Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Bu baslikta, ABD'deki belli basli alisveris dukkan ve magazalarindan bahsedecegim. Her ne kadar aralarindaki ayrim cogunlukla cok net olmasa da, ayristirmak ve anlamak kolay olsun diye kategorilendirdim hepsini:

    (online alisveris icin daha sonra ayri bir konu acacagim)



    Supermarketler:
    Cogunlukla gida, mutfak ve temizlik malzemeleri gibi temel ihtiyac urunlerinin satildigi yerlerdir. Turkiye'deki Migros ve Tansas gibi dusunebilirsiniz.
    ABD'de de Trader Joe's, Whole Foods, Save-A-Lot gibi onlarca ulusal ve C-town, Fairway, Great Valu, ShopRite gibi binlerce yerel supermarket vardir.

    Convenience Store'lar (Bakkal/Market):
    Gunluk ihtiyaclari hizli bir sekilde karsilamak icin temel urunlerden olusan urun yelpazesiyle hizmet veren marketlerdir. Convenience store'lari Turkiye'deki mahalle bakkali gibi dusunebilirsiniz. Genel olarak fiyatlar, supermarket ya da diger buyuk magazalardan daha yuksektir. Cunku urunler az sayida siparis edilir. Fakat cok uzun sureli acik olmalari, sehrin icinde cok fazla subelerinin olmasi ve hic kuyruk olmamasi bu marketleri cazip yapar.
    ABD'nin pek cok sehrinde 7-Eleven, Turkey Hill, Fresh Start vb. yuzlerce convenience store vardir.

    Pharmacy (Eczaneler):
    Amerika'daki eczane kavrami Turkiye'dekinden biraz farklidir. ABD'de eczaneler, genel olarak farkli magazalar icinde ayri bir bolum olarak bulunur. Burada sadece ilaclar degil, kirtasiye malzemeleri, paketli yiyecek ve icecekler de satilir. Normal bir eczanede; receteli ilaclarin satildigi ve bir eczaci tarafindan idare edilen eczane bolumu, ilk yardim malzemelerinin ve recetesiz ilaclarin satildigi reyonlar, kirtasiye urunlerinin satildigi reyonlar, supermarket (manav kismi haric) reyonlari ve vesikalik fotograf (veya pasaport fotografi) cekilebileceginiz ya da cekmis oldugunuz fotograflarinizi bastirabileceginiz bir 'photo center' bolumu bulunur.
    ABD'de CVS, Walgreens, Rite Aid, Kaiser gibi pek cok eczane zinciri vardir. Ayrica asagida bahsettigim Target, Kroger, Costco ve Walmart'in da icinde eczaneler mevcuttur; fakat bunlarin sadece eczane(receteli ilac) bolumu vardir.
    alt metni

    Walgreens'in eczane bolumunu ve recetesiz ilaclar reyonlarini gosteren bir fotograf

    Discount Stores (Ucuzluk marketleri):
    Bu magazalar hizmet, urun cesitliligi ve sunumdan ziyade fiyata odaklanan ve dolayisiyla urunlerini normalden daha dusuk fiyatlara satan magazalardir. Turkiye'deki A101, BIM, Sok gibi marketleri dusunebilirsiniz. ABD'deki magazalar genelde bunlardan cok daha buyuk ve cesitlidir ama yine de urunleri cok uygun fiyata satarlar. Ayrica gida urunlerinin yaninda giysi, mobilya, kisisel bakim urunleri vs. gibi tuketim mallari da bu magazalarda bulunabilir.
    Amerika'da Walmart, Kmart, Target gibi magazalar bu tur magazalara ornek olarak verilebilir. Bunlarin disinda giysi ve moda urunleri satan, T. J. Maxx , Marshalls ve Ross gibi magazalar da bu tur magazalara ornek olarak verilebilir. Eger bu yazdigim magazalardan birine cok yakinsaniz, ihtiyacinizi once buralardan karsilamanizi tavsiye ederim.

    Ikinci El Esya satan yerler:
    ABD'de ikinci el esyalarin, ucuz urunlerin, kolleksiyon urunlerinin ve antikalarin satildigi flea market (bit pazari)'ler de siklikla bulunur. Cevrenizde olup olmadigini internetten arastirabilirsiniz. Ayrica hayir kurumlari tarafindan idare edilen thrift shop'larda da kullanilmis kiyafet, kitap, mobilya, CD, DVD vs. satilir.
    Goodwill, Value Village, Salvation Army gibi magazalar bu tur magazalardir.

    Department Stores (bolumlu magazalar/cok katli magazalar):
    Kiyafetlerden kozmetik urunlerine, mobilyalardan oyuncaklara, hirdavattan bahce urunlerine kadar geniz bir yelpazede tuketim urunleri satan magazalardir. Turkiye'deki Boyner, YKM ve Ozdilek gibi dusunebilirsiniz. ABD'de en pahali ve luks urunleri satan department store'lardan, en indirimli ve hesapli urunleri satana dogru sirasiyla su magazalari bulabilirsiniz:

    • Neiman Marcus
    • Barneys, Saks Fifth Avenue, Nordstrom, Von Maur, Bergdorf Goodman, Lord&Taylor
    • Carson's, Century 21, Dillard's, Younkers, Bloomingdale's, Macy's
    • J.C.Penney, Kohl's, Sears
    • Target Corporation, Kmart, Walmart, Meijer
    • T.J.Maxx, Marshalls, Ross Dress for Less, Burlington Coat Factory

    Ozellikle ceket, kaban, mont, pardusu vs. ihtiyaclariniz icin oncelikle Burlington Coat Factory'i kontrol etmenizi tavsiye ederim, oldukca kaliteli urunleri cok iyi fiyata bulabiliyorsunuz.

    Hipermarketler:
    Hipermarketler; supermarketler ile department store'larin birlesiminden olusan buyuk alisveris magazalaridir. Turkiye'deki Real, Metro vb. gibi dusunebilirsiniz. Amerika'da Walmart, Kmart, Kroger, Meijer ve Target gibi magazalar bu tur magazalara ornek olarak verilebilir.

    Warehouse Clubs (Toptan satis yerleri):
    Bu yerler hipermarketlere benzeyen ama toptan ve ucuza mal satan buyuk alisveris magazalaridir. Bu yazidaki diger magazalarin aksine, buralarda urunler tane tane degil, toptan ve buyuk miktarlarda satilir. Boylelikle urun basi fiyat oldukca uygun olur. Fakat bu magazalardan alisveris yapabilmek icin yillik uyelik ucreti gerekir. Turkiye'deki Metro Cash & Carry gibi dusunebilirsiniz.
    ABD'de Costco , Sam's Club ve BJ's Wholesale Club bu tur alisveris magazalaridir. Yillik uyelik ucreti yaklasik 50-60$ civari bir miktardir. Ayrica bildigim kadariyla sadece Costco'da ikinci bir karti bedavaya cikartabiliyorsunuz, yani bu taktikle iki kisi yillik ucreti paylasabilirsiniz. Genelde bu yerlerden alisveris yaptiktan sonra bir araca ihtiyaciniz olur, cunku buralarda size bir plastik poset verilmez, zaten verilse de aldiginiz seyler o posetlere sigmaz 🙂

    alt metni

    Costco'nun icini gosteren bir fotograf

    Outlet Mall (Outlet Center):
    ABD'de uygun fiyatli kiyafet alisverisi yapabileceginiz yerlerden biri de bu outlet merkezleridir. Ya dogrudan fabrika cikisi mallari ya da geri donen veya sezonu gecen urunleri direkt musterilere sattiklarindan normalden daha uygun fiyata satin alirsiniz.
    ABD'de 200'den fazla outlet center vardir. New York'a yakin olduklarindan Woodbury Common ve Jersey Gardens'i ornek olarak yazmis olayim.


  • Lutfen Newyork ta Long Islan ta TANGER OUTLET unutmayalim😜

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @sedef dogrudur 🙂 Tanger Outlet de New York'ta Long Island'da...

    Ben de ziyaret ettigim marketleri yazmis olayim... Pek cok urunu (gida urunleri bakimindan) Costco'dan karsiliyoruz... toptan fiyatina toptan satis 🙂 Yillik uyelik ucretine degiyor. Birkac grup ortaklasa gidip urunleri ve masraflari paylasiyoruz, herkes icin cok rahat oluyor. Benim Manhattan ustunde en uygun gordugum fiyatlar Costco'da genelde. Bunun disinda toptan fiyatina perakende satis icin en uygun yerler Target ve Wal-mart magazalari. Eger New Jersey taraflarina yolum duserse Wal-Mart'i da kullaniyorum (online shipping de yapiliyor buradan). Manhattan'da da Target ve Aldi gibi market zincirleri Costco ile ayni yerde...

    New York icin -gida disinda- mobilya ve mutfak/ev urunleri bakimindan IKEA ilk duraklardan biri olmali (Amazon.com'u da bu konuda kullanabilirsiniz, cok uygun fiyata ev esyalari bulmak mumkun oluyor. Ayrica Target ve Walmart'ta da ev esyalari bulmak mumkun).

    Kiyafet ihtiyaci icin New JErsey'deki jersey gardens'a gidiyorum genelde. Ayrica bayanlara Manhattan'daki Macys'i de oneririm, kalite/fiyat orani yuksek urunler bulmak mumkun.


  • @crazycells ikea hariç bütün bahsettigin alışveriş yerleri bize 20-25 dakıka uzaklıkta. Aldi ye gidemedim daha onun yerine Costco ve Sam's Club e gidiyoruz. Costco'nun iki kartı var biliyormusun bilmiyorum. Biri 60$ diğeri 120$ bendeki black olan yani 120$ avantajı ise yıl sonunda toplam yaptıgın alışverişin bi kısmını check olarak yolluyor sana. Oda alışverişine göre bir veya iki alışverişini karşılıyo bunuda belirtmek istedim.yani yıllık alışverişinin yüzde 2 sini iade ediyor☺

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @sedef aynen, ben de $120'lik olan uyeligi kullaniyorum. Sikca gittigimizden degiyor.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Yazılanlara ek olarak dollar store olarak tabir edilen süpermarket benzeri yerler var. Türkiye'de eskiden "bi milyoncu" "japon/çin pazarı" olarak geçen yerlere benziyorlar. Burada en popüler olanları Dollar Tree, Family Tree, Family Dollar, 99 Cents.. Ev ve mutfak gereçleri çok ucuza olabiliyor. Genelde Çin malı ve daha düşük kaliteli şeyler satılıyor ama belli ürünleri almak için yararlı olabilir. Toptan alışveriş yapmak istemeyenler için uygun, çünkü genelde her üründen birer birer alabilirsiniz.


  • Bu ileti silindi!
  • ⭐⭐⭐

    Size başımdan geçen bir olayı anlatayım;
    (Konu müşteri memnuniyeti ve hakları ile ilgilidir)

    Geçenlerde Best Buy’dan bir GoPro Hero 6 aksiyon kamerası almaya karar verdim.

    Cihaz fiyatı $400 + vergi. İş çıkışı aldım ve evime gittim. Evde incelerken kameranın birleşim noktalarında çok ince bir açıklık gördüm. Belki normaldi ama sonucunda o kadar ödeme yapıyorsam mükemmel olmasını isterim veyahut normal ise bile gidip bunu doğrulamak istedim.

    Bir gün sonra yine iş çıkışı mağazaya uğradım ve müşteri hizmetlerine bu konuyu danıştım. Anlatma zamanım dahil toplam 2 veya 3 dakika içinde yeni bir cihaz elime tutuşturulmuştu 😄.

    Herneyse, işimi garantiye almak için mağazadan çıkıp arabama girdiğimde açıp baktım ve o hata yoktu. Yani iyikide götürmüşüm.

    Ardından eve vardığımda internette başka mağaza fiyatlarına bakayım dedim. Başka bir online mağazada aynı ürünü $50 daha ucuza buldum. Fakat indirim sadece o gündü ve saat 21-22:00 civarlarıydı. Best Buy mağazasının bir iddiası vardır, bilenler bilir. Eğer aldığınız ürünü başka bir mağazada daha ucuza bulursanız farkını size ödüyor.
    Aradım müşteri hizmetlerini ve bulduğum mağazayı belirttim. $50 iade 10dk’lık telefon görüşmesi ile tarafıma yapıldı.

    İşte bu yüzden seviyorum bu ülkeyi. Adalet derken aslında herşeyi kapsıyoruz, bu ve bunun gibi küçük konular dahil....

    (Türkiye’de en son iade deneyimimiz bir çocuk için su matarasi idi okulda kullanmak için. 7 liraydı sanırım. Eve geldiğimizde altı çatlak olanı aldığımızı farketmiştik. Geri gittiğimizde tartışma çıkmıştı dükkan sahibi ile. Detaya gerek yok)

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @freeworld cok haklisiniz sayin @FreeWoRLD ben de zamaninda Turkiye'de hepsiburada ve gittigidiyor gibi e-ticaret sitelerinde muhattap bulamiyordum, amazon'a sikayetiniz ise 30 sn icinde sonuc veriyor. Yaptiginiz is ile yukseldiginiz bir ortam serbest ekonomi. Musteri memnuniyetine onem veren markalar surekli kullanildigi ve tercih edildikleri icin zirveye cikabiliyorlar.


  • Market Baskettan oglum icin aldigim 12li kutu icecek paketini otoparkta shopping cart'in alt kisminda unuttum. Geri dondugumde biri alip goturmustu. Magazaya girip durumu anlattim. Cumlem daha bitmemisti. Yenisini verdiler.
    Staples'dan bir webcam aldim. Bir kac gun icinde indirime girdi. Kural olarak satin aldiginiz bir urun 15 gun icerisinde indirime girerse aradaki tutari talep edebiliyorsunuz. Direkt odediler.


  • Costco'nun iki üyelik çeşidi var normal ve exclusive 60 ve 120 dolar aralarındaki fark nedir ve hangisini almayı önerirsiniz.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @gkhanfeez Şu sayfada bilgiler var: https://www.costco.com/executive-rewards.html

    En temel farkı, puan kazandırması. Ayda 500 dolar üstü harcama yapıyorsanız kart bedavaya geliyor. Yapacağınız harcama tahminine göre karar vermek lazım.


  • Biz ucuz olanı aldik. 2 kişiyiz ve en büyük alışverişimiz 370$ tuttu. Daha da fazla harcamayız diye düşündük.


  • @damladav Amerika'da Alisveris Yerleri ve Magaza Cesitleri içinde söyledi:

    Biz ucuz olanı aldik. 2 kişiyiz ve en büyük alışverişimiz 370$ tuttu. Daha da fazla harcamayız diye düşündük.

    Kenan bey 500 doları örnek vermiş ayda 250 ortalama yaparsanız d 60 dolar kazanıyorsunuz ve yine aynı parayı ödemiş oluyorsunuz diyor gönderdiği linkte 🙂 2 kişi 370 varsa biz 4 kişi kesin 500u buluruz. Bol çeşitli uygun fiyatlı sebze ve meyve için önerilen yer var mıdır acaba biz şuanda sadece wallmarta gidebiliyoruz 🙂 gerçi ben baya sevdim wallmart'ı


  • @gkhanfeez
    Kagit havlu, tuvalet kagidi, cocuk bezi, islak mendil, siviyag ozellikle zeytinyag, herturlu deterjan, sut yumurta tereyag , dondurulmus gidalar ucuz. Taze yiyecek konusunda, toptan sattiklari icin, 2 cocuk 2 yetiskin size uyabilir de uymayabilir de. Biz evimize 5 dakika oldugu icin ekmek de dahil butun market alisverisini costcodan yapiyorduk, ayda $1500 civari harciyorduk. Her gittigimizde benzin de aliyorduk arabaya. 2 yetiskin, 2 teenager, 1 cocuk. Etrafinizdaki diger marketlerin varligina ve yakinligina da bagli harcamalariniz tabii.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @gkhanfeez Toptan alınacak şeyler için çok güzel. Ayrıca pek çok organik ürün çok ucuza geliyor. Et-kıyma ve yumurta gibi şeyleri de oradan alıyoruz. Ekmekleri güzel. Sebze-meyve konusunda bazı şeyleri oradan alsak da genelde HEB ve Kroger tercih ediyoruz. Üç kişilik aile için taze ürünleri büyük kasalar ile almak bize uymadı. En önemli avantajı benzin, üyelik gerektirmeyen yerlere göre daha ucuz. Denk gelirse giysiler ve ev eşyaları da uygun olabiliyor.


  • @gkhanfeez Amerika'da Alisveris Yerleri ve Magaza Cesitleri içinde söyledi:

    @damladav Amerika'da Alisveris Yerleri ve Magaza Cesitleri içinde söyledi:

    Biz ucuz olanı aldik. 2 kişiyiz ve en büyük alışverişimiz 370$ tuttu. Daha da fazla harcamayız diye düşündük.

    Kenan bey 500 doları örnek vermiş ayda 250 ortalama yaparsanız d 60 dolar kazanıyorsunuz ve yine aynı parayı ödemiş oluyorsunuz diyor gönderdiği linkte 🙂 2 kişi 370 varsa biz 4 kişi kesin 500u buluruz. Bol çeşitli uygun fiyatlı sebze ve meyve için önerilen yer var mıdır acaba biz şuanda sadece wallmarta gidebiliyoruz 🙂 gerçi ben baya sevdim wallmart'ı

    yalnız bunların birçoğu ev için ilk kez aldığımız ürünler. misal zeytinyagı, un, şeker, domates sosları. yani bunlara büyük ihtimal uzun bir süre daha ihtiyacımız olmayacak. öyle düşünün. mesela konserve taze fasulye aldım. 12kutu geliyor içinde. 2 kişi için 3kutu pişirsem, 4 yemekten sonra tekrar ihtiyacımız olur. ama siz 4 kişi oldugunuz için cabuk tüketebilirsiniz. diğer düşünmeniz gereken de aldıklarınızı saklayabilecek bir alanınızın olması. kutu kutu aldıgınız için kiler ya da bol dolaplı bir eviniz yoksa saklamak sıkıntı olabilir.


  • @sedef $60 telafi etmek icin yilda en az 3000$ alisveris yapmaniz gerekir

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Geçen hafta üyeliğin yenileme zamanı gelmişti. Otomatik yenilenmesi için önceden kredi kartı bilgilerimi girmiştim zaten. Her neyse, otomatik yenileme yaptığım için 20 dolarlık alışveriş kartı yollamışlar. Geçen yıl boyunca yaptığımız alışverişler için de 91 (yapılan alışverişin %2'si) dolarlık çek yollamışlar. Yani toplamda 110 dolar oldu. Üyelik ücreti olan 120 dolar neredeyse kendini amorti etmiş oldu.
    Hesaplarsak, bir yılda 4500 dolar civarında harcamamız olmuş, aylık 370 dolar ediyor. Ayda ortalama 100 dolarlık benzin alıyoruz, kalanı da market harcaması olmuş demek ki.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @knnrn Amerika'da Alisveris Yerleri ve Magaza Cesitleri içinde söyledi:

    Geçen hafta üyeliğin yenileme zamanı gelmişti. Otomatik yenilenmesi için önceden kredi kartı bilgilerimi girmiştim zaten. Her neyse, otomatik yenileme yaptığım için 20 dolarlık alışveriş kartı yollamışlar. Geçen yıl boyunca yaptığımız alışverişler için de 91 (yapılan alışverişin %2'si) dolarlık çek yollamışlar. Yani toplamda 110 dolar oldu. Üyelik ücreti olan 120 dolar neredeyse kendini amorti etmiş oldu.
    Hesaplarsak, bir yılda 4500 dolar civarında harcamamız olmuş, aylık 370 dolar ediyor. Ayda ortalama 100 dolarlık benzin alıyoruz, kalanı da market harcaması olmuş demek ki.

    uyelik ucreti cogunlukla, alinan urunlerdeki indirimlerden bile kendini amorti ediyor. Bu da ekstrasi 🙂


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

76
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum