Bölüm - 2
Başlığın konusu olan “Göçmen Vize ile ABD’ye ilk giriş” olsa da ABD'ye giriş hususunda deneyim içerdiği için paylaşmak istedim. 1.bölümde okuyabileceğiniz üzere göçmen vize ile 03.04.24 tarihinde giriş yapmıştık. 8 gün kaldıktan sonra dönmüştük. Türkiye’ye dönüşe müteakip ilk girişten 10 gün sonra fiziki SSN kartlar ve 28 gün sonra da permanent resident kartlarımız arkadaşımız adresine gelmişti. İlk giriş yaptığımızda BofA’dan debit kart ve kredi kartı başvurusu yapmıştık ve bu kartlarda arkadaşımızın adresine ulaşmıştı. Arkadaşımız FedEx ile tüm bekleyen postalarımızı Türkiye’ye gönderdi Mayıs ayında ve o zamandan bu zamana kredi skoru oluşması için kredi kartlarını Türkiye’de kullanıyor ve düzenli ödemelerini yapıyoruz.
İşimiz gereği biraz daha zamana ihtiyacımız var kesin göç etmek için ancak bir sonraki girişte ekstra sorgulamaya kalmamak için ve vatandaşlık başvurusu esnasında son 60 ayda 30 ay ABD’de bulunma şartı nedeniyle süreyi delmemek için ABD dışında 6 aydan fazla kalmak istemedik ve ilk giriş tarihimizden 4 ay sonra 01.08.24 tarihinde Sunexpress uçuşu ile Frankfurt ve devamında Lufthansa ile Chicago O’Hare Havalimanından ikinci girişimizi yaptık. Uçuş çok kolay idi, Frankfurt havalimanında transfer çok konforlu, Star Alliance gold üye olmam nedeniyle Lufthansa senatör lounge’da bir misafirimi ücretsiz alabiliyorum, çocuk için Euro 25 ödedim ve 3 saat zaman geçirdik (Uçak overbook idi, bir gün sonraki sabah uçuşunu kabul etmemiz halinde kişi başı Euro 600 tazminat ve oda & kahvaltı dahil 1 gece otel konaklaması teklif etmelerine rağmen zamanınız kısıtlı olduğu için teklifi kabul etmedik, Premium ekonomiye upgrade ettiler). Lounge içerisinde ayrı sigara içme alanı var, terminalin başka bir bölgesine gitmeden ücretsiz yiyecek - içecek servisi ile lounge gayet keyifli idi.
TR’den çıkış yaparken fiziksel permanent resident kartlar yanımızda olduğu için yurtdışı çıkış harcı ödemedik. O’Hare Havalimanından giriş yaparken CBP memuru ikinci girişimizi yaptığımızı, ne zaman kesin göç edeceğimizi, yanımızda gıda veya alkol olup olmadığını (arkadaşlarımız için cam eşya hediye olduğunu beyan ettik, değerini sordu), bir sonraki girişimizin Chicago’dan giriş yaptığımız gün itibariyle 6 aydan daha geç olmamasını ve kesin göç tarihinin ABD’ye ilk giriş tarihinden (03.04.24) en fazla 1 yıl içerisinde yapılması gerektiğini sorarak/tembihleyerek bize bir adet custom declaration form vererek uğurladı. Valizlerimizi banttan aldıktan sonra gümrükten çıkış yaparken bizi farklı bir bölüme aldılar ve “baggage screening” alanında beklettiler. Valizlerimizi açtıracaklarını düşünerek bekledik, 10-15 dakika bekledikten sonra herhangi bir işlem - screening - bagaj açma yapmadan formu memur kaşeledi ve terminal dışına çıktık.
ABD’ye ilk giriş tarihimizde hali hazırda daha önce açtırmış olduğumuz banka hesabımız üzerinden debit ve kredi kartı başvurusu yapmıştık, SSN fiziksel olarak yanımızda olmadığı için güncelleyememiştik. Bu giriş esnasında BofA’dan randevu olarak bankaya gittik ve SSN’leri güncelledik. Banka görevlisi güncellemeden sonra banka çağrı merkezini aramamızı ve güncellemeyi sorgulamamızı istedi. Banka hesabının ayrıca bir cep telefonu numarası ile eşleştirilmesi gerekiyor. Bankadan ayrılınca T-Mobile’dan USD 60 aylık ücret ile sınırsız faturalı (otomatik ödeme talimatı vererek) bir hat aldım. Banka çağrı merkezini aradığımda hem kendim hem de eşim için SSN numaralarının güncel olduğunu iletti çağrı merkezi çalışanı, ayrıca yeni cep telefonu numarasını da sisteme tanımladı. İlgili cep telefonu numarasını sistemden verify edebilmem için email ile bildirim gönderdi ve ilgili adımları tamamlayarak bir telefon numarasını iki hesap için de verify ettik. Not: banka şube müdürü SSN’in güncellendiği tarih itibariyle kredi skoru oluşmaya başladığını söyledi, ben ise forumda okuduğum tecrübelerden kredi kartının ilk kullanılmaya başladığı tarihten bu yana skorun oluşacağını bildiğimi söyledim. Önümüzdeki zaman bunun cevabını bize verecek 
Yerleşmeyi planladığımız alternatif bölgeleri gezerek, kesin göç ettiğimizde ev kurarken ihtiyacımız olacak mobilya ve eşyalar için pazar araştırması yaparak, yine kesin göç ettikten sonra alacağımız araç ile ilgili pazar araştırması (carmax ve iki farklı başka dealer’a gittik) yaparak verimli bir seyahat oldu bizim için. 8 gün kaldıktan sonra bugün Swissair ile Zürih ve devamında Sunexpress uçuşu ile Türkiye’ye döndük. Bir sonraki adım kesin göç olacak, herkesin hakkında hayırlısı