Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Merhaba, bende TR'de üniversite öğrencisiyim. Normalde planım mezun olup, ayjet vb. uçuş okullarında eğitim alıp pilot olmaktı ancak green card çıktıktan sonra planım ABD'ye kaydı. Sorum şöyle; ABD'de havayolları, TR'deki gibi işe alımlarda "lisans" mezunlarına öncelik tanıyor mu ? Oradaki havayolları Türkiye'den mezun olan birinin diplomasını geçerli görür mü ?


  • @raerox
    ABD'de deki pilotluk mesleği ile Türkiye ya da Avrupa'daki çok farklı öncellikle bunu bilmelisin. ABD'de iyi bir havayolu firmasında çalışmaya başlayabilmek için min. 7-8 yıl gibi bir tecrübe gerekiyor. Flight Instractor olarak işe başlayıp, daha küçük coastal firmalara geçip tecrübe edinerek kariyerinize öyle devam edebiliyorsunuz. Türkiye'de ki lisans diploması burada genellikle hiç bir işe yaramıyor, zaten pilotluğun böyle bir gereksinimi de yok.


  • Lisansı sormamın sebebi, ABD'nin bazı büyük havayolları kaptan olabilmek için lisans şartı koşuyor. Delta Havayollarında çalışan bir Kabin Amiri tanıdığım, bana orada havayollarına girmemin çok zor olduğunu ve min. 100k $ eğitim için gözden çıkarmamı söylemişti. Ayrıca, 1500 saat doldursan bile havayolları hemen kabul etmiyormuş. Sizce şartlar böyleyken, TR mi daha avantajlı yoksa ABD mi ?

  • ⭐⭐⭐

    Pilotluk süreci, özellikle Zero-To-Hero dedikleri sıfırdan havayolu pilotluğuna giden süreç, çok ciddi para, zaman ve çalışma istemektedir. 2020 ve 2021 yılları havacılık ve pilotlar açısından en kötü zamanlar oldu bir çok sektör gibi. Çok deneyimli pilotlar, kaptanlar bile işsiz kalmakta, işlerine devam etseler bile minumum saatlerde uçmaktadırlar ve dolaysıyla eskisi gibi çok kazanamamaktalar. Koca koca şirketlerin bile devasa filoları park yerlerinde yatıyorlar. Eski yıllarda pilotluğa yatırım yapan biri bir havayolunda işe girdiği zaman yaptığı yatırımı çok fazla uzun olmayan bir sürede çıkarmaktayken şimdilerde bırakın yatırımı çıkarmayı iş bulabilmesi bile hiç kolay değil.

    Pandemi bitince (veya azalıp işler biraz normale dönmeye yüz tutunca) dünya çapında büyük bir seyahat ve turizm patlaması bekleniyor. Havayollarına büyük bir talep oluşacaktır. Havayolları da çok sayıda pilota ihtiyaç duyacaktır. Belki bu döneme hazırlık olarak şimden kendinizi hazırlayarak, yani pilotluk eğitimine başlayarak (ki en az 1 yıl sürmektedir havayoluna iş başvurusu yapacak düzeye ve lisanslara sahip olmak) bu furyada bir havayoluna kapağı atabilir ve bunu fırsata çevirebilirsiniz. Fakat böyle bir şeye girşecekseniz yatırım miktarınızın büyüklüğünü unutmayın. Hiç bir şeyin garantisi yok.

  • ⭐⭐⭐

    Aşağıda yazdıklarımı başka bir konu başlığına yazmıştım. Sıfırdan pilotluğa başlamak ile ilgili değil de hali hazırda zaten ABD dışı bir ülkeden (EASA, Türkiye vs) lisansı olanların ABD'de yeni lisans çıkarma/çevrim süreci ile ilgili öğrenebildiklerimi paylaşmıştım. Burası daha uygun bir başlık olduğu için aynısını buraya kopyala-yapıştır yapmakta mahsur görmüyorum.

    Yazdıklarım benim kendi araştırmam sonucu edindiğim bilgiler. Gereksiz zaman, hak ve para kaybına uğramamak için en doğru bilgi ve süreçleri ABD'deki ilgili devlet birimlerine başvuru yapılarak öğrenmeniz menfaatinizedir. Ben henüz çevrim süreçlerine başlamadım. Zamanı gelip başlayıp ilerledikçe tecrübelerimi buradan paylaşırım böylece birinci ağızdan süreç ve tecrübeleri öğrenmiş olursunuz.

    "Benim de bu EASA/FAA çevriminde biraz uğraşmam gerekecek.

    EASA CPL (Commercial Pilot Licence) ve ATPL (Airline Transport Pilot Licence)'im var.

    Araştırdığım kadarıyla FAA lisansına geçmek iki aşamalı oluyor.

