Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @semavi gerçekten öyle hayırlısıyla şu düzenli maaş olayını görsek oh diyeceğiz orası net. Ama dediginiz doğru gelir yükseldikçe stres seviyesi ve sorumluluklar yükseliyor. Kazanalımda çok çok söz stres yapmıcaz 😊


  • Merhabalar, gecenlerde greencardimi teslim aldim pasaportumdaki soyisim ile greencardtaki soyisim ayni degil evlendigim icin soyismim degisti. Ucak bileti alirken pasaporttaki soyisim ile mi uymasi gerekiyor yoksa greencard ile mi yurtdisi icin?

  • ⭐⭐⭐

    uçak bileti için sorun olmaz evlilik cüzdanınızı yanınızda bulundurmanız yeterli, ama tavsiyem pasaport a göre uçak bileti almanız yönünde olacaktır, dikkat ettikleri ana husus pasaport vize karşı ülkeye girip giremeyeceğinizin kontrolü için önemli


  • Merhabalar, Amerikaya 1 yıl önce geldim. Amerika’ya gelmeden önce Türkiyedeyken almış olduğum telefon numarasını halen kullanıyorum. İyi almışım dedim. Telefon hattını havaalanında aktive edip uber çağırıp önceden ayarladığım airbnb odasına gitmemde baya yararı oldu diyebilirim. Sonrasında New jersey’de bana en yakın Bank of Amerika şubesine gidip hesap açmaya çalışsamda başarılı olmayınca şehir merkezinde büyük bir banka şubesine gidip müşteri temsilcisi ile görüşme yapıp bana yardımcı olmasını istedim. O da beni kırmayıp yardımcı olmasıyla banka hesabımı açmıştı. NJ ve NY city içinde 10 gün kalıp Buffalo, NY’a yerleşmeyi planlamıştım. 10 gün kalma fikri SSN kartı o zamanlar 10 gün içinde geliyordu o nedenle 10 gün diye karar vermiştim. 9. Günde SSN card’ımı almış, banka hesabını açmış biri olarak Yerleşmeyi düşündüğüm Buffalo,NY şehirinde airbnb odası kiralayıp uçak bileti alıp gittim. Kaldığım Airbnb evi eski bir binaydı. İçinde 3-4 oda bulunan şehir merkezine yakın bir evdi. Bir yandan kiralık stüdyo daire ararken bir yandan şehiri geziyordum. İlk günlerden itibaren vücudumda kaşıntılar oldu allerjidir dedim aldırış etmedim. İlerleyen günlerde kollarımda kabarcıklar görünce oda da pire, böcek, bedbug olabilir diye düşünmeye başlayıp airBNB’ye fotoğraflarla ve evin kirli bölgelerinin resimlerini gönderip odadan ayrılıp başka bir otele gittim. Airbnb hizmet anlayışı gereği ücretin tamamını geri aldım. Bu arada bir stüdyo daire kiralamayı başarmış ancak 10 gün beklemem gerekiyordu ve otel ücreti bir aylık kiraya eş değerdi. Her neyse kiraladığım daireye girdiğimde içeriye walmarttan aldığım yatağı atıp üzerine yatıp bir hafta da verdiğim siparişlerin gelmesini bekledim. Yavaş yavaş evi döşemeye başlamıştım. Bir yandan da ingilizce okuluna başlayıp ingilizcemi geliştiriyordum. Bu arada ev adresimi USCIS’te ve UPS’te güncellemeyip GreenCard gelmesini bekledim. GC gelir gelmez DMV gidip önce sürücü olmayan kimliğimi çıkarttım.

    New York sağlık kurumunu telefonla arayıp Türkçe çevirmen aracılığı ile ilgili sorularımı sorup çalışmadığım için ücretsiz sağlık sigortası yaptırdım.

