Herkese selamlar,
Nisan sonu Viyana dan vize mizi almıştık. Kesin göç öncesinde iş bulma faaliyetlerim devam ettiği için ilk girişi turistik gezi olarak planlayarak, 20 Ağustos tarihinde eşim ve 5 yaşındaki oğlumla İstanbul-New York(JFK) uçağına bindik. Sanırım yerel saat ile sabah 05:00 olması sebebi ile çok yoğun değildi. perminant resident ve USA vatandaşlarının olduğu kuyruğa girdikten sonra bizim gibi bir kaç yeşil kart sahibi(başka ülkelerden) ile başka bir sıraya alındık ve iniş sonrası toplam 30dk içinde pasaport işlemlerimizi hallettik. görevli hiç bir soru sormadı. sadece yeni adres bildirimi yaptık.
Otele yerleşmemiz sonrası bir kaç gün turistik gezi yaptıktan sonra 24 Ağustos ta randevusuz şekilde tek başıma SSN ofise gittim ve sıra numarası alıp sıram geldiğinde SSN numaramı öğrenmek istediğimi belirttim. benim ve oğlumun SSN ini kağıda yazarak verdi ama eşiminkini bana veremeyeceğini belirtti.
SSN belli olması sonrasında ilk gördüğüm bank of america şubesine hesap açmak için girdim ve 2 kimlik ve tabi ki proof of adres talep edildi. proof of adres olmadığı için hesap açtıramadım. benzer diyalog Chase bank ta da oldu.
sonrasında iş başvurularında kullanmak üzere Tmobile almak için uğraştım. burada green card olmadığı, SSN numarası kartı olmadığı için hat alamayacağım gibi hissetsem de görevli kız müşteri hizmetleri ile uzun görüşmeler yaparak bir şekilde halletti. otomatik ödemeyi TR kredi kartı ile yapabildim.
Mobil hat almamdaki diğer bir amaç hat açılışından bir kaç gün sonra ilk fatura çıkacak ve ilk faturayı prrof of adress olarak kullanmayı denemeyi planlamamdı. ilk fatura çıkmasına beklerken başka bir Bank of amerika şubesinde daha şansımı denemek istedim. buradaki görevli de aynı soruları sordu ama bir şekilde halledilemez mi sorduktan sonra öğrenci hesabı gibi bir hesap açabileceğini söyledi. ssn kartım olmadığı için ssn numarası girmeden hesap açtık. bir miktar para yatırdım. kredi kartı başvurusunu en erken bir sonraki gün yapabileceğimi iletti. kredi kartı başvurumu da başka bir bank of amerika şubesinden yaptım. 500 dolarlık kredi kartı(travel) onaylandı ve verdiğim adrese gidecek.(SSN girilmeden hesap açıldığı için kredi scoruma faydası olacak mı bilmiyorum, göreceğiz.)
Hangi eyalette yaşayacağımızın belli olmaması sebebi ile ehliyet, ev... gibi konularda herhangi bir çalışmam olmadı.
umarım herkesin ilk yolculuğu ve sonrası sorunsuz geçer.