    Lokal FSDO'ya başvurarak FAA PPL (Private Pilot Licence) çıkartıyorsunuz. Bu kısım çok kolay, sadece paperwork'ten ibaret. İstedikleri gerekli belgeleri veriyorsunuz, inceliyorlar ve gerekli verifikasyonlardan sonra FAA lisansınızı alıyorsunuz. herhangi bir yazılı veya uçuş testi (checkride) yok. 45 gün ile 90 gün arasında sürüyor bu işlem. Verdiğinz belgelerle lisansın alındığı EASA ülkesine yazıp belgelerinizin doğruluğu kontrol (verification) ediliyor sadece.
    Kural gereği bu şekilde alınan PPL ile uçarken orijinal EASA lisansının da her zaman yanınızda bulundurulması bir zorunlulukmuş.

    CPL/ATPL'in çevrilmesi.
    Bu kısım biraz sıkıntılı. Bunların doğrudan çevirilimesi sözkonusu değil. İlgili bir ATO'da (Approved Training Organization) eğitim alınması ve sonrasında hem yazılı hem de uçuş testine girmek gerekiyor. Fakat belirtildiğine göre halihazırda CPL'i olan birisi için sıfırdan başlayan biri gibi eğitim verilmiyor sadece farklılıkar üzerine kısa bir bilgilendirme eğitimi gibi bir olay.
    Orijinal lisanstaki ratingler (multi-engine, instrument vs) için de gerekli checkride'lara girilmesi gerekiyor.

    Benim lisansımda aktif olarak şu anda sadece SEP (Single Engine Piston), Flight Instructor (FI PPL ve FI CPL ) ratinglerim var. Multi-Engine ve Instrument ratinglerim expire oldu.

    Şu anda benim önümdeki muhtemel yol:

    • CPL'imi ibraz ederek FAA PPL çıkarmak (sadece paperwork)
    • PPL issue'den sonra CPL için başvurarak eğitimi ve testleri geçmek (EASA'nın yanında FAA testleri çok basit kalıyor. EASA sınavları insanı hayattan soğutur, insanlığa olan inancınızı kaybedersiniz 🙂 )
    • CPL çıktıktan sonra CFI-(Certified Flight Instructor) ratingini almak. Bu kısım EASA'dan biraz farklı. FAA CFI için complex uçak testi istiyor. Cessna 172 ile olacak bir iş değil yani. İniş takımları açılıp kapanabilen ve pervane açısı değiştirilebilen bir uçak gerekiyor. Cessna 310 veya Tecnam 2006 türü bir uçakla yapmak gerekiyor bu uçuş testlerini.
    • Sonrasında gerekiyorsa Multi-Engine ve Instrument ratinglerini ve bunlar için FI yetkisi almak. Bunların flight instructorlarına (özellikle Instrument instructorlar - CFII) dünyanın her yerinde yüksek talep vardır ve yüksek ücretlerle çok kolay iş bulurlar."

  • @smartcells Yazdıklarınız heyecan verici. Bu mesleğe tabikide bir bütçe ayırdım fakat gözümü korkutan nokta orada FAA lisansımı aldıktan işe girememek gözümü korkutuyor. Bunun başlıca sebebi, Amerika'daki havayollarının işe alımda tecrübeli pilot isteği. Malum Türkiye'de ATPL lisansına aldıktan sonra ne kadar garantisi olmasa bile, tecrübesiz bir pilot 1-2 yıl içinde F/O olarak işe girebilmektedir. Ben bu mesleği üniversitede okumak istedim ancak elimde olmayan sebeplerden dolayı (sağlık vb.) meslekten uzaklaştırılırsam diye elimde bir B planı olması için farklı bir bölüm seçerek 5 yıl daha erteledim. Türkiye'de uçuş okulunu bitirdikten 7-8 yıl sonra kaptan olabiliyorken, orada ortalama bir havayolunda 7-8 yıl sonra işe girip F/O olarak çalışmak beni daha da üzer.


  • Arkadaşlar bu konuda çok fazla bilgi kirliliği var. Ben 27 yıl Amerika’da kaldım. Uçuş okulu sahibiydim ve hala Amerika’da bir havayolunda çalışıyorum.
    Elimden geldiğince size yardımcı olmaya çalışırım.
    Bu konuda yapmış olduğum videolar da var. YouTube’da Kaptanbaha sayfasına bakabilirsiniz.

  • ⭐⭐⭐

    @kaptanbaha, içinde söyledi: Amerika'da Pilot olmak ve Pilotluk okulu

    Arkadaşlar bu konuda çok fazla bilgi kirliliği var. Ben 27 yıl Amerika’da kaldım. Uçuş okulu sahibiydim ve hala Amerika’da bir havayolunda çalışıyorum.
    Elimden geldiğince size yardımcı olmaya çalışırım.
    Bu konuda yapmış olduğum videolar da var. YouTube’da Kaptanbaha sayfasına bakabilirsiniz.