    Sürücü belgesi almak için online sınava hazırlandım. DVM sitesinde bulunan öğretici sayfalar ve orada ki deneme testlerini 3-4 kez yaptıktan sonra 2. Online ingilizce sınavında başarılı olunca ben Ehliyet alırım diye düşünmeye başladım. En büyük problemlerden biri sınava araba bulmaktı. Bir sürücü kursu ile anlaşıp 5 ders sonunda ne olsa Türkiye de araba kullan birisiyim sınavı geçerim dedim. Ehliyet sınavında sağa dönüşte virajı açık aldın sebebi ile geçemedim. Sonra ki sınav randevusu 1 ay sonraydı. Başka bir bölgede yine geçemedim. 1 ay sonra arkadaşın arabadı ile denedim başarısız oldum. Eski bangalili sürücü kursuna randevuyu ben alıp 5 ders ve araç kiralama konusunda anlaştım. Forumlarda en kolay sınav yerini öğrenip oradan randevu aldım. Şansıma yerel Amerikalı bir öğretmen geldi ve araba nasıl park edilir nasıl sınavdan geçilir öğretti.

    Devam edecek.

    Buradan devam edeyim. Amerika da ehliyet almak için öncelikle araç kaldırıma nasıl park edilir, dönüşlerde şerit ihlali yapılmadan nasıl dönülür gibi ince detaylara çok dikkat etmek gerektiğini anlayarak sınavı başarıp ehliyet aldım. Bir sonra ki hedef Amerika da araba almaktı. Bir Dealership’e (Ford yetkili araba galerisine) gidip bir araba beğendim. Almak istedim. Peşinat + taksit falan dediler ki size kredi çıkmıyor. Size araba’yı verelim, 3 araba parası ödeyin. Kabul etmedim. Facebook marketten bir kaç deneme sonrasında bir araç sahibi ile anlaşmaya vardım. Arabayı görmeye gittim. İngilizcem iyi değil iyi anlıyorum ama konuşmada eksiklerim var. Araç sahibi başka bir dil bilip bilmediğimi sordu Türkçe dedim. “Abi şöyle yapalım” diye konuşmaya başlayınca arkadaşın Türkçe bildiğini anladım. Buffalo’da Türkçe konuştuğum ilk kişi oldu.

    Amerika da ikinci el araçların bir çok arızası olur. Bunu kabul etmeniz gerek çünkü Amerikalılar arabaları arıza yapana kadar arabalarına bakım yapmazlar. Genel inanışları yolda gidiyorsa dokunmadır. Arabamın ön ve arka camını sigortadan faydalanıp değiştirtim. Hala arabada değişmesi gereken parçalar olduğunu düşünüyorum.

    Bir yandan iş görüşmelerine gidiyorum. Ama ingilizce burada önümüzdeki en büyük engel.

    Sağlık konusunda sigorta firması email atıp checkup yaptır deyince aile hekimi seçip randevu alıp doktora gittim. Testler, testleri izledi. Doktor’a bende varis var ücretsiz ameliyat yapılır mı diye sordum. Beni uygun bir başka doktora gönderdiler. Onlarda test yapıp sigorta şirketinden ödenek istediler. Şu anda ameliyat günümü bekliyorum.

    Bazı arkadaşlarım ileride sorun olabilir diye uyarılar yapıyorlar. Amerika devletine yük olmayacağız dediğimiz için, bu konuyu da ilgili kişilere tercüman aracılığı ile sorup sorun olmayacağını öğrendikten sonra sağlık sigortasını almıştım. Siz yine de gerekli mercilere sorularınızı sorun. Aklınızda sıkıntı kalmasın.

    Şimdilik dışarıda kar fırtınası olduğundan ve arabam ön çeker FWD olduğundan dolayı delivery (ürün taşıma) işlerine ara verdiğim için sizlere yazma fırsatım oldu.

    Yaşadığımız her gün yeni bir tecrübe ediniyorum. İlk kez geleceklere tavsiyelerim araba kullanmayı iyi öğrenin, ingilizcenizi yada ispanyolcanızı iyi geliştirin. Planlarınızı eksiksiz yapın, Amerika çok kolay yaşanabilir bir yer değil hazırlığınızı yaparsanız yada çok şanslı iseniz başarılı olabilirsiniz.

    Bir yılı atlattımsa başarılıyım diyebilir miyim daha karar vermedim.

    Umarım sizin ile Amerika da bir gün görüşmek dileğiyle şimdilik hoşçakalın.


  • @tolgasatir anladim tesekkur ederim. Ben amerikada evlendim ama turkiyede degil marriage certificate var. konsolosluga da henuz gidemedik evlilik cuzdani almak icin.


  • Herkese merhaba,
    Ben de bir kaç deneyim paylaşmak istiyorum.
    Biz ilk geldik gerçekten sudan çıkmış balık gibi olduk.
    Her şey o kadar yeniydi ki
    Gelmeden önce izlediğimiz tüm videolar hafızamızdan silindi, tüm notlar geçersiz sayıldı.
    Deneyim ve tecrübe kelimesi ilk defa devreye girdi sanki hayatımızda.
    Her şeyden önce tüm sevdiklerimiz geride kaldı tamamen yalnız kaldık.
    Geçmişte hayatımıza denenmiş elenmiş ve yanımızda kalmayı hak etmiş tüm insanlar artık sadece teknolojik bir iletişim haline gelmişti.
    Burada yeniden tanışmak elemek karar vermek çok zor belli bir yaştan sonra.
    Herkes kapalı kutu gibi
    İçinden ne çıkacağı belli olmuyor.
    Şans !
    Bizim en büyük şansımız eşim ve oğlumla birlikte olmamızdı.
    Gurbet elinde en büyük destekçi olduk birbirimize.
    Benim Almanya deneyimim vardı ama oraya taşınsaydım hiç bu kadar zorluk çekmezdim diye düşünüyorum
    Çünkü tüm akrabalarım yıllardır orada.
    Burada insanın paraya işe düzene çok ihtiyacı var ama en çokta insana ihtiyacı var.
    Neyse asıl konumuz olan deneyim içinde şunları yazabilirim;
    Oğlum okul için başlarda çok zorlandı
    Akran zorbalığı yaşadı hem sınıfta hem serviste
    Ciddi anlamda kendine güveni gitti
    Eşim geldiğimizin ikinci ayında babasını kaybetti ve benim ne işim var burada diye pişman olmaya başladı
    İlk olarak New Jersey’e geldik ve işin doğrusu orayı biz sevemedik.
    Belki de kime inansak üzüldüğümüz için!
    En basit olan bir örnek mesela;
    Yabancı dilin yok mesleğinin hükmü yok burada iş bulamazsın diye bazı şeylerin serbest olduğu, etrafında bıçaklı olayların nam saldığı bir benzin istasyonunda sabahın 05:00 de tek başıma anahtarı verip açmam istenildi saati 10 Usd ‘ye ve ben kabul etmediğim için iş buluyoruz kabul etmiyor bunlar böyle laflarına bile maruz kalmak zorunda kaldık.
    Gelmeden önce kimseye güvenmeden gelin lütfen. Bence bu çok önemli.
    Tırnağınız varsa başınızı kendiniz kaşıyın.
    Benim buraya geldikten sonra güvendiğim TEK yer var o da yeşilkart forum ve kurduğu telegram grubudur.
    Farklı eyaletlerde sevdiğim akrabalarım var ama burada eyalet eyalet her şey o kadar farklı ki herkes kendi yaşadığı yeri ancak kendi biliyor o da yıllarca burada yaşıyor ise bazı şeylere bizim gibi ihtiyaçları olmadığı için bilmiyor hatırlamıyor bile neydi nasıldı diye.
    Mesela Aylarca ssn gelmedi bize ve ssn olmadan hiç bir şey yapamadık 4 ay boyunca bekledik.Ssn ofisini aradık açan olmadı randevu alamadık.
    Buradan destek istedik Vakit kaybetme hemen Senatörden yardım iste diye tüm bilgileri buralardan öğrendik ve gerçekten de senatörün tüm dileği kabul olsun hemen ertesi gün yardım etti.
    Ehliyet sınavına nasıl hazırlanacağız diye düşündük, hemen buradan tüm detayları öğrenip soruların bile linkine ulaşıp sınavımızı geçtik.
    Tamirci lazım oldu buradan öğrendik
    Dişçi lazım oldu buradan öğrendik
    Konsolosluk yazışma lazım oldu buradan öğrendik
    Burada kimse size iş bulamazsın git benzinci de bayan halinle olaylı bir mahallede benim bilmem ne abimin yanında sabah saat 05:00 te tek başına dükkan aç saati 10:00 Usd ye çalış demez.
    Demedi de. Hiç tanımadığım bir dünya güzel insan doordash yapabilirsin dedi
    Amazon güzelmiş linki buymuş dedi
    Walmart güzelmiş maaşı iyimiş dedi
    Wegmans’ta çalış ortam güzelmiş dedi
    Akıl sizin fikir sizin hayat sizin ama doğru bilgileri paylaşan bir yer varsa gurbetin en şanslı insanı sizsiniz demektir.
    Şuan farklı bir eyalette yaşıyoruz
    Oğlum İngilizce’yi çözmeye başladı
    Hala anne kuzenlerim orada ben neden buradayım diye soruyor ☺
    Ama iyi ki geldik mi keşke gelmeseydik mi zamanla göreceğiz.
    Benim en büyük tavsiyem gelmeden önce mutlaka ama mutlaka yabancı dilinizi günlük hayatınızda konuşabilecek kadar ilerletip gelin.
    Artısı olur kesinlikle eksisi olmaz.
    Burada sıfırdan bir hayat kuracağınız için hem vakit hem nakit çok kıymetli.
    Gençler için demiyorum çünkü onlara her yer Paris çalışkan ve dikkatli oldukları zaman.
    Ama bizler gibi ailece çocuklu gelenler için İngilizce tavsiyemi dikkate alın lütfen.
    Odada kalamıyorsunuz her semti seçemiyorsunuz.
    Çocuk okumasına önem veriyorsanız düzgün semtte oturmak istiyorsanız okulların güzel olmasını istiyorsanız kiralar artıyor.
    İlk başta kazandığınız kiralara ancak yetiyor yemeğe ancak yetiyor.
    Daha düzenli daha güzel işler bulmanız gerekiyor
    Her şey için dil önce geliyor
    Diğelim bulaşık yıkayacaksınız İngilizce varsa müdür bile olursunuz yoksa kursa gitmeniz gerekiyor 6 ay en az vakit ayırmanız gerekiyor.
    Diğelim mesleğinizi yapacaksınız ek ders alacaksınız yine önce dil sınavını geçmeniz gerekiyor.
    Zaten buraya gelmeniz onaylanması osu busu en az 6 ay geçiyor bu 6 ayı sırf dil için geçirin gelince kral kraliçe olun.
    Eksikleri de burada zaten tamamlarsınız her şiveden insanlarla konuşa konuşa.
    Mesela ben hala Hintliler ile konuşamıyorum ne diyorlar anlamıyorum müşteri hizmetlerinde bir Hintli çıkarsa ses gelmiyor diyorum kapatıyorum anlayamadım diye kırmak istemiyorum çünkü insan olarak değer veriyorum.
    Tabii bunlar benim tavsiyelerim 😇
    Diğer tavsiyem iş konusunda ise
    Burada ofiste kıdemli çalışmadığınız sürece hemen hemen her iş ayakta yapılıyor
    Bedenen iş gücüne sahip
    Oturarak işler ise, sürücülük gerektiren işler.
    Doordash
    Kamyon şöförü
    Pizzacıda delivery vs gibi
    Bahşiş verilen her iş iyi kazandırıyor
    Garsonluk mesela aylık 2000 Usd sabit maaş varsa 3000 Usd yakın bahşişler gelebiliyor
    İşte burada devreye yine İngilizce giriyor 🌟
    (Rakamlar duyduklarım net değil)
    Şimdilik bu kadar
    Gelen herkese bu mücadelede başarılar diliyorum içinde bize de.
    Gelmek isteyenlere de bol şanslar diliyorum
    Tek dileğim kimse bizlerin yaşadığı deneyimleri asla ve asla yaşamasın.
    Daha güzelleri hepimizin olsun


  • Merhabalar ,
    Bizde esimle birlikte Amerikaya giris yapali 3,5 ay oldu. Deneyimlerimizi sizlerle paylasmak isteriz. Biz esimin isi dolayisi ile Houstona tasindik.Houstun bircok kisinin de yazdigi gibi baslangic icin yeme icme benzin ev kirasi giderleri acisindan en mantikli eyalet diyebiliriz.Burada geldigimizde kisa bir sure Turkiyeden ayarladigimiz otelde kalarak yaklasik bir haftada evimizi tuttuk. Emlakcimiz cok yardimci oldu kendisi de Turk oldugu icin anlasmamiz kolay oldu. Ancak burada karsilacagimiz zorluklarin basinda ev kiralamak ve araba almak geliyor. Ev kiralamak icin esimin isinden orada calistigina dair bir belge aldik SSNlerimiz daha once Amerikada yasadigimiz icin vardi yine de 2 depozito +1 kira istedi bircok ev sahibi. Mecburen bu sartlari saglayarak ev tuttuk.Burada hersey kredi history denilen seye gore kolaylasiyor ama yeni gelenlerin bu gecmisi olmadiginden ev tutarken araba alirken fazla paralari odemeyi goze almasi gerekiyor.Belki apartman dairelerinde bu islem degisebilir.Evi bu sekilde tuttuktan sonra araba almak icin bircok dealerlara gittik. Bircogu ilk basta merhaba deyip bilgilerimizi istedi iste isim soyisim ssn adres is adresi vs. Biz bu bilgileri vermek istemedik cunku adiniza kredi basvurusunda bulunabiliyorlar bu da yine kredi historysini negatif anlamda etkiliyor.Bize burada da maalesef kredi gecmisimiz olmadigi icin yuksek orandan bir faizle arabayi sattilar :) ancak bir 6 ay sonra kredi gecmisi olustuktan sonra yeniden kredi oranlarini duzenlenebilecegini ogrendik.Esimin isi oldugundanve ssnlerimiz dolayi ev araba sureclerimizi bu sekilde halledebildik.Arabayi almak icin 2,5 ay bekledik tabii. Arac fiyatlari bize cok yuksek geldi diyebiliriz.Benim dil konusunda yetersiz olmam sebebiyle hala bir ise girme cesaretim bulunmuyor maalesef geldigimden beri kurs arastiriyorum. 2 tane ucretsiz kurs bulabildim Ocak ayinda baslayacagim. Burada kutuphaneler, kiliseler , comminity collegelar ve sehirlerdeki collegelarda ucretsiz dil kurslari oluyor. Mutlaka arastip kayit olun derim yoksa pahali kurslara kayit olanlarda var. Ben ucretsizleri tercih ettim. Deneyimlerimi buradan yazarim.Bizim cocugumuz olmadigi icin gelip yerlesmek daha kolay oldu.Tabi kari koca gelmenin de faydasi cok fazla. Cunku geldikten sonra buyuk bir yalnizlik duygusu oluyor ve ozlem gitgide artiyor.Bazi seyleri degerlendirip gelmekte fayda var ben 33 esim 36 yasinda aslinda Turkiyede de islerimiz iyiydi ancak bazi konularda ne heyecanimiz ne umudumuz kalmamisti. Burada bir umudumuz var. Suan yeni oldugumuz icin tabi zorlaniyoruz ama zamanla alisacagiz buna inaniyoruz.Buraya yeni gelenlerin videolarini izledim medicare den ucretsiz saglik sigortasi yaptiklarini anlatmislar bir de geliri belli bir seviyenin altinda olan kisiler foodphantry - snap- wic gibi yerlerden gida yardimi aldigini anlatmis biz almadik ama zor durumda olanlar deneyebilirler destek olmasi acisindan yaziyorum. Buraya gelecek kisilere tavsiyem ingilizce - ispanyolca dil konusunda gelisim Belli miktarda bir para ilk etapta mutlaka olmali en azindan bir ev bir araba cunku toplu tasima olmayan yerlerde arabasiz yasamak mumkun olmuyor Facebookta gideceginiz yerin topluluk veya gruplarina uye olup is kalacak yer onceden ayarlanabilir.
    yine Facebookta Market Placeten ikinci el esya alinabilir uygun oluyor.
    bizim 3,5 ayda deneyimlerimiz ve paylasmak istediklerimiz simdilik bu kadar , deneyimler arttikca paylasmaya devam edecegiz.
    Herkese yeni baslangicinda bol sans dileriz ..


  • Bir de yeni gelenlerin cv veya ozgecmis duzenlemesine yardimci olan bir kurum var is bulma konusunda da yardimci oluyorlarmis.
    Onun linkini de paylasiyorum.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @janedns daha önce paylaştım sizlere denk gelmedi anlaşılan aşağıdaki siteden ücretsiz tüm dil kurslarını bulabilirsiniz

    www.nationalliteracydirectory.org

    aşağıdaki linkten de iş başvurunda yazılan cover letter (ön yazı) örnekleri mevcut

    https://resumegenius.com/cover-letter-examples

    Aklına gelen gelmeyen her konuda paylaştığım bilgi dosyasına bir ara göz atarsın

    https://drive.google.com/file/d/1IRupnUd-5cJ8vuh9a9Q5qwIKRDEsetah/view?usp=sharing


  • @local1907 detaylı tecrübenizi aktardığınız için teşekkür ederim


  • @BelmaSarvan detaylı tecrübenizi aktardığınız için teşekkür ederim

  • ⭐⭐⭐

    @local1907 Detaylar için teşekkürler. Bol şans dilerim.

  • ⭐⭐⭐

    @BelmaSarvan Detaylı bilgiler için teşekkürler. Bol şans.

  • ⭐⭐⭐

    @janedns Detaylar için teşekkürler. Bol şans dilerim.


  • @janedns deneyiminizi paylaştığınız için teşekkür ederim


  • @local1907 paylaşımınız teşekkür ederim. çıkmış olduğunuz yolda başarılar dilerim.
    sigorta poliçenizi kullamanızın bir sorun olacağını düşünmüyorum. orada bütün sigorta işlemleri özel sigorta şirketleri tarafından yürütülüyormuş. poliçe teminatlarını dikkat etmek gerekiyor. poliçenizi ingilizceniz yeterli gelmiyorsa translate ile tercüme etmeye çalışın.
    geliriniz arttığında ise eğer kronik bir rahatsızlığınız var ve düzenli kontrol yapnız gerekiyorsa ve beklenmedik bir rahatsızlıklarla karşılaşma olasılığınızı dikkate alarak sigorta planınızı yapın.
    sigorta pahalı gözükebilir ama risklerin gerçekleşmesi durumunda can simididir ihmal etmeyin. mutlaka yapılması gerekir.
    fiyatlar yaş cinsiyet yaşam tarzı alışkanlıklara göre aktüerler tarafından belirleniyor.
    türkeyeden farklı olarak kronik rahatsızlar da teminat altına alınıyormuş. poliçe kullanımı fiyatı etkilemiyormuş.

    videolarda bayaa faydalı bilgiler var. bence herkesin bir gözatmasında fayda var.


  • @janedns detaylar için çok teşekkürler ABD de ki yaşamınızda başarılar dilerim

  • ⭐⭐

    @janedns yeni hayatinizda bol şans dilerim 🙏

  • ⭐⭐

    @BelmaSarvan @janedns @local1907 Detaylı bilgiler için teşekkürler. Şans sizlerle olsun.


  • @BelmaSarvan ne kadar güzel yazmışsınız çok teşekkür ederim kendi adıma. Ingilizce konusunda sonuna kadar katılıyorum gelecek olanların o süre içinde ingilizce biliyor konuşup anlaşıyor olması çok ama çok önemli. Biz geleli 2,5 ay oldu ve daha ancak ingilizce kursuna yazıldık eşimle Ocak ayında başlayacak kısmetse inşallah en kısa sürede toparlarız diyoruz. İş konusunda da haklısınız bazen insanlar gerçekten acımasız olabiliyor iş bulduk beğenmiyor diye kırıcı olabiliyorlar. Umarım hepimiz için her şey güzel olsun. Çevremizde herkese söylüyoruz gerçekten iyi ki forum ailesi telegram grubumuz var iyi ki 🙏🏻


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

124
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

419.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum