Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    ABD'de eyalet vergileri sabit degildir ve eyaletten eyalete degisiklik gosterir. Howmuch.net bu vergi farkliliklarini kiyaslamak icin asagidaki gorselleri hazirlamis. Kiplinger'in hazirladigi verilere gore eyaletler kiyaslanirken,

    • gelir vergisi,
    • emlak(gayrimenkul) vergisi,
    • satis vergisi ve
    • miras(veraset) vergisi

    goz onunde bulundurulmus.

    Ilk haritada bu bahsedilen vergilerin varligi, orani ve toplamina gore eyaletleri 5 farkli kategoriye ayirmislar. Bu vergilerin olmadigi ya da oranlarinin dusuk oldugu bolgeler "most tax friendly" (vergisi az) ve vergilerin olmadigi ya da oranlarinin yuksek oldugu bolgeler "least tax friendly" (vergisi cok) olarak kategorilendirilmis.

    Kuzeydogu eyaletlerin pek cogu ve kuzeydeki Ortabati (Midwest) eyaletlerin bir kismi bu vergilerin yuksek oldugu bolgeler, ozellikle de Guneydogu'daki eyaletlerle kiyaslaninca... Batidaki eyaletler ise California ve Oregon disinda yine vergisi az olan eyaletler olarak goze carpiyor. Ayrica Alaska'dan da ek olarak bahsetmek gerekiyor, cunku Alaska eyaleti, bu eyalette yasayanlarin gelirleri uzerinden vergilendirmek yerine kisilere yillik 1600 dolar odeme yapmaktadir.

    alt metni

    referans olarak bu haritayi kullanabilirsiniz:

    alt metni

    Gelir Vergisi

    2018 yilinda hangi eyalet ne kadar gelir vergisi aldi? Tax Foundation'dan elde edilen bilgilere gore;

    • 7 eyalette gelir vergisi %0 (Alaska, Florida, Nevada, South Dakota, Texas, Washington ve Wyoming), ayrica New Hampshire ve Tennessee'de de gelir vergisi yok fakat bu eyaletler ticarette alinan kar paylarina ve gelirden elde edilen faizlere vergi uygulamaktadirlar.

    • 8 eyalette ise gelir vergisi orani ne kadar kazandiginizdan bagimsiz olarak sabittir (Colorado, Illinois, Indiana, Kentucky, Massachusetts, Michigan, Pennsylvania, Utah).

    • Geri kalan 33 eyalet ise vergi oranlarini -federal hukumetin vergilendirmeleri yaptigi gibi- kazanilan gelir miktarina gore duzenlemektedir (progressive tax system), ornegin bu eyaletlerde kazandiginiz ilk $100.000 icin, $100.001-$200.000 'a gore daha dusuk bir oranda vergi odeyeceksiniz. Bu eyaletlerde geliri dusuk olan kisiler, dogal olarak yuksek olan kisilere kiyasla daha az vergi odemektedir. Bu vergi oranlarini asagidaki haritada yesil (dusuk gelirlilerin odedigi oran) ve pembe (yuksek gelirlilerin odedigi oran) olarak asagida gorebilirsiniz:

    alt metni

    Satis Vergisi

    Gelir vergisi, eyalet hukumetlerinin gelir elde etme yontemlerinden sadece birisidir; bunun disinda hukumetlerin en bariz gelir uretme yolu tuketim vergisidir. ABD'de sadece 4 eyalette herhangi bir satis vergisi bulunmamaktadir: Delaware, Montana, New Hampshire ve Oregon

    Asagidaki haritadan da gorebildiginiz gibi ozellikle gelir vergisi olmayan eyaletlerin cogu yuksek satis vergisi sahiptir. Ornegin Washington eyaletindeki %9.19 satis vergisi orani ABD genelindeki en yuksek oranlardan biridir. Ayrica ilk haritada guneyde "tax friendly" olarak gorunen mavi eyaletlerin satis vergisi bakimindan yuksek oranlari goze carpan diger bir konu. Bu eyaletler gelir, benzin ve miras vergisi yonunden sahip oldugu dusuk oranlari, satis vergisiyle telafi ediyorlar.

    alt metni

    Yakit Vergisi

    En yaygin tuketim vergilerinden birisi yakit vergisidir. American Petroleum Institute'ten alinan bilgilere gore olusturulan haritayi asagida bulabilirsiniz. Bu haritaya gore guney eyaletlerde galon (1 galon = 3.8 litre) basina odenen vergi $0.20'in altindayken, California ve Pennsylvania gibi eyaletlerde galon basina $0.50 'in ustunde bir vergi oduyorsunuz. Bu vergi miktarlari, federal yakit vergisi olan galon basina $0.184'a ek olarak odenen vergilerdir. Bu federal vergi orani ulke geneli sabittir. Alaska, Oklahoma ve Missouri federal oranin altinda yakit vergisi alan eyaletlerdir.

    alt metni

    Intikal, Miras ve Emlak Vergisi

    Bazi vergilerden kacinmaniz kolaydir, ornegin daha az yakit vergisi odemek icin daha verimli calisan bir araba alabilirsiniz. Fakat ayni stratejiyi intikal, miras ve emlak vergisi (inheritance and estate tax) oderken uygulayamazsiniz. Sizin olumunuzden sonra mirascilarina biraktiginiz nakit, emeklilik hesaplari, gayrimenkuller vs. uzerinden bir intikal vergisi odenmesi gerekir. Bu vergi butun mirasin net degerine gore hesaplanir. Hem federal hukumet, hem de eyalet hukumetleri ayri ayri intikal vergisi almaktadirlar. Eger yuksek miktarda miras aktarirken bu vergiyi odemek istemiyorsaniz yapabileceginiz tek sey bu mal ve mulku, intikal ve miras vergisi olmayan bir eyalette sahiplenmenizdir. 2018 yili icin federal hukumetin intikal vergi orani %40'tir fakat varliginizin ilk 11 milyon dolari bu vergiden muaftir ( bu sinir birkac ay once $5.6 milyon'dan $11.1 milyona cikarilmistir). Bu verginin orani eyaletlerde ise %20'yi bulabilmektedir fakat vergiden muaf olan miktar eyaletten eyalete degisebilmektedir.

    alt metni

    kaynak


  • sayın @crazycells merhaba. faydalı bir bilgilendirme olmuş, emeğinize sağlık.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @emre Eyaletlerin Vergi Oranlari içinde söyledi:

    sayın @crazycells merhaba. faydalı bir bilgilendirme olmuş, emeğinize sağlık.

    eyaletlerin vergi oranlari konusunda farkli farkli konularda yorum yapiyorduk ama hep eyaletlerden grup grup bahsediyorduk. Bu sekilde tum ulkeyi ve farkli alanlardaki vergi oranlarini bir anda gormek oldukca iyi oldu kanimca.


  • Adının ne olduğu önemli değil. Tüm vergileri toplayınca en düşük kalan eyaletler hangisi acaba?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @murat-taskin Eyaletlerin Vergi Oranlari içinde söyledi:

    Adının ne olduğu önemli değil. Tüm vergileri toplayınca en düşük kalan eyaletler hangisi acaba?

    tum vergileri saymak zor, ayrica gelir duzeyinize gore de oranlar degisiklik gosterecek; misal tum gelirler icin tek bir vergi orani belirleyen eyaletler de var, ama Hawai gibi 12 ayri gelir araligina gore vergi isteyen eyaletler de var...

    Fakat en buyuk vergi odemeleri genelde gelir vergisi ve tuketim vergisi oldugundan, bence bu ikisi icin en iyi eyalet New Hampshire gibi...

    Bu arada ilk haritaya bakabilirsiniz, o haritada koyu mavi olanlar butun vergiler goz onunde bulundurulunca en az vergi odemesi gerektiren eyaletler. Belli bir yastan sonra Amerikalilarin Florida'ya goc etmesi bosuna degil 🙂


  • @crazycells Alaska'da fena görünmüyor 🙂


  • @crazycells Şayet bir şirket kuracak olsaydınız, vergi konusu özelinde, özellikle hangi eyaleti tercih ederdiniz?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @entelman Eyaletlerin Vergi Oranlari içinde söyledi:

    @crazycells Şayet bir şirket kuracak olsaydınız, vergi konusu özelinde, özellikle hangi eyaleti tercih ederdiniz?

    Kisa cevap: Wyoming 🙂

    Bir sirket kurabilirsiniz fakat sirketten kendinize odeme yapmadiginiz surece bu para sirketin parasi olarak kalir ve kisisel olarak bu paranin vergisini odemezsiniz. Eger sirketten maas alacaksaniz o durumda yukarida verilen vergi dilimlerini goz onunde bulundurmalisiniz.

    Fakat soruya net cevap verebilmek icin corporate income tax ile individual income tax'i birbirinden ayirt etmek gerekir. Biri sirketin gelir vergisi, digeri ise bireysel gelir vergisi. Su an taxfoundation.org 'dan hem kurumsal hem de kisisel vergilere baktim, buna gore Wyoming, Nevada ve South Dakota ne kurumsal ne de bireysel gelir vergisi odemediginiz eyaletlermis. Dolayisiyla tercihimi bu 3 eyaletten biriyle yapardim.

    kaynak : tax foundation

    2019 State Business Tax Climate Index:

    Vergi acisindan is yapilacak en iyi 10 eyalet:

    1. Wyoming
    2. Alaska
    3. South Dakota
    4. Florida
    5. Montana
    6. New Hampshire
    7. Oregon
    8. Utah
    9. Nevada
    10. Indiana

    alt metni

    The absence of a major tax is a common factor among many of the top 10 states. Property taxes and unemployment insurance taxes are levied in every state, but there are several states that do without one or more of the major taxes: the corporate income tax, the individual income tax, or the sales tax. Wyoming, Nevada, and South Dakota have no corporate or individual income tax (though Nevada imposes gross receipts taxes); Alaska has no individual income or state-level sales tax; Florida has no individual income tax; and New Hampshire, Montana, and Oregon have no sales tax.

  • ⭐⭐ Yasaklı

    nevada arızona colorado can gerisi heyecan gözümde


  • @crazycells çok güzel bir paylaşım. Vergi oranları bilgisinin tek bir yerde toplanması çok isabetli olmuş. Emeğinize sağlık


  • Yesilkart Forum Facebook Grubu'ndan alinti:

    ⭕ Hu:

    Ben sunu tam olarak anlamadim 7 eyalette gelir vergisi % 0 demis.mesala bunlarin icinde teksasta var simdi burada calisan bir kisi vergi odemeyecekmi onumu anlamaliyiz.

    🔺 @crazycells :
    Evet, su 7 eyalete gelir vergisi odemiyorsunuz: Alaska, Florida, Nevada, South Dakota, Texas, Washington ve Wyoming...
    Fakat bu demek degildir ki hicbir vergiyi odemiyorsunuz ya da federal hukumete vergi odemiyorsunuz... Ikisi birbirinden farkli. Bu konuda eyaletlerdeki degisik vergi turleri hakkinda bilgi veriyor, gelir vergisi de bunlardan biri... yazinin tamamini okumanizi tavsiye ederim.

    ⭕ @Murat-Bahadir :

    Texsas iyi o halde

    ⭕ Hu:

    Anladigim kadsriyla eyalet vergisi texasta 0 mis ama fedaral vergi var yinede

    🔺 @crazycells
    Evet, eyalete odediginiz gelir vergisi %0 ama hala federal hukumete gelir vergisi oduyorsunuz. Ayrica Texas'a baska vergileri oduyorsunuz, onlar %0 degil.

    Misal satis vergisinin olmadigi eyaletler ise sunlar:
    Delaware, Montana, New Hampshire ve Oregon
    Bu eyaletlerde satin aldiginiz urunler icin vergi odemiyorsunuz.

    ⭕ @crazycells :

    Valla Murat Bey, iyilik kotuluk haritasi gibi dusunmeyin 🙂 bu baslikta sadece vergi oranlari konusunda bilgi var, ne saglik sisteminin etkililiginden, ne egitim sisteminin kalitesinden, ne de yasam kosullarinin iyiliginden bahsedilmiyor 🙂 Dolayisiyla dusuk vergi = iyi eyalet diye dusunmemek lazim kanimca, tabii milyonlariniz varsa baska 🙂
    Fakat vergi vermek kotu bir sey degil 🙂 size yol, su, elektrik olarak geri donuyor bu vergiler 🙂 Misal su an aklima geldi, ABD'de toplu tasimanin gelismis oldugu, metro sistemlerinin bulundugu sehirlere bakarsaniz nerdeyse tamami vergisi yuksek olan eyaletlerde bulunuyor. Yanlis bilmiyorsam guney kisimlarda sadece Miami'de metro sistemi var.

    ⭕ @JC-BOND :

    Vergi dusukse is yoktur, nufus yoktur, insanlari tutabilmek icin vergi dusuktur. Bu ana tema ama vergi yuksek her yerde isler iyi diye bir durumda yok, cok degisken.... 5 sene once dogru olan , 5 sene sonra degismis olabilir.... ABD de de statiko cok yok, dogal yasam gibi duzene ayak uyduran, temkinli olan, firsatlari kollayip kullanan ayakta kalir.... birde burda doga ve hava sartlarida cok acimasiz....


  • @crazycells

    • 7 eyalette gelir vergisi %0 (Alaska, Florida, Nevada, South Dakota, Texas, Washington ve Wyoming), ayrica New Hampshire ve Tennessee'de de gelir vergisi yok fakat bu eyaletler ticarette alinan kar paylarina ve gelirden elde edilen faizlere vergi uygulamaktadirlar.

    Sene bitti, vergi hesaplama telaşeleri başladı 🙂 Şimdi bakıyorumda, eğer NC eyaleti yerine yukarıdaki 7 eyaletten birinde aynı şartlar altında çalışıyor ve yaşıyor olsaydım, 2018 için yaklaşık $3000 daha fazla cebime para kalacaktı. Hani NC bir CA olsa için yanmayacak ama neyse artık, başka bahara 🙂 ...


  • Satış vergisi ile ilgili merak ettiğim bir şey var. Vergisiz olan eyaletten vergi alınan eyalete internet üzerinden alışveriş yapıldığında bir şey ödeniyor mu?
    Eyalet eyalet oranlar burada http://www.tax-rates.org/taxtables/local-sales-taxes .Daha önce sanki bir yerde bahsi geçmişti ancak bulamadım.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @sametbelli Eyaletlerin Vergi Oranlari içinde söyledi:

    Satış vergisi ile ilgili merak ettiğim bir şey var. Vergisiz olan eyaletten vergi alınan eyalete internet üzerinden alışveriş yapıldığında bir şey ödeniyor mu?
    Eyalet eyalet oranlar burada http://www.tax-rates.org/taxtables/local-sales-taxes .Daha önce sanki bir yerde bahsi geçmişti ancak bulamadım.

    Amazon'dan bir şey alırken bazen üzerine vergi ekleniyor bazen eklenmiyor. Bu durum genelde satıcının hangi eyalette olduğuna göre değişiyor.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @sametbelli Eyaletlerin Vergi Oranlari içinde söyledi:

    Satış vergisi ile ilgili merak ettiğim bir şey var. Vergisiz olan eyaletten vergi alınan eyalete internet üzerinden alışveriş yapıldığında bir şey ödeniyor mu?
    Eyalet eyalet oranlar burada http://www.tax-rates.org/taxtables/local-sales-taxes .Daha önce sanki bir yerde bahsi geçmişti ancak bulamadım.

    Her internet satis sitesinin farkli uygulamalari olabilir, anladigim kadariyla siz internet sitelerinden fakat o eyalette bulunan spesifik bir magazadan almaktan bahsediyorsunuz?
    Mesela aklinizda bir ornek var mi? Dogru soruyu cevapladigima emin olayim 🙂

    Cunku internet eyaletlere ait olmadigindan, internet uzerinden alisveris yapmak bir eyaletten alisveris yapmak anlamina gelmiyor. Misal amazon bildigim kadariyla eyaletlerinden buyuk bir kismindan ayrica vergi aliyor ama almadigi eyaletler de var. Sayin @knnrn 'in belirttigi gibi saticinin da burada hangi eyalette oldugu durumu degistirebiliyor.


  • @crazycells Eyaletlerin Vergi Oranlari içinde söyledi:

    @sametbelli Eyaletlerin Vergi Oranlari içinde söyledi:

    Satış vergisi ile ilgili merak ettiğim bir şey var. Vergisiz olan eyaletten vergi alınan eyalete internet üzerinden alışveriş yapıldığında bir şey ödeniyor mu?
    Eyalet eyalet oranlar burada http://www.tax-rates.org/taxtables/local-sales-taxes .Daha önce sanki bir yerde bahsi geçmişti ancak bulamadım.

    Her internet satis sitesinin farkli uygulamalari olabilir, anladigim kadariyla siz internet sitelerinden fakat o eyalette bulunan spesifik bir magazadan almaktan bahsediyorsunuz?
    Mesela aklinizda bir ornek var mi? Dogru soruyu cevapladigima emin olayim 🙂

    Cunku internet eyaletlere ait olmadigindan, internet uzerinden alisveris yapmak bir eyaletten alisveris yapmak anlamina gelmiyor. Misal amazon bildigim kadariyla eyaletlerinden buyuk bir kismindan ayrica vergi aliyor ama almadigi eyaletler de var. Sayin @knnrn 'in belirttigi gibi saticinin da burada hangi eyalette oldugu durumu degistirebiliyor.

    @crazycells, @knnrn 'in dediği gibi Amazon'da satıcının nerede olduğunu önemli ve bilmek mümkün değil ancak alışveriş sadece Amazon'dan ibaret değil, firmaların da kendi siteleri üzerinden alma durumları var. Satan kişi & firma, satış vergisi olmayan eyalette olursa internet alışverişinde ödemek gerekiyor mu demek istemiştim de önceki gönderim tam açık olmamış :).


  • Merhaba Washington DC nin tam anlamıyla vergi durumunu bilen var mı
    teşekkürler


  • Benim merak ettiğim bir konu var. Araştırmamdan kesin bir sonuç çıkaramadım açıkçası. Örneğin new yorkta çalışıyoruz ancak new jerseyde yaşıyoruz. Eyalet gelir vergisi nereye ödenecek. Yaşadığın yere ödersin gibi bir bilgi aldım ancak peşin olarak şitketine kestirdiklerin sadece federal vergi midir. Eyalet vergisi böyle peşin kesiliyormu. @crazycells açıkçası bahsettiğim bölgelere yakın olan sensin başta sen olmak üzere diğer bilgi sahibi arkadaşların yardımlarını rica ederim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @the-black-eagle Eyaletlerin Vergi Oranlari içinde söyledi:

    Benim merak ettiğim bir konu var. Araştırmamdan kesin bir sonuç çıkaramadım açıkçası. Örneğin new yorkta çalışıyoruz ancak new jerseyde yaşıyoruz. Eyalet gelir vergisi nereye ödenecek. Yaşadığın yere ödersin gibi bir bilgi aldım ancak peşin olarak şitketine kestirdiklerin sadece federal vergi midir. Eyalet vergisi böyle peşin kesiliyormu. @crazycells açıkçası bahsettiğim bölgelere yakın olan sensin başta sen olmak üzere diğer bilgi sahibi arkadaşların yardımlarını rica ederim.

    @crazycells yanıt verene kadar: https://streeteasy.com/blog/live-in-new-jersey-work-in-new-york-taxes/


  • @knnrn teşekkürler ancak new yorkta ayrıca local tax var. Bunu da ödeyecekmiyiz mesela. Ayrıca new york skalasına göre mi ödemiş olacağız ki anladığım o yazıdan. O zaman new jerseye taşınmalarının esprisini anlayamadım insanların. Gerçi orada bulumdun mu hiç bilmiyorum insanlar pahalılık ve vergi yükünden new jerseye kaçıyolardı. Konu benim için çok hassas tüm bütçelemelerim altüst oluyo bildiğin gibi değil. Nerden finansçı olduk arkadaş bıktım hesap kitaptan😊 yokmu hesapsız kitapsız yaşanacak toprak 😂


Benzer Başlıklar

  • 14
  • 760
  • 3
  • 46
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

74
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum