Merhabalar,
MPC ile ilgili bir başlık göremediğim için yeni bir başlık başlatmak istedim.
Geçtiğimiz günlerde Tatil dönüşünde eşimin tavsiyesi ile MPC telefon uygulamasını (MPC Mobile App) kullandık.
Uygulama basit,
1- ABD vatandaşları ve LPR( Greencardlılar) kullanabiliyor.
2- Sizden LPR Card(greencard) bilgilerinizi istiyor.
3- ABD girişinde bildirim(declare) yapmanız gereken konularda bildirim gerekip gerekmediği ile ilgili sorular soruyor. Bildirim gerekiyorsa app üzerinden yapıyorsunuz.
4- ABD inişinizde pasaport ve bagajdan önce fotoğrafınızı çekip sisteme göndermenizi istiyor. ( 4 saat içinde ABD ye giriş yapmanız lazım bu adımdan sonra. O yüzden uçağınız iner inmez veya geminiz limana gelir gelmez yapmanız iyi olur, zaten 2-3dk filan alıyor tüm adımlar)
Bunları yaptıktan sonra CBP kontol noktasında MPC özel girişe gidiyorsunuz( Global entry gibi ama ayrı bir sıra yeri var.)
CBP officer uygulamadaki ekranı gösterip Greencard ve pasaport veriyorsunuz ve geçiyorsunuz.
Ne kazandırıyor?
En önemlisi zaman, diğer giriş noktalarında sıra varken ve uzun sürerken siz çok hızlı geçiyorsunuz.
Bildirim kolaylığı, özellikle ingilizcesi biraz zayıf olanlar için muhteşem uygulamadan bildirim yaptığınız için CBP officcer size pek fazla birşey sormuyor.
Aşağıya resmi linki ekledim gelecekte yaşanabilecek değişilkler için, bugün itibariyle aşağıdaki havalimanlarında mevcut.
MPC is currently available at the following 53 sites, including 35 U.S. International Airports, 14 Preclearance locations, and 4 seaports of entry:
Abu Dhabi Zayed International Airport (AUH)
Anchorage International Airport (ANC)
Atlanta Hartsfield-Jackson International Airport (ATL)
Aruba Queen Beatrix International Airport (AUA)
Bermuda L.F. Wade International Airport (BDA)
Baltimore/Washington International Thurgood Marshall Airport (BWI)
Boston Logan International Airport (BOS)
Calgary International Airport (YYC)
Cleveland Hopkins International Airport (CLE)
Charlotte Douglas International Airport (CLT)
Chicago O'Hare International Airport (ORD)
Dallas/Fort Worth International Airport (DFW)
Denver International Airport (DEN)
Detroit Metropolitan Airport (DTW)
Dulles International Airport (IAD)
Dublin Airport (DUB)
Edmonton International Airport (YEG)
Fairbanks International Airport (FAI)
Fort Lauderdale-Hollywood International Airport (FLL)
Halifax Stanfield International Airport (YHZ)
Honolulu Daniel K. Inouye International Airport (HNL)
Houston George Bush Intercontinental Airport (IAH)
Houston William P. Hobby International Airport (HOU)
John F. Kennedy International Airport (JFK)
Kansas City International Airport (MCI)
Las Vegas Harry Ried International Airport (LAS)
Los Angeles International Airport (LAX)
Miami International Airport (MIA)
Miami Seaport (MSE)
Minneapolis-Saint Paul International Airport (MSP)
Montreal Trudeau International Airport (YUL)
Nassau Lynden Pindling International Airport (NAS)
Newark Liberty International Airport (EWR)
Oakland International Airport (OAK)
Orlando International Airport (MCO)
Ottawa International Airport (YOW)
Palm Beach Seaport (WPB)
Philadelphia International Airport (PHL)
Phoenix Sky Harbor International Airport (PHX)
Pittsburgh International Airport (PIT)
Port Everglades Seaport (PEV)
Portland International Airport (PDX)
Sacramento International Airport (SMF)
Salt Lake City International Airport (SLC)
San Diego International Airport (SAN)
San Francisco International Airport (SFO)
San Jose International Airport (SJC)
San Juan Airport (SJU)
San Juan Seaport (SAJ)
Seattle-Tacoma International Airport (SEA)
Shannon Airport (SNN)
Tampa International Airport (TPA)
Toronto Pearson International Airport (YYZ)
Vancouver International Airport (YVR)
Winnipeg James A Richardson International Airport (YWG)
Securing America's Borders

konsolosluğunun mailini almamın akabinde hızlı bir şekilde Washington D.C 'ye
️ bilet aldım.
'de çalışmak için bir haftadan kısa bir sürem kalmıştı.O süre zarfında "Evde boş oturacağıma,Amerika'da samimi tanıdığım yok en azından bu kısıtlı sürede hızlıca gir-çık yaparak en azından kartların basılma sürecini başlatayım,onlar olmadan yaşanan sıkıntıları bir nebze olsun tolere edeyim." dedim.Strateji süreç bitince bitmiyor maalesef 
Doha akabinde oradan Washington D.C ' ye Qatar Airways ile uçuş gerçekleştirdim.Toplam 22 saat aradaki beklemelerle 36 saat süren yorucu bir sürecin akabinde Washington Dulles Havaalanı 'na indim.Sabah erken saatlerdi.Çok sıra yoktu.Greencard'lılar ve vatandaş bölümü ayrıydı.Ben daha kartım yok diye kendimce yorumlayıp turist bölümünden girdim.Buraya yazmışlar elbet ama kafada bir sürü şey varken illaki bir kaç detay kaçıyor çok mühim değil.3 görevli vardı.En sağdakisi aşırı ciddi durup çoğu kişiyi geriyordu.Ortadaki ve soldaki dengeliydi.
kökenli 25-30 yaşlarında biri sınır görevlinin yanına gitti.İletişim kuramadı yabancı dilinden dolayı sanırım görevli Etiyopyalı biri var mı? diyerek yardım istedi sıradan.Yardım edildi.Direk geçirdi onu neredeyse hiç bir şey sormadı.Sonra bana sıra geldi.
yazıyor.Türkiye'den neden almadın ? " dedi. "Türkiye'deki konsolosluk yavaş bir şekilde çalışmakta.Randevu alamayacağımı anlamamın akabinde ABD konsolosluklarına mail attım Hong Kong'taki kabul etti " dedim.Bir şey söylemedi.
'dan greencard ile gelmiş genç bir kişiye bazı evrakları vermişlerdi doldurması için.Bazı sorularda kafası karışıyordu kendisine yardımcı oluyordum tamamlası için stresliydi.