    Sayın kaptanım, hocam, @kaptanbaha ,
    Sizin bu forumdaki varlığınız beni çok sevindirdi. ABD'ye gidince lisans çevrim işlerini bir an önce bitirip olabilecek en kısa sürede çok severek yaptığım uçuş öğretmenliğini orada devam ettirme niyetindeyin. Sizin çok uzun yıllar orada hem uçuş okulu sahibi/işletmecisi olmanız hem de oradaki tecrübeleriniz bize yanlışlardan sakınarak zaman ve para kaybetmemizi öneleyecektir. Yapacağınız, yorumlar, öneriler, tavsileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

    2 yukarıda yazdığım mesajda araştırıp, öğrenebildiğim kadarıyla bir yol haritası çıkarmıştım kendime. Bu kısımda eğer yanlış varsa düzeltmenizi ve doğru yol yolu göstermenizi rica edeceğim sizden. Safe landings.


  • FAA Student Pilot lisansım var. CFI olmak istiyorum, eğer lisansları alırsam, iş bulmakta sorun yaşayacağımı sanmıyorum. Çünkü, bir çok küçük uçuş okulunda CFI olsun çamurdan olsun gibi işe alım oluyor.

    PPL’i aldıktan sonra direkt CPL’e ilerleyip, CFI’lığı da o 250 saat ile aradan mı çıkarmalıyım? Yoksa PPL sonrası IR ile mi devam etmek mantıklı olur.

    Şimdiki okulumda memnunum hocalarım tecrübeli, bu ikinci okulum, ilk okulda çok boşa paran gitti genç CFI tercihlerim yüzünden.

    Part 61 olarak ilerliyorum net bir zamanlı programım yok. Tavsiyelerinize açığım.


  • @smartcells Hocam oncelikle verdiginiz bilgiler icin tesekkurler. Bende yaklasik 3 aydir FAA ile maillesiyorum ve maalesef ki dogru duzgun bir cevap alamiyorum. ATPL lisansim ve Airbus 320/321 type rating var, total 857 saatim bulunuyor. Her mailimde beni baska birine yonlendiriyorlar ve durumumu tekrar tekrar anlatiyorum ve size donecegiz diyorlar. ATP CTP course almam gerektigi yonunde bilgi aldim ama baska bir FAA gorevlisi durumumun farkli oldugunu sureci arastirip donecegini iletti 1 aydir bekliyorum 🙂 acikcasi turkiyeye donup orda pilotluguma devam etmek istemiyorum, green card var ve burda havacilikta is bulmaya calisacagim. Maalesef ki su lisansimi ve type ratingimi nasil FAA e cevirecegim konusunda nasil bir yol uygulamamam gerekiyor bilmiyorum.
    sunu biliyorum ki 1500 saatim olmus olsaydi ATP-CTP kursu ile transfer yapabiliyorsun ve tip de isleniyor. Panam aviation ile maillesmemden aldigim bilgi bu yonde. Ben 857 saatte oldugumdan dolayi airbus tipini transfer ettiremiyormusum. Bu bilgileri FAA ye ilettigimde yanlis bilgi diyorlar. Ne dogru bir turlu anlamiyorum.Lisansini transfer edebildiniz acaba siz?


  • @Gulsah-Bozer

    Ben dv23 kazanınıyım ve benzer bir tecrübeye sahibim. Siz de ATPL sahibi değil benim gibi Frozen ATPL sahibisinizdir yani aslında JAA CPL lisansınız var. EASA veya JAA ATPL lisansınız olsaydı zaten dediğiniz gibi Type üzerinden FAA ATP alabilirdiniz. Benim yaptığım araştırmalar sonucu maalsef type rating taşınamadığı gibi ayrıca CPL Convalidation sürecine girmemiz gerekiyor . Bunun için de birkaç okuldan teklif aldım. Greecard vizesi sonrası ben burada çalışmaya devam etmeyi düşünmüyorum, validasyonu yapıp orada Second in command pozisyonlara başvurmayı düşünüyorum. SIC iş bulma süreci uzarsa CFI/CFII veya MEI olarak da kurs alıp iş arayabilirim ama önceliğim Part91/135 SIC olacak gibi.

    Bu arada kendisine yetenekli ve çalışkan bir Second in command/Pilot arayan varsa CV gönderebilirim. 🙂

  • ⭐⭐⭐

    @Gulsah-Bozer, içinde söyledi: Amerika'da Pilot olmak ve Pilotluk okulu

    @smartcells Hocam oncelikle verdiginiz bilgiler icin tesekkurler. Bende yaklasik 3 aydir FAA ile maillesiyorum ve maalesef ki dogru duzgun bir cevap alamiyorum. ATPL lisansim ve Airbus 320/321 type rating var, total 857 saatim bulunuyor. Her mailimde beni baska birine yonlendiriyorlar ve durumumu tekrar tekrar anlatiyorum ve size donecegiz diyorlar. ATP CTP course almam gerektigi yonunde bilgi aldim ama baska bir FAA gorevlisi durumumun farkli oldugunu sureci arastirip donecegini iletti 1 aydir bekliyorum 🙂 acikcasi turkiyeye donup orda pilotluguma devam etmek istemiyorum, green card var ve burda havacilikta is bulmaya calisacagim. Maalesef ki su lisansimi ve type ratingimi nasil FAA e cevirecegim konusunda nasil bir yol uygulamamam gerekiyor bilmiyorum.
    sunu biliyorum ki 1500 saatim olmus olsaydi ATP-CTP kursu ile transfer yapabiliyorsun ve tip de isleniyor. Panam aviation ile maillesmemden aldigim bilgi bu yonde. Ben 857 saatte oldugumdan dolayi airbus tipini transfer ettiremiyormusum. Bu bilgileri FAA ye ilettigimde yanlis bilgi diyorlar. Ne dogru bir turlu anlamiyorum.Lisansini transfer edebildiniz acaba siz?

    @Gulsah-Bozer , Şu anda FAA çevrimin tam ortasındayım. Yaptıklarımı yazayım.

    Ben Part-61 kapsamında başvurdum. (14 CFR § 61.75 - Private pilot certificate issued on the basis of a foreign pilot license). Yani bu part 61.75'e göre hangi seviyede ve hangi ratinglere sahip olduğunuza bakılmadan EASA veya ICAO lisansınıznı verifikasyonu ve ibrazını yapıyorsunuz, onlar da size PPL veriyor. Diğer lisans ve ratinglerin, özellikle de type ratinglerin çevrilme imkanı var mı, varsa nasıl yapılır bilmiyorum. Çünkü benim lisansımda sadece Single Engine, FI/PPL ve FI/CPL kaldı, diğer bütün ratinglerim, Multi-Engine, Instrument vs expire oldu. Yazımın en sonunda yabancı pilot lisanslarının nasıl FAA'ye çevrileceğine dair FAA'in resmi sitesindeki linki vereceğim. Orada bahsedilen bütün koşulları teker teker inceleyerek kendiniz için en uygununu bulabilirsiniz. Benim gördüğüm çok özel koşullar dışında CPL'in ATPL'in, ratinglerin convert edilmesi çok zor. Lisansınızı ibraz edip doğrudan PPL alacaksınız, geri kalanları sil baştan yapacaksınız. PPL alımı sadece paperwork, herhangi bir kurs, yazılı sınav ya da uçuş sınavı yok. Göster CPL'i al PPL'i şeklinde.

    Lisans çevrim koşulları şöyle. Bunlardan hangisi size uyuyorsa o kriter üzerinden çevrim için başvurabilirsiniz. ben ilki üzerinden gidiyorum:

    • 14 CFR Part 61, Section 61.75
    • special purpose pilot authorizations under Section 61.77
    • using a pilot certificate issued under Section 61.75 to apply for a commercial pilot certificate under Section 61.123 (h)
    • applying for an airline transport pilot certificate issued under Section 61.153 (d) (3)
    • applying for a certificate issued on the basis of a foreign license under the provisions of 14 CFR Part 63, Sections 63.23 and 63.42

    Bu arada JAA diye bir lisans yok, çünkü JAA diye bir organizasyon yok artık, fesh edileli nerdeyse 15 yıl olacak. Türk lisansları da ICAO lisansı olarak geçiyor.

    Gelelim benim yaptığım işlere.
    Öncelikle FAA çevrimine başvurmak için ABD'de bulunma şartı yok, online olarak da yapılabiliyor. Bunun için IACRA denilen bir sistem üzerinden başvuru yapabiliyorsunuz (iacra.faa.gov). Burada kişisel bilgilerinizi ve geçerli FCL ve Medical belgenizi yüklüyorsunuz. Bu başvurunuz sonrasında lisansınızın geçerliliğini bağlı olduğunuz CAA'dan kontrol ediliyorlar ve bunun sonucunda bir Verification Letter cevabı alıyorsunuz, Bu belge ile çevrimi başlatıyorsunuz. Resmi sitede yapacağınız ilk başvuru sonucunda verification letter'in çıkmasının 45-90 gün arasında süreceğini yazsa da bu kısım çok hızlı oluyor. Bu süre bilgisi sanırım işlerin mektupla postayla sorgulama yapıldığı zamanlardan kalma. İlgili CAA'ye yazı gönderiyorlardı, karşıda işleniyor, cevap yazılıyor falan, doğal olarak bu da eskiden haftalar veya CAA'ine göre aylar sürüyordu herhalde. Artık sorgulamalar resmi email hesapları üzerinden yapıldığından çok daha hızlı doğrulama yapabiliyorlar.

    İlk olarak 15 Ağustos'ta EASA lisansımı FAA'ye çevirmek üzere IACRA sistemi üzerinden online başvurumu Türkiye'den yaptım. Online formda bilgilerimi girdikten sonra lisansımı ve medical sertifikamı yükledim ve başvuruyu tamamladım. Bu arada benim lisansım son 5 yılda epey gezdi. Normalde Macaristan CAA'den vardı. Sonra Polonya'da bulunmam gerektiğinden Polonya'ya taşımıştım. Sonradan her yenilemede Polonya seyahatleri ve buranın bürokrasisi yormaya başlayınca Hırvatistan'a taşıdım.

    İlk başvuruyu yaptıktan 9 gün sonra Verification Letter'in yayınlandığına dair email FAA tarafından bana gönderildi. Hırvatistan'a sorup geçerli bir lisansım ve medical'imin olduğuna dair onayı almışlar.

    Bu Verification Letter'in süresi 6 ay. Bu 6 aylık süre içinde bizzat ABD içinde başvuru yapıp işleri bitirmeniz gerekiyor. Ve önemli nokta olarak, FAA lisansınız basılana kadar orijinal lisans ve medical'in expire olmaması lazım. Benim medical 3 Ekim'de expire olacağından riske atmamak adına yenilemeye karar verdim. Bunun için 30 Ağustos'ta Arnavutluğa gittim ve buradaki yetkili bir İtalyan hastanesinde Class I olarak medical'imi 1 yıl daha uzattım.

    Verification'le birlikte mailde bir FTN numarası da geliyor. Bu letter ve FTN ile birlikte hangi FAA lokal ofisinde çevrim yapmak istiyoranız oranın FSDO'suna başvuru yapıyorsunuz (Flight Standards District Office). Benim olduğum yerde FSDO olmadığından 100 mil uzaklıktaki bir şehirdeki bir ofisi seçtim ve buranın email adresini bularak email ile başvurumu yaptım.

    1 gün sonra mailme cevap geldi ve bana 2 tane belge gönderdiler. İlk belge bundan sonra sürece nasıl devam edeceğimi adım adım detaylı anlatan bir prosedürdü. Diğer belgede ise başvurduğum FSDO sahasndaki bütün examiner'ların listesi ve kontak bilgileri vardı. Bu examiner'lardan sadece bir kısmının yabancı pilot ve lisansları inceleyip lisans yayınlama yetkisi vardı.

    Bulunduğum şehirdeki yetkisi olan bir examiner seçip email gönderdim. 3 gün sonra döndü bu arkadaş. Tatilde olduğunu, 7 Eylül'de döneceğini yazdı. Bu arada ilginç şekilde "Beni telefonla istediğin saatte ara, İngilizcenin ne seviyede olduğunu görmek istiyorum, yeterli değilse hiç uğraşmayalım" yazmış. Bunu görünce hemen aradım ve konuştuk. Tatilden dönünce yine görüşmek üzere anlaştık.

    Sonra bana bir email daha gönderdi ve IACRA üzerinden lisans çevrim başvurusu yapmamı, ayrıca email ile de lisans ve medical'imi kendisine göndermemi istedi. Belgeleri gönderdim ama application'ı yapamadım çünkü EASA lisans ve medical dışında FAA medical olması da gerekiyormuş. FAA medical bilgisi olmadan sistem başvuruyu bitirmeye izin vermiyordu. Ben de ona yazıp FAA medical olmadığı için başvuruyu tamamlayamadığımı, kendisinin bildiği, önereceği bir yetkili doktor, hastane, klinik olup olmadığını sordum. Bana bulunduğum şehirdeki yetkili 2 doktorun bilgisini verdi. Doktorlardan bana en yakın olanla iletişime geçip randevu istedim. PPL için Class III yettiğinden bu class için başvurdum.

    Doktor, öncelikle medxpress üzerinden medical başvurusu yapmam gerektiğini, bu başvuruyu tamamlayınca alacağım confirmation number ile kendisiyle tekrar kontak kurmamı, ancak ondan sonra randevu ayarlayabileceğini yazdı. Bunun üzerine ben de FAA'in resmi sitesi üzerinden (medxpress.faa.gov) başvuruyu yapıp conf aldım ve doktora bu numarayı verince bana randevu olarak 19 Eylül Pazartesi günü öğlen 12:30'u verdi. 2 gün önce muayaneye girdim ve 1,5 saat süren test ve tetkiklerden sonra FAA Class III medical sertifikamı aldım.

    Sonrasında bu sertifikadaki bilgilerle IACRA sistemi üzerinden başvurumu tamamlayıp examiner'a bildirdim.

    Şimdi examiner'ın bana randevu vermesini bekliyorum.

    ABD dışı bütün uçuş lisanslarının FAA'ye çevrilmesi ile ilgili bütün prosedür ve bilgileri, referansları aşağıdaki linkte bulabilirsiniz:
    https://www.faa.gov/licenses_certificates/airmen_certification/foreign_license_verification

  • ⭐⭐⭐

    Yukarıda bahsettiğim aşamaların sonuncusu olan examiner'la randevu bugün gerçekleşti ve FAA uçuş lisansımı aldım. Examiner evraklarımı inceledikten sonra FAA PPL lisansımı onayladı ve kredi kartı büyüklüğündeki plastik lisans gelene kadar kullancağım kağıda basılı lisansımı verdi (Sürücü ehliyetlerinde olduğu gibi). Herhangi bir yazılı sınav veya uçuş sınavı yok, doğrudan evrak incelemesine dayalı PPL issue şeklinde sonuçlandı. Examiner'a bu işlemin ücreti olarak nakit 60 dolar ödedim.

    Orijinal lisans gelene kadar bana verdiği bu kağıt lisans 120 gün geçerliymiş ve direk bununla uçmamda bir engel yok. FAA'nin evraklarımı inceleyip plastik kart lisansı basıp ev adresime göndermesi 1-2 ay sürebilirmiş. 90 gün içinde gelmezse beni ara ben müdahale ederim dedi.

    Havaalanı evime çok yakın (arabayla 5 dakika) ve burada bir uçuş okuluyla bir havacılık kulübü var. Bu okul veya yakınlardaki başka okullara giderek görüşeceğim. Bundan sonraki plan sırasıyla:

    • Aletli uçuş yetkisi (IR)
    • Ticari pilot lisansı (CPL)
    • Uçuş öğretmeni yetkisi (CFI) şeklinde ilerleyecek.

    Bunları tamamlamam ne kadar sürer bilmiyorum. İş yoğunluğu ve kış hava şartlarına göre bir planlama yapacağım.

  • ⭐⭐⭐

    Airline / Executive Pilot in the USA for Foreign Pilots of Any Experience Level

    The United States of America is facing a severe shortage of commercial pilots as well as for the years to come. Eagle Jet International is proposing the following opportunity and path to employment in the USA as an airline or executive pilot to foreign pilots of any experience level. This path gives foreign pilots the unique opportunity to launch their airline or executive pilot career in the USA.

    The program requires pilots to attend some college classes in person (not online) regardless of pilots' experience.

    Once a pilot has graduated with the college degree indicated below, the pilot will then be able to obtain a 1 or 3 year work authorization allowing the pilot to apply to any airline, executive company, cargo company or flight school anywhere in the USA to be employed as a pilot.

    Once working for an American airline, executive company, cargo company or flight school, these airlines and companies can sponsor pilots to obtain a several year H work visa which can lead to obtaining a green card after a few years. This is especially the case now and for the near future for many of them due to the severe shortage of commercial pilots in the USA.

    FOUR (4) PROGRAMS ARE AVAILABLE

    Program A

    You hold a Bachelor Degree in any subject issued by any country
    Obtain a specific USA aviation Master Degree over a 1 year period and then receive a 3 year work authorization to work in the USA as a pilot for any airline, executive company or other aviation entity.
    From $31,000 USD

    Program B

    You hold a 2 year college degree in any subject issued by any country + you hold a CPL IR ME, Frozen ATPL or ATPL issued by any country
    Obtain a specific USA aviation Bachelor Degree over about a 2 year period and then receive a 3 year work authorization to work in the USA as a pilot for any airline, executive company or other aviation entity.
    Option to work as a Flight Instructor during the second year of college classes.
    From $38,200 USD

    Program C

    MOST POPULAR PROGRAM
    You hold a CPL IR ME, Frozen ATPL or ATPL issued by any country and with or without holding a college degree:
    Obtain a specific USA aviation Associate Degree over a 1 year period and then receive a 1 year work authorization to work in the USA as a pilot for any airline, executive company or other aviation entity. Option to work as a paid flight instructor while attending the 1 year of college classes.
    From $19,900 USD
    OR

    You hold a CPL IR ME, Frozen ATPL or ATPL issued by any country but do not hold a 2 year college degree in any subject
    Obtain a specific USA aviation Bachelor Degree over a 2 to 3 year period and then receive a 3 year work authorization to work in the USA as a pilot for any airline, executive company or other aviation entity. Option to work as a paid flight instructor while attending college classes after the first year of college attendance.
    From $53,200 USD

    Program D

    You hold NO pilot license (or hold a Private Pilot License) and with or without holding a college degree
    Obtain the FAA Private, Commercial, Instrument, Multiengine and Flight Instructor and then receive a 2 year work authorization to work in the USA as a pilot for any airline, executive company or other aviation entity. Guaranteed flight instructor interview upon completion of the flight instructor course. Pilots already holding a Private Pilot License receive corresponding credit. Not available to pilots who already hold an Instrument Rating or Commercial Pilot License.
    About $75,200
    OR

    Obtain a specific USA aviation Associate Degree including the FAA Private, Commercial, Instrument and Multiengine over a 2 year period and then receive a 1 year work authorization to work in the USA as a pilot for any airline, executive company or other aviation entity. Option to work as a paid flight instructor while attending the 1 year of college classes. This 2 year duration is reduced for pilots holding a Private Pilot License issued by any country.
    About $75,700
    OR

    Obtain a specific USA aviation Bachelor Degree including the FAA Private, Commercial, Instrument and Multiengine over a 4 year period and then receive a 3 year work authorization to work in the USA as a pilot for any airline, executive company or other aviation entity. Option to work as a paid flight instructor while attending college classes after the first year of college attendance. This 4 year duration is reduced for pilots holding a Private Pilot License issued by any country.
    About $109,900


  • @smartcells hocam elleriniz dert gormesin, tek tek aciklamissiniz, emekleriniz icin cok tesekkurler. Bende sizin gibi macaristan polonya Almanya hep ugrastim Lisans asamasinda. Bulundugum eyalette faa ile bir kac konuda gorustum, size ozelden mesaj atamadim, burayi da cok mesgul etmek istemem. Konusabilme sansimiz olursa sevinirim:)


  • Merhabalar,

    Ben sürecin ilk aşamasını @smartcells detaylıca anlattığı için tekrar etme gereği duymadım. Yukardaki post a şu uyarıyı eklemek istiyorum. Eğer mevcut lisansınızda SE/ME/IR tazelenmiş ve açıkca ayrı ayrı yazmıyorsa FAA sizin ülkenizdeki geçerlilik neyse onu tanıyacağından burada sorun yaşarsınız, yetkilerinize dikkat etmenizi öneririm. Özellik SEP yetkisi Türkiye ve EASA lisanslarında 2 yılda geçerliliğini yitrdiği için SEP taze olmadan gelirseniz kullanamazsınız.

    VE devamı konusuna ekleme yapacağım.
    Yukardaki süreci takip edip;

    • Foreign Based PPL
    • FAA Medical Certificate ( Ben Airline kariyeri için Class 1 aldım, eğitim için CPL ayrıcaklıklarını kullanmak için class 2 yeterli )
      aldıktan sonra;

    Uçuş okullarıyla hangi aşamaya devam etmek istediğinizi konuşuyorsunuz. Sizin Uçuş tecrübenize göre ( FAA minimum isterlerinin ne kadarını karşıladığınıza göre) bir eğitim takvimi çıkarıyorlar ancak tüm kriterleri karşılasanız bile CPL için 20 saat , IR için 20 saat Dual Eğitim FAA otoritesi altında almanız şart. ( İpucu : EASA ve Türkiye lisanslı arkadaşların muhtemlen 2 saat Night VFR DUAL XC uçuşu yoktur. Bu ve bunun gibi eksiklikler ekelenecek gibi düşünebilirsiniz.)

    Uçuş okullarından genelde ;

    • Flight Review ( 1-5 arası saat uçuş , 1-5 arası saat ground training) ( FAA'in eğitime başlanmadan önce zorunlu gördüğü bir aşama)
      *IR (20 saat uçuş, 20 saat Ground training)
      *CPL/SE (20 saat uçuş, 20 saat Ground training)
      *CPL/ME (20 saat uçuş, 20 saat Ground training)

    gibi bir tablo sunacaktır.

    Önemli nokta Foreign Based PPL ile uçuş yapabiliyor olsanız da, Uçuş eğitimi almadan önce TSA Approval almanız gerektiği gerçeği. 🙂 Bunu bir uçuş okuluyla anlaşmadan önce yapamıyorsunuz çünkü onların da sizin öğrencileri olduğunu onaylaması gerekiyor. Amerikan vatandaşı olmayan herkes , vize durumundan bağımsız bir şekilde( Evet Greencard sahibi olanlar da dahil) Amerikada uçuş eğitimi alabilmesi için TSA approval alması gerekiyor. Bunun başvurularını ve aşamalarını okul ile koordine ederek takip ediyorsunuz. ( 30 gün kadar sürebilir deniyor, daha erken de çıkabilir. )
    Edit: Benim TSA onayı almam tüm süreçleri ile 1 hafta sürdü, GC sahipleri için biraz daha kısa sürüyormuş. Başvuru - Okulun Kabulü - Belgelerin TSA tarafından kabulü - Parmak izi verilmesi - Geçici onay - Kalıcı (Final) onay.

    Foreign Based PPL, Medical, TSA approval ve Fight Review kısmlarını geçtiyseniz, genelde IR veya siz özellikle isterseniz CPL/SE veya CPL/ME eğitimine başlayabiliyorsunuz.

    CPL için CAX Exam ( Yazılı sınav) girmeniz ve geçmeniz gerekiyor. CPL için Yine DPE ile uçuş testine girmeniz gerekiyor.
    IR için IRA Exam (yazılı sınav) girmeniz ve geçmeniz gerekiyor. IR için yine DPE ile uçuş testine girmeniz gerekiyor.

    Sınavlar Amerikan Hava sahasına alışkın olmayan biri için biraz çalışma gerektiriyor. FAA kuralları avrupadan biraz farklı.

    Tüm lisans ve lisansa yapılan ek Ratingler( IR , ME, Type) IACRA üzerinden yapılabiliyor.

    • Yabancı Lisansınızdaki Type Rating'i maalesef buradaki CPL'e taşıyamıyorsunuz. FAA CPL aldıktan sonra tekrar FAA otoritesi altında bir yerde Type Course almanız gerekiyor. Type ratinginizi Foreign Based PPL ile kullanabilirsiniz ama :))))

    Yukardaki tüm süreç 3 ay kadar vaktinizi alabilir hazır olmakta fayda var.

    Edit 05/04/2023 :
    CPL ASEL Convalidation işini tamamladım. Yaklaşık 1,5 ay sürdü. Yukardaki minimum saatlerin biraz üstüne çıktı tabi haklı olarak uzun süredir SE uçmuyordum. Sadece CPL/SE için $15.000 dolar kadar bütçe ayırmanızı tavsiye ederim, DPE Fee, Written Fee, Tsa Fee falan derken giderler kabarıyor.

    IR için yine benzer bir süreç olacak. Benzer bir fiyat çıkar diye düşünüyorum.

    Sorularınız için Dm açık, süreç karışık olduğundan uçuş okulları da zorlanıyor anlamak da.
    Görüşmek üzere 🤙🏾

  • Yasaklı

    Bu başlık biraz hortlasa fena olmaz gibi 🙃


  • @smk selamlar hocam,

    Benzer lisans işlemlerini yapacak birilerini bulmam beni sevindirdi öncelikle sürecinizde başarılar diliyorum.
    Bende Türkiye’de frozen sahibiyim dar gövdede koşturmacaya devam ediyorum. Size bir kaç sorum olacaktı.

    • İşlemlere nerde devam ediyorsunuz eyalet şehir vs. olarak?
    • Bir süre daha Türkiye de kalmam gerektiği için hemen ABD ye taşınamıyorum. Şu anki aşamanıza kadar, uzaktan veya git-geller ile süreci başlatabilir miyim yoksa temelli geldiğimde mi başlamalıyım sizin fikriniz nedir onu öğrenmek istiyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum, emniyetli uçuşlar.

  • @fk1864
    Merhaba, Toplam saatiniz gerçek uçuş sim hariç 1500 oldu ise https://www.law.cornell.edu/cfr/text/14/61.159

    CFR 61.159 daki alt gereklilikleri de sağlıyorsanız eğer ABD ye geldiğinizde FAA ATP alacaksınız. Türkiyedekinin frozen olması önemli değil. IACRA sisteminden FAA Foreign verification letter başvurusu yapacaksınız. Letter çıktığında burada herhangi bir ATP kursu ve sizin uçurduğunuz type eğitimi veren bir yer ile konuşacaksınız. 2 haftalık bir sürecin sonunda FAA ATP alacaksınız.

    Tavsiyem Amerikaya geldikten sonra , yani LPR statüsünü aldııktan sonra Part 121 veya Part 135 operasyon yapan airline şirketlerine başvurmanız. Şuan ihtiyaçtan dolayı birçok şirket FAA ATP-CTP kursunu ücretsiz veriyor.

    Kurs bulma konusunda veya iş bulma konusunda yardımcı olabilirim. Burdan yazarsınız veya DM atarsınız.

    Eğer uçuş saatiniz 1500 olmadı ise Türkiyede 1500 saati ve alt gereklilikleri tamamlayıp öyle gelmeye çalışın derim. Eğer FAA ATP alamazsanız yukarda benim izlediğim FAA CPL yolunu izlemeniz gerekir hem maddi hem de manevi açıdan biraz daha zor bir süreç.

    başarılar dilerim.


  • @kaptanpilot IR olmadan CFI olunabiliyor mu ?


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

76
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum