Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Arkadaşlar merhaba. Öncelikle Abd'de yaşam maliyetleri denince ilk akla gelen ve aylık bütçenin büyük kısmını kaplayan ev kirası olmakta. Dolayısıyla imkanı olanlar ya da belli bir süre sonra kira gideri kadar mortgage ödemek daha mantıklı diyenler bu büyük gider kalemininden kurtulmak için muhakkak ev satın almayı düşünecektir. Her ne kadar gideceğimiz yer kesin olmamakla birlikte iş ile bağlantılı NJ ya da NY olacak, iş hakkında sonuç çıkmaz ise yaşam maliyetlerinin ucuz olması ve yumuşak bir başlangıç için TX seçeneklerimiz arasında. İlk durum gerçekleşir ise ev fiyatları pahalı olduğundan bu düşünce bizim için sadece hayal olarak kalıyor maalesef. Tabi gelirin ne olacağına göre durum değişebilir. Bu bağlamda en kötü durum olarak yani iş bulamadan gitme durumunda TX eyaleti ilk seçenek olduğundan araştırmalarımı bu yönde yaptım. Fiyatlar yere ve eve göre değişmekle birlikte bazı tespitler yaptım. Ancak fiilen orada olmadığımdan gerçek durum hakkında bir fikrim yok ve açıkçası tartışma isteğim bundan kaynaklıdır. Orada bulunan herkesin katkısını bekliyorum. Houston için yaptığım araştırmada 250.000 Usd'lik satılık ev için alternatif araştırdım. Bu araştırmalarımı modular house yani frefabrik evler üstünde yoğunlaştırdım. Sonuç olarak aşağıdaki çıkarımları yaptım. Doğruluk payları hakkında görüşlerinizi ve mümkünse güncel durum ve veriler hakkında katkılarınızı rica ediyorum.

    Öncelikle mevcut evi almak yenisini yaptırmaktan ucuz. Tabi tadilat durumuna göre bu değişebiliyor. Ancak aynı paraya ev yaptırmak yerine mevcut ev alınırsa daha büyük bir ev alınabiliyor. Frefabrikte durum mevcut ev ile yeni ev arasında bir fiyata malloluyor. Yani yeniden ucuz mevcuttan pahalı. Aynı büyüklük için konuşuyorum tabi. Bu araştırmam ne kadar doğru?

    Yeni ev yaptırmak ya da prefab ev için arazi alınması lazım. Ancak fiyatlar çok değişken. 5.000 Usd'ye de arazi var 150.000 Usd'ye de 1.000.000 Usd'ye de. Tabi konum fiyatta çok etkili ama aynı bölgede, aralarında ufak mesafeler olan yerler için de bu geçerli. Sebebi başka ne olabilir? İzinler ile ilgili bir sıkıntı olabilir mi? 5.000 Usd'lik yer için de buildable yazmışlar mesela. Bu fiyatlar normal midir? İnsan Türkiye'nin en ucra köşesinde bile bu fiyata 500m2 (5.550 sqft) arsa alamadığından ister istemez afallıyor.

    Yeni ev yaptırmak uzun sürüyor. Dolayısıyla hem kira hem kredi zorlayabilir. Bu durumda en fazla 1 ayda monte edilen prefab evler daha mantıklı değil mi? Ne gibi artıları ve dezavantajları vardır normalde yapılan ahşap evlere nazaran? Prefab evlerde kullanılan malzeme nedir. İzolasyon anlamında normal evlerden eksileri var mıdır hem ses hem ısı olarak? Ayrıca yangına dayanıklılık daha iyi değil midir ki bildiğimiz Türkiye'de kullanılan malzemelerle aynı olduğunu varsayarsak?

    Ev alma durumunda peşinat olayı ön plana çıkıyor. Her ne kadar 2 kredi ile halledildiği forumda yazılsa da kredi çıkmama ihtimaline karşılık ya peşinat verilecek ya da peşinatsız alınması durumunda sigorta ödenecek. Ancak iş yaptırmaya gelince bu peşinat devreden çıkıyor. Anladığım kadarıyla kredi çeşidi nedeniyle (FHA ve VA adlı krediler). Bu sölediklerim ne kadar doğrudur ve biraz daha pahalı olsa da peşinatsız bu şekilde yeni bir ev sahibi olmak ne kadar mantıklıdır? Malum araç gibi bakmamak lazım. İmkan var ise evin yenisi her açıdan mantıklıdır.

    Orada bulunan ya da bulunmadığı halde bilgisi olan arkadaşların katkılarını bekliyorum. Aklıma geldikçe konuyu detaylandırmaya çalışacağım.


  • @semavi bey özellikle sizin yorumlarınız değerli Houstonda olmanız ve orada ev almış olmanız nedeniyle. Bu konular hakkında evi almadan önce araştırma yaptınız mı bilmiyorum ancak araştırmalarınız çok önemli. @knnrn beyin de görüşleri çok önemli bulunulan şehirin aynı olması nedeniyele. Ayrıca farklı eyatler için başta @crazycells olmak üzere diğer arkadaşların da görüşlerini bekliyorum.


  • Örnek teşkil etmesi açısından araştırdığım sitelerden birini paylaşmış olayım.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @the-black-eagle Maalesef benim bu konularda fazla bir bilgim yok. Tek bildigim prefabrik/trailer/camper gibi evlerde yasayanlara pek iyi gozle bakilmadigi ve bunlarin yasadigi bolgelerin cok guvenli gorulmedigi. Genelde buranin fakirleri ve redneck tabir edilen dusuk gelir/egitim seviyesinde olanlar yasiyor.


  • @knnrn teşekkürler bilgilendirme için. Modular house prefabrikten biraz farklı. Yalnız evin modular olduğunu nasıl anlıyolar onu anlamadım. Dışarıdan veya içeriden bir farkı yok da ahşap evden. Sizin bahsettiğiniz konteyner şeklindeki olanlar mı acaba.


  • Prefabrik evleri bende iyi duymadım. Ev arama sitelerinde manufactured olarak geçiyorlar. Buranın gecekondusu gibi bir algı var. Satarken de elden hızlı çıkartamıyorsunuz çünkü insanlar önyargılı. Onun dışında ne gibi farklılıklar var bilmiyorum. Bazıları gerçekten güzel görünüyor.


  • @damladav teşekkürler bilgilendirme için. Yalnız farklılıkları olan 4 çeşit ev türü var. Manufactured, prefab, panel building ve modular. Anladığım kadarıyla modular olan da normal ev gibi ahşap. Ancak yerinde yapım yerine modüller şeklinde hazırlanıp taşınıyor ve yerleştiriliyor. Bu nedenle zaten ölçü sınırı var. Prefab ve manufactured için birşey diyemem. Görünüşü de değişik zaten. Panel buldingler ise panel olarak geliyor duvarlar ve montelenip tamamlanıyor. @knnrn bey prefablardan bahsediyo anladığım kadarıyla. Siz de buna benzeyen manufactured olanlardan. Bu 4ü de aynı sınıflamaya girse de farklılıkları var. Modüler olandan karşılaştınız mı acaba. Bunlar için de aynı bakış açısı mı var bilemedim şimdi 🙂 çünkü fiyat farkı %20 civarlarında. 100bin dolar için 20bin iyi para açıkçası ama böle bir bakış var ise 20bin önemsiz oluyor. Tabi m2 arttıkça fark da artıyor maalesef.


  • Aslına bakarsanız bu algı çok ilginç çünkü çelik prefabrik yapılar deprem yönetmeliğine göre en uygun yapılardır. Betonarme bir binaya göre çok daha hafif olması ve çelik vidalarla demonte parçaların birleştirilmesinden dolayı deprem anında esner fakat yıkılmaz. Anladığım kadarıyla gelir seviyesi ve eğitim seviyesi yüksek insanlar çevre araştırmasına göre ev tercih ediyorlar buda bilmedikleri bir bölgeden uzak kalmalarını sağlıyor gibi bu durumda da yeni yerleşim bölgelerine ilgiyi azaltıyor sanırım. Göçmen sayısının fazla olması kendilerine ait kültürleri yaşam biçimlerini atamamaları daha ucuz olmasından dolayı bu tür bölgelerde ucuzluklardan dolayı yoğunlaşmaları sebepler arasında sanırım.

    Böyle bir konu açtığınız için teşekkürler benimde kafama takılan bir konuydu zevkle takip ediyorum teşekkürler @The-Black-Eagle


  • Ben tamamen ahşap, betonarme iskelet + ahşap duvar+zemin, çelik kons. iskelet+ ahşap duvar zemin gördüm. Ses yalıtımı ve güven açısından beton+ahşap en iyi hissettirdi. Çelikte de garip bir şekilde iskeleti bazı yerlerde açıkta bırakmışlar, köprü inşaatı gibi hissetmiştim. Yine de çelik en güzeli. Garip. TRdeki ev anlayışı ile inanılmaz farklı. Otellerde ses olayı efsaneydi hele. Gacur gucur. Benim kız her zıpladığında minik zelzele oluyor evde. Bölge zaten bu konuda mimli. Bir de deprem bende taşikardi yapıyor.


  • Mümkün ise kendinizin yapması özellikle beton zemin çelik veya beton kolon üzerine ahşap giydirilerek yapılması bana daha uygun geliyor. Özellikle deprem kuşağı bölgeleri için . I çeliklerle yapılacak kilitli iskelet yapısının kolon sayılacak bölgeleri beton ile kaplanıp . İç duvar için ahşap diş duvar için ise sıva ve araya hem yalıtım hemde sağlamlık katması amacı ile kilitli gaz beton uygulanarak yapılırsa . Çok güzel olacaktır ortalama 150 metrekare bir yere işçilik hariç gidecek toplam masrafı hesapladığımızda 80 bin lira gidiyor türkiye şartlarında işçilik içinde bir o kadar gidebiliyor . Eğer mümkün ise kendinizin inşaa etmesi ve minimum değerlerde tutmak için bazı işçilikleri kendinizin yapması masrafları da bir hayli düşürecektir. Keza örnek vermek gerekirse gaz beton uygulamasından sonra evinizin iç kısmındaki ahşap kaplama işini ve parke döşemesi gibi işleri kendiniz yaparak 10 15 bin lira gibi bir parayı tasarruf etmeniz mümkün , bunların yaninda boya işlerini yapabiliyorsanız elektrik veya sıhhi tesisat işlerini kendiniz yaparak ciddi anlamda bir birikim sağlayabilirsiniz ve inanın tek katlı bir yerin yapım suresi ile birkaç katlı bir yerin yapım süresi arasında kat başına gereken süreye bakınca ciddi anlamda farklılıklar olacaktır . Beton zemin için kazı yapmak drenaj sistemi kurmak beton zemini dökmek gibi islerin hepsini bir haftada diğer bir haftada ise evin taşıyıcı iskeleti ve çatı iskeletini kurmak için gerekecektir. Tesisat hem elektrik hem sıhhi tesisat için ayrıca parke kaplama banyo da seramik kaplama ve duvarların örülmesi gibi isler için 1 hafta yetecektir. Son hafta ise boya badana gibi ufak isler için yeterli olacaktır. Bütün bunlardan sonra öngürelemeyen diğer isler için de maksimum 15gün ayırırsanız toplamda 1.5 ayda eviniz hazır olacaktır. Emin olun süreleri abartarak yazdım eksik yazmadım hatta sürelerin bir kısmını da fazla fazla yazdım


  • @Rüzgar @caglaror @Mr-Hakan yorumlarınız için teşekkür ederim. Açıkçası bahsettiğim yapılar depremin yanı sıra hurricane için de daha sağlam yapılar olarak biliniyor. Ayrıca flood durumunda da emin olmamakla birlikte materyalin ahşap olmaması avantaj gibi geldi. Malum tahta şişer. Ancak bu bakış açısı da maliyet avantajını ortadan kaldırmış oluyor. Diğerine nazaran ucuz yapacaksınız ancak satmak isteyince kazandığınız maliyet avantajı ortadan kalkmış olacak. Tabi bir çok açıdan olayı değerlendirmek lazım. Sonuçta güzel bir bölgede güzel bir arsa bulunur ve uzun süreli olarak burada yaşamaya karar verilirse pek önemli değil. Ama kiradan kurtulayım sonra nasılsa satar başka yere geçerim dersek sanırım zarar etmiş oluruz. Sonuçta en azından 1 sene gittiğimiz yerde kira sözleşmemiz olacak ve kredi skorumuz olmayacak. Yerinde dataylı araştırma için yeterli bir süre sanırım. Gidince araştırıp kesin bir karar verilir diye düşünüyorum.


  • Ayrıca yapı izni için komşu onayı gibi birşeyler okumuştum. Bu ne kadar doğru ve her yapı için geçerli mi bilmiyorum. Böyle birşey varsa komşunuz yapının şekli ve materyaline ya da tarzına karışabiliyor mu acaba.


  • @the-black-eagle hocam ufak bir hatanız var onu düzeltmek isterim . Her tahta su çekip şişme yapmaz. Daha doğrusu her ahşap yapmaz . Kimi ahşaplar su çekip sadece sertlik kaybederken kimi su çekip hem sertlik kaybeder hem şişer kimi ahşaplar ise su çekmesine rağmen diğer ahşaplar ile kıyaslanınca hiç su çekmediği söylenebilir ki daha işin içine kimyasal şekilde su çekmesini engellemek amacıyla işlem görenleri veyahut deniz tuzu ile işlem görenleri katmıyorum. Doğru ahşabı kullanırsanız 100 150 yıl dayanabilir . Lakin seçiminiz yanlış olduğu takdirde ise yaptığınız ahşap yapı 1 bardak su ile bile zarar görebilir


  • @mr-hakan orada kullanılan ahşap preslenmiş talaşa benziyor. Açıkçası boyacılık yapmıştım dil eğitimi alırken ama duvara monte edilen tahtanın cinsini ya da kimyasal bir korumaya tabi tutulup tulmadığını bilmiyorum. Yapılış aşamasında gördüğüm taşıyıcı tahtalar da bildiğin tahta gibiydi işte 🙂 tabi anlamayınca açıklama böyle oluyor maalesef 🙂 tercih kısmını anlamadım sadece. Yapacak olan firma kişi zaten belirlemiyo mu bunları.

  • ⭐⭐

    @the-black-eagle

    Florida’da mortgage kullandim. Bu sirada gordugum kadariyla cevaplamaya calisayim.

    Eyaletlere gore bir cok rakamin ve durumun degistigini oncelikle belirteyim. $5000lik arsanin neden ucuz oldugunun klasik nedenler disinda( iyi location, su kenari ) su sekilde sebepleri olabiliyor.

    Bolge yeni yerlesim yeridir. Merkeze yakin olsada o bolgede henuz sehir suyu, cop hizmeti gelmemistir ya da gelmistir ancak o hizmet bedelini bolgedeki ev sahipleri odemesi gerekiyordur. Bu da $70000 civari bir rakama tekabul ediyor. Bizimki $70000di ama eski ev sahibi tarafindan odenip bitirilmisti. Butun bu ayrintilar zillow gibi sitelerde acikca belirtiliyor. All assessments are paid gibi.

    Flood, hurricane gibi riskler dolayli olarak ev fiyatini etkilesede aslinda aylik sigorta miktarini arttiriyor. Insanlar mortgage odemem $1500 dediginde aslinda bu rakam bizim turkiyede ki gibi bildigimiz kredi odemesi olmuyor. $1500in $1000 civari bir kismi anapara+faizken kalan kismi sigorta, tax gibi kalemler oluyor. Bu toplam tutari mortgage odemesi olarak bankaya tek tutar halinde oduyoruz.

    Asagida belirttigim durumlar american house dedigimiz mustakil evler icin gecerlidir.

    Ozel bilgi olarak florida’da bizim sehrimizde arsa paylari cok buyuk. Her bir parcel genel olarak 10000 sqfeet. Arsaya prefabrik ev bile yaptirmaya kalksaniz elektrik ev plani gibi isler hep izine tabi oldugundan ve tek bir kisi hepsini yapmadigindan pahali cikacaktir. Bizler gibi Abd de ortak direk adamin su an icin yapabilecegi en iyi is evin yapim yilinin olabildigince yuksek olmasina dikkat etmek. Soyle bir ayrintiya da dikkat etmek gerekiyor. Bir evde major yapilari var. Plumbing, roof, electrical works, ac gibi. Bunlar sorun oldugunda tamiri en masrafli yapilar.

    Ornegin karsimizda iki ev var diyelim biri 1985 yapimi biri 2000 yapimi.

    1985 yapimi evin yukarda bahsettigim major yapilari 2012 yilinda yenilenmis. Diger evde oldugu gibi duruyor. Burda ben 1985 yapimi evi tercih ederim. Bu ayrintilarin hepsini ev alacaginiz zaman zillow gibi sitelerden ogrenebilirsiniz.


  • @goodluck çok teşekkürler verdiğin bilgiler için. Eski evin bu avantajlarını bilmiyordum açıkçası. Ayrıca 5.000 dolarlık yerin fiyatını da anlamış oldum. Çünkü söz konusu yer birbirine paralel sokaklardan oluşuyor ve bu arsanın bulunduğu sokakta henüz ev yok. Arka sokaklar full dolu. Bahsettiğiniz masraflar sokak sokak ödeniyorsa bu nedenle ucuz olabilir. Truliadan bakmıştım. Zillowu da takip ediyorum ve ilanlar %90 oranında aynı. Truliada bölgedeki hazard haritasına bakabildiğinden genellikle onu kullanıyorum. Ayrıca eski binadaki bahsettiğiniz sistemler yenilenince daha mı sağlıklı oluyor. Yeni binadaki de yeni sistem değilmi. Arıza çıkarma riskinin fazla olduğunu mu söylemeye çalışıyorsunuz. Öyle ise nedeni nedir.

  • ⭐⭐

    Yeni binadan kastim sifir bina degil. Sifir binada hersey yeni oluyor tabi ki. Mustakil bir evde tum masraflar size ait oluyor. Yukardaki yazimda ki ornek olarak verdigim ev 2000 yilina ait ve bu yillarda yapilan evlerde genelde hicbiseyine dokunulmamis oluyor. Cati eger shingles ise (genelde de oyle) omru 15-20 yil oluyor. Yani 2000 yapimi bi evin bu senelerde yeni bir cati istemesi muhtemel. Ayni sekilde digerleri de oyle. Degistirilmesi cogu zaman saglikli olmasindan degil gereklilikten oluyor.


  • @the-black-eagle hocam kullanılacak ahşap illaki sizin tercihinize bağlı, lakin o kadar fazla seçeneğiniz olamayabilir çünkü evin inşaa edileceği bölgeyi de göz önünde bulundurmakta fayda var . Nemli bir bölgede çam ağacı kullarak yapmak isterseniz pek sağlıklı olmayacaktır. Lakin bol yağışlı bir yerde ise ladin , sedir , köknar gibi malzemeler kullanarak yapmak da sağlıklı olmayacaktır. Bundan dolayı konuma ve aradığınız ahşabın bulunabilirliği de önemli . Preslenmiş talaş a benziyor dediğiniz malzemenin ismi kontrplak bildiğim kadarıyla sadece kontrplak kullanarak yapmak pek akıl kârı değil kontrplak ı da iskelet malzemesi olarak düşünebiliriz . Zaten amerikan evlerinde edindiğim izlenime göre alçıpan plakalar kullanılıyor. Benim şahsi düşüncem kontrplak kullanımının sadece çatılarda olması o da iskelet malzemesi olarak


  • kişisel görüşümü yazıyorum.

    arsa alıp ev yaptırmak için deli cesareti gerekir. bu kesinlikle mantıklı değil. şimdi sebeplerini yazmaya kalksam sayfa dolar. evdeki hesap çarşıya uymaz deyip lafı kesip atayım.

    bana kalırsa ev satınalmak özgürlüğünüzü elinizden alıyor.amerikada kendi evine ödediğin vergi de işin cazipliğini öldürüyor. amerikada en az 1yıl kirada yaşanması gerektiğini düşünüyorum. böylece hem herşey kesinleşir hemde çevre daha iyi tanınır. eğer bir yerde uzun süre yaşayacağınız kesinleşirse o zaman ev almayı düşünebilirsiniz.


  • @pakaji zaten bu varsayımlar üzerinden hareketle konu açıldı. Nakit para verip ev yaptırmıcaz. Mortgage kullanılacak sonuçta. Dolayısıyla credit history öle hemen oluşmayacağından söylemlerim en az 2 yıl sonrası için. Ama detaya girmemek garip olmuş. Bildiğiniz birşey varsa ya da deneyimlediğiniz şeyler anlatın ki insanlar ona göre yol çizsinler. Kararlarına yardımcı olun. Ya da belli hataları başkaları yapmasın.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

113
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum