WAT ile SSN sahibi olan kişilerin Green Card ile ABD'ye gitmesi durumundaki süreç daha önce birkaç farklı başlık altında konuşulmuş, kendi öğrendiklerimi özet geçerek yazımın sonunda bilgisi olan arkadaşlara sormak istiyorum:
WAT ile daha önce ABD'ye giderek Social Security Card/Number alan kişilerin kartlarında "VALID FOR WORK ONLY WITH DHS AUTHORIZATION". Bu ibare kişinin kendisine verilmiş ve ABD'de çalışma izni sağlayan aktif bir vizesi var ise belirtiliyor. Kişinin WAT (J1) vizesi bitince otomatik olarak çalışma izni de bittiğinden, bu SSN'i kullanarak çalışması illegal oluyor.
Daha önceden SSN'i olan Greencard talihlileri ABD'ye giriş yaptıktan sonra bir Social Security Administration Office'ine giderek kartlarında status change yapılması gerekiyor. SSA websitesinden bakıldığında fiziki yeşil kartın gelmesini beklemeden bu statü güncellemesi ve güncel SSC için başvuru yapabiliriz diye anlıyorum. (Ben DS-260 formunda yeni bir SSC issue edilmesini istiyor musunuz sorusuna hayır cevabını vermiştim)
"You must come to a Social Security office to apply for an SSN if you did not request an SSN card as part of your visa application. When you have a permanent address, please contact us to find out where to apply for an SSN card.
When you visit a Social Security office to apply for a Social Security card, take the following papers with you:
Your passport with your Machine-Readable Immigrant Visa (MRIV) or Permanent Resident Card (Form I-551) if you have it; and,
your birth certificate and a birth certificate for each member of your family applying for a Social Security number."
Bu konuyla alakalı sorularım şunlar:
Daha önce bu durumda olup da fiziki yeşil kartını beklemeden SSC için statü güncellemesini yapan oldu mu?
Eğer olduysa güncel (kalıcı) SSC gelmeden çalışmaya başlamak legal mi? Eğer sistemden hemen güncelleyebiliyorlarsa fiziki kartı beklemeden çalışmaya başlanabilir diye düşünüyorum.
Eğer SSC gelmeden çalışmaya başlamak legal değilse, DS-260 formunu açtırıp, "Do you need a new card issued" sorusunun cevabını "YES" olarak değiştirirsem bir farklılık yaratır mı?
Herhangi bir illegal çalışma durumuna düşmemek için konuyla alakalı gerçekten tecrübesi olan arkadaşlar cevaplayabilirse sevinirim.
Şimdiden çok teşekkürler.