecilli olduğuna dair belge, greencard kopyası,2 fotoğraf. Bunların dışında gönderilmesi gereken herhangi bir belge var mıdır ? Cevaplar için şimdiden teşekkürler :)
-
@ahmetemre nufus kayit ornegi ve cocuklarin dogum sertifikalarini artik istemiyor. Digerleri tamam.
-
@arnblt cevabınız için teşekkürler. Bu listeye Ekleyebileceğiniz herhangi bir belge var mı yoksa bu belgeleri göndermem yeterli olur mu ?
-
@ahmetemre eger 6 aydan fazla 1 yildan az ABD disi seyahatiniz varsa ABD deki kira sozlesmesi veya tapuyuda eklemeniz iyi olur.
Selamlar -
Ben formu online dolduruyorum, ve bu tax transcriptleri,2 fotoğraf. belgelerini bana hic bir asamada sormadi. Ama asagidaki baslik benim icin gecerli olmamasina ragmen belge yuklemezseniz isleminizi gecikebilir dedi, sanirim otomatik cikan bir uyari,
Child and spousal support
Provide evidence that you have complied with any child and spousal support obligations. If you have dependent children living apart from you, provide evidence that you support each dependent child and that you have complied with any child support obligations. If a court has ordered you to provide financial support for a spouse, former spouse, or children, provide the court or government order and evidence that you have complied with the order. For example:
Cancelled checks or money order receipts;
A court or agency document showing child support payments;
Evidence of wage garnishments; or
A notarized letter from the parent or guardian who cares for your children. -
Merhaba benim de bu yıl vatandaşlıkbaşvuru sürecim başlıyor ama kafamı karıştıran bazı şeyler var ilk olan benim amerikaya greencard talihlisi olarak ilk geldiğim tarih 29 haziran 2020 ve 16 temmuz 2020 ayrıldım ve tekrardan gelişim 12 ocak 2021 tarihi hesapladım 16 temmuz -12 ocak arası egerki 16 temmuz amerikada kalıyo sayılmazsam 181 . günde amerikaya girmiş sayılıyorum bi de covid zamanıydı o zaman ve bu tarihten sonra hep düzenli olarak 6 ayı geçirmeden 170 gün türkiye geri kalanı da amerikada yaşayarak geçirdim sizce ben başvurumu hangi tarihte yapabilirim bu birgünlük gecikme yüzünden tarih başa sarar mı ?ve başvurumu yapıp bütün işlemleri bitirdikten sonra türkiyeye dönüp görüşmeye çağırdıklarında gelsem sorun olur mu bazı yerlerden başvuru yaptıktan sonra amerikadan ayrılmayın diye şeyler okudum bilgilendirirseniz sevinirim
-
An absence of more than 6 months (more than 180 days) but less than 1 year (less than 365 days) during the period for which continuous residence is required (also called “the statutory period”) is presumed to break the continuity of such residence.
Iki tarih arasında 180 gun var. 16 Temmuzda Amerika'dasiniz ayni zamanda diye hesaplıyorum. Tam 180 gun ABD disinda kalmissiniz, 180 gunden fazla ABD disinda kalmamissiniz diye düşünüyorum. Sistem kabul ederse 5 yılın dolmasına 89 gun kala, 1 nisan 2025 te başvuru yapabilirsiniz. Online başvuru yaparken, sistem hesaplıyor bu tarihleri. Memur mülakatta sorarsa eğer, ilk taşınma esnasında ulkemde halletmem gereken islerim vardi, 180 gunden fazla ABD disinda kalmamak icin, tam 181. gun 12 Ocak 2021 de geri dondum diye açıklarsaniz sorun olmayacagini düşünüyorum. Ama sizinde bildiginiz gibi kesin konuşamıyoruz düşüncelerimizi paylasirken.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
37
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.7k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum